- Член од
- 25 ноември 2013
- Мислења
- 1.657
- Поени од реакции
- 1.519
Провизијата не би требало да е многу,али можеш да си ја прашаш банката од кај што имаш картичка,они би требало да знаат колку е провизијата и каде може да подигаш пари.Blagodaram mnogu "galaxys"
a kazi mi za nosenje kes so mene, znam deka na karticka e popreporaclivo, ama kako, na makedonska karticka, da ne zemaat mnogu provizija ako plakam tamu, i nema da imam problem so makedonska karticka nikade za plakanje (imav loso iskustvo so MK karticka vo stranstvo, pa zatoa prasuvam? Ili kes e najdobro, sto mislis,
Ako bi odel na pocetok sam, kolku bi bilo neophodno kes da zemam so mene za pocetok?
Jas naprimer go zamisluvam vaka: da odam na pocetok sam, stom pristignam da zemam odma nekoja soba sam,(hotel/hostel) pa da gi zbrikam tie raboti ( na primer da si otvoram smetka vo banka i bi mozel li da si stavam kes na nejze sto bi go nosel so mene i da mi dadat karticka od UK bankata? ) pa posle da najdam rabota, pa da se prijavam sekade kaj sto treba, (za so BG pasos zboram) pa posle da najdam stan dobar za nas trojca, pa duri togas da dojdat moite)
Nekade procitav deka e tesko da se najde stan ako ne si vraboten ili sl. toj del ne mi e jasen mnogu, na primer ako imam jas pari da platam za stanot 3-4 meseci unapred, i za depozit, sto mu e gajle dali jas imam rabota, sto bara agencijata od mene za da zemam stan pod kirija, koi dokumenti?
I uste nesto, za Manchester ili Edinburg sto mislis kako gradovi za pocetok?
pozzz
Кеш поготово многу кеш не се носи во лондон.прво не можеш да оставиш 4000фунти дома додека ти си низ град,друго,не можеш ни да ги земеш со тебе за тоа што е ризично.боље да платиш провизија отколку да останеш без ич пари.
Парите што ги носиш со тебе ќе може да ги ставиш на сметка,али за сметката најверојатно ќе чекаш една недела(кај мене ја преведуваа бугарската лична карта,пошо дел од податоците се само на бугарски) да ја отворат,а после ќе чекаш една недела за картичката и пин да ти стигнат.
од кога ќе си добиеш сметка и картичка можеш да си ги префрлиш парите на новата сметка.
За смештај на почеток пребарај по интернет,пробај да најдеш соба уште од мк(хостел/хотел скапо ќе те фати) или па можеш и оглас да си напишеш дека бараш соба.
Тешко е за невработен,па некад дури и за вработен.иначе без разлика што ти имаш пари за 4-5 месеци,агенцијата нормално дека ги занима дали имаш работа,за да можеш и понатаму да го плаќаш станот.документи што обично требаат се пасош,лична карта,извод од банка(ова ради адресата треба),ќе ти треба потврда дека работиш,и обично некои агенции проверуваат и кредит скор.некои бараат и препораки или жиранти.мислам дека подобра опција е да бараш стан/куќа од приватњаци,они обично бараат помалку документација и побргу ќе се вселиш.
Јас не сум рентал стан сам,така да не можам повеќе инфо да ти дадам,али можда @gade ili @gerard знаат повеќе за ова.
За манчестер и единбург не можам ништо конкретно да ти кажам,не сум бил,не знам како е .