Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    615

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.502
Поени од реакции
8.066
Благодарам за споделувањето на оваа информација Мајка Тереза Дивајн. Оние кои сесрдно се жртвуваат за кучињата се отприлика исто толку бројни колку и оние кои ги трујат своерачно. Во бројки изразено многу мал процент од популацијата во Македонија, ептен мал процент. Од време на време ќе се појави по весниците вест за некој од трујачите како работел на случајот, додека вие спасувачите од време на време ќе се појавите со парада за права на кучињата, и остатокот од времето си давате морална поддршка на вашите форуми, и блогови.

Остануваат оние кои не сакаат да гледаат кучиња по улиците, оние кои сакаат кучиња па макар и на месечината ако може да има, нека ги има, и оние кои се тотално индиферентни па воопшто не трошат ни време ни енергија ниту да помислат на кучињата скитници. Не мора да одиме подалеку, само ќе ја погледнам анкетата погоре и ќе видам кои се побројни. И не, нема да се сменат бројките во догледно време, затоа што се свежи сеќавањата на зулумите кои кучињата скитници ги имаат правено на луѓето или на нивни блиски.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Драчевчанецот почнал да ги средува работите со касапски ножеви на главната улица во Драчево!

Незнам какви се тие луѓе што можат ова да го направат,со нож да заколеш невино куче!

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Невино ако предтоа ти ги бркало детето и жената.

Ја незнам какви се тие закони кога треба да одговараш за куче.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Драчевчанецот почнал да ги средува работите со касапски ножеви на главната улица во Драчево!

Незнам какви се тие луѓе што можат ова да го направат,со нож да заколеш невино куче!
Оф, кутри невини кученца... во последниве две недели ми се пуштија две „невини“ кученца, а пред две години кај железничка едвај им избегав на глутница кучишта. Куче што го чуваш дома ќе те нападни, а камоли куче скитник.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Прочитав денеска за кинескиот касап од Драчево, редно беше да ја земи правдата во свој раце некој кога никој не сака да изреагира на повиците да се соберат уличарите.
Роден е новиот Шејн :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Еј, како бе нема да се смени ништо надвор, не збори така. :)
Еве и те како се мења, сега ќе ти покажам 3 слики кои ќе ви ги разбијат сите тие "све-е-розево" теории и погледи на светот.
Еве, повели.

Како што гледам, има жолт беџ кучено. И пак има мали кученца?
Проблемот решен, како беше она, треба да ги оставиме да си го изживеат животот во градот?
Сега ова што е?

Ајаја, диос, многу прашања. Сакам да ми бидат одговорени. Не од тебе, ти си на последна страна со пост - него од сите заговарачи на таа "live and let live" теоријата, кои јас и Тончи ги убедувавме дека пак ќе има кученце и пак и пак и пак!
Ајде, маца_кака, росонерка и кој уште не ја полнеше темава до 100та страна со теории. Вратете се и земете ги кучињава дома.

Ехеј, ама јас сум сериозен. :)
Адресата е "Булевар Октомвриска Револуција бр.4", позади Веро 2 комплексот на згради што се. Пошто теоријата некако...неуспешна ви беше.

BUMP!
Кастрација е лекот, значи? :devil3:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.877
Поени од реакции
12.410
Интересно, како човек рано наутро (па и по бел ден) би се одбранил себеси од оваа армија...или своето дете, семејство...

Во Македонија не се вакцинираат ниту кучињата

Додека Европејците планират вакцинација против беснило и на дивите животни во Македонија не се вакцинираат ниту кучињата. Фрапантни се податоците пласирани од Ветеринарната станица „Здравје “Делчево,според кои од 1500 кучиња во Делчево, против беснило се вакцинираат едвај десетина,. Појавата е загрижувачка бидејќи Делчево е погранично место,а со тоа и поголема е опасноста од ширењето на оваа тешка заразна болест,ако на тоа се додатат иинформациите кои за среќа се уште немаат потврда од надлежните за појавата на беснило во соседна Бугарија, потенцира д-р по ветерина, Слободан Димитровски.
Кучиња скитници напаѓаат на улица Македонија

Скопјани деновиве повторно беа жртви на кучињата скитници кои живеат пред Домот на армијата, а кои често имаат навика да напаѓаат случајни минувачи. ...
Се почесто кучиња напаѓаат граѓани » Kumanovo News

Сопственици на две агресивни кучиња, деновиве добија кривични пријави за предизвикување на општа опасност откако нивните миленици изгризале дете и девојка ...
StrugaPortal - Градски веб портал! | Кучиња скитници напаѓаат ...

Кучиња скитници царуваат во Охрид и тоа среде туристичка сезона. Напаѓаат луѓе, а меѓу нив и туристи. За само неколку дена сред бел ден беа каснати две деца и една жена во една охридска населба каде престојуваат и голем број на туристи. Каде и да одиме опседнати сме со кучиња, вели Лилјана Кралевска која пред една недела шетајќи се со внуката, била касната од куче.
И една колумна за нашата безвезна реалност

Кучињата и граѓаните

Во текстот беше опишан протестниот марш на здруженијата за заштита на животни, против, како што тие велат, многу нехуманиот однос кон заловените кучиња скитници во стационарот „Вардариште“, депонијата „Дрисла“ каде што се закопуваат еутаназирани кучиња скитници и скопска „Комунална хигиена“, која раководи со споменатите фирми.

Ценејќи според поддршката на маршот, може да се заклучи дека се многу побројни другите граѓани на Скопје, кои се неоправдано попречени на правото за мирен живот без страв од напади на кучиња скитници и подалеку од крлежи и кучешки измет, а за што, за жал, не се пишува во текстот. Затоа, би било добро здруженијата за заштита на животни да одговорат на неколку прашања:

– Дали го знаат бројот на кучињата скитници во Скопје и колку ги има во центарот на градот? Се претпоставува дека се околу 15.000-20.000, но можеби се и повеќе!

Дали виделе во Белград, Загреб или во Љубљана, на пример (за Виена, Париз или за Лондон, да не зборуваме), како глутници кучиња скитници шетаат и низ центарот на градот, како што прават во Скопје и како напаѓаат луѓе!? Во Париз, на пример, споредено со Скопје според бројот на жители, би требало да има околу 300.000 кучиња скитници!

Дали знаат кои болести луѓето ги добиваат од кучињата скитници, особено од крлежите со кои е загадена тревата?

– Дали се придржуваат на обврските домашните миленичиња да ги шетаат врзани со ремен и со корпа на устата, а кучешкиот измет на милениците да го собираат во посебен прибор, како што тоа се прави таму каде што водат грижа за здравјето на луѓето и за чистотата на животната средина?

Зошто ги пуштаат домашните миленици слободно да трчаат по парковите и секаде да вршат нужда, нарочно по тревата, па малите дечиња не смеат ни да стапнат на неа, а за некакви детски игри по тревата ни да помислат!?

– Зошто настојчиво бараат да се оствари програмата „Залови, стерилизирај и пушти“, кога таа програма овозможува движење на кучиња скитници без контрола на човек и претставува опасност за луѓето!? Зарем не знаат дека во топло време кучињата скитници немаат доволно вода за пиење и долго се жедни, а тоа често се случува во Скопје и во таква состојба се многу агресивни и независно дали се или не се стерилизирани, многу лесно напаѓаат луѓе.

– Зошто не ја бараат програмата „Залови, стерилизирај, чувај до 30 дена и еутаназирај“, која се применува во светот, особено таму каде што се води грижа за здравјето на луѓето!? Оние 30 дена заловените кучиња скитници се чуваат во стационар во специјални кафези, а за тоа време доаѓаат луѓе и избираат куче за посвојување. Таквата програма сосема спречува движење на кучињата скитници без контрола на човекот. И што е многу битно, ги спречува кучињата скитници барајќи храна да го растураат ѓубрето од контејнерите. Бидејќи, со програмата „Залови, стерилизирај, пушти“ барана од здруженијата за заштита на животни, контејнерите се единствен извор на храна за кучињата скитници, ако не се сметаат парченцата леб повремено дофрлени од граѓаните или децата.

– И дали го знаат бројот на глутниците кучиња скитници на градските гробишта „Бутел“, особено во попладневните часови кога е речиси невозможно безбедно да се посетат гробиштата!?

