Купување преку интернет (генерална дискусија)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.755
Поени од реакции
2.569
Дечки има искуство некој со ова, сакам да купам звучници гледам дека тука се двојно поефтини за разлика од кај нас.
пр. Има кај нас што чинат по 150 евра а тука чинат 60-80.

Има шанса да се прати по пошта пакетот и колку би чинело, плус царина има нема ?
Фала.
Обичен огласник. Контактирај го огласувачот и прашај го дали воопшето се нафаќа да ги праќа по пошта звучниците.

Член од
16 јули 2010
Мислења
3.099
Поени од реакции
2.042
Обичен огласник. Контактирај го огласувачот и прашај го дали воопшето се нафаќа да ги праќа по пошта звучниците.
Контактирав преку порака 3-ица, и сите истото ми го кажаа дека нема да ми се исплати да ми ги пратат (звучници), ако сакам по автобус или некој пријател што оди натаму со камион.
Немам некој познаник што вози камион, а по автобус па и не ми се дава 100 евра на некој што прв пат го гледам.
Најдобро би било да седнам ја во автобус/воз и правец Белград.
Како и да е помлаце ќе ми чини со се карта плус ќе земам по квалитетна роба. За разлика од кај нас ем се 2 пати поскапи ем изборот е катастрофа.

Да не знае некој релација Куманово /Скопје- Белград автобус- воз.
Цена и колку пати дневно се обраќаат на таа релација.

Монгосес фала ти за одговорот.

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.866
Поени од реакции
10.716
Немам претходно искуство со купување на интернет и сега сакам да си порачам нешто од АлиЕкспрес. Ако некој што има купувано се нафати накратко да ми објасни каква картица ми треба и слично, тука или по ПП би му бил благодарен.

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Немам претходно искуство со купување на интернет и сега сакам да си порачам нешто од АлиЕкспрес. Ако некој што има купувано се нафати накратко да ми објасни каква картица ми треба и слично, тука или по ПП би му бил благодарен.

1. Картица за интернет плаќање (онлине) од НЛБ Тутунска - ВизаЕлектрон или од Стопанска Банка А.Д Скопје - Картица за интернет употреба. За другите банки не знам но НЛБ и Стопанска проверено, бркаат работа;).
2. Молба за електронско банкарство Е-Banking од било која од наведените банки горе (за да префрлаш пари мегу твоите тековни сметки, да не одиш на секое во банка)
3. Регистрираш акаунт(сметка) на ето алиекспрес
4. Пали Вози
Пред да купуваш нешто особено од алиекспрес контактирај со продавачот околу деталите на производот.
То ти е накратко.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дали има некој од СК што би сакал да ми направи услуга да ми порача нешто?
и да не заборавам, дали ќе се плати царина?

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
дали има некој од СК што би сакал да ми направи услуга да ми порача нешто?
и да не заборавам, дали ќе се плати царина?

Никогаш не би порачал од тој продавач, досега нема ниедна нарачка, можеби е и нов али јас не би идел преку него сепак ти си знаеш

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Никогаш не би порачал од тој продавач, досега нема ниедна нарачка, можеби е и нов али јас не би идел преку него сепак ти си знаеш
ОК, не викам не, не сум купувал до сега, па не знам што е релевентно. ај пошто виде што ме интересира, дај линк од кој би било препорачливо? ова?
П.С. мала забелешка, да е изгравирано на надворешната страна логото на фирмата, ко на тој модел што го дадов за пример

