МВР ве предупредува!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
А изгледа и јас со вас :D;)

Тоа болдираното НИКАКО. Тоа што пешакот прави прекршок значи дека во такви ситуации ќе одговара за прекршок, а никако не значи дека „можат да те згазат слободно ако возат со дозволена брзина и да не одговараат возачи.„ Што би рекол Riki_AMG баш натаму го терав муабетот:).

Убаво цитираше делови од законот, ама во вакви ситуации не се применуваат само тие, секој си одговара посебно за себе.

Еве ти само еден пример:
Член 127
(3) Ако на обележаниот пешачки премин сообраќајот не е регулиран со
уреди за давање светлосни сообраќајни знаци, ниту со знаци на униформиран
полициски службеник, возачот е должен кон таквиот пешачки премин да се
доближува со доволно умерена брзина и да го запре своето возило за да ги
пропушти и не ги загрози пешаците кои стапiле или кои стапуваат на
пешачкиот премин.

Клучното е „умерена„ брзина. Искомбинирај го ова со останатите членови каде се споменува „брзина прилагодена на условите на патот„ и печен си за казна. Ако предизвикаш ваква несреќа нема шанси брзината да ти биде „прилагодена на условите„ дури и кога е дозволена. Едноставно, пешакот ќе си одговара за прекршокот а ти за нешто многу посериозно. Бидејќи пешакот најверојатно веќе ќе биде „казнет„ со повредите, единствениот кој оди на суд си ти.
Недоволно прецизирано?Ако преминал на 5 метри од пешачки прекршок е и готово.Ако возачот го удрил при кочење (а возел со ограничена брзина до моментот на кочење), зошто да е крив?Кој го терал пешакот на 5-10 метри од пешачки, а не баш на него?Онака, од бес?Сигурно не е за своја лична безбедност.
Умерена брзина претпоставувам е ограничување на улицата.И
Ако предизвикаш ваква несреќа нема шанси брзината да ти биде „прилагодена на условите„ дури и кога е дозволена.
, oва би значело возачот е крив дури и кога не е :confused:

Едноставно, пешакот ќе си одговара за прекршокот а ти за нешто многу посериозно. Бидејќи пешакот најверојатно веќе ќе биде „казнет„ со повредите, единствениот кој оди на суд си ти.
Koj е прекршокот на возачот ако возел со дозволена брзина, а удрил пешак на 6 метри од пешачки, со кочење но невозможно било избегнувањето?Или крив е дека не заминал во банкина или не излетал, само за пешакот да е жив и здрав?!Смешки се закониве ееј...

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Недоволно прецизирано?Ако преминал на 5 метри од пешачки прекршок е и готово.Ако возачот го удрил при кочење (а возел со ограничена брзина до моментот на кочење), зошто да е крив?Кој го терал пешакот на 5-10 метри од пешачки, а не баш на него?Онака, од бес?Сигурно не е за своја лична безбедност.
Умерена брзина претпоставувам е ограничување на улицата.И , oва би значело возачот е крив дури и кога не е :confused:

Koj е прекршокот на возачот ако возел со дозволена брзина, а удрил пешак на 6 метри од пешачки, со кочење но невозможно било избегнувањето?Или крив е дека не заминал во банкина или не излетал, само за пешакот да е жив и здрав?!Смешки се закониве ееј...
Значи била неприлагодена брзината ;). Тоа го кажував претходно - дозволена брзина НЕ Е исто со прилагодена брзина. Дозволената може да биде 60, сударот со 30, брзината пак е неприлагодена.

За второто - ако е за утеха, законите се горе доле секаде исти или слични. Правдата и правото не се секогаш иста работа. Во следниот пост следи бонус-пример, некако осеќам ќе те извади од кожа.;):D

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Значи била неприлагодена брзината ;). Тоа го кажував претходно - дозволена брзина НЕ Е исто со прилагодена брзина. Дозволената може да биде 60, сударот со 30, брзината пак е неприлагодена.

За второто - ако е за утеха, законите се горе доле секаде исти или слични. Правдата и правото не се секогаш иста работа. Во следниот пост следи бонус-пример, некако осеќам ќе те извади од кожа.;):D
Доволно ми е и ваква 'правда' за ваѓање од кожа.Непочитувањето на закон од страна на пешак да се имплицират на возачот.Значи, според некои си цајкански методи, освен ако не застанал возачот целосно на 0/км.ч е сјебан.А ова е идиотски :) Во секој случај, ако не се курчат и двете категории, фрките со пешачки ќе се минимални.Штета, во пракса е невозможно :D

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Доволно ми е и ваква 'правда' за ваѓање од кожа.Непочитувањето на закон од страна на пешак да се имплицират на возачот.Значи, според некои си цајкански методи, освен ако не застанал возачот целосно на 0/км.ч е сјебан.А ова е идиотски :) Во секој случај, ако не се курчат и двете категории, фрките со пешачки ќе се минимални.Штета, во пракса е невозможно :D
Па не е , кога некоја на пешачки на мое зелено а нејзино црвено ми се фрца со тој газот лево десно, па уште се гледа со некој ладен поглед кај мене, значи сигурен сум дека во мојот понатамошен живот толку ќе изнатепам некоја пуфла ако ми оди така пред кола што ќе се пресели во Штип. :tapp: (y)

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Еве го примерот што го ветив, за среќа не е личен пример и не е од Македонија.
Значи на странски форум, со доста квалитетни форумџии - експерти во оваа област улетува човекј кој има сообраќајка. Има правосилна одлука дека е тој виновен и е убеден дека е жртва на некоја намештаљка на судот. По неколку страни сам се убедува дека од аспект на законот стварно тој е виновен. Од морален аспект...јеби га.

Еве ја и ситуацијата - Пат со две ленти, по една во секој правец.Човекот се спрема за (дозволено)вртење лево. Гледа напред - ништо, гледа во ретровизор - ништо, дава жмигавец, пак ретровизор и пак напред - ништо.Тргнува и... Од позади налетува генијалец, сака да го претекне (значи иде по спротивната лента на полна линија, претекнува на раскрсница, веројатно и пребрзо???) го удира странично и го прави парче!!!
Да не се правам експерт кога не сум и да прашувам кој е виновен :) , напишав уште на почетокот - настраданиот, и тоа со пресуда.

Пази, мајмунот прави три и тоа какви прекршока, за сите нив е виновен и ќе си одговара. Не дај боже да ти налета некој така верувам дека би го посрал од ќотек (заслужено). Ама за самиот удар е крив другиот! Зошто? Одземање на предност со влегување во туѓа лента?! Без разлика што и тој е таму недозволено (полна линија) таа е „негова„, овој му влегува без „да се обезбеди дека има безбедни услови за тоа„.

Значи уште еднаш - тој што удрил пак ќе си одговара за прекршоците, ама и покрај нив (значи и да претекнувал на полна и на раскрсница, и да одел пребрзо), ако немало одземање на лентата - ќе немало ни судар. Само ќе прошишал покрај него со цела серија прекршоци.

Фер или не, тоа е правото, а правдата...
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 19:07 ---
:D
Па добро, не верувам дека е (само) до нив, сигурно доста други служби работат на овие работи. Ама факт е дека некогаш и се да направиш како што треба не е доволно. Судбина, среќа, како сакаш кажи го. Сам си се сметам за релативно искусен возач :D, на места кои ги знам а кои ми се критични (деца, автобуски) обавезно тие 30-40 метра одам далеку под дозволеното, и пак од старт ми текнува барем на 3-4 ситуации кај што ми се смрзнало гомното.

Далеку отидовме од темата.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
За Пумата, дека постојат и улици со ограничување до 50 км/ч.

Максимално дозволената брзина на движење на бул.„Туристичка“ е 50 км. на час. Дигиталниот мерач поставен на сообраќаен знак ќе ја прикажува брзината со која се движи вашето возило, а доколку е таа поголема од дозволената ќе се вклучи светилка во лево или десно, во зависност во која коловозна лента се движите, објаснува Зоран Шикалески-советник за сообраќај во локалната самоуправа. Тој вели дека функцијата на новите дигитални сообраќајни знаци ќе биде во правец на зголемување на безбедноста во сообраќајот на оваа прометна улица, во чија близина се наоѓаат и две училишта.

Пази, мајмунот прави три и тоа какви прекршока, за сите нив е виновен и ќе си одговара. Не дај боже да ти налета некој така верувам дека би го посрал од ќотек (заслужено). Ама за самиот удар е крив другиот! Зошто? Одземање на предност со влегување во туѓа лента?! Без разлика што и тој е таму недозволено (полна линија) таа е „негова„, овој му влегува без „да се обезбеди дека има безбедни услови за тоа„.

Ако преживеам :icon_lol: Не сфаќам како типот не видел цела кола зад него, ама ете момент...

А мразам случај кога во колона зад камион/автобус си втор или трет и после осигурување дека немаш никој од спротивен правец на другата лента, си даваш лев жмигавец и некој од генијалците пред тебе ќе ти влезат в лента без да видат дали поминуваш (не дале жмигавец, ниту покажале знаци дека ќе одат на тој чекор да го поминат побавното возило :tapp: ).Ваљда е нешто слично на ова.

Бааѓи забегавме од темава, а? :D

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
:)
Ако преживеам :icon_lol: Не сфаќам како типот не видел цела кола зад него, ама ете момент...

А мразам случај кога во колона зад камион/автобус си втор или трет и после осигурување дека немаш никој од спротивен правец на другата лента, си даваш лев жмигавец и некој од генијалците пред тебе ќе ти влезат в лента без да видат дали поминуваш (не дале жмигавец, ниту покажале знаци дека ќе одат на тој чекор да го поминат побавното возило :tapp: ).Ваљда е нешто слично на ова.

Околу тоа уствари беше и најголемиот муабет. Се колнеше дека погледнал неколку пати и дека немало ништо (што нели би требало да имплицира дека тој позади возел многу брзо и дека тој треба да одговара), некој му веруваше, повеќето не../и така. Слично со примерот што ти го даде и што се гледа секој ден, со тоа што овој е удрен странично, скоро и не се движел па и последиците се потешки.

Не да забегавме, ја не ни памтам веќе што уствари „МВР предупредува„ :D. Ама добро, мислам дека не е штета. На некои им е форумот за опуштање (и мене најчесто) ама има некои што сфаќаат се сериозно.
Не би било добро некои од помладите да земат здраво за готово дека законот им дозволува да ловат пешаци и дека знакчето на мерцедесот служи за подобро да ги нанишанат, нели :).

Отидов да видам што има по другите теми, поздрав.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Значи зборувавме за улица, а не за пешачка зона (извртената твоја верзија).Ајде да се потсетиме на вчерашните муабети на Љубичасти Пума...
\

Епа со кое право објаснуваш за правила во сообраќај ако си непримерен учесник?:facepalm:

Мислиш дека ако секогаш реплицираш со извртување на работи другите ќе ти попуштат иако не си во право?

Ти писмен си или не си?
Каде тоа јас сум рекла дека сум непримерен учесник?!
--- надополнето: Jun 23, 2012 3:05 AM ---

Максимално дозволената брзина на движење на бул.„Туристичка“ е 50 км. на час. Дигиталниот мерач поставен на сообраќаен знак ќе ја прикажува брзината со која се движи вашето возило, а доколку е таа поголема од дозволената ќе се вклучи светилка во лево или десно, во зависност во која коловозна лента се движите, објаснува Зоран Шикалески-советник за сообраќај во локалната самоуправа. Тој вели дека функцијата на новите дигитални сообраќајни знаци ќе биде во правец на зголемување на безбедноста во сообраќајот на оваа прометна улица, во чија близина се наоѓаат и две училишта.

И каде реков дека НЕ ПОСТОЈАТ улици со 50км ограничување!?

Зошто воопшто ме цитираш, ако не ме читаш?

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Ти писмен си или не си?
Каде тоа јас сум рекла дека сум непримерен учесник?!
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 05:05 ---
Не знам зашто мене ми објаснуваш за култура во сообраќај, кога кажав дека сум ретко примерен учесник, без оглед дали како пешак, или како возач ;)
.
Овде лошо те имам разбрано дека ретко си примерен учесник.Ама не почнуваj со напаѓање на нервоза, психолог си мајката, опуштено малку :pipi:

И каде реков дека НЕ ПОСТОЈАТ улици со 50км ограничување!?
Зошто воопшто ме цитираш, ако не ме читаш?
Ти кажував за улица со ограничување 50 км/ч.Ти после го вртиш муабетот за некоја си пешачка зона во рамки на улицата (there's no such thing) , a милион пати ти велам дека мислам на улица со ограничување до 50 км/ч. cо пешачки премини на неа.
PurplePuma напиша:
Која е таа пешачка зона каде што дозволена брзина е 50??
Дај те молам, science fiction сега ќе тераме? :D
PurplePuma напиша:
Mожностиве ти се крај :) Исто така, did you know, 40км/h е брзината (најмала) според која се смета дека е доволна да убиеш некого?​
На пример, на најголемата улица кај мене најбрзо можеш да возиш 50km/h а на споредните 30km/h. И тоа не е за џабе.​
Неколку го изедоа што возеа повеќе од дозволеното. Мило ми е :)
Зошто да не те цитирам, не е забрането :unsure: Акo сакаш.да прекиниме со постирање - oк, сигурно и други си мислат да кажат мислење, ние веќе го напишавме своето :)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
да напоменам дека прилагодена брзина при наидување на пешачки е 20-30 километри на час,брзината во градот е ограничена до 50км/ч,арно ама на секој пешачки возилото мора да ја прилагоди брзината

и да,законите се претерано идиотски - гледај да не ти се случи нешто зошто не се знае како ќе излезе делото на суд..........

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Овде лошо те имам разбрано дека ретко си примерен учесник.Ама не почнуваj со напаѓање на нервоза, психолог си мајката, опуштено малку :pipi:

Зошто да не те цитирам, не е забрането :unsure: Акo сакаш.да прекиниме со постирање - oк, сигурно и други си мислат да кажат мислење, ние веќе го напишавме своето :)
Абе некако не дочитуваш, ај признај :)
На споредните улици е дозволено 30км/h читај убаво. Таму се казнети, и мило ми е поради тоа.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Абе некако не дочитуваш, ај признај :)
На споредните улици е дозволено 30км/h читај убаво. Таму се казнети, и мило ми е поради тоа.
Ти кажав погоре дека лошо разбрав, ама и ти изгледа не ми го дочита последниот пост :icon_lol:

да напоменам дека прилагодена брзина при наидување на пешачки е 20-30 километри на час,брзината во градот е ограничена до 50км/ч,арно ама на секој пешачки возилото мора да ја прилагоди брзината

и да,законите се претерано идиотски - гледај да не ти се случи нешто зошто не се знае како ќе излезе делото на суд..........
Законите сеее :facepalm: Никогаш да не си сигурен колку и да си во право, па макар и со (видливи) последици.А и пешаците не е лошо да прилагодат брзина на пешачки, дел од нив се во тој филм дека пешачкиот е модна писта и се влечат ко полжав :) 95% застанвам на пешачки, ама оваа категорија ми ги јадат нервите, а и тие е шо редат нога на пешачки и после твое застанување се мислат 10 секунди, па ќе се повратат на тротоар.Тргнуваш, ќе тргнат и тие :tapp:
Нормално, постојат и возачи летачи со 80 на пешачки.Поради вакви идиоти од двете страни најдобра опција е денивелирање на пешачките премини, по можност надземни.Побрз сообраќај, побезбедни пешаци и помалку сообраќајки.Само далеку сме ние од ова и по култура и по волја за решавање на проблемот од институциите.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
МВР нека не предупредува тоа сношти што го видов е резил, срам за една држава, за една институција која еедна во најважните во една земја, чувател на безбедноста.

Имаше сообраќајка на бул.Иво Лола Рибар меѓу Мерцедес Е270 и Алфа 156 ама добро беше суредена Алфата и другар мој ја виде сообраќајката, и вика по 15мин полицијата дошла со такси и еден Полициски Голф, од Крајслерите нема ни трага ни глас, го поништија тендерот за купување нови коли, а купуваат еден Мерцедес од 600.000 евра, со тие пари можеа да купат по една нова кола полициска за секој град ако не за друго, срамота е тоа што се деси вчера. И Мариците некако ги снема од патишта.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
МВР нека не предупредува тоа сношти што го видов е резил, срам за една држава, за една институција која еедна во најважните во една земја, чувател на безбедноста.

Имаше сообраќајка на бул.Иво Лола Рибар меѓу Мерцедес Е270 и Алфа 156 ама добро беше суредена Алфата и другар мој ја виде сообраќајката, и вика по 15мин полицијата дошла со такси и еден Полициски Голф, од Крајслерите нема ни трага ни глас, го поништија тендерот за купување нови коли, а купуваат еден Мерцедес од 600.000 евра, со тие пари можеа да купат по една нова кола полициска за секој град ако не за друго, срамота е тоа што се деси вчера. И Мариците некако ги снема од патишта.
Вистина бе, последно време се Голф 3-ки гледам, а денес и Поло низ град, не памтам Поло од кога немав видено полициско.Крајслери гледав секојдневно, сега еднаш на неколку дена (4-5)...
Вчера видов и ваков Мерцедес 190 полициски, сигурно некој запленет

А во Прилеп Мазда 323 и едно ПЕЖО 106 :)

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Вистина бе, последно време се Голф 3-ки гледам, а денес и Поло низ град, не памтам Поло од кога немав видено полициско.Крајслери гледав секојдневно, сега еднаш на неколку дена (4-5)...
Вчера видов и ваков Мерцедес 190 полициски, сигурно некој запленет

А во Прилеп Мазда 323 и едно ПЕЖО 106 :)
Страшно е, и плус од како ја нема полицијата зачестија и трки навечер, кога си бегам дома по главни улици шо неам видено, и грци се тркаат овде, имам видено грчко GolfR32 се тркаше овде ама не видов против што кола.

Kajgana Shop

На врв Bottom