МВР ве предупредува!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не се секирајте дека нема да ве најдат ако како пешак направите прекршок, ни ги имаат фаците на сите кај нив .

И барем нека ги искористат парите за санација на улиците а не да ми купуваат мерцедеси од милион евра.

Член од
3 мај 2009
Мислења
155
Поени од реакции
57
ЈСП = повеќе од солиден градски превоз? :cautious:
Паркинг за солидна сума? Каде е тоа? Во Нарнија? Во центар на Берлин има паркинг за 1 евро саат. Во центар на Скопје исто. На добар пат кон Европа сме, навистина.
Патем, зошто го користиме зборот "солиден" to begin with?
Како и да е, ниту ЈСП е добар градски превозник, ниту паркинзите се со добра цена и добра услуга. Пред сѐ, ми се случило на градски паркинг со платен паркинг да ми ја кренат колата и да морам да платам 3500 за да си ја земам. "Имаа докази" дека колата ми била таму во време кога јас бев дома. Ама, на сликите "така пишуваше". Друга работа, во Германија казна за погрешно паркирање е 15 евра. 900 денари! Ако ја кренат колата со пајак не знам колку е, но во Скопје казната за погрешно паркирање мислам дека некаде помеѓу 1300 и 1500 денари (нека ме поправи некој ако грешам). Значи, во старт е 400 денари повеќе, што не е незначителна разлика. Плус, ако се земе во предвид стандардот, значи ДЕРАТ со казните.
Трето, вистинска случка од еден помал град. Полицаец завршил смена без да ја исполни нормата за казни и враќајќи се накај станица пред него возела кола со залепено ливче дека се продава и напишан мобилен. Полицаецот си го свртел бројот, човекот во колата кренал и полицаецот го сопрел и го казнил за зборување на мобилен. Не дека тој во колата не бил крив што кренал, ама тоа кажува со кои финти се служат цајканите само за да казнат.
Не викам дека не треба да има казни, не викам дека имаме добра сообраќајна култура, далеку од тоа, коса на глава ми се крева кога ќе помислам дека треба да возам некаде низ Скопје, меѓутоа, факт е дека казните се нереално високи и дека често се добиваат и за џабе.
Во контекст на муабетот за пешаците, и пешаците се крајно некултурни и не почитуваат правила и им газат на нерви на возачите, се влечкат, на пешачки поминуваат како на корзо, некогаш гледаат дека некој вози малце побрзо и не може да закочи и намерно излегуваат на пешачки со идеја "пешак сум, мора да ми застане" и присилуваат да кочиш како ненормален и после те гледаат на косо зашто нагло си закочил. И пешаците и возачите се Бог да чува.
alpha dog да, треба да те казнат за светлата. Ако не ти работи, смени го, не се скапи сијаличките воопшто. Ако возиш на локален пат, пример, некаде кај што не е осветлено, некој може лошо да процени и да те собере од страната кај што не ти свети светлото.
Мене ме казнија за погрешен паркинг и ми ја крена пајак пред недела дена - Казната е 45 евра (3 пати поскапо кај нас!) и ако ти ја крене пајак 2500 ден... Вкуно околу 5000... Казни неверојатни... Бев да си ја земам колата и џандарине ги чекав 1 саат дур да се наканат да дојдат и да ми ја врачат казната- пијат и јадат негде во работно време... Казните треба да се намалат и треба да почнат и цајканите да се казнуваат од страна на инспекторите, а не да се однесуваат ко шефови.. Еднаш ми се случи да поминам на жолто, поради тоа што не можев да закочам, ми се пушти жолто пред семафор и поминав... Ме застана цајкан да ме казни 300 евра затоа што сум поминал на жолто (на семафорот немаше одбројувач)... Се заебаваше со мене прашувајки ме зошто не појдувам на жолто пред да се пушти зелено светло семафорот, и ми велеше дека ако му одговорам ќе ме пуштел без казна... (кај те казнува кај те трмози). Се утепав од молење да ме пушти или барем казната да ми ја намали дека немам јас со кои пари да платам... Треба 2 месеца да не излезам од дома да се соберам 300 евра и на крај ми напиша за погрешен паркинг односно 45 евра... Исто уште прв ден кога ја земав возачката заборавив да пуштам светла и еден џале излеа ептен беше желен да ми пише казна и ми пиша 35 евра... Уште прв ден... И до сеа имам 45 поена и последнава казна не идам ниту поени да ми впишат ниту пак им ја плаќам... Народот нема од што да живееме тие казни стајле ко сите милионери да сме... Кога сме проклета држава тоа е...
Не можам да продолжам да зборам за темава дека почнав да се нервирам со скапанава држава и цајканскиве сви...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Народот нема од што да живееме тие казни стајле ко сите милионери да сме... Кога сме проклета држава тоа е...
Не можам да продолжам да зборам за темава дека почнав да се нервирам со скапанава држава и цајканскиве сви...
Немој да се разочаруваш. Не се нервирај..
Ова што случува во денешнината се случувало и во минатото и во сите времиња и во сите држави и секогаш. Секогаш имало лоши луѓе, но секогаш имало многу повеќе добри луѓе.
За да те расположам ќе ти раскажам нешто.
Минатиот петок, во месната заедница “ Роберт Гајдиќ “ се одржа средба на граѓаните со некој си шеф на ЈП „ Паркинзи на општина Центар “ Името на директорот беше Real Hammer.
Доаѓа тој и вели: Сум слушнал дека имате проблеми со перкирањето... А јас веднаш го прешев.. А од кога си слушнал?
Потоа директорот Real Hammer изрече мисла за „ памтење “ во Скопје има „ само “ 10 пајак возила а тоа е малку.
Потоа јас извадив плакат на кој пишуваше, Смрт за зони, рампи и пајак возила, а директорот Real Hammer рече дека не сум бил конструктивен и дека сум внесувал политика во сотанокот.
И така заврши состанокот, последно му реков, земи ја плакатава и поздравија директорката.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
АЈ ОДИ и прочитај уште еднаш што ти пишува во тестовите за полагање... колкав и каде е пешачкиот простор... после дојди и објаснувај ми мене.
Според тебе експеру цитирам - Пешакот има предност на пешачки и 5м пред и после него.
Без оглед колку брзо возиш, дали брзаш некаде, и останати причини.

