Кучиња (грижа, општи дискусии)

L

Lu

Гостин
Од кај тоа дека Териерот треба да има големи влакна?
Има и Териери со куси влакна, на пример: Американски Стафордски Териер, Бул Териер, Стафордски Бул Териер и др.

Како што кажа веќе @Papillon.Papi Териер не е раса на куче ... добро, раса е, али не класифицирана само како Териер, туку со еден куп подвидови на Териери, како на пример погоре што ти набројав 3 видови на Териери.
Териерите спаѓаат во 3 ФЦИ група.

Твоето кученце не е расно.
За вакцина веќе пред 1 месец требало да биде вакцинирано, сега на 2.5 месеци веќе требало да ја има примено и втората вакцина.

Првата вакцина се става на кученцето кога ќе наполни 6 недели ... тоа значи на околу 42 дена возраст се става првата вакцина.
Потоа откако ќе се стави првата вакцина, после 3 недели (21 ден) повторно се става вакцина.
Дотогаш несмее да биде во контакт со други кучиња и други животни, и треба да се чува во карантин.
Вакцината кошта 600 денари.

А за храна, имаш цела тема, прочитај ја - Храна за кучиња

И дај жити се купи му нормална огрлица и поводник ... кај на толкицко куче си му ја опнал оваа железаријава.
Одвратни се овие железниве поводници, ем тешки се, ем воопшто не изгледаат убаво.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.885
Поени од реакции
20.527
Aj pomosh I predlog za kuche nemozeme doma da se odlucime kakva rasa da zememe, sakame 2 poso ijame ogromen dvor, e sega nie sme vo Chicago, tuka temperature vo zima znaat da teraat do -30 I jace, decava sakaat haski ili vucjak, maz mi saka mesano haska vucjak I neznam so rasa bese tretoto istite sto gi ima na Game of thrones... Jas sakam bilo kakvo samo da e dobro so deca.

Aj predlozi od poiskusnive so kuchinja. :)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Aj pomosh I predlog za kuche nemozeme doma da se odlucime kakva rasa da zememe, sakame 2 poso ijame ogromen dvor, e sega nie sme vo Chicago, tuka temperature vo zima znaat da teraat do -30 I jace, decava sakaat haski ili vucjak, maz mi saka mesano haska vucjak I neznam so rasa bese tretoto istite sto gi ima na Game of thrones... Jas sakam bilo kakvo samo da e dobro so deca.

Чехословачки волчјак?

Не знам точно, сега почнав да ја гледам таа серија и не сум забележала какви се кучињата.
Иначе за куче што се сложува со деца, ти препорачувам Њуфаундленд или Бернардинец. Обожаваат деца. Германскиот овчар не е толку толерантен кон ладно. И ако земаш куче, едно да биде, 2 ако се многу потешко ќе оди дресурата. Земете прво едно, кога ќе наполни година, друго, ако веќе сакате 2.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.518
A...neznam so rasa bese tretoto istite sto gi ima na Game of thrones...
Direwolf e изумрена раса на волци.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dire_wolf
Можеби продуцентите на Jurassic World би можеле да направат нешто, ама се сомневам - нивниот период на интерес е од Јурасик до Критајшос периодите. Direwolf и цицачите воопшто, доаѓаат многу подоцна... ;)

Шала на страна, вашите (естетски) желби би ги оствариле некои од волчешки хибриди - ама тоа е последно што го сакаш покрај своите деца. Хаските и другите раси кои подсеќаат на волци, се веќе нешто друго - ама можеби има и попригодни раси за покрај деца.

Како и да е, ќе треба внимание и дресура (и на кучињата, ама и на децата). :)
Еве нешто за разгледување (иако не ми се допаѓаа многу изборите на раси, од првите пар линкови):
http://www.google.com/?gws_rd=ssl#safe=off&q=dog breeds that are good around kids

На пример, спомнуваат и Далматинци а лично искуство од пар комшии е дека се прилично проблематични (што може и да е заради самите комшии).
Еве една листа што мене лично ми се допадна:
http://www.cesarsway.com/dog-behavior/basics/The-Ten-Best-Family-Dog-Breeds

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
@Vanlok Далматинците по природа се проблематични, знаат и да каснат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.518
Сите кучиња понекогаш може да каснат @Papillon.Papi
Зборот ми беше дека еве јас лично не познавам смирен и стабилен Далматинец, а во маалово наназад низ годините ги имам повеќе такви видено (еден кај прв сосед) и сите беа исклучително агресивни кон луѓе.
Тоа на комшијата не прекинуваше да лае и да го оптегнува ланецот на максимум кога одев кај комшијата, дури по укор и заушка од самиот газда, иако секогаш се однесував многу сталожено и непровакативно и газдата секогаш беше во непосредна близина. На крај самиот комшија го даде некаде - пошто подоста мали деца има на улицата и се исплаши да не направи некоја беља (а со време секако ќе направеше).
Сега истиот човек има Кокер Шпаниел, кој иако знае да лае по непознати, најголема опасност од него се излижани раце и радување... :)

Последно уредено:

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
@Vanlok да, ама зависи и од толеранцијата. Пример, мојата Ерделка гњави ја, гмечи ја, ашсолутно ништо не ти прави. Расте со мало дете, односно во ист месец се родени. Тој опашот и' го фаќа, таа си трае. Особено му се радуваше кога прооде. А, Чау Чауто на едни познаници, ако некој не му оди по мерак, го каса, независно каков е тој некој. А, кога сум била мала ни дошол Далматинец на врата (јас само ја памтам сцената кога Далматинецот беше пред скали и воздржано ме гледаше). Знам дека по природа не беше жив и весел, туку ладнокрвен.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523

Прво барајте раса која ќе ви одговара на карактерот. Колку сте активни и колку сакате вашето куче да биде активно. Ако јас морам да бирам помеѓу сибирците јас ќе земам маламут. Мене ми се поубави од од хаската, а воедно се и потолерантни и полесно се дресираат. Што се однесува до најдобра раса за фамилија тоа никој не ги менува ретриверите, било кој од нив. Не сум пристрасна бидејќи чувам лабрадор :D Плус, немаат проблем со ладното, напротив повеќе им одговара ладно отколку топло. За пес кој апортира од вода на -20 не е страшно. И не е проблем да земете две и да ги работите, да потешко е, но кучињата се како децата, учат едни од други. Ако едното сфати дека завршената команда значи награда а другото не добива, ќе направи се за да и тоа добие. Земјата на соништата има puppy schools така да и за дресура има лек :)

Член од
1 септември 2014
Мислења
5.155
Поени од реакции
7.858
Здраво на сите. Живеам во стан и после долги договори со мајка ми се согласивме да земеме куче :oeoeoe:. Под некои услови секако: мало да биде,да не пушта многу влакна... Како што гледав по интернет јоркширски териер,малтезер и бишон ми се совпаѓаат со критериумите. Некоја друга раса што може да дојде во предвид и мислење кое е најпогодно за чување? Фала однапред:)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Здраво на сите. Живеам во стан и после долги договори со мајка ми се согласивме да земеме куче :oeoeoe:. Под некои услови секако: мало да биде,да не пушта многу влакна... Како што гледав по интернет јоркширски териер,малтезер и бишон ми се совпаѓаат со критериумите. Некоја друга раса што може да дојде во предвид и мислење кое е најпогодно за чување? Фала однапред:)
Погледни и мини шнауцер, имаат за нијанса попристапна цена од териерот или бишонот кој си ги напишал а исто така не се митарат. Плус се доста интелигентни кучиња и се лесни за дресура

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Куче што е најлесно за дресура ти е пудлата. Имаш џуџеста (мала), минијатурна (средна), стандардна (голема). Знам дека џуџеста и минијатурна ќе сакате. Џуџестите се поретки од минијатурните, а мислам дека и поскапи. Комшиите имаат минијатурна пудла и многу е слатка. Многу е толерантна ама малце ја мазат... Малце повеќе и не знае некои трикови, ама сепак, преприврзана е за сопствениците и се' ги слуша. Со неа спијат, јадат, шетаат, секаде одат, многу ја размазуваат, ама не покажува никаква доминантност кон нив (бидејќи и не е доминантна по природа). Како и да е, мора да се дресира и да се постави алфа статусот.

L

Lu

Гостин
Куче што е најлесно за дресура ти е пудлата. Имаш џуџеста (мала), минијатурна (средна), стандардна (голема). Знам дека џуџеста и минијатурна ќе сакате. Џуџестите се поретки од минијатурните, а мислам дека и поскапи. Комшиите имаат минијатурна пудла и многу е слатка. Многу е толерантна ама малце ја мазат... Малце повеќе и не знае некои трикови, ама сепак, преприврзана е за сопствениците и се' ги слуша. Со неа спијат, јадат, шетаат, секаде одат, многу ја размазуваат, ама не покажува никаква доминантност кон нив (бидејќи и не е доминантна по природа). Како и да е, мора да се дресира и да се постави алфа статусот.
Си ги помешала терминиве за Пудлите :)

Е сега за Пудлите да објаснам, од моето 8 годишно искуство со оваа раса.
Јас 8 години чував Средна Пудла, потоа ја задов Доберманката.

Пудлите (некои ги викаат Пудлици, али Пудла е правилното име на расата) потекнува од Франција.

Пудлата е раса која што може да се сретне во 4 големини:
1) Голема Пудла
2) Средна Пудла (јас имав таква)
3) Мала Пудла
4) Тој Пудла (на англиски Тој (Toy) значи играчка) ... таа е најмалата Пудла.

Значи поделбава по големини на Пудлите, ќе му дојде исто како и кај Германските Шпицеви, Шнауцерите и сл. раси.

Исто така Пудлата освен што се разликува по четирите големини, она се разликува и по бојата на крзното.
Пудлата може да се сретне во 5 бои:
1) Црна (јас имав црна Пудла)
2) Бела
3) Сива / Сребрена
4) Кафеава (темно кафеава боја)
5) Априкот (светло кафеава боја, кајсија боја)

Мој предлог би било Пудла дефинитивно.
Погоре го објаснив основниот стандард на Пудлата.

Моето 8 годишно искуство со Средната Пудла, беше прекрасно.
Во најмала рака објаснето ... имав човек заробен во кучешко тело ... ете тоа е дефиницијата за Пудлите.
Од вкупно над 350 раси на кучиња, Пудлата го завзема 2 место на најинтелегентна раса.

И плус тоа, Пудлата е една од ретките раси што воопшто не пушта влакна.
Значи не само што го исполнува условот твој да не пушта многу влакна, туку Пудлата воопшто не пушта влакна.
Пушта само во периодот на митарење, и не ги пушта стандардно влакната низ цел стан, туку ги пушта како купче во форма на топчиња, и многу е лесно да се соберат.
А со редовно четкање и чешлање, можам слободно да кажам дека дури ни во сезоната на митарење нема да имаш влакна низ домот.

Со еден збор, перфектна раса за во стан (y)

Еве ти најдов еден оглас.

Член од
26 февруари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Голем поздрав до сите. Имам еден мал проблем и се надевам дека некој од вас ќе знае да ми каже. Имам 6 месечен малтезер кој треба да го носам со мене на одмор во Грција. Се распрашав за тоа што е потребно за преку граница,но кај различни ветеринари наидов на различни одговори. Дури кај еден ми беше кажано дека нема да можам да го носам со српски пасош,туку дека мора да го заведам во Кинолошки сојуз и да му извадам македонски пасош.Ако има некој искуство со ова, навистина би била благодарна да ми каже,бидејќи прв пат излегувам надвор од МК со миленик.

Kajgana Shop

На врв Bottom