Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Да одличен начин е да се истроши енергијата но во текстов што го најдов мислам дека има логика и дека се во право... (во постов не се збори стрикно за bully расите)

Wrestling and tug-of-war games are fine for dogs but not always a good idea for us. We're more fragile than littermates and we can be hurt by rough play. Most importantly, we want our dogs to know that we're people, not littermates, and should be treated with respect. Playing these games can give some dogs the mistaken idea that leadership of your family's “pack” depends on who's the toughest in a fight. They can also make a possessive or aggressive dog worse. Games that encourage the dog to growl and bite are risky and may confuse him. It's hard for a dog to understand that sometimes it's okay for him to be aggressive and sometimes it's not. How is he supposed to know the difference?

Доколку имаме 100% контрола врз кучето ,одете играјте со него. Но ја не би ризикувал зошто имам лошто искуство ,а и по моја вина беше ,еве како беше.

-Пред 3 години значи тогаш сум имал некаде 13 години ,братучед ми тогаш имаше стафорд ,бандог и шарпланинец. Со стафордот (кутрак беше ,некаде 5-6 месеци) имав навика да облечам искината јакна и да ме фати за рака и да го вртам во круг и дрн дрн. Ама еден ден го пушти вообичаено стафордот со мене да си игра и најверојатно сум ја дигнал раката тоа го асоцирало на играта и ме фати за рака не беше ништо страшно ,но памет во глава за друг пат. Ова не е вообичаена tug of war,(не ни е игра ,но јас сум мислел дека е игра) може да биде слично ,може некоја наша активност некое наше нормално однесување да го асоцира на таа игра и да си изреагира кучето најнормално и од играчка плачка да биде... А доколку сака некој tug of war да си игра со своето куче ,нека не претерува и нека ја држи контролата врз кучето како што треба да ја држи и во сите игри.
E pa toa e klucot - kontrola vrz kuceto i vospostavuvanje leadership. Za sekoe kuce, a posebno za powerful breeds.

Pogledni NILIF tehnika:

http://k9deb.com/nilif.htm

Nie edniot Pit go naucivme da igra so race - ne grizese silno...maz mi ke stavese rakavici and off they go. Eden den bese kaj komsikata da igra so kuceto nejzino. Stavila rakavici da raboti u bavca i ovoj i dotrcal da ja grize za race. Toa na nas ni bese za pamet niedno drugo kuce da ne go ucime so race da igra.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
На црнец и на куче неможеш да им веруваш максимално.Сепак тоа е животно без свест и може да направи било каква глупост кобна за него и за вас,доколку не се внимава.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
На црнец и на куче неможеш да им веруваш максимално.Сепак тоа е животно без свест и може да направи било каква глупост кобна за него и за вас,доколку не се внимава.
e, sea kako izgeneralizira! Ostaj gi lugeto na strana, super si se!

O

Orion.

Гостин
Точно ли е дека на Доберманот на одредена возраст му расте некоја џумка во главата и станува премногу агресивен?

L

Lu

Гостин
Точно ли е дека на Доберманот на одредена возраст му расте некоја џумка во главата и станува премногу агресивен?
Не е точно.
И не само за Доберманот туку и за Германската дога имам слушнато такви измишљотини.
Колку за информација јас израснав со Доберманка,живеше 14 години и никогаш не беше агресивна.
Не е точно дека на старос полудувале и го напаќале сопственикот,оти ако беше тоа вистина требаше сега да сум 2 метра под земја.Ете мојата Доберманка до последен момент од својата 14та година ми беше верна и ме почитуваше и никогаш ми нема заржано.
Така да имам само едно да кажам „Нема лоши кучиња - има само лоши сопственици„

Така зборат за Доберманот затоа што тоа е совршена раса и се љубоморни на неговата перфекција и елеганција!

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Истите муабети за пит булот дека му се укочувала вилицата!

--- надополнето ---

Не е точно.
И не само за Доберманот туку и за Германската дога имам слушнато такви измишљотини.
Колку за информација јас израснав со Доберманка,живеше 14 години и никогаш не беше агресивна.
Не е точно дека на старос полудувале и го напаќале сопственикот,оти ако беше тоа вистина требаше сега да сум 2 метра под земја.Ете мојата Доберманка до последен момент од својата 14та година ми беше верна и ме почитуваше и никогаш ми нема заржано.

Така зборат за Доберманот затоа што тоа е совршена раса и се љубоморни на неговата перфекција и елеганција!

Совршена раса нема.Ти мислиш дека доберманот е совршен,јас мислам дека пит булот е совршен.

Перфекција не би рекол баш,меѓутоа да не навлегуваме сега во таква дискусија.

American pit bull terrier vs Doberman :) :)

O

Orion.

Гостин
Не е точно.

Ок фала. Планирам да земам Доберман отсекат ми се свиѓала оваа раса.

--- надополнето ---

--- надополнето ---

Совршена раса нема.Ти мислиш дека доберманот е совршен,јас мислам дека пит булот е совршен.

ЗА питот дека му се укочува вилицата знам дека не е точно. Имам другар кој е луд по питови и чува пит бул. Питот е исто убаво куче, кога го шетам како влече брате машина !

L

Lu

Гостин

--- надополнето ---

Да,Доберманот неможе да е совршена раса бидејќи ако е така сите би го чувале и други раси немало да постојат.Но за тие што навистина ја сакаат оваа раса, е за нив е совршен.
Како тебе што ти е омилена расата Питбул така мене ми е омилена расата Доберман и според мене Доберманот е совршена раса.

Но како и да е имаш право,да не навлегуваме во дискусии сега Доберман vs АПБТ .:smir:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
За мене дефинициjа за право куче е ова, иако чувам Хаски.

M

marko 1996

Гостин
Е вчера го купив истово куче :) Пред тоа имав бретон ми умре на 14 години и после 6 месеци ја пак со куче :) Лабрадор ретривер :)
ImageHandler.ashx.jpg

L

Lu

Гостин
Е вчера го купив истово куче :) Пред тоа имав бретон ми умре на 14 години и после 6 месеци ја пак со куче :) Лабрадор ретривер :)
Прегледај го приврзокот 38256
Од каде го купи Лабрадор ретриверот?
Дали ти е купено од одгледувачницата за Лабрадор ретривери „Play Full Team„ бидејќи ова кученце е од таа одгледувачница.
Или пак само ја „позајми„ сликата?

M

marko 1996

Гостин
Од каде го купи Лабрадор ретриверот?
Дали ти е купено од одгледувачницата за Лабрадор ретривери „Play Full Team„ бидејќи ова кученце е од таа одгледувачница.
Или пак само ја „позајми„ сликата?
Не сум глуп да стаам од друго куче слика :) Од таа одгедувачница е :) Истото куче

L

Lu

Гостин
Не сум глуп да стаам од друго куче слика :) Од таа одгедувачница е :) Истото куче
Епа супер,да ти кажам дека имаш одличен примерок на Лабрадор ретривер, ова е едно од најквалитетните Лабрадор ретриверчиња во моментов во Македонија.
Штом таткото е Play Full Team Jegermeister а мајката Alf's Honey Heart ти имаш вистински ЛР во твојот дом.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Kajgana Shop

На врв Bottom