Звучи лошо и преварантски ама...Пополека малку анализирај што се случило.
1. Се работи за 1000 акции а РЕПЛ има 26000 акции или 3.9% од фирмата дури и да биле поклонети а не биле некој голем проблем туку се фино лепо продадени тоа е само 3.9% помала вредност по акција дури и да се поклонети.
2. Дошол брзо нов свеж кеш во фирмата
3. Толку акции неможе да се продадат на МСЕ например РЕПЛ имаал промет во последните 52 недели од 353 акции значи промет од 130-140 недели
4. Ако оделе со јавна понуда на МСЕ поради малиот промет цената лесно ќе паднела многу под 36000 ден со што и фирмата ќе изгубела а и сегашните акционери
5. Нормално е за поголема количина да се даде некој попуст.
Значи не е проблемтичен потегот според мене е проблематичен тајмингот. Зошто продаваат акции кога е утепан пазарот тоа не ми се допаѓа дали имаат некој проблем и им фали кеш? Според последниот извештај НЕ... а не зошто некој се усреќил со ефтини репл акции...треба да му љубоморам
Потегот не е лош само по себе ама прашањето е Зошто сега? Додуше знам дека имаа некој чудни работи во сопственичката структура и баш и не ми е јасно што прават таму може е некое прегрупирање имаат тон мајки керки фирми итн. Инаку нема да дознаеме кој ги купил акции под 5% се...