Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
2 ноември 2017
Мислења
4
Поени од реакции
0
[DOUBLEPOST=1509661771][/DOUBLEPOST]
Не за џабе се рекло „брза кучка, слепи кутриња раѓа“. Истово се деси на мојата кучка и ги изгуби сите кутриња. Требало да почекаш уште неколку дена, да поминат 18-20 дена од менструацијата, потоа да ја спариш. Ова ми е совет од ветеринар и не сум имал проблем после таа ситуација. Сега чувам мажјак, помалку замарање со менструации и глупости. :cool::cool:
по препорака од ветеринар беше да ја спарам во тие денови од циклусот :( и твојата беше со пролапсус ???

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Не за џабе се рекло „брза кучка, слепи кутриња раѓа“. Истово се деси на мојата кучка и ги изгуби сите кутриња. Требало да почекаш уште неколку дена, да поминат 18-20 дена од менструацијата, потоа да ја спариш. Ова ми е совет од ветеринар и не сум имал проблем после таа ситуација. Сега чувам мажјак, помалку замарање со менструации и глупости. :cool::cool:
Kuckite se parat 9-13 den otkako ke dobie, so tolerancija nekoj den plus ili minus. Ne mozes da ja sparis koga tebe ke ti tekne. Da si go smenjs veterinarot . Kaj zenka se zamaras so toa 2 nedeli godisno, a kaj masko nagonot e sekoj den. Good luck

Член од
29 септември 2017
Мислења
178
Поени од реакции
102
Kuckite se parat 9-13 den otkako ke dobie, so tolerancija nekoj den plus ili minus. Ne mozes da ja sparis koga tebe ke ti tekne. Da si go smenjs veterinarot . Kaj zenka se zamaras so toa 2 nedeli godisno, a kaj masko nagonot e sekoj den. Good luck
Да, но мораше да почекам затоа што крварењето беше неконтролирано. Првиот пат ја спарив по препорака на еден ветеринар (истото ми го кажа како што и го кажал и на членката погоре, после 12тиот ден да се спари). Ја спарив тогаш и ништо, сите кутриња умреа. Вториот пат кога доби пролапсус (не знам што се случи, прокрвари после 2 месеца пак), истиот ветеринар ми кажа дека кучката повторно менструирала), решив да го сменам ветеринарот и тој ми кажа дека такви ствари ретко се случуваат и ми рече да почекам 18 до 20 дена за да ја спарам пак (треба во тој период кучката да добие нагони). Ја спарив и се` најнормално испадна после.

Член од
2 ноември 2017
Мислења
4
Поени од реакции
0
Првично ветеринарот ми кажа дека тие се плодни денови околу 12 ти ден, но кај кучиња со пролапсус можно е да бидат и 18 ти па дури и до 30. Па ми препорача дека можиме да провериме преку крв или брис за точно да се утврди, ама јас си реков ајде ке пробам ако се спари ок ако не ке провервав .... па за чудо ова мојата се спари за неполни 5 мин :D само што се видоја се намести хаха. Но ми беше чудно што после парењето почна да крвари интензивно повеќе од првите денови па затоа два пати го консултирав ми кажа дека се прочистува и нема ништо, па ај не му верував бев кај друг кој истото ми го кажа дека нема ништо. Е сега после еден месец да ми велат ги исфрлала плодовите.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
814
Поени од реакции
276
После долго време мислење и убедување на моите дома, се решив да купам куче...па ако може мислење за расата Дого Аргентино? Го има другар и многу ми се свиѓа кучето на изглед, а и ми изгледа доста паметно и заштитнички настроено. Ве молам доколку некој има од оваа раса да ми каже нешто повеќе во врска со расата и да сподели искуства.
Иначе живеам во куќа со голем двор, имам слободно време за да го шетам знам дека треба да се шета секојдневно за да ја потроши енергијата која ја има, а од кучето барам: да биде одличен чувар на домот, да биде интелигентно, послушно, да не биде агресивно со домашните...
Ги исполува ли карактеристиките што ги барам?
п.с. и Кане Корсо и Доберман (иако за добетманот имам слушнато негативни критики дека го напаѓа газдата и сл.) доаѓаат во предвид, доколку ги исполнуваат овие карактеристики

