Кучиња (грижа, општи дискусии)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Голем поздрав до сите. Имам еден мал проблем и се надевам дека некој од вас ќе знае да ми каже. Имам 6 месечен малтезер кој треба да го носам со мене на одмор во Грција. Се распрашав за тоа што е потребно за преку граница,но кај различни ветеринари наидов на различни одговори. Дури кај еден ми беше кажано дека нема да можам да го носам со српски пасош,туку дека мора да го заведам во Кинолошки сојуз и да му извадам македонски пасош.Ако има некој искуство со ова, навистина би била благодарна да ми каже,бидејќи прв пат излегувам надвор од МК со миленик.
Нема врска, мојата кучка е со словачки пасош. КСМ нема врска ништо со пасошот. Е сега не знам дали грците ќе прават проблем за титар. Обично нема проблеми, јас испратив три кучиња во Грчка, али со бугарски пасош. Обично ако има се од вакцини до дехелментизација не прават проблем.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Голем поздрав до сите. Имам еден мал проблем и се надевам дека некој од вас ќе знае да ми каже. Имам 6 месечен малтезер кој треба да го носам со мене на одмор во Грција. Се распрашав за тоа што е потребно за преку граница,но кај различни ветеринари наидов на различни одговори. Дури кај еден ми беше кажано дека нема да можам да го носам со српски пасош,туку дека мора да го заведам во Кинолошки сојуз и да му извадам македонски пасош.Ако има некој искуство со ова, навистина би била благодарна да ми каже,бидејќи прв пат излегувам надвор од МК со миленик.
Еден сопственик на куче што редовно оди во Грција кажа дека не му барале пасош за кучето. Како и да е, јас знам дека доволно е микрочип, прочистување од внатрешни паразити 2-3 дена пред да се оди на пат и вакцина против беснило. И ние планираме во Грција да одиме, недела дена пред да тргнеме микрочип ќе и' ставиме.

Член од
26 февруари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ви благодарам. Микрочипот и вакцината против беснило ќе му ја ставиме на крај на месецов(другите вакцини ги има примено),а против внатрешни и надворешни паразити ставаме на крај на секој месец.И уште нешто-дали треба да се вади и потврда од ветеринар за тоа дека е здраво кучето или останува само на пасошот?(бидејќи и за тоа едни ми рекоа треба,други не треба-или само пари се во прашање,бидејќи таа потврда чини 1000-1200 денари)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Ви благодарам. Микрочипот и вакцината против беснило ќе му ја ставиме на крај на месецов(другите вакцини ги има примено),а против внатрешни и надворешни паразити ставаме на крај на секој месец.И уште нешто-дали треба да се вади и потврда од ветеринар за тоа дека е здраво кучето или останува само на пасошот?(бидејќи и за тоа едни ми рекоа треба,други не треба-или само пари се во прашање,бидејќи таа потврда чини 1000-1200 денари)
Мене не ми кажаа за потврда, кажаа само микрочип и прочистување, вакцина против беснило си има примено одамна.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Нормално е на кучка од година и неколку месеци дојките да и' бидат преразвиеани? Личат како да доела малечки, а нема.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
постојат ли 2 вида на лабрадори ? не на златен ретривер и лабрадор,туку лабрадор 2 вида...амерички и не знам каков ?

еден човек,ме виде како ја шетам малата,и ми вика дека овој вид на лабрадор бил многу добар,не растеле многу,да не сум му давал коски биле преосетливи со грлата и некои други работи...ама ме зачуди,јас знам дека е еден лабрадор,еден златен ретривер.

пм=MGLpM

Stelar
Член од
11 декември 2009
Мислења
1.409
Поени од реакции
3.318
постојат ли 2 вида на лабрадори ? не на златен ретривер и лабрадор,туку лабрадор 2 вида...амерички и не знам каков ?

еден човек,ме виде како ја шетам малата,и ми вика дека овој вид на лабрадор бил многу добар,не растеле многу,да не сум му давал коски биле преосетливи со грлата и некои други работи...ама ме зачуди,јас знам дека е еден лабрадор,еден златен ретривер.
Да, еве РАЗЛИКА.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Нормално е на кучка од година и неколку месеци дојките да и' бидат преразвиеани? Личат како да доела малечки, а нема.
Toa moze da e lazna bremenost. Konsultacija so veterinar.[DOUBLEPOST=1434368218][/DOUBLEPOST]