Одговарајќи на прашањата, членовите на здруженија за заштита на животни треба да согледаат дека претеруваат во оцените, а особено со барањата. Тие воопшто не се осврнуваат на можностите на државата каде што живеат. Уште пострашно е ако прифатиле од некои организации од надвор некакви експериментални програми, кои никако не можат да се применат во тамошните средини!
Ејмен то дет, оставени сме као у резерват, очигледно сами да се снаоѓаме

Надлежните институции се оградуваат, граѓаните нека се спасуваат како умеат

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
jadete jareshko, teleshko, svinsko, kokoshjo? se zivo jadete vie STE NAJKRVOLOCNITE SUSHTESTVA! zosto be da se ubivaat jarinja sto ni grizaat ni napagat a kucinja linguri skitnici da se diga panika -.- sto e kozata ili teleto porazlicno od kuceto ??? pa toa vooopsto ne e pravdeno od strana na domasnite zivotni sto gi imate na trpeza sekoj den, DISKRIMINACIJA

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
jadete jareshko, teleshko, svinsko, kokoshjo? se zivo jadete vie STE NAJKRVOLOCNITE SUSHTESTVA! zosto be da se ubivaat jarinja sto ni grizaat ni napagat a kucinja linguri skitnici da se diga panika -.- sto e kozata ili teleto porazlicno od kuceto ??? pa toa vooopsto ne e pravdeno od strana na domasnite zivotni sto gi imate na trpeza sekoj den, DISKRIMINACIJA
Другар, имаме зборено на таа тема веќе.
Свињата не можеш да ја галиш, така да, ок е. :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Сега им бегав на глутница кучиња во Влае. Среќа имам кондиција за трчање иначе да беше некој поспор :pop:

С

сашенко

Гостин
Другар, имаме зборено на таа тема веќе.
Свињата не можеш да ја галиш, така да, ок е. :)
И тоа што можеш да го галиш кучето и што ти прави тебе мерак не го става кучето не некој повисок ранк од другите животни.Сите се животни и дали убиваш свињи, мачки. кокошки или кучиња и поради која причина го правиш тоа не ја менува работата воопшто.ИСТО Е.....

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
И тоа што можеш да го галиш кучето и што ти прави тебе мерак не го става кучето не некој повисок ранк од другите животни.Сите се животни и дали убиваш свињи, мачки. кокошки или кучиња и поради која причина го правиш тоа не ја менува работата воопшто.ИСТО Е.....
Не ме сфаќаш, бев ироничен. :)

Сега им бегав на глутница кучиња во Влае. Среќа имам кондиција за трчање иначе да беше некој поспор :pop:
Нема шанси Џени, грешка си. Да застанеше, они ќе почнеа да бегаат од тебе. Бар мене така ме убедуваа, кога им кажав дека на Кале по угорницата ме бркаше глутница во 2 саат вечер. :)

С

сашенко

Гостин

Нема шанси Џени, грешка си. Да застанеше, они ќе почнеа да бегаат од тебе. Бар мене така ме убедуваа, кога им кажав дека на Кале по угорницата ме бркаше глутница во 2 саат вечер. :)
Ок тогаш, лошо проценето....

Некои луѓе викаат дека стварно бегаат ако им се свртиш, ама од лично искуство не би ви дал совет да застанете ако ви се добро стегнати патиките и ако имате кондиција како што пиша Џени.....бегај додека можеш....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.877
Поени од реакции
12.410

Да, ако ги гледаш у очи и ако им покажеш дека си газда на ситуацијат..а..ааааа.
И тоа влегувало у дел од обука за самоодбрана и преживување со кучиња :) хааха, хипноза на куче, морам да го вежбам на некое улично

Џену е спортист...али не е на одмет понекогаш и обичен свет...ради кардио, здравје, мањак маснотии...здраво е тоа

Член од
25 август 2010
Мислења
179
Поени од реакции
23
Невино ако предтоа ти ги бркало детето и жената.

Ја незнам какви се тие закони кога треба да одговараш за куче.
Кучето нема мозок за да расудува така да не е криво и кучето немало да нападне без причина и има и друг начин да се санира тоа куче доколку се пријави во службите задолжени за тоа тоа ке било санирано и доколку се смета за опасно ке било успиено за тој драчевчанецот иам да кажам дека е куртон и дека му посакувам детето ако е женско да му стане курва ако е машко педер и да се кае што го убил кучето а женаму да ја ебе цела западна трибина Ч)

Kajgana Shop

На врв Bottom