Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435
Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Денеска е Денот на непушењето , извадија статистика и според неа , на годишно ниво од директна консумација на тутун умираат накај 5 милиони луѓе , а индиректно , од секундарна изложеност , умираат уште 600.000 луѓе. Тутунот не е забранет , туку обратно се рекламира и промовира и носи огромна,огромна заработка.

Од друга страна од директна консумација на марихуана , на годишно ниво умираат 0 луѓе.

Проблемот е тоа што канабисот делува негативно кај луѓе кои имаат психички проблеми или се склони на психички проблеми, посебно оние кои се склони на шизофренија.
Канабисот се користи ко лек , пред се поради хронична болка во зглобови, анксиозност , епилепсија , склероза , инсомнија итн. 5000 години се користи ко лек во разни култури.
Нема забележани случаеви со предозирање од марихуана.
Проблемот е со психоактивната компонента на марата ( THC) која делува на краткотрајната меморија ( али само за време на користење на канабисот , после тоа се си е у ред ) и има само мало негативно делување врз белите дробови како резултат на чадот од марихуаната.

Шеќерот убива повеќе луѓе од канабисот , зејтинот убива повеќе луѓе од канабисот !
Лично не гледам причина зашо да биде забранета , иако огромен број на луѓе ја користат , од сите слоеви на опшеството. Бенефитите се поголеми од негативностите ( ко шо кажав делува негативно само кај луѓе кои се склони кон шизофренија).
Со шизофренијата е дискутабилно. Се верува дека марихуаната кај шизофренијата работи како еден вид поттикнувач. Значи може да ја активира шизофренијата САМО ако личноста е склона и секако би заболела од друг поттикнувач понатаму во животот.

Во врска со анксиозноста, марихуаната е меч со две острици тука. Воопшто психички лабилни личности не треба да бидат во контакт со НИКАКВА дрога (вклучувајќи ги и цигарите и алкохолот), што за жал не е така.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Со шизофренијата е дискутабилно. Се верува дека марихуаната кај шизофренијата работи како еден вид поттикнувач. Значи може да ја активира шизофренијата САМО ако личноста е склона и секако би заболела од друг поттикнувач понатаму во животот.

Во врска со анксиозноста, марихуаната е меч со две острици тука. Воопшто психички лабилни личности не треба да бидат во контакт со НИКАКВА дрога (вклучувајќи ги и цигарите и алкохолот), што за жал не е така.
Да де тоа го реков , ако личноста е склона на шизофренија и други ментални заболувања.

Се слагам и со вториот дел од текстот. Коа видеш баш поголем процент од корисниците на дроги се лабилни личности :)

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Побарај си го проблемот во себе. Веројатно не си бил доволно созреан за да си знаеш колку ти е доста.
Незнам зошто некој би имал против да се легализира марихуаната. Едно единствено издржано мислење не прочитав од такви. Тоа е исто како јас сега да сакам да се укинат цигарите затоа што сум непушач и ми сметаат. Има некој што си ужива во нив, која сум јас да се противам на тоа, и да барам да му го скратат задоволството?
Abe prijatelke problemot vo mene bil jas sum svesen za toa......ali veke go nemam , a i nema da go imam, ova bese pred 3-4 godini, eve veke 2i pol godini ni pijam , ni pusam , ni se drogiram.....ni mi treba neso od ova! Sakav da kazam deka lugeto se mnogu samouvereni vo sebe, ali so drogata e isto kako koga ke ukradis prv pat neso, se prestrasvas i posle to kradenjeto ti stanva navika i sakas da kradis se povredni raboti, i veke nemas svest deka pravis loso!!! taka e i so drogite, tuka ima mnogu psihilogija otkako ke probas prv pat treva so trista stravoj da ne te fatat i drugi raboti, posle toa gubis svest i si otvoren skorz......nemas strav pak da pusis, mozi nekoj i da te kandisa i za pojako neso i taka si pocnuva toa!
Narkomanite ne stanale narkomani namerno, site pocnale taka na nekoj nacin! Ali jas staviv kraj tuka i mi e super zivotot i mi e 100 pati poubav odkolku porano.......pojke sum frlen na Ljubov i taka kompenzirav ;)

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Штрудло знајш оти никој не умрел од Марихуана, не дека е многу здрава туку оти 90% продолзиле нагоре со дрогите од сликата и умреле од нив, а 10% кој се свестиле навреме преживеале оти прекинале!

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Штрудло знајш оти никој не умрел од Марихуана, не дека е многу здрава туку оти 90% продолзиле нагоре со дрогите од сликата и умреле од нив, а 10% кој се свестиле навреме преживеале оти прекинале!
Да да. Јас имам слушнато дека не се умирало од брокула, ама не дека е здрава туку зелена е па на марихуана оделе па на тешки дроги и ај со здравје така е брат позз

Член од
28 февруари 2009
Мислења
284
Поени од реакции
138
Значи сите почнуваат да пушат прво марихуана па после цигари и алкохол ? ааа епа не сум знаела тогаш.. Затоа алкохолот и цигарите се дозволени а марихуаната не..

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Никој што го знам не продолжил нагоре. Има некој кој си земале претходно друга дрога а покрај тоа користеле марихуана. Зашто би се качиле на нешто погоре кога ниедна друга дрога нема иста функција како марихуаната ? Нити печурки, нити екстази, нити хероин, нити кокаин.
Пример, мој роднина 40 години активно користи марихуана и нема пробано друга дрога во живот.

Статистикава ти вришти.
Додуше 70% од статистиките на интернет се измислени, вклучувајќи ја и мојава.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Никој што го знам не продолжил нагоре. Има некој кој си земале претходно друга дрога а покрај тоа користеле марихуана. Зашто би се качиле на нешто погоре кога ниедна друга дрога нема иста функција како марихуаната ? Нити печурки, нити екстази, нити хероин, нити кокаин.
Пример, мој роднина 40 години активно користи марихуана и нема пробано друга дрога во живот.

Статистикава ти вришти.
Додуше 70% од статистиките на интернет се измислени, вклучувајќи ја и мојава.
Da a......40 godini koristi marihuana i go faka uste a? Alal da mu e.......oti mojte drugari po 3-4 godini so pusat redovno, ja pusat radi reda i se najnormalni, to es ja pusat oti se zavisnici, a si se ok gajle si nemaat! ke mu se svetnat ocite, ni filmoj mu se prat, ni gi faka, ni niso pojke.....tolku gubi dejstvo za niv , ako nelapnat nekoe trodonce ili neso drugo!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 22:00 ---
Значи сите почнуваат да пушат прво марихуана па после цигари и алкохол ? ааа епа не сум знаела тогаш.. Затоа алкохолот и цигарите се дозволени а марихуаната не..
Strudlicke ako procita dobro vo mojot komentar napisav: ,,prodolzile nagore so DROGITE od slikata'' , a ne prvin marihuana pa posle to Alkohol i Cigari.......a se razbira to deka ima najmnogu zrtvi od Alkohol i Cigari bidejki cel svet pie i pusi cigari! Taka da eve rodninata na Misery e eden od retkite isklucoci vo koi spagam i Jas so zastanale na Marihuana ili prestanale so bilo kakva droga, i preziveli smo :)

Член од
28 февруари 2009
Мислења
284
Поени од реакции
138
Da a......40 godini koristi marihuana i go faka uste a? Alal da mu e.......oti mojte drugari po 3-4 godini so pusat redovno, ja pusat radi reda i se najnormalni, to es ja pusat oti se zavisnici, a si se ok gajle si nemaat! ke mu se svetnat ocite, ni filmoj mu se prat, ni gi faka, ni niso pojke.....tolku gubi dejstvo za niv , ako nelapnat nekoe trodonce ili neso drugo!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 22:00 ---

хехехехех после 3-4 години не те фака повеке ?????
Читаш што пишуваш ? :гик:

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Ohhhh mori majko kaj najdov so deca da pisam i jas.......strudlo daj kazi so godinki si? Imas bar 18 ili ne?
Pa covek 5-6 meseci da pusi redovno sekoj den marihuana......ne ja oseka pojke(osven na sabajle mozi na prvoto puseneje) , a ne 3-4 godini da pusi kako so pusat moj drugari........ako ne lapnat drugo neso , nisto ne prat, i niso ne mu se desava....neznam so se cudis na ova!?!?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Доста со рекла-казала муабети. Shineboy стави еден линк на кој се наведени штетните дејства на марихуаната. Другите, исто така ставете линкови. The clash of the titans со докази, не само "брат ми јадел, па ми зборел". Лични убедувања се ЛИЧНИ и не пробувајте да ги наметнете едни на други. Доста беа три страни со тоа, во круг се вртите и никаде не стигате. Непродуктивни дискусии се бришат.

Член од
28 февруари 2009
Мислења
284
Поени од реакции
138
Ohhhh mori majko kaj najdov so deca da pisam i jas.......strudlo daj kazi so godinki si? Imas bar 18 ili ne?
Pa covek 5-6 meseci da pusi redovno sekoj den marihuana......ne ja oseka pojke(osven na sabajle mozi na prvoto puseneje) , a ne 3-4 godini da pusi kako so pusat moj drugari........ako ne lapnat drugo neso , nisto ne prat, i niso ne mu se desava....neznam so se cudis na ova!?!?
хехехехе што зборуваш човече.. Како прво сигурно сум поголема од тебе ;) како второ пушам и познавам луѓе што пушат 10 години и никој не ми се пожалил дека не го фака повеке хехехе незнам кој те лажел тебе ама распрашај се по убаво.. Патем Боб само 3 години пушел а ? после само си правел филм ? :icon_lol:

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Амфетамин после марихуана?
Не ги фаќа?
Што ли побогу мислат. Неможе марихуана „да не те фаќа“ , можно е ако палиш по 3-4 дневно да се чувствуваш така цело време, ама да не те фаќа неможе. THC-то си се разложува најнормално и секој пат има дејство.

А амфетаминот апла нема никаква поврзаност со марихуаната, ефектите. Незнам по која логика би земал некој тродон почнувајќи од марихуана. Поголема е поврзаноста помеѓу хероинот и тродонот отколку од марихуана до тродон или хероин.

Едното е опоен аналгетик, другото е психотропна супстанца.
Тоа до другарчињата ќе да ти е, си имал лошо искуство со „травари“ у минатото . Не сме сите такви.

B

Black Guard

Гостин
Ајде гледај аниме серии доста тресеш.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 23:06 ---
А
Едното е опоен аналгетик, другото е психотропна супстанца.
.
Кај тродонот се забележани и антидепресантни ефекти но во мали дози капсулите беа 50мг значи 5мг влијае антидепресивно.

А џанаците земаат и по 15 капсули х 50мг!!!

Тоа до другарчињата ќе да ти е, си имал лошо искуство со „травари“ у минатото .
А он не пушел или не зел...ма ајде нека лаже друг.

Не сме сите такви
ТОЧНО!!:P

Kajgana Shop

На врв Bottom