Последно уредено:
Член од
29 септември 2017
Мислења
178
Поени од реакции
102
После долго време мислење и убедување на моите дома, се решив да купам куче...па ако може мислење за расата Дого Аргентино? Го има другар и многу ми се свиѓа кучето на изглед, а и ми изгледа доста паметно и заштитнички настроено. Ве молам доколку некој има од оваа раса да ми каже нешто повеќе во врска со расата и да сподели искуства.
Иначе живеам во куќа со голем двор, имам слободно време за да го шетам знам дека треба да се шета секојдневно за да ја потроши енергијата која ја има, а од кучето барам: да биде одличен чувар на домот, да биде интелигентно, послушно, да не биде агресивно со домашните...
Ги исполува ли карактеристиките што ги барам?
п.с. и Кане Корсо и Доберман (иако за добетманот имам слушнато негативни критики дека го напаѓа газдата и сл.) доаѓаат во предвид, доколку ги исполнуваат овие карактеристики
Не јас, мој братучед чуваше Аргентинска Дога. Кучето беше ептен паметно и доста е заштитнички настроено. Проблем е што ако не е доволно раздвижено, станува мрзливо и агресивно, а може да страда и од дисплазија (веројатно така се вика?) на колковите (иако е ретко). Мислам дека ретко се наоѓа кај нас да се продава чистокрвно, ама прошетај се и види, веројатно има некаде легла. Дефинитивно голем двор му е потребно на кучето, па мислам дека би ти било одлична прилика. Во глобала, друштвено куче, доста може да се социјализира со секакви животни и луѓе и е одличен чувар.

Што се однесува до Доберман, чував јас одамна и нема врска тоа што си слушнал дека го напаѓа газдата ако е соодветно чувано. Маана му е што е претерано заштитнички настроено и може да нападне некој ако само ти повиши глас (но со соодветен тренинг и тоа се надминува). Не ги напаѓа домашните, но има добра меморија, така што внимавај ако земаш доберман да не го малтретираш физички и да го казнуваш лошо, затоа што тогаш може да те нападне во поодмината возраст бидејќи станува агресивно со време. До сега сум немал никаков проблем со Доберманот, куче на место е, ама бара многу внимание и тренинг (никако да не си помислил да го носиш на борби и сл.). А сум имал проблеми со комшиите во врска со доберманот, затоа и повеќе не чувам.

Што се однесува до Кане Корсо, не знам ништо во врска со тоа куче, освен што многу глуми дека е силно. :D:D:D Се шалам.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.743
Поени од реакции
11.626
Јас чувам доберман, старо е околу 20 месеци и не само што домашните не не напаѓа, туку и други луѓе кога влегуваат без наше присуство (маалските деца најчесто)... одма ги зема цревата и ги носи да си игра :pos:
Милина од куче ако е правилно чувано, само голема обврска е, многу храна сака, секојдневно шетање пошто има мнооогу енергија, голем простор и тн.

Инаку, знам од Гевгелија добар одгледувач на Дого Аргентино, ако си заинтересиран пиши ПП.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
814
Поени од реакции
276
Јас чувам доберман, старо е околу 20 месеци и не само што домашните не не напаѓа, туку и други луѓе кога влегуваат без наше присуство (маалските деца најчесто)... одма ги зема цревата и ги носи да си игра :pos:
Милина од куче ако е правилно чувано, само голема обврска е, многу храна сака, секојдневно шетање пошто има мнооогу енергија, голем простор и тн.

Инаку, знам од Гевгелија добар одгледувач на Дого Аргентино, ако си заинтересиран пиши ПП.
Ме интересираат мислења и како се покажани, пред се догото, а за мало кутренце ако се одлучам за дого, имам, ќе земам од другар ми:)

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
447
Која е процедурата за носење куче во странска земја во европска унија?

Член од
29 септември 2017
Мислења
178
Поени од реакции
102
Мене ми бараа пасош за кучето (маркиран од ЕУ), микрочип и да е вакцинирано (минимум 20-21 ден да има поминато после вакцинацијата). На картата каде што му е запишана вакцината, обавезно да има запишано сериски број на микрочипот. Сега не знам каква е процедурата зашто одамна не сум патувал со миленик во некоја од земјите од ЕУ.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Мене ми бараа пасош за кучето (маркиран од ЕУ)
Moze pojasnuvanje za ova?

Член од
29 септември 2017
Мислења
178
Поени од реакции
102
Koja e cenata i dali isto se vadi na veterinar kako makedonskiot pasos?
Другар, јас кога патував (пред 8-9 години) со миленик, беше околу 50-60 евра плус некои дополнителни трошоци. Сега повеќе не патувам и имам друг миленик, така што не знам како е целиот процес.

Види тука: http://milenicinja.mk/novosti/445-izvadete-mu-pasosh-na-milenikot-za-da-go-nosite-so-sebe-na-patuvanje

Kajgana Shop

На врв Bottom