А зашто уствари да се сели некој у кризава ? За да западне у поголеми долгови ? Работава е „Ма немој да ме јебеш!“
Сестра на моја другарка замина пред 2 години со дечко и преку Work & Travel. Им заврши работната дозвола и сега работат на црно и плачат да се вратат назад, пари не им останува и ради тоа шо се у Орегон ( така мислам дека беше државата кај шо се, на западен брег ) далеку им е и фамилијата. Знам дека мал дел на пари им дала фамилијата шо им е у Америка и дека имаат собрано за една карта и ситно, остатокот го чекаат. Нивните од тука немаат ќор денар да им пратат, едвај врзуваат крај со крај.
Чичко ми веќе 7 години живее во Детроит и има и државјанство и се, работи како возач на камиони. Кога беше овде лани лето рече дека ако порано имал ќар од 1500-2000 долари од Детроит до Лос Анџелес/Сан Франциско да вози сега има едвај $500 и дека таму за да имаш една нормална куќа ти треба барем $3000 долари ( за четворочлено семејство ) а платите се едвај до $1500 за странци, зависи што работиш и од квалификациите.
Германија, бев таму лани лето. 1500-1800 нормална плата освен ако немаш некоја квалификација што им треба у тој момент. Еден човек не може да преживее сам таму, а двајца можат да заштедат околу 100 евра месечно....
За другиве држави не знам како е. Која е логикава да се селиш за пари ? Не се документите у прашање бидејќи за помалку пари ќе земеш бугарски пасош и раат си, парите се!