Да го објасниме сликовито сеа:

Болд (црвено)

И сеа значи ако пешакот е 5 метри од пешачкиот јас треба да застанам? така? и одкако ќе замини треба да гледам во него 5 метри случајно да не падни или ако жена да ја гледам во задник
?

Attachments

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Според тебе експеру цитирам - Пешакот има предност на пешачки и 5м пред и после него.
Без оглед колку брзо возиш, дали брзаш некаде, и останати причини.

Да го објасниме сликовито сеа:

Болд (црвено)

И сеа значи ако пешакот е 5 метри од пешачкиот јас треба да застанам? така? и одкако ќе замини треба да гледам во него 5 метри случајно да не падни или ако жена да ја гледам во задник
?
Да, треба да застанеш. Немам намера јас да те учам на возење ;)

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Да, треба да застанеш. Немам намера јас да те учам на возење ;)
Страшно :/

Нека им се на здравје кебапите што си им ги дала на комисијата за да положиш...

Немора да ме учиш се знам од а до ш, и онака и сообраќај студирам, сообраќај ми е струка....

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
На пешачки премин, ако има семафор, пешак има предност само кога е зелено за него, а црвено за возачите. А ако нема семафор, пример како на Партизанска, тогаш пешакот има право да поминува во секое време, и возилата мора да застанат ако пешакот е веќе стапнат на преминот. Ако не е не мора да застанува. Затоа и пешаците треба да внимаваат и да знаат да определат време за поминување. И нормално затоа се вози со 60 низ град, да имаш време да реагираш на секоја ситуација, а не да кочиш ко манијак или да згазиш некого.
А нашиве пешаци се несигурни и непредвиливи само поради тоа што многу луѓе возат брзо каде што не треба и нормално и овие незнаат кога да побрзаат или кога да почекаат.

:pos:

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
На пешачки премин, ако има семафор, пешак има предност само кога е зелено за него, а црвено за возачите. А ако нема семафор, пример како на Партизанска, тогаш пешакот има право да поминува во секое време, и возилата мора да застанат ако пешакот е на веќе стапнат на преминот. Ако не е не мора да застанува. Затоа и пешаците треба да внимаваат и да знаат да определат време за поминување. И нормално затоа се вози со 60 низ град, да имаш време да реагираш на секоја ситуација, а не да кочиш ко манијак или да згазиш некого.
А нашиве пешаци се несигурни и непредвиливи само поради тоа што многу луѓе возат брзо каде што не треба и нормално и овие незнаат кога да побрзаат или кога да почекаат.
Дозволено е да помини ако нема семафор само кога е на зебрата било и со една нога, без да згазни на неа не ме интересира што прави, можеби чека можеби пијан е и стои така, смееш да застанеш само кога тој е веќе стапнат на пешачки а не 5 метри пред него, како некои експерти по сообраќај овде како што вршат пропаганди за пешаците....

