Epten li se utrpnati lugjeto pa koga ke vidat takov ideoloski psiho da si kazat abe aj ke se sitne za 5 direktorski mesta. Zarem tolku ne se raspoznava?
Ili sugeriraat da bil pragmaticen, da ne zborel za palestina i gluposti... Drugive se pragmaticni on ne mora, site simpatii sto gi ima zbereno se bas oti ne e pragmaticen tuku ideoloski rob.
Btw stavro, bodi i borat ne se reprezentacija na nivnite partii i glasackoto telo.
Абе види, до некаде е подобро да бидеш идеолошки роб него партиски роб.
Албанците ршум направија ради тоа што се идеолошки националистички робови, кај нив 500 парти изникнаа, сите до една суптилни идеолошки робови на големоалбанската тенденција. И ради тоа "идеолошко заслепување" они си ја остваруваат целта.
И смешно ми е кога некој го дискредитира како фашист(ко онаа самобендисана актерка која ама апсолутно поим нема од политика) ради онаа популистичка изјава за враќање на Преспански и Законот за двојазичност. И стварно не ми се јасни луѓево кои паѓале и паѓаат на "секое семејство вработен", "500 eвра просечна плата", "деца на Александар" флоскули а ова им е проблем.
Eве како магистер по право, јас не гледам НАЦИОНАЛИЗАМ/ФАШИЗАМ во тврдењата на човекот и знам дека тие се искористени за да се привлече "политички екстремното" население во државава. Jас во тие круцијални негативни одлуки не гледам само политичка штета, туку ПРАВНА ШТЕТА. Имено, со едно се согласувам со Апасиев, а тоа е дека СЕ ТОА ШТО СЕ ИЗГЛАСА е
незаконски, противуставно, неправедно. Додај на тоа ЕВИДЕНТНОТО силеџиско однесување на албанските партии (доминација на малцинство врз мнозинство), што објективно се случува и за кое е ОБЈЕКТИВНО во право. На него пред се поентите му се движат околу незаконското изгласување и воспоставување на такви круцијални закони за нас, и тотално е во право кога тоа го збори.
Јас пред да го дадам гласот, сфатив дека постои некаква шанса да се шитне, и затоа не бев сигурен до последен момент дал да гласам или не.
Но, исто така, ја увидов битноста да 3та партија влезе во парламент и да се стави крај на овој бипартизам кој не сотре како нација 30 години. Тоа преовлада кај мене.
А иначе знам и сум свесен дека имаат многу недостатоци, ко што кажав во претходниот мој пост. Но, верувам дека со чиста и чесна работа по принцип со сељакот сељачки, со интелектуалецот - интелектуално, можат да прераснат во еве, озбилен играч каде што и они ќе можат да поставуваат некакви барања кои би довеле до некаква промена.
Свесен сум дека како левица они имаат скромна (скоро) никаква платформа за Дигитализација и дигитална политика (прашање кое јас го гледам како есенцијално во економски развој на државава) или еве загадувањето... Свесен сум дека им изостанува тој "реал политика" момент кој ќе се насочува кон развој на економијата, образованието и здравството. Но, сеуште се многу мала партија за да имаат сеопфатен, концизен и детален аспект. Сепак, не ни имаат некоја сериозна партиска структура. Со тек на време, верувам дека ќе створат терен, ќе се докажат и ќе можат да привлечат експерти во полето на економијата, образование, здравство, дигитализација и тн и тн кои се на идеолошка линија со нив.
Значи јас гласав за нив (првпат после една декада скоро да искочам на избори) бидејќи имаат потенцијал, имаат моментум, имаат колку-толку чисти образи, и бидејќи се гласот на младиот човек чијашто сегашност а богами и иднина му се УКРАДЕНИ, а не гласот на УДБА/олигархија/Шкипри Етнике/Псе јо инсталации.