Лек за брзо закрепнување од настинка!

O

Orion.

Гостин
Зашто секаде на интернет пишува дека настинката не се добива од ладно време туку од вируси со кои си дошол у контакт?
Завчера дојдов од тренинг и бев цел испотен, прво влегување у кујна се напив 3 чаши грч ладна вода и после искочив по боксерици на тераса да земам нешто(вечерно време беше, значи грч ладно) Утредента почна да ме боли грло, па ми помина и сеа ми тече нос... Значи според мислењето на докторите, јас би требало да настинам од некој контакт со вирус а не од тие две грешки што ги направив после тренинг? Дали пиењето на ладна вода и излетот на тераса вечерта пред да настинам е чудна коинциденција(што неверувам) или навистина можеш да настинеш од ЛАДНО а не од ВИРУСИ? :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.353
Поени од реакции
84.575
Зашто секаде на интернет пишува дека настинката не се добива од ладно време туку од вируси со кои си дошол у контакт?
Завчера дојдов од тренинг и бев цел испотен, прво влегување у кујна се напив 3 чаши грч ладна вода и после искочив по боксерици на тераса да земам нешто(вечерно време беше, значи грч ладно) Утредента почна да ме боли грло, па ми помина и сеа ми тече нос... Значи според мислењето на докторите, јас би требало да настинам од некој контакт со вирус а не од тие две грешки што ги направив после тренинг? Дали пиењето на ладна вода и излетот на тераса вечерта пред да настинам е чудна коинциденција(што неверувам) или навистина можеш да настинеш од ЛАДНО а не од ВИРУСИ? :)
Одсекогаш и јас сум се прашувал за ова.
Демек, они тврдат дека со тие температурни шокови си му ја нарушил одбраната на организмот и вирусот кој цело време е тука - пробил, а иначе наводно немало да пробие.
Стварно не знам и јас сум цело време во прашалници во врска со ова.
Некој доктор сигурно ќе каже.
Ако е така како што зборат, онда ја гол да излезам надвор на Антартик изглеа нит ќе настинам нит ништо, пошто не веруем дека има таму вакви вируси.
--- надополнето: 20 декември 2011 во 20:15 ---
Морам да го цитирам овој мој пост, од пред скоро една година.
Ја отсекоаш сум се разболуел од настинак/грип два-три пути у период од есен до пролет (вероватно и другите исто).
Е, али од прошлата сезона (со се неа) наваму - ни еднаш. И уште не сум се разболел.
Ова што го си го цитирам по доле, - работи. Тука не станува збор за подобрување на состојбата, туку сечење од корен на настинаката. Неколку пати сум го пробал изминативе година и кусур и увек , без исклучок успевало.
Значи осеќаш те фаќа (малаксалост, носот почиње и/или грлото...). Едноставно, знаеш дека утре дента ќе биде лошо. Го прааам ова што е цитирано доле и утре дента сум ко нов.
Пробав оваа зима и на мало дете (4 години). Него само што го фати настинаката и со третманов му траеше - еден ден!
Баш ми е гајле дали со ова, им правам реклама на некои фармацеутски мафијаши (пошто сите у тој бизнис се педери), битно е дека ова стварно функционира. Never look back.
Стварно, пробајте да се предозирате со ехинацеа.
Финтата е што ехинацеа капките на Dr. Teis се со 50% алкохол и малку се горчливи и гаднички.
Морам да приметам дека имаат подобар резултат од другите кои се без алкохол, на пример оние на ESI или имунал.
Али на по мали од 12 години, не ни смее да се дава од првите.
исто така приметив дека тие алкохолните имаат друга врста на ехинацеа од безалкохолниве.

Да повторам, ја неколку пати уништив настинка во зародиш у минатиов период од една и пол година и ниеднаш не настинав, нити грип ме фати, што никад у живот не сум имал таква серија на ненастинување.

Ова е постот од февруари:
И ја ќе пишам мене што ме лечи, или поточно што ми спречува настинка. Кога ќе осетам дека ме фаќа (познатите симптоми, малаксалост, глава болење, грло...), одма се предозирам со капки на база на ехинацеа во комбинација со многу течности, витамин Де и витамин Це. Одма ми поминува. Така оваа зима сперечив, фала богу, две-три настинки.
Ако веќе те фатило, можеш пак да пробаш.
Може со капките на dr. Teis, а може и со Имунал или со ехинацеа капки на италијанската фирма ЕСИ.
Кога ги употребувам тие првите (кои имаат мнооогу алкохол у нив) одма кркам 50 капки, а после на секои саат-два по 15-20 капки. Тоа во комбинација со многу чаеви и вит Це и Де. Да речеме околу 2000 мг - Це и 10.000 единици Де (дневно).
Ова сум го праел и со Имунал и со други ехинацеа капки, и ми успевало.

Иначе сите овие ствари ги кркам и на секојдневна база, само во помали количини. Со ехинацеата праам пауза една недела на секој месец дена.

За температура, според мене, најбитно е да се предозираш со течности.

Порано многу употребував Фервекс, ама што знам, тоа не е решение, туку само привремено олеснување. Кога ќе му помине дејството, после па е срање.
Сум чул дека Фервекс не треба да се зима многу.
Кафетин Колд, Колдрекс, или слични препарати да не се зимаат у време кога зимаш Фервекс.

Не тврдам дека тоа што ја го праам е исправно, ама мене ми помага.
Пак ќе кажам - ова го решава проблемот брзо!
Прашајте ако нешто ве интересира.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
едноставно и незаменливо средство при настинка и болки во грло.

Исечете неколку лимони, залијте ги со мед и додадете не многу свежо нарендан ѓумбир. ако немате свеж-може и во прашок, но свежиот е по ефективене. Теглата затворете ја и оставете ја во фрижидер.Земајте секој ден при првите признаци на настинка по една кафена лажица растворена во мала количина топла вода

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
едноставно и незаменливо средство при настинка и болки во грло.

Исечете неколку лимони, залијте ги со мед и додадете не многу свежо нарендан ѓумбир. ако немате свеж-може и во прашок, но свежиот е по ефективене. Теглата затворете ја и оставете ја во фрижидер.Земајте секој ден при првите признаци на настинка по една кафена лажица растворена во мала количина топла вода

како ме погоди баш денеска почна да ме боли грлото

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Багер е поминат врз мене...пиев 5-6 чаја, пиев Фервекс и Парацетамол (3 пати), сируп 2 пати. За утре да бидам дренче слушнав финта едно 3-4 кебиња да ставиш у спиење да се испотиш и утре кукурек. Неам температура ама не ми е ни ладно нешто измеѓу....чаре давајте нек си ибе мајката ко ку*ац сум !! :sick:

Член од
9 април 2011
Мислења
813
Поени од реакции
1.055
Багер е поминат врз мене...пиев 5-6 чаја, пиев Фервекс и Парацетамол (3 пати), сируп 2 пати. За утре да бидам дренче слушнав финта едно 3-4 кебиња да ставиш у спиење да се испотиш и утре кукурек. Неам температура ама не ми е ни ладно нешто измеѓу....чаре давајте нек си ибе мајката ко ку*ац сум !! :sick:
Мене како помал кога настинував, моите ме мачкаа со ракија (млака) по цело тело, и потоа легнував во кревет и ме покриваа со 2-3 кебиња за да се презнојам и ќе отспиев, кога ќе станев бев како нов.

П.С. Фервексот како го пиете, 1 пакетче го делите на 2-3 пати во денот или 2-3 пакетчиња дневно?

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Мене како помал кога настинував, моите ме мачкаа со ракија (млака) по цело тело, и потоа легнував во кревет и ме покриваа со 2-3 кебиња за да се презнојам и ќе отспиев, кога ќе станев бев како нов.

П.С. Фервексот како го пиете, 1 пакетче го делите на 2-3 пати во денот или 2-3 пакетчиња дневно?
Имав само еден Фервекс дома па тој сабајле го испив сеа пиев парацетамол и сируп пошто грлово ми е жар. Иначе Фервексот 3 пати се пие 3 кесички . Ќе натепам 3 кебиња да видам што ќе биде сабајле.:noze:

T

tinkerbelll

Гостин

2-3 пакетчиња дневно е доволно. Ако не ви се наоѓа при рака фервексот е всушност парацетамол + вит.Ц, така да можете таа комбинација и посебно да ја употребите, исто е :)
Нешто слично е и кафетин колд прашоче, ама не се препорачува повеќе од 2-3 дена да се користи...

Член од
20 септември 2011
Мислења
70
Поени од реакции
43
За настинка, грип или било каква вирусна или бактериска инфекција, најдобар лек е следноиов: ситно се сцкаат неколку главици лук, по можност младо лукче но ако нема може и стар лук, па се полеваат со една, две лажици јаболкова киселина ( најдобра е од Виталија - APPLE CIDER VINEGAR 750 мл. има црвена боја и се состои од ферментирани диви планински јаболчиња), потоа се додава 1-2 лажици ладно цедено маслиново масло и малку сол. Сето тоа се меша и се гмечи, по можност во дрвен сад и може да се употребува до 3 пати на ден. Лекот претставува моќен природен антивирал и антибиотик, односно ги уништува и вирусот и бактериите кои го напаѓаат телото и нема несакани ефекти како вештачките антибиотици, лекови. Нормално не смее да се претерува, односно на почеток се земаат помали количини бидејќи лукот има голема сила и може многу да го намали крвниот притисок, особено кај луѓе кои се остеливи на лук.
За време на болеста не смее да се конзумира шеќер и производи со шеќер, месо, рафинирани масти, млеко и производи од бело брашно. Се конзумираат зелени салати со многу морков - содржи бета каротен и витам. А во природна форма. Витаминот А од морковот има својство да ги уништува вирусот и бактериите.
Со еден збор се козумира природна и нерафинирана храна која мора да биде во свежа состојба а се одбегнува вештачката и рафинираната храна. Во собата каде престојува болниот, уште подобро до перницата каде се одмара или спие се ставаат 2-3 големи главици кромид расечени на четири дела. Се менуваат со нови на секои 12 часа. Просторијата треба редовно да се проветрува и да се оддржува нормална температура не повисока од 20 степени. Се парктикуваат инхалации 3 пати дневно

Вештачките (хемиски.) лекови најдобро е да ги одбегнувате бидејќи воопшто не се погодни за човековиот организам, односно сите имаат нус- ефекти, односно, додека навидум лечат одредена болест- орган, воедно ги трујат другите органи во организмот. Истовремено го ослабнуваат имуниот систем кај човекот и со тоа создаваат погодни услови за развој на други болести. Исто важи и за витамините и минералите во хемиска форма.

Kajgana Shop

На врв Bottom