Кучиња (грижа, општи дискусии)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.567
Кучево шо го имам забележав дека гзот:icon_mrgr: му е потечен/воспален нешто, црвен му е и го лижит.
Голем проблем е то или ?
Мене тоа ми личи на симптоми на запоставување, кучето најверојатно се чуствува осамено.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Мене тоа ми личи на симптоми на запоставување, кучето најверојатно се чуствува осамено.
Sekoja vecer go setam, imat drugi kucina ovde ama ne e mn druzeljubiva.

Inace pred da mu se javi ovaj problem pocnav da ja hranam tri pati vo den , namesto dva pati kako dosega.
Ke mu namalam na dva i za nekoj den ako ne se popravi na veterinar ke odit.

Inace nikakva promena na raspolozenie nema, igrat, trcat, lajt, maftat so opaskata, jadit....

Sent from my D2403 using Tapatalk

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
Ako mu davas mrsna hrana,mozno e zlezda kaj anusot da e otecena. Treba da ja istiskaat. Konsulturaj si sepak veterinar

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Sto ne e mrsno za kuce da mu dam ?

Sent from my D2403 using Tapatalk
Под мрсно спаѓа паштета, кренвишли, салами и слично. Сличен проблем имав јас пред некој месец. Се касаше над опашот и се рани да речам. Го однесов кај братучедот и колку што памтам од муабетот ми кажа дека кучината немале панкреас и дека сите овие мрснотии од храната им се таложеле во жлездите. Затоа вика се каса, сака да си ги стегни оти му смета. Го фатив црврсто песот, главата му ја ставив меѓу нозе за да не мрда оти боли тоа стегањето, да не покажи агресија, и овој брзо потезно ги стегна двете. Во меѓувреме за прв пат во животов пушти кучево болен крик, дури на крај едвај го додржав. Потоа му шибна некои инекции, дали за инфекција, дали за воспаленија не знам. И така, раничката заздрави и нема мака повеќе песот.

Исто и на минатото куче, неколку пати му имаше стегано жлезди. Најдобро е ветеринар да го погледне, одма ќе ти кажи.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.567
Ти кажаа дечките погоре, треба масажа. Пробај и сам, само обавезно биди нежен.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Под мрсно спаѓа паштета, кренвишли, салами и слично. Сличен проблем имав јас пред некој месец. Се касаше над опашот и се рани да речам. Го однесов кај братучедот и колку што памтам од муабетот ми кажа дека кучината немале панкреас и дека сите овие мрснотии од храната им се таложеле во жлездите. Затоа вика се каса, сака да си ги стегни оти му смета. Го фатив црврсто песот, главата му ја ставив меѓу нозе за да не мрда оти боли тоа стегањето, да не покажи агресија, и овој брзо потезно ги стегна двете. Во меѓувреме за прв пат во животов пушти кучево болен крик, дури на крај едвај го додржав. Потоа му шибна некои инекции, дали за инфекција, дали за воспаленија не знам. И така, раничката заздрави и нема мака повеќе песот.

Исто и на минатото куче, неколку пати му имаше стегано жлезди. Најдобро е ветеринар да го погледне, одма ќе ти кажи.
Како бе немале панкреас :D Цар :D Имаат панкреас.

Не е само мрсното, туку поентата е во цврстината на фецесот. Доколку кучето јаде храна која е соодветно цврста тогаш самите жлезди нормално се празнат. Во одредени случаи изводните канали на жлездите се запушуваат поради што тој секрет се собира и почнува да иритира, жлездите се воспалуваат и кучето реагира.

За сопственикот, однеси го на вет. ќе го предгледа, ќе ги испразни и по потреба ќе препише антибиотик. А потоа нека ти каже и како да ја промениш храната.

п.с. @Doc Holliday втор семестар, те молам да го сликаш панкреасот за корпус деликатес :D

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.100
Поени од реакции
34.567
Пробиотици не би помогнале за регулирање на столицата?

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Пробиотици не би помогнале за регулирање на столицата?
Би,али не се користат за вакви случаи, обично се даваат при профузни проливи или при потешки заболувања кога подолго време е измачен ГИТ. Овде немаме проблем со флората во цревата,едноставно храната не одговара. Ти и да дадеш пробиотик нема да се регулира. Затоа во вакви случаи се оди само со модификација на храната.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Како бе немале панкреас :D Цар :D Имаат панкреас.

Не е само мрсното, туку поентата е во цврстината на фецесот. Доколку кучето јаде храна која е соодветно цврста тогаш самите жлезди нормално се празнат. Во одредени случаи изводните канали на жлездите се запушуваат поради што тој секрет се собира и почнува да иритира, жлездите се воспалуваат и кучето реагира.

За сопственикот, однеси го на вет. ќе го предгледа, ќе ги испразни и по потреба ќе препише антибиотик. А потоа нека ти каже и како да ја промениш храната.

п.с. @Doc Holliday втор семестар, те молам да го сликаш панкреасот за корпус деликатес :D
Тогаш изгледа не памтам (пошто реков ко шо памтам), или можи да смешав муабет со нешто друго :D Kaко и да е благодарам за исправката.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Да не знаете одприлика колку ќе ме кошта оваа интервенција ?
Пошо имам само 1000 на располагање.:unsure:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Jaс врска немам(не ми зема пари никогаш), ама не би требало да е многу со оглед на тоа што е 15 секунди работа. Е сега тие додатните работи што треба да ги прими кучето после стегањето може да поткренат на сумата, ама си велам ека 1000-ката е доволна :D

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.664
Поени од реакции
5.376
Само чистењето на жлезди и перење со физиолошки е 500-600 денари. Ако е премногу воспалена и има потреба од антибиотик тогаш е околу 1000 но никакко повеќе од тоа.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Препорачајте добар дресер за основни команди(шетање на поводник најбитно,и слушање на команда дојди) ? и колку мислите дека е нормална цена за да ти го научи кучето на овие две работи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom