МАКЕДОНЦИТЕ - Храбри воини или наивни овци?

• Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Од денешен аспект може да кажам СРАМ. Треба да се огледаме на оние Македонци што биле во минатото успеале нашата татковина да ја обединат во случај Аргеадите династијата направиле моќна држават што стасала дури до Индија речиси цел свет , а сега ние на што би биле горди !?!?! На тоа дека секој 2 Македонец го боли ... за Македонија , Македонките несакаат да раѓаат деца како со тоа би ја продолжиле нашата лоза !???!?! Жално но вистинито е дека Македонците многу касно се освестуваат за тоа им е потребно време се освестуваат дури од кога некоја ситуација ќе нема излез но некогаш знае тоа да биде касно ... Во Македонија сите останати не Македонци наместо да ги претопиме во нас ние се помалку сме секоја ден треба за ова да зимаме пример од јужниве соседи барем за тоа капа им симнувам :) 2 милиона сме , а секој ден се помалце не има дали како нас овака размислува грчката влада која што додека сите спијат таа размислува како да ја зачува државата а ние покрај 3 000 год цивилизација ќе дојде ред да ја изгубиме ...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Да. Во 19 век сме биле анархисти, кај пишуваше родени убици, а кога сме биле империја сме биле ептен јаки, а сега....Се сеќавам кога јас викав дека ова е северна Македонија, србите викаа (мислам на радикалите) дека оваа Македонија е у ствари Јужна Србија а Србите имаат една песна вака беше рефренот„ Србин ќути србин ќути док се не наљути...“ ама далеку сме ние и од тоа, за волја на вистината, пак ќе кажам - едно е давање гајрет друго е реалноста, ние си страдаме од самите нас пошто ни фали она што секој витален народ го има а тоа е единство и солидарност без ситење. Неспоиво е за еден народ кој се декларира како христијански главна максима да му биде „да му цркне на комшијата...“ Колку бебиња се раѓаат толку се абортираат. Срамота за еден народ кој се вели дека припаѓа на христијанската вера а со дела покажува дека воопшто не го сака Господ оти Он вели во Библијата „Ако ме сакате, пазете ги (практикувајте ги) моите заповеди!“ значи бидејќи не ги практикуваме Неговите заповеди не го сакаме Бог во кој као веруваме и уште еден цитат од Светото Писмо „Како можеш да го сакаш Бог кој не го гледаш ако не го сакаш ближниот свој кој го гледаш?“

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Имало надеж... Штета одма го прогласиле за ментално болен! (n)
Битолчанец се изнервирал и ги искршил штабовите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ

Крими | 8. март 2012 - 10:28
Со кршењето продолжил во Домот на културата во Битола каде го привела полицијата

36 годишен битолчанец вчера околу 14 часот со палка за безбол најпрво ја искршил влезната врата на штабот на ВМРО-ДПМНЕ лоциран ан улица Белградска во Битола, а потоа на улицата Борис Кидриќ го искршил и штабот на СДСМ. Од таму, нервозниот битолчанец почнал да го крши и Домот на културата во градот. Тука го сретнала и полицијата кога го привела во битолската полициска станица. Се утврдило дека 36 годишниот Ницовски Сашо бил со ментални проблеми

http://www.press24.mk/story/makedonija/krimi/bitolchanec-se-iznerviral-i-gi-iskrshil-shtabovite-na-vmro-dpmne-i-sdsm

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Па кој денес не е со ментални проблеми, да не беше хемијата се ќе беше висока магија .

V

Vollstandig

Гостин
Од денешен аспект може да кажам СРАМ. Треба да се огледаме на оние Македонци што биле во минатото успеале нашата татковина да ја обединат во случај Аргеадите династијата направиле моќна држават што стасала дури до Индија речиси цел свет , а сега ние на што би биле горди !?!?! На тоа дека секој 2 Македонец го боли ... за Македонија , Македонките несакаат да раѓаат деца како со тоа би ја продолжиле нашата лоза !???!?! Жално но вистинито е дека Македонците многу касно се освестуваат за тоа им е потребно време се освестуваат дури од кога некоја ситуација ќе нема излез но некогаш знае тоа да биде касно ... Во Македонија сите останати не Македонци наместо да ги претопиме во нас ние се помалку сме секоја ден треба за ова да зимаме пример од јужниве соседи барем за тоа капа им симнувам :) 2 милиона сме , а секој ден се помалце не има дали како нас овака размислува грчката влада која што додека сите спијат таа размислува како да ја зачува државата а ние покрај 3 000 год цивилизација ќе дојде ред да ја изгубиме ...
Абе македонките и да раѓаат деца, што ќе пренесат од нашава лоза, искастрена, калемена, недозреана, и во трње засадена? Која традиција која култура, кога 2% од народот што се вика зборот не си ја познава македонија. Ретко од луѓето кој си ја знае државата со какви богатства располага, како прво и основно. Второ, не ни ја прошетале некогаш па уште коа има и поделби низ македонија на Источни и западсни, провинцијалци и скопјани, охриѓани и скопјани и ред други поделби, шо сакаш од тоа да се пренесе култура, коа ќе се пренеси НЕКУЛТУРА. Најгадно е што преку децата од мали, си лечат комплекси возрасните, е сеа земи пример дека Трајко е потскаран со Ристо кој се комшии преку 2-3 куќи, арно ама овие двајца имаат деца, едното 3 другото 4 години и играат на улица заедно и топ му е нив двајца другарството. Е сеа што следува? Пошо трајко не го сака ристо а и обратно, ќе си ги приберат децата дома, полека нема ни да ги остаат заедно да играат а и да им објаснат ќе им влеат доза неразбирлива омраза кон фамилијата/детето/родителите со цел да се оттргнат. Значи уште од мал фактички детево го тераат да има непријател, иако тие двајца одлично се забавувале и играле низ маалото.Е сеа што следува?Пораснуваат децава и еден со друг не се сакаат, нормално, од мали израснати со таа помисла, заради некоја глупост старите што правеле некогаш. Што значи освен што се пренесува лозата ги пренесуваат и непријателствата, па ако пра-пра-пра-пра дедо бил скаран со некој од друга фамилија им се пренесува ко наследна болест непријателството со таа друга фамилија. И ова е вистина, ви кажувам затоа што го гледам кај мене низ маало ова дека се случува, и луд е овој народ кој израснал без никаква традиција култура и своја држава. Овој народ е со осакатена традиција и чусвтство за култура, а кога некој збори за тоа дека имаме традиција, веднаш можам да извадам листа дека:

-Нашиот македонско-словенски јазик има еден тон турцизми,англицизми, и ред други странски зборови за кои не се нашло соодветен збор.
-Иако сме горди на нашата азбука, сепак нашата древна азбука изгледа поинаку од оваа денешната.Во оваа кирилица со која моментално го пишувам постот, се наоѓаат, старословенски,грчки,латински и други букви, кои по некоја логика ги склопиле кирчо и методија.
-Нашата кујна ако гледаме која е традиционјална, и со оглед на тоа после распаѓањето на македонската империја,се осакатува во голем процент и на културно и на секое останато поле, па и многу окупации и војни, забележуваме дека нас во традиционална кујна ни е зимницата, тавче гравче и посна манџа:) И јадењата кај нас имаат исто традиција да се готват со саати, забележете вашите баби,мајки или некој со потрадиционални корени коа готви, ако стави да се вари грав, ќе го вари од 11 до 15 сатот дури се соберат за ручек сите, еден обичен, бел грав, секоја среда петок а богами и секој ден. Од старо останало кога народот за да се прехрани и кога сите биле вегетаријанци, работеле по цел ден на нива, па немало логика да седи цел ден покрај гравот додека се свари, па жена ќе појди на вода, кај кравите да зачисти, кокошки да нарани, дете спискало, на комшијата му се присакало, и така гравот си се вари...вари вари па едно 3-4 саати ебате додека не се напраи лочки.
-Мазниците, баклави,кафиња, шеќер париња, тулумби,локуми, и да не набројувам, благодарение на ориенталната култура што ја довлечкале турците овде сме добиле и дел од таа традиција и тие јадења. Благодарение и на нив, сме добиле по некоја чаршија, по некоја уличка , градски саатови, и други интересни работи.
-Покрај доминантната ориентална култура што ја вовеле турците во македонија, се создава ЧАЛГИСКАТА МУЗИКА. Нормално е дека скоро повеќето сме пиеле, лумпувалер во некоја кафана на чалгиска музика, но оригиналнот го влечи од ориентална турска музика. Нашата традиционална македонска музика се состои со тапан, гајда, шупелка, кавал и хор бабички на високотонско пеење (читај: Ихааа)
-Религијата, исто така, како што се прифатила наоколу цела европа еврејската религија, така и во македонија си дошла еврејската т.е почнала одтука да се шири па нагоре.

Ако гледаме спрема ова, нас од македонија ни останал само вардар (ако сеуште го има истото име од старо време) планините поточно мало парче од земјата со името МАКЕДОНИЈА. Многу малце работи се задржани од нашата древна традиција,култура, и обичаи. Ромите што се веќе неколку илјади години дојдени низ европа, успеале колку толку некој традиции да задржат и дел од јазикот, а ние македонците не си знаеме една древна буква од античко македонската азбука.

Taка да, според ова премногу сме осакатени во поле на традиција, култура, обичаи, јазик и што уште не па кажи ми што е тоа што ќе ги држи македонците да бидат македонци и да останат заедно? Јас мислам оти уште само мал дел не држи нешто заедно, на конец виси, кој сака нека кажува ама ова мириса на народ во исчезнување, ко загрозен вид сме треба унеско да не заштити.Евреите земете ги за пример, кај и да одаат, што и да прават се држат заедно, се женат евреи со евреи, само мал процент скршнуваат од тоа, ама никогаш не забораваат од кај се што се и како се и си помагаат едни со други затоа што биле ЕВРЕИ а не нешто друго. Тоа е фактички РЕЛИГИЈАТА, или во превод универзално средство за раководење на еден народ да се држи заедно, просперирајќи во планета полна со други народи. Значи религијата, онаа за народот, фактички иди на некој начин вечен законодавник за секој член на тоа племе/народ. Кралот носи закон, но по смртта негова новиот крал може да го смени законот слободно значи е краткотраен,религискиот им останува доживотно затоа што веруваат во вечен крал (бог) така да тоа ги одржува еврејчината денес заедно. Па што ако ние во мк ја имаме како главна еврејската религија, ама изгледа во некоја сатанска верзија, се изеде народот еден со друг овде...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Makedoncite generalno so cest na isklucoci se mnogu jaki na zborovi a covek od zbor e covek od delo, uvek stojat na zbor sto ke recat ke ispolnat precizni se tocni prekrasen narod sme nie samo ni fali finansiska inekcija da zivneme malku! A baska zenite ni se verni patrijarhalni ni ja cuvaat cesta i ugledot. decata ni se vospitani vo zdrav duh i se so visok moral!

Член од
26 декември 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
ubo napisano ne deka ne ama...
luge..zivejte go zivotot poarno oti mnogu e kratok za da se zanimavame so vakvi raboti.
21 vek sme,taka da ne e tolku vazno koj si sto si i kako si,od partiotizam se umira,ili naogja rabota,od zavist se puka ili umira,od protesti-mozna smrt ili pretepan.
ne pomaga nisto za makedonceto,ni vostanija ni vojni ni protesti.takvi sme si kakvi sto sme,krotki,meki kako testo site da ne mesat.vlasta kako vlast..si tera po svoeto,se zanimava so istoriski nastani i licnosti mesto da mu daj hrana/rabota na narodot.ako niv ne im gajle za nas/vas..togas so ste se zapnale site za patriotizam i so uste ne?vie zborajte a tie ke gi polnat djebovite i ke se obezbedat finansiski za 3 generacii.nego palete patikite i mrs po svetot prajte pari i uzivajte vo zivotot. setajte kolku so mozite,rabotete,stvorete familija sakajte si ja i cuvajte a nisto drugo ne e vazno,ni tito ni aleksandar ni branko grujo ljubco i t.n.
SKRSETE GI PRANGITE OD MINATOTO.
fala,prijatno

V

Vollstandig

Гостин
Eве да ја дооформиме сликата, како народот наш е поделен, и зошто кога двајца се караат,третиот користи, во случајов тоа се албанците.

Како шо знајме, поделби еден милион има помеѓу народот .. а една од нив е ова:

https://www.facebook.com/pages/CELA-PROVINCIJA-DA-SI-OTIDE-DOMA-I-SKOPJE-DA-GO-OSTAVI-SLOBODNO-DA-DISE/118597453206

CELA PROVINCIJA DA SI OTIDE DOMA I SKOPJE DA GO OSTAVI SLOBODNO DA DISE
Do koga kje mora da ve trpime.. do koga...
CELA PROVINCIJA DA SI OTIDE DOMA I SKOPJE DA GO OSTAVI SLOBODNO DA DISE
Znaete koja e razlikata pomegju Skopjanec i Provincijalec???? >>>

- " se "

Сами ќе се истребите бе..сами се истребивте...скопје чинело - цела мк не чини.

Или се смеат дека коа ќе дојделе на екскурзија низ мк, во скопје се сликале пред згради паркови и слично, за мене е една многу нормална ствар, зошто па да не се сликниш во родна земја во друг град? Или, во мода е сликање по халкидики...

И за крај, цитат од некој си член на форумот, горд на тоа што се родил во северниот дел од македонија, каде воздухот валјда бил побогат со кислород , па се прават поделби, поточно ова:

Човеку па од провинција си ,незнам зошто го свакаш тоа како навреда јас не се издигам со тоа ти се спушташ(потценуваш) ти си крив за твојот комплекс ,кој не викам дека ти конкретно го имаш зборам во глобала,ние сме ви нафурани,нашиот начин на живот ви е нафуран и можда ви изгледа фејк али ние не глумиме тие сме ние ,например јас коа идам во провинција вашиот начин на живот ми е смешен ,глеам некој рапери, копи паст на фифти сент, или на некој циган од шутка што исто така го копира фифти ,глеам некој бунтовни панкери против системот, смешни се со тоа колку не го разбираат системот и незнаат против што се бунтуваат,за се е крив можда некој панкерски филм,глеам рокери што се фејк,глеам некоја транс младина што е фејк,глеам фејк џанаци се е фејк и се е копија ,многу копирате и затоа сте смешни, останато се шмекери или вана би мангупи што немаат везе,мотиката тракторот и нивата ви се влезени во крв, затоа што нема некоја граница од селата во провинција и лугето кој живеат во центарот на градот ,можда и ние не сме нешто подобро но сме на некое ниво над вас и кога го кажувам ова знам дека не се преценувам, водејки се од фактот ДЕКА ВИЕ НЕ КОПИРАТЕ И САКАТЕ ДА БИДЕТЕ "НАКУРЧЕНИ" КАКО НАС
Ептен ја затерал народов наш таа македонско-македонска поделба, меѓусебна, па идиме во стилот “ние во скопје живееме вака, вие во провинција сте друга вера,нација,јазик,обичаи и смешни сте и се чудиме како живеете“. Чекај бре, каде отиде, да си во авганистан, да се чудам и на јазик и на обичаи, да сум индија, да се чудам ајде, да сум африка да се чудам, ама од скопје до битола 180 км пат да се чудиме што им се случува на овие, а под едно небо,едно име,една нација,еден јазик, едни обичаи сме..и пак се делиме на повеќе нации. После се чудиме зошто и торбешите се нарекувале друга нација, па одговорот е едноставен и тие се македонци и нив крвта им врие, па постојат тон поделби....

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.289
Поени од реакции
9.070
Тоа па со делење на провинција и Скопје па само укажуе само колку неуспешни и исфрустрирани особи има во Скопје.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Па скопје е како америка најнеуспешните бегале таму и сега ми глумат американци, во случајов скопјани! гревчиња, сиротчиња:drk:
--- надополнето: 19 март 2012 во 16:45 ---
А тој Цаци Спасовски нека излезе пред некој "провинцијалец" па да му каже еден на еден што знае! И колку за птсетување, спортската сала во скопје ви носи име на провинцијалец, и многу улици, и поголем дел од лидерите на државате биле или уште се провинцијалци, само незнам со што се гордеете со градот ваш, единствено за гордеење е тоа што имате успешен бизнис за перење на пари, споменици глупости, другово послабо малку(n)

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.380
Поени од реакции
4.934
Па скопје е како америка најнеуспешните бегале таму и сега ми глумат американци, во случајов скопјани! гревчиња, сиротчиња:drk:
--- надополнето: 19 март 2012 во 16:45 ---
А тој Цаци Спасовски нека излезе пред некој "провинцијалец" па да му каже еден на еден што знае! И колку за птсетување, спортската сала во скопје ви носи име на провинцијалец, и многу улици, и поголем дел од лидерите на државате биле или уште се провинцијалци, само незнам со што се гордеете со градот ваш, единствено за гордеење е тоа што имате успешен бизнис за перење на пари, споменици глупости, другово послабо малку(n)
get 'em... после постов нема што веќе да се расправа..

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
215
Во историјата наназад да се вратиме, Македонците важеле за големи воини и храбри луѓе. Познатое дека никогаш никој Македонец не бил класичен роб, на која било Империја,познато е дека никогаш Македонец не бил заробен и потоа препродаван како роб.
Сега не знам, кога ќе ни се избистри сликатапо некое време ќе можиме да пресудиме!!!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
За да се извлечеме од гомнава прво треба да престанеме да се сожалуваме и со позитивни мисли и идеи да преземеме нешто.
За почеток Нека коментарите не ви бидат егоистични и полни со омраза туку напротив со разум и чувство за осет.
Да дискутираме на едно ниво со почит спрема другите, а не како што досега "фучи" на форумов самите себе се деградираме секој се прави најпаметен и гледа да ги снижи другите. Треба да ја отфрлиме таа подмолност.

мило ми е што гледам една ваква тема, ми дава надеж дека конечно почнуваме да се освестуваме. Не за тоа колку сме "гревови" туку како да го смениме тоа.
Нема да исчезнеме никогаш, нашиот народ опстојувал толку векови по такви тешки услови и ќе опстојува. Не залудна е споредбата со ПИРЕЈОТ

Kajgana Shop

На врв Bottom