Бугарска може само 6 месеци да се вози.
Не можеш да мењаш милион пати,ако ја смениш македонската за бугарска смееш да возиш исто ко со македонска,а сменетата бугарска не можеш да ја мењаш у англиска.
You can only drive in Great Britain for 12 months if you got your EU licence by exchanging your non-EU licence.
Не го учи да лаже само ќе го заебеш да си плати некоја казничка,е не мк тоа ,одма детално ќе те проверат.
македонска мењаш во бугарија. во англија ја мењаш во англиска. како не може? еден со бг пасош не знам што не го напраил тоа. прават малку проблем ако видат дека си положил во мк, а пишува. аплицираш пак, ќе ти дадат.
сакам секој да е поштен, ама има и работи што треба да ги заобиколиш.
јас зборам од мое лично искуство. 15 пати сум сопрен од полиција. еднаш не ме прашале каква дозвола имам, уствари прашуваат, ама тоа им формален проткол, да те праша дали имаш дозвола во тебе. немаш законска обврска да ја носиш со тебе. нема законска обврска било каква идентификација да носиш со тебе. ако те праша ќе си кажеш имам еу дозвола. ако сака да знае дали си ти, те прашува детали од осигурувањето, ако си ти ќе ги знаеш. ако не, имаш проблем. толку. после тоа се занимава со тоа зошто те запрел.
какво плаќање казничка во врска со дозволат, каква казна ќе плати? конкретно?
полиција кога ќе те запре, ако имаш осигурување, road tax и МОТ (технички преглед) нив тоа ги интересира, не дали тебе дозволата ти е еден месец истечена, или си влегол во државата пред 13 месеци. на сон тоа не се дешава.
плус они по регистрација имаат име презиме од тебе, и дали е се подмирено. во спротивино не те застануваат ако не напраиш прекршок, а и тогаш во зависност каков прекршок ќе напраиш ќе поминеш со казна за прекршокот или најчесто опомена ќе ти даде.
не го терам да лаже, му кажувам како функционира на терен.
у истоија на сообраќај во англија се нема десено полицаец да се јави во home office да праша кога влегол шоферот во државата, а затоа што поминал на кружен тек без жмигавец пример.
јас кажувам само како функционира, си подмируваш се што треба и си возиш културно. никаков проблем нема да имаш.
таксата доаѓа околу 20 проценти од платата ако не се лажам. значи ако ти плаќаат 1000, после такса 800. грубо кажано. највисоката стапка на данок, пак грубо ќе кажам (emergency tax се вика тоа ако не се лажам) не е повеќе од 30 посто. нека земе 700 да речеме. ова во случај да не извади осигурителен број на време (што нема шанси да се деси за 1 месец, ако си вработен поготово), ем лесно ќе ги поврати тие 100, а од друга страна да брка документи месец дена и да остане со кусок плата? која опција е подобра?
мој предлог - барај работа одма, првиот ден ако можеш. вработи се, за да не губиш денови, тоа ќе ти биде платено, а како и кога е формалност која се решва лесно во од.
сосема друго е да не можеш да најдеш работа, јас викам не чекај да средиш документи, за да почнеш да бараш работа.
--- надополнето: 6 јануари 2014 во 17:00 ---
Значи ме интересира колку би коштало Лондон да се живее нормално (стан 60 тина квадрати) да се оди барем еднаш неделно во ресторан/клуб и да си имаш свој автомобил. Дали со 2000 фунти можи да се помини, имам и роднини и пријатели таму и секој кажува различно. Моментално сум на мислењето дека околу 2000-2500 требаат за комотен живот и околу 1500 во помали градови?
стан 60 метри тоа би му дошло двособен. лондон 1-6 зона просек преку агенција рачунај 1.100-1.300 месечно без сметки. за двајца стај сметки 200.
свој автомобил, зависи колку возиш, значи само давачките за него почнуваат од кај 100 фунти па нагоре месечно, без амортизација и гориво.
се поминува и со помалку од 2000, ќе делиш стан со други.
нема единствен случај. одредуваш што сакаш, колку сакаш да штедиш, каде и колкаво место ќе изнајмуваш. гледаш колку заработуваш и ...користиш проста математика
ресторан, средно добар, ај не безобразно скапо, и не некоја дупка, за двајца вечера (со ваучер и тоа
) рачунај 50 фунти минимум. 4 пати неделно...
кино на пример за двајца, две карти и две кока коли 30 фунти, фамилија испод 50 на кино не.
за фамилија (или пар без деца - тоа па бонус
) две плати по 1500 после такса, во периферија на лондон, тоа е ок живот, имаш за се. кариби, тајланд, виенди во цела европа, дома кога сакаш, кола, шопинзи...без проблем.