МАКЕДОНЦИТЕ - Храбри воини или наивни овци?

• Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување
Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Многу точно кажано, секоја овца во своето стадо, овде има многу стада, али битно во она што и одговара на овцата, тука да биди.(y)
kolku nejasno napisano

Член од
24 март 2010
Мислења
15.363
Поени од реакции
26.408
Тоа што ти го пиша е ако смеам така да го нарачам идеалното решение. Меѓутоа во негово отсуство (барем моментално), бојкотот и те како е опција. Кога ти нудат опција едната страна да сркаш гомно или другата страна лајно ако го одбереш едното или другото и надаље ќе ти го сервираат истото, зошто би се замарал некој да вложи труд и напор да ти удоволи тебе кога ти си задоволен и со шитојни. Ако одлучиш да не одбереш ги ставаш во лоша позиција. Сфаќаат дека нема да го сркаш понуденото, и мора да се сменат или ќе пропаднат, затоа што во тој двобој на ОК корал, кој прв ќе настапи со корегирана и апгрејдувана понуда тој ќе опстане. Ако и двете страни не се сменат бојкотот продожува со потенцијална опасност да се јави трета страна која ќе се издигне. Да трета опција е најтешка страна во услови кога за гомно се 35% а за лајно 28%. Ама во случај на бојкот кога едната опција е 12% а другата 8%, се отвора пат за 3-та страна. Ова нели збориме хипотетички. Во пракса, шириш гзот на оној што ќе ја вработи ќерка ти за да може да живурка (не да живее) а другите кој ги ебе. Кај нас феноменот Затвореничка дилема http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoners_dilema е многу моќен.
Болдираното е тоа што ме тера да мислам дека бојкотот не е решение. Кај нас гомната и лајната се толку интегрирани во системот што заличуваме на канализација. Двете партии и без никаква кампања имаат по најмалку 250.000 гласа. Тоа се вкупно половина милион. Заедно со албанските гомна и лајна се стигнува до бројка од 700.000 гласачи што е 80% од потребните гласови за изборите да бидат успешни. Од моето искуство со изборни процеси (активно сум учествувал во сите од ’95 наваму, не само како гласач) и на двете партии им одговара ниска излезност. Незамисливо лесно успеваат да договорат мерки што би ги натерале незадоволните да останат дома. Се плашат од нив како ѓавол од крст. Можеш да замислиш колку би биле уплашени да ги видат истите тие во нивните општински одбори, а не смеат да ги избркаат.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Доказ дека сме овци е тоа што кога ни утепаа дете на плоштад наместо протест правиме геј парада додека во Грција ја урнаа владата кога им се случи истото!

Член од
4 март 2012
Мислења
25
Поени од реакции
28
Можеби треба да ја воскреснеме МРО. Како невладина организација/народно движење во кое ќе членуваат сите интелектуалци, воени ветерани, луѓе кој сакаат промени, кој себеси не се сметаат за овчички, кој сакаат да покажат храброст, да се борат против неправдите (не со оружје), да протестираат против она што не е во прилог на граѓаните...
А повеќе од јасно е дека сме храбар народ, но само кога сме во тесно инаку некако пасивно делуваме. Затоа велам дека ни треба организираност како што рекоа и други членови.
Тука би се јавил проблем. Дали власта ќе се обиде да ја заќуте таквата организација преку своите служби?
Па кој е со мене? :)
http://forum.kajgana.com/threads/Македонски-борци.56080/

