Мажите немаат п.о.т.р.е.б.а од жените

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.701
Дали биле среќни и задоволни со такво темпо на живот, само тие си знаат. Ignorance is a bliss, ако светот ти е работа + домашни обврски и никогаш не си искусил нешто надвор од тоа, нормално дека ќе си задоволен со тоа, тоа е максимумот.
Муабетов ко да речеш порано на нива работеле и биле среќни и задоволни. Оди денес работи на нива и биди среќен и задоволен. Не дека нема такви, ама аспирациите на луѓето се зголемени, модерниот свет нуди многу можности и секој сака да ги искористи.
Не сме сите милијардери за 80% од времето да не ни биде работа + домашни обврски. На некој ќе биде 100%, ќе работи и машка и женска работа, на некој 60%, или ќе биде подеднакво :)

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.631
Не сме сите милијардери за 80% од времето да не ни биде работа + домашни обврски. На некој ќе биде 100%, ќе работи и машка и женска работа, на некој 60%, или ќе биде подеднакво :)
Да се слагам, но порано било жената е 100% на работа и 100% дома, мажот бил многу малку вклучен во домашни обврски. И не зборам за пред 100 години, пример и во генерациите на нашите родители генерално преовладува тоа мислење. Баба ми да го види маж ми со правосмукалка дома ќе ме направи ненормална. :D

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.701
Да се слагам, но порано било жената е 100% на работа и 100% дома, мажот бил многу малку вклучен во домашни обврски. И не зборам за пред 100 години, пример и во генерациите на нашите родители генерално преовладува тоа мислење. Баба ми да го види маж ми со правосмукалка дома ќе ме направи ненормална. :D
Мажот во тоа време се занимавал со одржување на живеалиштето, хаусмајстор на пола работно време :)

А дедоти да се врати од работа од трета смена па бабати да го чека гладна да си зготви за него, па да седне да јаде со него?

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.631
Мажот во тоа време се занимавал со одржување на живеалиштето, хаусмајстор на пола работно време :)

А дедоти да се врати од работа од трета смена па бабати да го чека гладна да си зготви за него, па да седне да јаде со него?
Зависи од ситуација. Ако жената работи втора смена, кој треба да го направи ручекот тогаш? Ваљда и таа се враќа уморна од работа.
Познавам мажи шо и да не се на работа, ќе чекаат жената да се врати од работа за да зготви ручек. Пошо мажи не готват ручек. Тука мислам дека не треба да има делење на машки/женски обврски, туку кој како може и по договор.

Z

zmej gorjanin

Гостин

И што мислиш мнозинството од мажите денес може да бидат фул тајм на одржување дома? Без јавување по сервиси за поправки и сл.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Дали биле среќни и задоволни со такво темпо на живот, само тие си знаат. Ignorance is a bliss, ако светот ти е работа + домашни обврски и никогаш не си искусил нешто надвор од тоа, нормално дека ќе си задоволен со тоа, тоа е максимумот.
Муабетов ко да речеш порано на нива работеле и биле среќни и задоволни. Оди денес работи на нива и биди среќен и задоволен. Не дека нема такви, ама аспирациите на луѓето се зголемени, модерниот свет нуди многу можности и секој сака да ги искористи.
Супер за тоа со аспирации, ама се понервозни, потажни, поогорчени, поразочарани, понесреќни, неисполнети итн. ама во право си за игноранс дека е среќа, да си се вратам ја во кујна.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.180
Поени од реакции
42.907
Зависи од ситуација. Ако жената работи втора смена, кој треба да го направи ручекот тогаш? Ваљда и таа се враќа уморна од работа.
Познавам мажи шо и да не се на работа, ќе чекаат жената да се врати од работа за да зготви ручек. Пошо мажи не готват ручек. Тука мислам дека не треба да има делење на машки/женски обврски, туку кој како може и по договор.
еми ради такви што кршат кичма, ака симпови сме каде што сме.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.701
Зборувавме за пред 30тина години, кога ретко се викаше мајстор/работник по дома, веројатно ради финансиски причини.

А со оглед на тоа дека добар дел од денешниве мајстори се со две леви раце, а знаат убаво да наплатат, јас лично не би викнал едино ако ептен се мора.

Треба да се поделат обврските во зависност од ситуацијата.

Имам мислење дека барем добра половина од денешниве чупиња не знаат јајце да испржат.