Ne,toa se samo linii. Rasata e labrador retriver i nema ,,vidovi,, gluposti nevideni[DOUBLEPOST=1434368260][/DOUBLEPOST]
Zastareno i odamna napusteno mislenje,odamna pred edno desetina i poveke godini.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Toa moze da e lazna bremenost. Konsultacija so veterinar.[DOUBLEPOST=1434368218][/DOUBLEPOST]
Ne,toa se samo linii. Rasata e labrador retriver i nema ,,vidovi,, gluposti nevideni[DOUBLEPOST=1434368260][/DOUBLEPOST]
Zastareno i odamna napusteno mislenje,odamna pred edno desetina i poveke godini.
Да, ама промени во однесувањето нема, не се однесува мајчински, баш напротив, ко 2 месечно кутре се однесува, ништо не и' тече од дојките, јаде се' што ќе и' се даде (циганска торба е) и не повраќа.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Здраво Другарчина :) . Одамна немам поставено прашање,но ве следам ;).Можеби има некаде одговор на моево прашање,но неможам да најдам.Моето прашање е следно-После колку време несмее да се капи куче кога ке му се стави ампула против крлежи.Сега е време и кучето почнува да се митари и сакам да го искапам.Ампулата ја ставивме на 06.06.-пред 10 дена.Колку трае дејството,колку време е сигурно(?) дека нема да се закачат крлежи или други бубачки.:). Благодарам , Поздрав

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Ај јас да прашам...кутрево наше нема уште примено вакцина поради Х причини,ниту ампула.Последната,односно предпоследната,пред онаа за беснило.

Каква е процедурата,треба ли да се помине со прашок за да се избркаат евентуално некој човечиња од нејзе,и да и се даде апче за глисти,или нема потреба ?

кутрето е 6 месеци.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Здраво дечки, тазе сопственик сум на breton spagniel. Кучето го имам веќе нешто повеќе од 10 дена, пред 8 дена ја прими втората вакцина и од вчера се шета редовно. Е сега проблемот е што само јас можам да го шетам, на другиве во фамилија им се закопува во место и не им се мрда. Јас го хранам јас го карам, јас чистам после него и се грижам највеќе со него ама и најстрог сум. Како да го „научам“ да се шета со сите? И како да го научам надвор да кака и мочка? До сега има во неколку наврати извршено нужда а доста време го шетам.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Здраво Другарчина :) . Одамна немам поставено прашање,но ве следам ;).Можеби има некаде одговор на моево прашање,но неможам да најдам.Моето прашање е следно-После колку време несмее да се капи куче кога ке му се стави ампула против крлежи.Сега е време и кучето почнува да се митари и сакам да го искапам.Ампулата ја ставивме на 06.06.-пред 10 дена.Колку трае дејството,колку време е сигурно(?) дека нема да се закачат крлежи или други бубачки.:). Благодарам , Поздрав
Можеш сега да го бањаш, по 48 саати од ставањето на ампулата кучето смее да биде изложено на вода.
Ај јас да прашам...кутрево наше нема уште примено вакцина поради Х причини,ниту ампула.Последната,односно предпоследната,пред онаа за беснило.

Каква е процедурата,треба ли да се помине со прашок за да се избркаат евентуално некој човечиња од нејзе,и да и се даде апче за глисти,или нема потреба ?

кутрето е 6 месеци.
Доволна е ампулата. Можеш и Неопитроид да ставиш, па следниот ден ампула да му ставиш. Апчето против глисти треба месечно да се дава до една година. Потоа на секои 3 месеци.
Здраво дечки, тазе сопственик сум на breton spagniel. Кучето го имам веќе нешто повеќе од 10 дена, пред 8 дена ја прими втората вакцина и од вчера се шета редовно. Е сега проблемот е што само јас можам да го шетам, на другиве во фамилија им се закопува во место и не им се мрда. Јас го хранам јас го карам, јас чистам после него и се грижам највеќе со него ама и најстрог сум. Како да го „научам“ да се шета со сите? И како да го научам надвор да кака и мочка? До сега има во неколку наврати извршено нужда а доста време го шетам.
Секогаш после спиење и јадење, носи го надвор. До навика е, јас така ја научив мојата. Не го тепај ако направи беља, само искарај го. И знај дека бељите на кучето се вина на сопственикот. Сигурно кучето покажувало знаци,кај моето не се случило да не покаже знак пред да направи беља. Треба само добро да се запознаеш со него.

За шетање со други луѓе мојата не прави проблем ако сум во близина, ако не сум, се укопува во земја и ме бара. Еве ја веќе година и неколку месеци уште прави така. А, па ако гледа дека некаде заминувам без неа, додека друг ја држи... Трагедии, како нож во срце да сум и' забодела.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Нека му даваат храна нека го галат...веројатно нема доверба во нив,или е научено само со тебе да шета.

За нуждата,треба време.Кога ќе заврши работа надвор,дај му награда(пример храна,најубаво купи посебна за таа намена,оние што се за награди ќе ти кажат во пет шопот) и гали го,ќе сфати дека направил нешто добро+ добил храна и галење,и со тек на време ќе се научи.[DOUBLEPOST=1434461738][/DOUBLEPOST]@Papillon.Papi сакаш да кажеш дека не мора вакцина ? значи да и дадеме апче за глисти,и по потреба да и ставиме прашок против болви и слично,па да ја однесеме на ветеринар да и стават ампула(И?) вакцина ?

Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
И мене ми се укопуваше, ќе шеташе ќе шеташе па и ќе си легнеше на сред улица... ама сето тоа додека не се навикна да шета и сега влече како коњ. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom