МАКЕДОНЦИТЕ - Храбри воини или наивни овци?

• Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување
V

Vollstandig

Гостин
уште 1 милион останавме
Стварно бе се чудам од 2 милиони жители во македонија, околу милион и пол највеќе да се македонци, па добро бе по 500 години убивање на индијанците кои со стрели и лакови се бранеа од пушки и топови па останаа околу 2 милиони, што значи ние македонциве сме ко некој изумрен вид, ништо чудно утре УНЕСКО да не потпиши за загрозен вид, и да не смее да се убива македонецот за никакви цели и бизниси, пошто нели е загрозен. Абе индијанциве шо се 1.6 милиони во америка и покрај толку малтретирање од европа, останаа и ја шират културава насекаде, изгледа и на нас ни преостанува, кавалчето враце, тезгата со цд-а и продавај македонска музика и заработувај. Ако праша некој што е ова, најубо би било да му речете: Некогаш живееше еден македонски народ кој беше многу броен и надброен, арно ама ММУ кој прв почна, па се измелезија, избегаа, се претопија и останаа 1.6 милиони македонци од кои еден од нив сум јас.

Macedonia:

- June 30, estimate 2,055,004 (142nd)

Што би му дошло околу: 1,339,860 македонци во родното огниште.

И сеа податокот за индијанците:

American Indian and Alaska Native
One race
: 2.5 million are registered
[1]

Член од
24 март 2010
Мислења
15.363
Поени од реакции
26.409
бојкот на избори?!
Според мене бојкот никогаш не би бил опција. Со бојкот не се решава ништо. Решението е баш во обратното, политичко активирање. Трета опција е најтешкиот начин. Полесно е преземање на актуелниот систем. Едноставно преплавување на општинските комитети/организации (кој како милува, според неговата лична идеолошка определеност) и целосна промена. Разговорите за партиски вработувања, подместувањата за лична корист на сметка на државата, нечесните игри ќе станат минато ако во партиите има критична маса на луѓе што ги презираат тие работи. Со тек на време тие луѓе ќе ги преземат партиите и следствено на тоа и државата.

Ако сакаш да го промениш системот, води го!

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Рибата смрди од главата....но ние секогаш ја чистиме од опашката.....крајно време е некои навики и традиции да се сменат

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Целосно се согласувам со тебе! Да стоиш по цел ден на форум и да победуваш Албанци со зборови е нешто што бара голема храброст и патриотизам.
Таква акција е потребна и решава реалните проблеми во Македонија.

Луѓе како CiТro, Bratot, Cento ... се навистина големи мажи и патриоти. Бранaт ја државата на форум!

Другите се предавници. Во такви моменти се гледа кој каква стока е. Браво на такви луѓе!
A шо нешто паметен се правиш со тоа што ми го кратиш постот и си го вртиш како тебе ти одговара?

Го забораи Ченто, а? ;) Не е секогаш храброста само одење во битка.
Друг ми беше муабетот, ама тебе како ти одговараше, така и си го цитираше. ;) А очиледно не ми ги ни прочита останатите постови, па сам си донесе некој заклучок кој врска немаше со она кон кое јас целев, али ај...

Член од
30 јануари 2012
Мислења
56
Поени од реакции
54
Ништо чудно што сме останале 1 милион, голем дел од македонците низ годините ја напуштаат Македонија одејќи во странство во потрага по подобар живот, голем дел од нив воопшто нема да се вратат или ќе се вратат пензионерските денови да ги поминат овде, ако кај нив постои љубов кон Македонија кај нивните деца тоа чуство ќе биде уште помало за на крај кај нивните внуци да исчезне. Друг проблем, еве ќе тргнам од мене, имам 29 години сеуште немам деца, ниту пак некој од другарите од мојата генерација се одлучил за дете, тие другари што ги имам што се од постара генерација имаат најмногу по едно дете, за второ не сакаат ни да слушнат. Конкретно во Охрид според податоците на заводот за статистика владее негативен природен прираст, значи повеќе умираат отколку што се раѓаат, Охрид е претворен во град на пензионери. Некој ќе каже никогаш не било идеално ама се правеле деца, јас мислам дека денес не е проблем беспарицата колку што е проблем несигурноста, луѓето се плашат за својата иднина, не знаат дали утре ќе не има или ќе не нема како држава и народ.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Секој народ изумира, знаете од историја за народи и јазици кои постоеле, за богови во кој денес никој не верува ниту ги практикува тие ритуали, така и со македонците, тие се народ, на моја голема жал, во фаза на изумирање бидејќи ги имаат сите симптоми на народ во фаза на изумирање (Види кај Луј Венсан- Тома Антропологија на Смртта), некогаш бевме империја да но и баба ми некад била екстра женска ама што фајде сега, така да и според наталитет и според тоа колку не се сакаме меѓу самите нас дефинитивно изумираме. Едно е давање гајрет а друго е реалност, со сила убавина не бива, нас не спасува едино нешто невозможно а тоа е создавање фашистичка држава каде со сила жените ќе се употребуваат за правење што повеќе деца, после истите ќе се обучуваат од мали за воини....ама ко што реков тоа не бидува!
Што се однесува за храброста, храбри сме но не сме обединети а сам храбар одма ќе те свиткаат некои што се цела сурија страшливци ама сложни.

Член од
6 ноември 2011
Мислења
15
Поени од реакции
9
Повеќе се плашам од армија овци предводени од лав, отколку од армија лавови предводени од овца.

Во врска со етникумите во МКД, направивме грешка во поставувањето. Додека Германија си има проблеми со турци и пољаци повеќе од 50 години( повеќе од 2 пати постара од оваа МКД ) сите нивни дечиња кога ќе отидат од прво оделение, пред почеток на настава на секој ден ја слушаат и ја пеат химната на ГЕРМАНИЈА.

Секој собир во америка, без оглед каде се од која држава и од каде потекнуваат, мора да има истакнато АМЕРИКАНСКО знаме па потоа некое друго.

Е тоа е добар пример за мултикултурализам, Само ние погрешно го сваќаме и применуваме. Влегувам у болница у тетово незнаат македонски да зборуваат а она завршила медицински факултет у скопје со истакната диплома за специјалист доктор. :гомце:
Понекогаш се прашувам дали се работи за мултиетничка држава или полигранична федерација на села, со безвизен режим.:facepalm:

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Дур владее фразата „да му умри на комшијата козата“ од нас народ не бива, па колку и да сакаме да се маваме во гради како сме ние македонци, библиски народ итн. Колку и да се тепаме со околниве соседи, сепак внатре не „изедоа“ паразитиве, а наоколу не се даваме (Грција, Бугарија...).

Народов е поделен на „позиционери“ и „опозиционери“, е тоа мама ни расплака, овие вака праеле, оние онака праеле. Чоек доста со тоа сите сме македонци, да се бориме за националните интереси, а не да ги шиткаме наоколу.

Во претходните постови некој спомна патиме од кодоши, тоа е општо познато, тоа не докрајчи, а зошто секогаш македонецот пати од кодоши, зарем паднал под достоинството и националната свет, тоа стварно не ми е јасно.

Член од
4 март 2012
Мислења
25
Поени од реакции
28
Амнестијата на терористите? И тоа го проголтавме...
Плоштад Скендербег? И тоа бидна...
Попис со 30% белокапци? Тоа е следно на листата...
Прашањето е што сторивме, и што ќе сториме?
Башка тука се сдсм и дпмне (намерно без вмро) кој гз даваат само за власт и го делат народот на предавници и патриоти. Друго не е важно, туку само тие да се на власт.
Тие 4 свети букви ВМРО од историјата на Македонскиот народ се извалкани. Ако ние не си ги исчистиме кој друг ќе го стори тоа?

A

AnFem

Гостин
Јас не зборам за Америка, зборам за МАКЕДОНИА, уште 1 милион останавме и ако овој идиотов немал никаква врска со Французите во втора светска војна, тоа не значи дека ние СЕГА немаме врска со нелојалново племе што ни ги цеди нашите пари од буџет за да купува калашникови за потоа да пука по наш народ и држава да ни пали цркви,и да ни коле и тепа деца по автобуси со ножеви и да напаѓаат девојчиња по пат а ти си еден изрод што не вреди ни да комуницирам веќе со тебе затоа што со видеово докажа дека си ИЗРОД (ИЗ-РОДА) то ест, НЕ-МАКЕДОНЕЦ/КА или слепа будала што не гледа што се случува во државава.
Ееееј, фала! :) Само полека со комплиментите во иднина... *blushing* Ептен сум срамежлива!
Замисли, за некои работи размислуваме исто :) Па и јас мислам дека си она што е болдирано :* Дури и многу повеќе... Гревотка!

B

Black Guard

Гостин
Мене некако не ми е јасна логиката на темава ама ај...

Значи станува збор за луѓе и истите подлежат на лоботомија е сега во зависност од терапијата е детерминирано однесувањето на пациентот-чат пат и по некој сајд-ефект како мене;)

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Секој народ изумира, знаете од историја за народи и јазици кои постоеле, за богови во кој денес никој не верува ниту ги практикува тие ритуали, така и со македонците, тие се народ, на моја голема жал, во фаза на изумирање бидејќи ги имаат сите симптоми на народ во фаза на изумирање (Види кај Луј Венсан- Тома Антропологија на Смртта), некогаш бевме империја да но и баба ми некад била екстра женска ама што фајде сега, така да и според наталитет и според тоа колку не се сакаме меѓу самите нас дефинитивно изумираме. Едно е давање гајрет а друго е реалност, со сила убавина не бива, нас не спасува едино нешто невозможно а тоа е создавање фашистичка држава каде со сила жените ќе се употребуваат за правење што повеќе деца, после истите ќе се обучуваат од мали за воини....ама ко што реков тоа не бидува!
Што се однесува за храброста, храбри сме но не сме обединети а сам храбар одма ќе те свиткаат некои што се цела сурија страшливци ама сложни.
Za ova boldiranovo sto si go napisal, Srbite velat: dva losha, ubishe Milosha !!!
Inaku dali Makedoncite se hrari voini ili naivni ovci, pa odgovorot go znaeme mnogu dobro site ......... vtoroto za zal !!!
Vsusnost mozebi nekogas vo minatoto i sme bile hrabri i borbeni, no deneska tie osobini se 100% izgubeni, dodusa i deneska sme jaki i hrabri na usta, a bogami i na tastatura !!!
Vsusnost realno da gledame nie kako narod i nikogas ne kje mozeme da mrdneme nitu peda napred, bidejkji sme totalno razedineti megjusebe, a razedineti i neslozni sme duri i za bitni nacionalni prasanja i interesi !!!
Sekoj si gi brani svoite interesi i stavovi, kako i stavovite i interesite na svojata grupa, negledajkji za interesite na drugite grupi !
Pod grupi mislam na podelenosta kaj narodot, bilo da e na etnicka, verska, politicka/partiska, socio-ekonomska ili bilo koja druga baza !!!
So podelbi ne se gradi drzava: Hristijani Muslimani Makedonci NeMakedonci VMRO SDSM gragjani seljaci pismeni nepismeni bogati siromasi i red drugi podelbi !!!
Problemite se reslivi, no treba pamet, so pametna politika se moze da se sredi, so nasilstvo ne se postignuva nisto.
So buni, vostanija, revolucii, vojni, konflikti ne se postignuva nisto, samo zrtvi, krvoprolevanje, isseluvanje i rusevini, koi uste do tolku kje ne unazadat, isto taka i so bojkot ne se dobiva nisto, naprotiv narodot(intelektualata) treba da se vkluci po-aktivno vo sistemot, eden sistem i drzava mozes da gi promenis samo dokolku navlezes/penetriras vo samiot sistem i so svoite idei kje pridoneses za podobro utre na narodot i drzavata, a so samoto toa sto kje pomognes na narodot i na drzavata, vsusnost i na samiot sebesi kje si pomognes !!!
Bez razlika kolku eden poedinec(bilo koj) e uspesen(vo sekoe pole), dzabe mu e, dokolku zivee vo rastur-sistem i vo propadnata drzava, na nekoj nacin i toj e propadnat ili kje propadne, bidejkji samata sredina kje te odvlece nadole !!!
Pametno napisa eden clen pogore:
So navednata glava(kjuti-traj) i so stoenje nastrana, nisto ne se dobiva !
AKO SAKAS DA GO PROMENIS SISTEMOT, MORAS DA SE VKLUCIS VO NEGO !!!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
citam sto se pisuva po prasanjeto , pa posto ne se slozuvam so poveketo postovi , aj i jas da go kazam mislenjeto, ama prvo sakam da kazam nekoi primeri od istorijata :
-- pri krajot na 2 svetska vojna , poslednata borba vo koja ucestvuvale germancite e bitkata za osloboduvanje na skopje ( ne e vazna tocnata godina, datum ) tuku toa sto posle toa vo makedonija poveke nemalo drugi vooruzeni sili , tuku samo partizanskite edinici i balistickite , za toa kolku sme hrabri ili ne sme , ke kazam deka partizanite tetovo go zazemaat samo 4 dena po skopje , vo cela zapadna mekedonija balistite se razbieni za samo 10-15 dena , toa im bila realnata sila ( bez stranska pomos) ke ja spomenam i dojranskata bitka kade sto se slucil ,,masakar ,, nad grckite i angliskite vojnici , pobarajte i procitajte nekade koj stoel nasproti niv ( od kade bile vojnicite vo bugarskata vojska ), cerskata bitka vo 1 svetska vojna -- pronajdete nekade i procitajte dali tamu ase borele vojnici , mobilizirani od makedonija, glavniot tovar go podnele vojnicite mobilizirani vo makedonija . tolku za toa
---- spored mene ( kazete i deka sum fasist, nacist ) ama jas veruvam vo rasnata teorija , za toa deka sekoja nacija, narod imaa razlicni karakteristiki , nekoi se polavi, nekoi pocrni , ama imaat i drugi razlicni karakteristiki , nikogas nema da priznam deka na primer . albancirte se poheroi od nas, ucesnik sum vo 2001 , taka da so sigurnost go znam toa , megutoa za razlika od albancite imame nekoi karakteristiki koi mnogu loso ni vlijaat vo realniot svet. t.e. samostojnost, razedinestost, umislenost , ego, t.e , sekoj se znae , nikoj nikomu ne dozvoluva da mu soli pamet , a ne daj boze da mu naredi nesto a drugiot da poslusa .
http://www.youtube.com/watch?v=M46hxW8pxkc
videto go staviv , ne zatoa sto sum nekoj pripadnik ili simpatizer na navivackata grupa - kumani , tuku kako primer , sim mi odi da naviva, ima 13 godini i seuste ne sum videl nekoj koj nemu mu se plasi , ama go gledam videoto i toa deka na eden kup ,, ORGANIZIRANI,, 13- 17 godisnici sepak se pricina za strav , na natprevarot nemase navivaci na lirija , poradi bezbednosni pricini ne dosle, zamislete edna od pricina za nebezbednost e mojoot 13 godisen sin :),
-- se salam , pricina za nebezbednost ne e mojot 13 godisen sin , tuku edna ORGANIZIRANOST
-- nie ne sme straslivi ili hrabri , nisto poveke ili pomalku , otkolku site drugi luge na planeteta, tuku ni nedostasuva genot za organiziranosat, se dodeka toa ne go sfatime, ke ni se slucuva toa sto ni se sluvuva, zarem nekoj moze va kaze deka na pripadnicite na balisti im teknalo sedejki doma, ,, aj utre ke odam vo gostivar da demonstriram ,, mozebi i im teknalo, ama sepak nekoj mora da go organizira toa, da kaze vo kolku casot ke e sobiranjeto, da obezbedi avtobusi
--- gledav pred nekoj den edno video , kako 1901 godini evreite na sultan hamid mu nudat 150 milioni (ne znam sto) co lato da im ja prodade palestina , pa se divam na taa organiziranost koja moze da gi sobere tie pari poradi nekoja namena , najdobro organizirani luge na planeteta se evreite , zatoa i se im uspeva , moze samo da im zaviduvame, vo amerika , kade sto e mir , postoi ogranizacija , ,, odbrambeni sili,, nefomalna organizavija koja gi resava bebednosnite problemi na evreite, vo sklop na evrejskata zaednica vo hrvatska ,postoi funkcija ,, odgovoren za bezbednost,,
-- go cistav postot na HEIDERN , sosem e vo pravo covekot so izrekata ,, dva losa ubise milosa,, moze nekoj da e junaki i heroj kolku saka , ako se najde pred 10-tina straslivi , vo sekoj slucaj naebal, pa ni aleksaandar ne go osvojuval svetot sam , tuku na celo na dobro- opremena, obucena , disciplinirana i ORGANIZIRANA vojska , nam toa ni fali vo genot , sto pobrgu go svatime toa i go nadmineme, tolku podobro za nas
-- zatoa zaebete, tolerancija, ,, site sme isti,, , humanost i pacifizam , seto toa recept za propast na edna navija , tuku :AKO SAKAS DA GO PROMENIS SISTEMOT, MORAS DA SE VKLUCIS VO NEGO !!!
ebnostavno kazano ORGANIZIRAJTE SE, vklucete se vo razni organizacii, od navivacki grupi , partii, pa do malski skinheds grupi, ako nekoja vo koja ste ne vi odgovara, ne vi e po kefot , zaebete ja, vklucete se vo druga, vazno ne ostanuvajte sami, vo mnozinstvoto e silata, i ne se potcenuvajte samite sebe, ne sme ni kukavici nitu ovci , samo sme neorganizirani

V

Vollstandig

Гостин
ebnostavno kazano ORGANIZIRAJTE SE, vklucete se vo razni organizacii, od navivacki grupi , partii, pa do malski skinheds grupi, ako nekoja vo koja ste ne vi odgovara, ne vi e po kefot , zaebete ja, vklucete se vo druga, vazno ne ostanuvajte sami, vo mnozinstvoto e silata, i ne se potcenuvajte samite sebe, ne sme ni kukavici nitu ovci , samo sme neorganizirani
Многу точно кажано, секоја овца во своето стадо, овде има многу стада, али битно во она што и одговара на овцата, тука да биди.(y)

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.172
Поени од реакции
25.938
Според мене бојкот никогаш не би бил опција. Со бојкот не се решава ништо. Решението е баш во обратното, политичко активирање. Трета опција е најтешкиот начин. Полесно е преземање на актуелниот систем. Едноставно преплавување на општинските комитети/организации (кој како милува, според неговата лична идеолошка определеност) и целосна промена. Разговорите за партиски вработувања, подместувањата за лична корист на сметка на државата, нечесните игри ќе станат минато ако во партиите има критична маса на луѓе што ги презираат тие работи. Со тек на време тие луѓе ќе ги преземат партиите и следствено на тоа и државата.

Ако сакаш да го промениш системот, води го!
Тоа што ти го пиша е ако смеам така да го нарачам идеалното решение. Меѓутоа во негово отсуство (барем моментално), бојкотот и те како е опција. Кога ти нудат опција едната страна да сркаш гомно или другата страна лајно ако го одбереш едното или другото и надаље ќе ти го сервираат истото, зошто би се замарал некој да вложи труд и напор да ти удоволи тебе кога ти си задоволен и со шитојни. Ако одлучиш да не одбереш ги ставаш во лоша позиција. Сфаќаат дека нема да го сркаш понуденото, и мора да се сменат или ќе пропаднат, затоа што во тој двобој на ОК корал, кој прв ќе настапи со корегирана и апгрејдувана понуда тој ќе опстане. Ако и двете страни не се сменат бојкотот продожува со потенцијална опасност да се јави трета страна која ќе се издигне. Да трета опција е најтешка страна во услови кога за гомно се 35% а за лајно 28%. Ама во случај на бојкот кога едната опција е 12% а другата 8%, се отвора пат за 3-та страна. Ова нели збориме хипотетички. Во пракса, шириш гзот на оној што ќе ја вработи ќерка ти за да може да живурка (не да живее) а другите кој ги ебе. Кај нас феноменот Затвореничка дилема http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoners_dilema е многу моќен.

Kajgana Shop

На врв Bottom