Еве извештај од босанскиот амбасадор во Триполи.
Ferhat Šeta, ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji: Tripoli živi mirno i slavi Gadafija
23/02/11 08:43
Ambasada BiH je uspjela obezbijediti jedan redovni i jedan vanredni let iz Tripolija
* Ambasador Šeta se nada da će najkasnije danas uspjeti obezbijediti još dva aviona
* Najveći problem dezinformacije: „Vjerujte mi, to što gledate, uopće ne liči na ovo što mi živimo ovdje”
• Kakvo je stanje u Tripoliju?
- U Tripoliju je potpuno mirno, danas sam prošao s kraja na kraj grada, imao sam tri sastanka, saobraćaj funkcioniše i nigdje se ništa ne čuje. Ono što ja imam priliku da gledam, i ja bih - da nisam ovdje - mislio da je katastrofa, međutim, to ne liči na ovo što mi živimo ovdje. I noću je mirno, nema pucnjave, nema incidenata. Prošlu noć sam u jedan sat otišao na sastanak, u pola četiri se vratio: bila je to noć podrške lideru Muameru Gadafiju i Libijci su cijelu noć proveli slaveći vođu revolucije i pjevajući mu. Nije bilo nikakvog pucanja i nadlijetanja aviona. Nisam daleko od centra - nisam čuo nijedno nadlijetanje aviona, nijedan pucanj, a kad upalim televizor i slušam - da nisam ovdje, mislio bih da sanjam.
Gužve na aerodromu
• Koliko je ljudi bilo na ulici da podrži Gadafija?
- Ogromno puno ljudi. Nosili su zastave, izvikivali parole, pjevali i veselili se. Sve se to dešavalo na glavnom trgom i ljudi su bili na svim glavnim ulicama oko trga.
• Imate li vijesti iz Bengazija?
- Imam. U vrijeme sastanka sinoć, iza ponoći u Vladi Libije, meni su moja djeca javila da su u Bengaziju silovane medicinske sestre. Ja sam istog momenta nazvao direktora bolnice, pitao ga šta se tamo dešava, on kaže: dat ću vam vaše, to nema veze sa stvarnošću. Najveći problem su dezinformacije: zaista se nemilice šalju, bune cijeli svijet, a naprosto nemaju veze s istinom.
• Kako radi aerodrom?
- Tripoli ima jedan aerodrom za civilne letove. On je opsjednut ljudima, barem 30.000 ljudi je na njemu i oko njega, ali radi normalno, bez prekida. Mislim da samo Egipćana ima nekih 20.000 koji na aerodromu i jedu i spavaju. Zbog toga je teško prići i to je zaista problem. Drugi je problem što svi hoće odmah kući. Naš svijet koji je na neki način na rubnim dijelovima prema Tripoliju bi htio da ide odmah. Mi čekamo dozvole za letove, govorim o vanrednim letovima. Redovni idu normalno.
• Kako mislite - normalno? Da ja sad imam kartu, mogu li doći i vratiti se iz Tripolija?
- Naravno da možete. Ko god je imao kartu, već je odletio. Odletjeli su i oni koji su uspjeli kupiti karte u avionima gdje je bilo mjesta. Mi smo tako poslali grupu preko Austria Airlinesa, dio preko jedne turske kompanije, a jedan preko Srbijanaca - veći nam je problem bio provesti svijet kroz tu gužvu oko aerodroma. Redovni saobraćaj se redovno i odvija - ovaj vanredni je problematičan zato što je velika potražnja. Mi smo uspjeli da obezbijedimo osim ovog redovnog leta i jedan vanredni, preko Buraka, a nadam se da ćemo u toku dana, najkasnije sutra, obezbijediti još jedan ili dva - jedan Burakov i jedan naš BH Airlinesa. Veliki je broj naših ljudi.
S Turskom imamo dogovor da nam prime ljude u brod u Bengaziju. Brodovi još nisu pristigli, trebaju dozvole. U kontaktu smo s našim ljudima, imaju hrane i pića, kažemo im da budu zajedno i da ne paniče. S razdaljine koja je otprilike odavde do Sarajeva mi ne možemo više uraditi, ali važno je da smo u kontaktu, da znamo da su dobro, a vjerujte, sve zavisi i od mentaliteta - neko je bolestan, pa još kad vidi televiziju... Odgovorni direktori naših firmi preuzeli su na sebe organizaciju svojih ljudi, ali ima i onih koji su sve svoje ljude ostavili nama dvojici u Ambasadi da o njima brinemo. Tri dana nisam spavao.
• A telefoni stalno zvone?
- Mobilni rijetko rade, kod kuće nisam, a ova tri broja u Ambasadi su užarena. Sinoć saznajem kako je neko na Facebooku napisao da je ambasador na odmoru. To se graniči sa ludošću. Razumijem da je panika normalna reakcija, da su mediji čudo - ali nema razloga da mi ne vjerujete: naši su ljudi dobro, činimo sve da organiziramo da niko nije žedan i gladan. Oni koji nas slušaju ostaju u kućama ili kampovima. Oni koji smatraju da mogu sami ići na aerodrom pa se nešto ubacivati, razočaraju se i onda zovu i kažu - mi nismo uspjeli proći. Ako se slušaju instrukcije, sve prođe kako treba.
• Objasnite mi onda: kako izgleda život u Tripoliju?
- Ima struje i vode, ima benzina, automobili se voze, otvorene su skoro sve prodavnice. Sinoć je Vlada pozvala da se potpuno normalizira stanje, pozvala je i oporbu koja je krenula u demonstracije da vrati oružje i da sjedne i priča o promjeni Ustava i reformama u Libiji. Ali bez sile i bez destrukcije. Oni kažu da Libija ima kapacitet da uvede red i da neće dozvoliti pravljenje emirata niti državica po Libiji.