Македонска берза

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ve molam nekoj da mi odgovori koi se sega TOP 5 na MSE, mislam posle finansiski izvestai i dividendi sigurno e malku pojasna situacijata.Dali TEL, ALK, I KMB se seuste vodecki akcii na berzata,ili nekoj od tie veke ne e tolku primamliv?
Top 5 sored mene odpriliika i grubo kazni se: ALK REPL TEL GRNT MTUR...posle moze tuka nekade TNB FERS pa i KMB i uste 2-3 firmi.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Оваа ја чкртнав од список, поради продажба на сопствени акции во четири очи за цена од 36000 денари (10000 помалку од моменталната пазарна)
Звучи лошо и преварантски ама...Пополека малку анализирај што се случило.
1. Се работи за 1000 акции а РЕПЛ има 26000 акции или 3.9% од фирмата дури и да биле поклонети а не биле некој голем проблем туку се фино лепо продадени тоа е само 3.9% помала вредност по акција дури и да се поклонети.
2. Дошол брзо нов свеж кеш во фирмата
3. Толку акции неможе да се продадат на МСЕ например РЕПЛ имаал промет во последните 52 недели од 353 акции значи промет од 130-140 недели
4. Ако оделе со јавна понуда на МСЕ поради малиот промет цената лесно ќе паднела многу под 36000 ден со што и фирмата ќе изгубела а и сегашните акционери
5. Нормално е за поголема количина да се даде некој попуст.
Значи не е проблемтичен потегот според мене е проблематичен тајмингот. Зошто продаваат акции кога е утепан пазарот тоа не ми се допаѓа дали имаат некој проблем и им фали кеш? Според последниот извештај НЕ... а не зошто некој се усреќил со ефтини репл акции...треба да му љубоморам :) Потегот не е лош само по себе ама прашањето е Зошто сега? Додуше знам дека имаа некој чудни работи во сопственичката структура и баш и не ми е јасно што прават таму може е некое прегрупирање имаат тон мајки керки фирми итн. Инаку нема да дознаеме кој ги купил акции под 5% се...

Член од
13 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
4
Звучи лошо и преварантски ама...Пополека малку анализирај што се случило.
1. Се работи за 1000 акции а РЕПЛ има 26000 акции или 3.9% од фирмата дури и да биле поклонети а не биле некој голем проблем туку се фино лепо продадени тоа е само 3.9% помала вредност по акција дури и да се поклонети.
2. Дошол брзо нов свеж кеш во фирмата
3. Толку акции неможе да се продадат на МСЕ например РЕПЛ имаал промет во последните 52 недели од 353 акции значи промет од 130-140 недели
4. Ако оделе со јавна понуда на МСЕ поради малиот промет цената лесно ќе паднела многу под 36000 ден со што и фирмата ќе изгубела а и сегашните акционери
5. Нормално е за поголема количина да се даде некој попуст.
Значи не е проблемтичен потегот според мене е проблематичен тајмингот. Зошто продаваат акции кога е утепан пазарот тоа не ми се допаѓа дали имаат некој проблем и им фали кеш? Според последниот извештај НЕ... а не зошто некој се усреќил со ефтини репл акции...треба да му љубоморам :) Потегот не е лош само по себе ама прашањето е Зошто сега? Додуше знам дека имаа некој чудни работи во сопственичката структура и баш и не ми е јасно што прават таму може е некое прегрупирање имаат тон мајки керки фирми итн. Инаку нема да дознаеме кој ги купил акции под 5% се...
;) Sto se veli na ova odlicna pozitivna analiza ;)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Звучи лошо и преварантски ама...
Неморално е од повеќе аспекти

- Нетранспарентност - можеа да одат со јавна понуда, мислам дека инвестициските/пензиските фондови имаат доволно кеш да ги откупат (и тоа по цена не помала од 40.000). Ако не успееше јавната понуда никој немаше да замери што ги дале на госпожата по оваа цена
- Можност за корупција - кој ми гарантира дека госпожата не ги искеширала менаџерите да и' дадат солиден дисконт
- Можност за манипулација - можеби купувачите се самите менаџери кои само ја искористиле госпожата како фиктивен купувач (сигурно го памтиш шоферот во Македонска Банка кој фиктивно купи половина банка)

Член од
13 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
4
I

- Нетранспарентност - можеа да одат со јавна понуда, мислам дека инвестициските/пензиските фондови имаат доволно кеш да ги откупат (и тоа по цена не помала од 40.000). Ако не успееше јавната понуда никој немаше да замери што ги дале на госпожата по оваа цена
- Можност за корупција - кој ми гарантира дека госпожата не ги искеширала менаџерите да и' дадат солиден дисконт
- Можност за манипулација - можеби купувачите се самите менаџери кои само ја искористиле госпожата како фиктивен купувач (сигурно го памтиш шоферот во Македонска Банка кој фиктивно купи половина банка)
Interesno ;)

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
Изгледа како измама од најлошите транзициски денови. Дури не ми ни изгледа законски.
--- надополнето: 22 март 2013 во 22:52 ---
Изгледа како измама од најлошите транзициски денови. Дури не ми ни изгледа законски.
--- надополнето: 22 март 2013 во 23:08 ---
Кој е купувачот? Никаде не можев да дознаам

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Кој е купувачот? Никаде не можев да дознаам
Во одлуката на акционерското собрание пишува дека нов сопственик на 1.000 акции ќе биде лицето Снежана Костова од Скопје

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419

Дали е ова инсајдер продажба? Ако е, чии точно акции се продадени? Ова е многу поважна информација отколку кој ги купил и по која цена. Ако инсајдер продава толкав капитал одеднаш, не е тоа на арно.

Член од
13 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
4
Da ne znae nekoj koga e posledniot rok za ALK za da se fati dividendata za drugata godina?

Член од
13 јануари 2013
Мислења
18
Поени од реакции
4
Хммм ги знам тие сајтови само бидејки не можев да најдам таму па реков ако знае некој да каже ии ако има прочитано на некое друго место.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Тоа е тоа, расчистив со Тутунска. Нит има асални извештаи, нит најава за акционерско собрание, не се трпат веќе.
Се надевам со новите берзански правила дека ќе се потсредат малце, дури тогаш може пак да ги земам во обзир.

Kajgana Shop

На врв Bottom