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.172
Поени од реакции
25.932
Болдираното е тоа што ме тера да мислам дека бојкотот не е решение. Кај нас гомната и лајната се толку интегрирани во системот што заличуваме на канализација. Двете партии и без никаква кампања имаат по најмалку 250.000 гласа. Тоа се вкупно половина милион. Заедно со албанските гомна и лајна се стигнува до бројка од 700.000 гласачи што е 80% од потребните гласови за изборите да бидат успешни. Од моето искуство со изборни процеси (активно сум учествувал во сите од ’95 наваму, не само како гласач) и на двете партии им одговара ниска излезност. Незамисливо лесно успеваат да договорат мерки што би ги натерале незадоволните да останат дома. Се плашат од нив како ѓавол од крст. Можеш да замислиш колку би биле уплашени да ги видат истите тие во нивните општински одбори, а не смеат да ги избркаат.
Да, затоа треба да излезеш и на изборното ливче да нацрташ кур. Не сум сигурен како е баш по закон, дали се брои излезеноста, ако на пример 80% излезат а поголемиот дел од нив ги чкртнале ливчињата дали партијата може да победи на истите и со 1% гласови, ако на пример втората освоила да речеме 0.3%. Мислам дека различна беше постапката во зависност дали е пропорционален модел или мнозински, бидејќи по мнозински мислам дека ако во прв круг имаш над 50% од излезените гласачи автоматски си парламентарец и нема втор круг, а по другиот модел се пресметува пропорција, една единица носи 20 пратеници па во зависност колку излегле се пресметува пропорција па толку од листата ќе влезат во парламент. Па иако е малку вон тема не е лошо да пишеш како е точно.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Можеби треба да ја воскреснеме МРО. Како невладина организација/народно движење во кое ќе членуваат сите интелектуалци, воени ветерани, луѓе кој сакаат промени, кој себеси не се сметаат за овчички, кој сакаат да покажат храброст, да се борат против неправдите (не со оружје), да протестираат против она што не е во прилог на граѓаните...
А повеќе од јасно е дека сме храбар народ, но само кога сме во тесно инаку некако пасивно делуваме. Затоа велам дека ни треба организираност како што рекоа и други членови.
Тука би се јавил проблем. Дали власта ќе се обиде да ја заќуте таквата организација преку своите служби?
Па кој е со мене? :)
http://forum.kajgana.com/threads/Македонски-борци.56080/
Jas sum za Kulturna i Demokratska Revolucija, bez krv, zrtvi, stradanja, isseluvanja, rusevini i sl.
Kulturna i Demokratska Revolucija na intelektualata, a ne na prostata masa !!!
Jas kako intelektualen covek od dominantno intelektualno semejstvo, ne mozam da ucestvuvam vo isto stado so nekoi nepismenkovci/seljacaana, dali me razbirate !!!
Jas si imam posebni moi sfakjanja i stavovi i licno za mene, za mojata familija, kako i stavovi za drzavata, opstestvoto/sistemot !!!
Site problemi se reslivi, no potreben e pamet, nesto sto nasive politicari(site) go nemaat, ili pak taka im odgovara !!!
Ne mesam partii i lideri, bidejkji site se isti, za da postignes nesto mora da imas ideja i cel, a nasive politicari/lideri/partii se totalno bezidejni i bezcelni !!!
Ribata se cisti od glavata, a ne od opaskata i zelezoto se kove dodeka e vrukjo !!!
Treba da se resavaat vekje postoeckite/stari problemi, a ne da se sozdavaat sekojdnevno novi problemi, pritoa izostavajkji go resavanjeto na vekje postoeckite/stari problemi !!!
Samo edno care ima za Makedonijava nasa, obedinuvanje na site intelektualni gragjani, bez razlika na nacija, vera, partija !!!
Vo edna drzava(bilo koja) najgolema sila koja moze nesto da promeni se intelektualcite, seto drugo e aut !!!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.363
Поени од реакции
26.408
Да, затоа треба да излезеш и на изборното ливче да нацрташ кур. Не сум сигурен како е баш по закон, дали се брои излезеноста, ако на пример 80% излезат а поголемиот дел од нив ги чкртнале ливчињата дали партијата може да победи на истите и со 1% гласови, ако на пример втората освоила да речеме 0.3%. Мислам дека различна беше постапката во зависност дали е пропорционален модел или мнозински, бидејќи по мнозински мислам дека ако во прв круг имаш над 50% од излезените гласачи автоматски си парламентарец и нема втор круг, а по другиот модел се пресметува пропорција, една единица носи 20 пратеници па во зависност колку излегле се пресметува пропорција па толку од листата ќе влезат во парламент. Па иако е малку вон тема не е лошо да пишеш како е точно.
Неважечките ливчиња се бројат како валидни за излезноста, а за распределбата на гласовите се сметаат за невалидни. Изгледа нелогично, ама сепак ниедна постоечка политичка партија не се буни за тоа.

Пример, во изборна единица Х има 150 запишани гласачи. Излегле 100, од тие 100 -- 80 нацртале кур (сосема легитимно). 13 гласале за лајното, 7 за гомното. Конечните резултати за изборна единица Х ќе бидат: излезност -- 66,66%; распределба на мандати: лајно -- 13, гомно -- 7. И тие пратеници ќе се гордеат со својот легитимитет, а владата ќе се избере сосема легално.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
^Затоа треба да влеземе во влада и да им покажеме кој што е како е.

K

kalimer0

Гостин
Храбри сме само ни треба малку храброст да ја покажеме храброста.

Член од
6 ноември 2011
Мислења
15
Поени од реакции
9
Убаво кажано Калимеро.

Обожавам да читам постови каде се деградира Македонштината. Па добро бе луѓе, барате храброст, а го запоставувате разумот и добрината. Ние сме библиски народ кој според мене можеби премногу буквално ја сваќа реченицата "ако некој ти мавне шамар, сврти му го образот" само што ние го свртуваме неколку пати.

Но ние не сме овци, ние сме мрзливи лавови кои мразат да бркат лисици. Лисици кои немаат ништо вредно во себе за да бидат бркани од овие лавови. Лисици кои се коски и кожа, а се прават дека се Змејови. Се што треба е еден стисок и коските ќе пукнат, а лисицата ќе се претвори во единственото нешто понекорисно но според мене поубаво од неа, мртва лисица.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
порано беше првото ,а сега второто и кога ќе имаме голема беља и пак ќе се вратиме првото ама ќе биде предоцна сепак ќе издржиме ние сме како печурки да ни одкорнат и пак ќе се појавуваме не е за џабе што Татери и Гејција не ни признаат и сега и Шиптарија не ни признаат и уште малку и Србите штом ќе влезат во ЕУ и ќе поставува непромислени услови;)

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
Според мене бојкот никогаш не би бил опција. Со бојкот не се решава ништо. Решението е баш во обратното, политичко активирање. Трета опција е најтешкиот начин. Полесно е преземање на актуелниот систем. Едноставно преплавување на општинските комитети/организации (кој како милува, според неговата лична идеолошка определеност) и целосна промена. Разговорите за партиски вработувања, подместувањата за лична корист на сметка на државата, нечесните игри ќе станат минато ако во партиите има критична маса на луѓе што ги презираат тие работи. Со тек на време тие луѓе ќе ги преземат партиите и следствено на тоа и државата.

Ако сакаш да го промениш системот, води го!
Дефинитивно си во право за бојкотот, тој нема никаква поента. Некој претходно праша за излезеност vs. бојкот:
Легитимитет има смисла да се бара кога гласаме за индивидуа(претседател) и тој изнесува 40% од тие што се способни да гласаат, каде што неважечки ливчиња се вброени во излезеноста; имајќи предвид дека гласањето не е задолжително.
Кога се гласа за колективен орган, парламентарни/локални избори, нема долна граница на излезеност (т.н. цензус); и да излезат 5 гласачи, тие ќе одлучат.
Во наши услови, бојкотот нема никаква поента, заради бројот на членовите на партиите.

Се согласувам дека третата опција е најтешка, но сепак е опција. И тоа, опција која никогаш не е тестирана. До сега, со скромното искуство на партиите, се покажува дека работите (внатре во партијата) не се менуваат како што би сакале/очекувале. Како пример, едните 6 пати по ред губат, не менуваат ништо.. смешно дури, но вистинито.
Ни кај другите промената(сега гледам дека) не беше суштинска.
Затоа, сметам дека е крајно време да се почне од ново. Дали ќе може да се обезбедат нормални лидери, со правите луѓе на клучните места, кои доследно и професионално ќе си ги вршат обврските ? Одбивам да верувам дека сме толку неспособна нација, да не можеме да издвоиме луѓе што ќе ги вршат обврските како сме се договориле со Устав и закони.. освен тие кои беа донесени на сила, а како за инает, само тие се спроведуваат достојно. Каква иронија.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
5
Дефинитивно она храбри воини останува само во минатото. За жал сме можеле да постигнеме и да имаме повеќе денес. Мислам дека решителност е она што ни недостасува во клучни моменти.
Сите си ја знаеме напамет онаа "Наведната глава сабја не сече" без разлика дали порано тоа бил страв од турскиот аскер или денес тоа е страв да не си ја загубиш работата од која имаш (и тоа тие и повеќе од доволно) - корка леб.
Не за џабе рекле: "Дајте му на народот леб и игри и тој ќе биде задоволен". Така се мафтосуваат овца - нациите. За лебот кој - како, а игри - секој ден нови и нови (режирани, монтирани и презентирани) само колку да има со што да се сврти вниманието од суштинските проблеми.
Тоа е, за своето право секој сам треба да се избори, а големите тоа го направиле уште неколу века наназад. Ако сакаш самостојност без постојан страв и зависност од тие "над тебе", се потребни чекори во кои последиците ќе се најмалце битни.
Така да се согласувам со погоре напишаното - храбри овци ќе да сме.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Дефинитивно она храбри воини останува само во минатото. За жал сме можеле да постигнеме и да имаме повеќе денес. Мислам дека решителност е она што ни недостасува во клучни моменти.
Сите си ја знаеме напамет онаа "Наведната глава сабја не сече" без разлика дали порано тоа бил страв од турскиот аскер или денес тоа е страв да не си ја загубиш работата од која имаш (и тоа тие и повеќе од доволно) - корка леб.
Не за џабе рекле: "Дајте му на народот леб и игри и тој ќе биде задоволен". Така се мафтосуваат овца - нациите. За лебот кој - како, а игри - секој ден нови и нови (режирани, монтирани и презентирани) само колку да има со што да се сврти вниманието од суштинските проблеми.
Тоа е, за своето право секој сам треба да се избори, а големите тоа го направиле уште неколу века наназад. Ако сакаш самостојност без постојан страв и зависност од тие "над тебе", се потребни чекори во кои последиците ќе се најмалце битни.
Така да се согласувам со погоре напишаното - храбри овци ќе да сме.
Zavisi kako gi gledas rabotite od svoj agol !!!
Ima golema razlika pomegju covek-individualist i covek-kolektivist !!!
Individualist e covek koj sekogas si razmisluva so svoja glava, nezavisno od drugite okolu nego, ne potpagja lesno pod tugji vlijanija od sredinata, vakviot tip na covek definitivno ne e ovca, bidejkji ovcite sekogas se grupiraat vo stada !!!
Kolektivist e covek koj razmisluva i zivee po praviloto: site vo Vardar i jas vo Vardar, lesno potpagja pod tugjite vlijanija na sredinata, skoro nikogas ne razmisluva so svoja glava, silen e samo koga e vo glutnica, a sam e lesno krsliv !!!
Progresivnosta i prosperitetot se naogjaat sekogas vo prviot tip, a ne vo vtoriot tip, od vtoriot tip kjar imaat samo politickite eliti/partii, koi mnogu lesno manipuliraat so narodnite masi !!!
Interesen e faktot sto i pokraj dve decenii samostojnost na drzavava, narodot seuste vo golem procent im veruva na politickite partii/lideri, koi celi dve decenii se na politickata scena i nisto pozitivno ne napravija za drzavata i za narodot !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom