Лек за брзо закрепнување од настинка!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Јас незнам како мачкање со ракија ке намали темература кога ракијата го грее телото?Некоја логика?
:tapp:
Ракијата е поладна од телото. Ракијата испарува лесно.
Ставаш ладна ракија на топло тело. Ракијата прима топлина од телото - телото губи топлина.
Ракијата испарува.

Не проста математика ами проста физика.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Дечки, дајте нешто солуција за брзо закрепнување од настинка. 5 дена ме држи од кои последните 3 ми се ужас од висока температура (постојана варијација од 37,5-39,4). Ко бугарска неонка сум - се палам се гасам.

Пробав витамини, овошја, парацетамоли, сокови...

Антибиотици не земам, бидејќи е вирусна инфекција (here is a tip: кога имате вирус, џабе докторката ви препишува антибиотик...good guess...не делува на вируси).

Ајде некој лек од баба, бараба и сл?
Земи две главици кромид засечи го на горниот и долниот дел но не лупи ги и стави ги близи креветот каде што лежиш/спиеш да стојат 2-3 вечери...Ако поцрнат и ако се осеќаш подобро значи го примиле вирусот, ако не успее од првиот ден не се сеќирај остави ги да стојат близу тебе, можеш и да ги менуваш преку ден. Баба ми стално вака ми правеше кога имав настинка/грип и за неколку дена се осеќав подобро. Е сега доколку веќе имаш некој посериозен вирус или недај боже некоја инфекција или нешто слично ова нема да ти помогне.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.577
^Секој грип поминува за неколку дена :pos:

Иначе, настрана од сите овие совети со фервекс, оцети и ракии....

Ќе си искочиш сабајле, по шорцеви и на кеј, ќе си се испотиш убаво, ќе си дојдеш дома, ќе се истушираш и ќе си пуштиш филмче, за 2 дена се бидеш како нов. Проверено...

едит: После тие 2 дена, оцетот ќе го ставиш во некоја салата а ракијата во чашка, и се така додека не го испразниш шишето со ракија :)

Член од
7 март 2009
Мислења
1.162
Поени од реакции
828
Другар,слушај ме,секоја рана зима ме фаќаше обавезно сезонски грип(ко саат работеше) и ме измачуваше по неколку дена,се додека не пронајдов начин како да го победам и тоа успешно.Не знам дали ќе делува кај тебе,ама еве ти го рецептот,во секој случај ќе ти помогне.Ќе си свариш чај од Мента(menta piperita) и тоа ако можеш да најдеш природна.Пази чајот не смее да го преваруваш,туку ќе ги оставиш ливчињата во врела вода од 80 степени целзиусеви едно 10 минути.Потоа,одиш над џезвето и инхалираш со носот,потоа со устата,се додека не осетиш како ти се отвараат дишните патишта,на крај ќе го испиеш чајот со истовремено правење на гаргара во устата(за да ги дезинфицираш крајниците и усната шуплина).Оваа 2 пати дневно ќе го правиш,во комбинација со еден чај од мајчина душица (иста постапка),го пиеш поручек помеѓу двата чаја од мента. Ќе ми јавиш дали има ефекти,и не заборавај,цигари никако,позитивно размислувај како болеста да е далеку од тебе,прошетај на свеж воздух заради празнење од радијации и полнење со позитивни чуства и пиши ми порака задутре,поздрав :smir:

п.с.Испиј дневно една лимонада од цел лимон,портокал и рендан морков,т.н.витаминска бомба која ќе ти го подигне имунитетот,ако можеш свари си супа од кокошка ама домашна

S

Shellshock nam67

Гостин
Дечки, дајте нешто солуција за брзо закрепнување од настинка. 5 дена ме држи од кои последните 3 ми се guess...не делува на вируси).

лековите ти се готови антитела кои се борат против вирусни инфекции бактерии некогаш како причинители на настинка може да се јави и бактерии како stafilococus aureus i ostanati od nejzin pod vid , така да нема бегање од лекови или пак трпи шо да ти кажам друго :helou:

Член од
7 октомври 2007
Мислења
43
Поени од реакции
19
Ја кога ќе осетам дека ме фаќа одма еден фервекс и пред спиење ринастоп(пошо омалаксува и плус има парацетамол во него). А во меѓувреме домашна супа, чајче некое и обавезно прошетка на чист воздух(за температура) и туш со што поладна(млака) вода.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Немојте фервекс ја суши слузокожата во усната празнина а и ќе го пиете цела недела колку што ќе ве држи грипот/настинката.
Едноставно, ладен (млак де, не ладен) туш и не се улежавајте во кревет. Многу течности (пијте колку можете повеќе сок од цеден лимон и портокал).

Гуд лак:)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.293
Поени од реакции
84.419
И ја ќе пишам мене што ме лечи, или поточно што ми спречува настинка. Кога ќе осетам дека ме фаќа (познатите симптоми, малаксалост, глава болење, грло...), одма се предозирам со капки на база на ехинацеа во комбинација со многу течности, витамин Де и витамин Це. Одма ми поминува. Така оваа зима сперечив, фала богу, две-три настинки.
Ако веќе те фатило, можеш пак да пробаш.
Може со капките на dr. Teis, а може и со Имунал или со ехинацеа капки на италијанската фирма ЕСИ.
Кога ги употребувам тие првите (кои имаат мнооогу алкохол у нив) одма кркам 50 капки, а после на секои саат-два по 15-20 капки. Тоа во комбинација со многу чаеви и вит Це и Де. Да речеме околу 2000 мг - Це и 10.000 единици Де (дневно).
Ова сум го праел и со Имунал и со други ехинацеа капки, и ми успевало.

Иначе сите овие ствари ги кркам и на секојдневна база, само во помали количини. Со ехинацеата праам пауза една недела на секој месец дена.

За температура, според мене, најбитно е да се предозираш со течности.

Порано многу употребував Фервекс, ама што знам, тоа не е решение, туку само привремено олеснување. Кога ќе му помине дејството, после па е срање.
Сум чул дека Фервекс не треба да се зима многу.
Кафетин Колд, Колдрекс, или слични препарати да не се зимаат у време кога зимаш Фервекс.

Не тврдам дека тоа што ја го праам е исправно, ама мене ми помага.

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Антибиотици не земам, бидејќи е вирусна инфекција (here is a tip: кога имате вирус, џабе докторката ви препишува антибиотик...good guess...не делува на вируси).
Не е баш џабе антибиотикот, зашто некогаш настинки се бактериски предизвикани, а дури и да не се, сепак се пропратени со некои бактерии што значи дека ако не те излечат скрос антибиотиците, барем ќе го забрзаат оздравувањето... Така да, не би било лошо и лекар да си посетиш.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Фервекс сите се фалат но сепак консултирај се со некое стручно лице :)
(колку толку ќе ги ублажи синтомите)
а кога сме кај настинка се знае 7 дена без апчиња 1 недела со апчиња :)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Дечки, за тие со носот шо имаа проблеми ја реков дека ќе кажам тоа "рецептот" за инхалацијата, па да не останам должен.
Значи 7 млади шишарки од бор (у пролет е најубаво да се соберат додека се уште зелени, зрели никако!), три (3)l. вода и еден (1)kg. крупна сол и тоа да се зоврие и секоја вечер пред спиење по 10-15 мин над пареата што ќе излегува со крпа над глава. Земи воздух низ нос, издиши низ уста.
Се надевам дека ќе ви биде од помош :)

proud_89

Legenden sterben nie!
Член од
17 јануари 2011
Мислења
147
Поени од реакции
87
Порано се труев со антибиотици али ако не е ништо страшно последнава година вака се лечам и избегавам антибиотици и ефикасно е.
1 Кило портокал и неколку лимони и правиш сок за цел ден.
Чај од мајчина душица и бел слез(за кашлица е супер)
Прополис за грлото.
1 главичка лук, ја дробиш, ставаш црн бибер и зејтин,малце сол и сркај.
Ус пут Бруфен и легнуваш.
Се препотуваш како луд, 10 пати во денот, од лукот си во кома цел ден али нареден ден си ваууу.

Не знам стварно што има во лукот али убиство за настинка и почеток на грип е барем кај мене.

:)

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Епа ај и јас да пишам што ми помага кога сум настинат.
Кога е почеток земам една шумлива таблета Ефералган (и за температура е ова), Витамин Д, Витамин Ц (го има и во ефералганот). Ова е само за првите знаци. Во случај ако не помогне ова и западнам во втората фаза која се карактеризира со висока температура, главоболки, измореност... е тогаш претходново се комбинира со чорапи натопен во оцет, андол, колку што можеш топол чај и патем некое ептен дебело ќебе -наредниот ден си ко нов.
П.С. Патем сакам да ви го претставам нај нај најбрзиот лек за спуштање на температурата и одзатнување на носот кој за жал во Македонија не е лесно достапен за сите. Бев на една школа/предавање надвор од Македонија и ме фати ептен висока температура, затнат нос и главоболки. За среќа хотелот во кој бев сместен беше со повеќе ѕвезди и имаше базен и сауна. Оваа комбинација е убиствена за температурата и носот. Сауна + Млака вода = Температурата на вистинското место; Сауната + Повеќе Ментол во неа = Носот ке ти го напрај ѓоа оџачар ти го има чистено :) Е сеа во МК нема во сите градови такви услуги ама ке ви се најде некогаш додека сте на одмор ;)

Doktor1

Doktor
Член од
3 јули 2010
Мислења
364
Поени од реакции
73
Еве и јас да напишам мои препораки, општите симптоми на настинка не ги третирајте со антибиотици јас сметам дека нема потреба доколку не се сериозни, имајте секогаш при рака paracetamol (lakdol, diprol,cafetin, fervex, тоа се е парацетамол) се покажува како нај ефикасен против субфибрилна темперетура, одмарајте но не по цел ден излезете на надвор, проветрете ја просторијата во која престојувате, пијте умерена количина на чаеви, зголемена количина на сокови, витамин Ц (од 50мг, оние од 500 се апсурдни), туширање со потопла вода помага за подобрување на циркулацијата и сл.

Kajgana Shop

На врв Bottom