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Дозволено е да помини ако нема семафор само кога е на зебрата било и со една нога, без да згазни на неа не ме интересира што прави, можеби чека можеби пијан е и стои така, смееш да застанеш само кога тој е веќе стапнат на пешачки а не 5 метри пред него, како некои експерти по сообраќај овде како што вршат пропаганди за пешаците....
Абе какви 5 метри, и јас тоа викам:
пешакот има право да поминува во секое време, и возилата мора да застанат ако пешакот е веќе стапнат на преминот. Ако не е не мора да застанува.
Што ако си стојат луѓе на пешачки остров, или пред трафика кај што има пешачки, треба да ги чекам? :pos:
А инаку ако мисли на 5 метри во правец на лентите, тогаш тоа е прекршок за пешакот.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Абе какви 5 метри, и јас тоа викам:

Што ако си стојат луѓе на пешачки остров, или пред трафика кај што има пешачки, треба да ги чекам? :pos:
А инаку ако мисли на 5 метри во правец на лентите, тогаш тоа е прекршок за пешакот.
И јас тоа викам ама кој да те сфати....пешаците си имаат зацртано дека за нив се патиштата и секогаш тој има право.....ете тој шо мисли така нека оди еве овде Битола на булеварот Иво лола Рибар кога во Шекерната носат камионите шеќер, во конвој од 20 камиони...па нека помини ако е толку праведен, можеби ќе му застанат од кај знаеш...:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

Немора да ме учиш се знам од а до ш, и онака и сообраќај студирам, сообраќај ми е струка....
На никој ништо му немам дадено, добро знам што пишува.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Ама не е така, значи ни овде ни никаде низ светот не е така оти - не е така и не треба да биде.....

еве ти пример оти твоето тврдење не само што е грешно туку и многу непромислено

Одам јас и сум од 5 метри до пешачки и си планирам да застанам оти чекам некој со кола да ме земе нормално на безбедно растојание од 5 метри, и стигам таму и ти поминиваш со кола и нагло кочиш а си возела со 70 и сеа шо? Шо ќе си помислам јас, ти сигурно ќе му речеш "Море будала поминувај ако поминуваш шо си застанал на 5 метри од пешачки не е на таткоти" Јас што ќе ти вратам- "Извини, јебига не видов дека толку сум се доближил (5метри)" - 5 метри и скоро цела ширина на улица.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.648
Поени од реакции
791
Малку ги имаш измешано работите лани одеше една кампања околу тоа за поминување на пешаците и возилта дека треба да застанат пет метри пред пешачкиот премин но грешиш пред секој пешачки премин има STOP линија која е токму за тоа за возилата да застанат .

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528

А нешто читање со разбирање имате на студиите? Девојчето мисли на 5 метри ПРЕД и ПОСЛЕ пешачкиот гледано од страна на возачот, значи пак е пешакот на раб на коловозот, не 5 метри оддалечен од него. И во право е (донекаде), тоа е се уште зона на пешачки.

Исто се надевам и ќе ви кажат/ви кажале дека ако собереш пешак (не дај боже) си се сјебал за цел живот, без разлика дали е тоа на црвено, зелено, кафеаво или на среде автопат (тука мислам и на казни и на псичички последици). Далеку од тоа дека пешаците се цвеќиња, има и тоа како безобразни. Зборот ми е дека кога ги пропушташ не им правиш услуга само на нив туку и на себе.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.137
Поени од реакции
6.161
Поголема глупост немам видено во живото.....некои и Бога би го продале за пари.....
Na zapad milioni luge ova go pravat za pez pari no po se izgleda podaleku od Makedonija nemas otideno.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 21:43 ---
Druze tie 5-10 % nema da ti stignat da si gi vratis iskrsenite zabi ako nekoj budala te naceka kako mu ja snimas kolata i izigravas drzaven spijun.
Sekoja kamera ima dovolen opticki zoom za da se snima nekoj od odredena odalecenost.Toa znaci deka od najmalku 100 metri odalecenost mozes da pratis detalno koj i sto pravi a takov koj potencijalno bi se zakanuval dodeka vozi ili parkira mislis na najmalku 100 metri ke te vidi deka go snimas?Tesko.

Kajgana Shop

На врв Bottom