А за бракот, мислам дека не постои оној дел 'во добро и лошо'. Коа ќе дојде лошо веднаш напуштаат брод, затоа и толку разводи има.
Автоматски споено мислење:

И што мислиш мнозинството од мажите денес може да бидат фул тајм на одржување дома? Без јавување по сервиси за поправки и сл.
За жал не, има добар дел што сијалица/брава/осигурач не знаат да сменат, ама за тоа има некои што добро заранотуваат на тоа :)

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.006
Поени од реакции
12.631
Зборувавме за пред 30тина години, кога ретко се викаше мајстор/работник по дома, веројатно ради финансиски причини.

А со оглед на тоа дека добар дел од денешниве мајстори се со две леви раце, а знаат убаво да наплатат, јас лично не би викнал едино ако ептен се мора.

Треба да се поделат обврските во зависност од ситуацијата.

Имам мислење дека барем добра половина од денешниве чупиња не знаат јајце да испржат.

А за бракот, мислам дека не постои оној дел 'во добро и лошо'. Коа ќе дојде лошо веднаш напуштаат брод, затоа и толку разводи има.
Не може повремени поправки низ дома да ги споредуваме со секојдневни обврски како чистење, перење, пеглање, готвење, грижа за деца + работа надвор од дома. Ваљда секој ден не поправале низ дома мажите, ако сме реални сеа.
Автоматски споено мислење:

Супер за тоа со аспирации, ама се понервозни, потажни, поогорчени, поразочарани, понесреќни, неисполнети итн. ама во право си за игноранс дека е среќа, да си се вратам ја во кујна.

Јас не се слагам дека денешните жени се понесреќни и неисполнети. Баба ми немала право на глас за ниедна работа во нејзиниот живот, додека не се омажила било како ќе рече татко и, подоцна како ќе рече сопругот. Замисли тоа е цел живот некој друг да управува со тебе, занемарувајќи ги твоите желби.
Понервозни да, ама и денешните мажи се понервозни. Тука влијаат фактори кои се далеку од темата на дискусија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Abe zenata e kako kur. Kolku povekje ja tintras, tolku povekje ripa :toe: .
Zatoa ke se navratam na edno legendarno i bezvremensko mislenje od eden poranesen clen koe glasese vaka :
Жената не е да се радува и кљафти како несалам туку да работи низ дома. Се шо и треба таа си има полн фрижидер, убо шпоре, правосмукалка, 4 реда јажиња на балкун за алишта, машина за перење, легени, и средства за чистење стакло, дрво и керамика. Ништо не и недостасува

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Abe zenata e kako kur. Kolku povekje ja tintras, tolku povekje ripa :toe: .
Zatoa ke se navratam na edno legendarno i bezvremensko mislenje od eden poranesen clen koe glasese vaka :
Видела жабата коњ се кове па и она дигнала нога...абе се знае кој коси а кој вода носи, од памтивек е тоа така.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Видела жабата коњ се кове па и она дигнала нога...абе се знае кој коси а кој вода носи, од памтивек е тоа така.
Sega ocekuvaj direkten frontalen napad od maskite feministki na forumot. Samo da gi doispruzat alistata na balkun :D .

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Sega ocekuvaj direkten frontalen napad od maskite feministki na forumot. Samo da gi doispruzat alistata na balkun :D .
Маж треба да работи 8 саати, па да отиде дома чорапи позади врата да фрли. Па да јаде, да одмори малку, па теретана или фудбал. Па да пие едно две пива да надокнади течности па дома да дојде и пак чорапи позади врата да фрли а богами и шорц....кај има време да пегла, да пере и да прави јадење, денот е краток :toe:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.060
Поени од реакции
19.437
Маж треба да работи 8 саати, па да отиде дома чорапи позади врата да фрли. Па да јаде, да одмори малку, па теретана или фудбал. Па да пие едно две пива да надокнади течности па дома да дојде и пак чорапи позади врата да фрли а богами и шорц....кај има време да пегла, да пере и да прави јадење, денот е краток :toe:
Цел живот неженет ќе останиш :D

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Цел живот неженет ќе останиш :D
Ќе чекам момент кога нема да можам да играм веќе фудбал. Вчера на пример излегов од дома у 9 и 30 сабајле. Имавме утакмица од 10 и 30 па после на прослава, пиво ждеревме до 6. И така ќе биде уште два месеци....не го давам тоа ни за ништо. Прееска пак, дојдов дома 4 и 30 јадев и мал фудбал од 5 до 6 и 30. Се истуширав пиев еден чај и одмарам. Утре ќе отидам ќе боцнам нешто и Џони ќе ми биде раат и така се додека ме држат нозе. Не викам не, ретко која ќе ме трпи, ма да има и такви...уствари имам таква, ама не ставам здрава нога во трн :D

Kajgana Shop

На врв Bottom