Член од
14 август 2010
Мислења
1.274
Поени од реакции
1.543
Кај чевли, патики, облека такви работи, огромни се шансите да те оцаринат, поготово ако се некоја бренд фирма царината е на основица поголема отколку тука да си ги купил и ке ти дојди поскапи давачките од самата цена шо си ја платил, а ако се копија со лого на некоја бренд фирма и го откријат тоа, тогаш немаш царина ниту ДДВ - ке ги запленат. А секое отворање на пакет од страна на царината обавезно ке платиш нешто, јас имав многу работи порачано кои не ги испратија за царинење, туку од поштенскиот терминал директно на домашна адреса и ништо не платив, ама еден моб. телефон кој беше копија на самсунг С4, го пуштија на царинење, го прегледаа детално сомневајки се дека е скап, па среќа што не пишуваше на него никаде Самсунг инаку ке го запленеа, а на телефоните мислам дека нема царина па за него јас платив само ДДВ 18% и 0 царина, ама тие 18% ги извадија од некоја нивна основица шо е :свиркам: . Ке ти побараат фактура од продавачот, па ке се сомневаат дека е реална, па ке ти побараат извештај за плаќањето преку банката т.е. доказ за интернет трансакцијата и на крај кога се ке им доставиш пак ке рачунаат основица за данок и царинење по нивни критериум кој ке биде обавезно поголема сума од доставените твои документи. Малите пакетчиња со не многу вредна стока се најсигурни дека ке поминат без проблем.

Добро бе мене не ми е јасно како можи наводно според страната www.intime.mkцарина за патики од 60 евра (заедно со платена испорачка) да бараат згора 3500денари за царинење да ми бараат, што е овде проблемот јас стварно незнам, уствари иди јас да ги платам патиките а не царината на патикиве плус дупло да им даам пари, ако некој нешто знае нека каже побрзо :) Фала
За тоа пишувам :facepalm:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Кај чевли, патики, облека такви работи, огромни се шансите да те оцаринат, поготово ако се некоја бренд фирма царината е на основица поголема отколку тука да си ги купил и ке ти дојди поскапи давачките од самата цена шо си ја платил, а ако се копија со лого на некоја бренд фирма и го откријат тоа, тогаш немаш царина ниту ДДВ - ке ги запленат. А секое отворање на пакет од страна на царината обавезно ке платиш нешто, јас имав многу работи порачано кои не ги испратија за царинење, туку од поштенскиот терминал директно на домашна адреса и ништо не платив, ама еден моб. телефон кој беше копија на самсунг С4, го пуштија на царинење, го прегледаа детално сомневајки се дека е скап, па среќа што не пишуваше на него никаде Самсунг инаку ке го запленеа, а на телефоните мислам дека нема царина па за него јас платив само ДДВ 18% и 0 царина, ама тие 18% ги извадија од некоја нивна основица шо е :свиркам: . Ке ти побараат фактура од продавачот, па ке се сомневаат дека е реална, па ке ти побараат извештај за плаќањето преку банката т.е. доказ за интернет трансакцијата и на крај кога се ке им доставиш пак ке рачунаат основица за данок и царинење по нивни критериум кој ке биде обавезно поголема сума од доставените твои документи. Малите пакетчиња со не многу вредна стока се најсигурни дека ке поминат без проблем.

За тоа пишувам :facepalm:
значи, ова што јас сакам да го купам (пакет 22цм-22цм-22цм) обавезно ќе ме репнат?
и логоа има :(

Член од
14 август 2010
Мислења
1.274
Поени од реакции
1.543
значи, ова што јас сакам да го купам (пакет 22цм-22цм-22цм) обавезно ќе ме репнат?
и логоа има :(
Пак ке речам, не е ништо обавезно, али голема е веројатноста, релативно големо пакетче, не се обесхрабрувај, али добро е да знаеш како би можел да поминиш, да не ти дојде како непријатно изненадување после.... ;)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Пак ке речам, не е ништо обавезно, али голема е веројатноста, релативно големо пакетче, не се обесхрабрувај, али добро е да знаеш како би можел да поминиш, да не ти дојде како непријатно изненадување после.... ;)
а врски може да се фатат? и ако ДА, каде? во пошта има царина? ......... да се проба нели?:D

Член од
14 август 2010
Мислења
1.274
Поени од реакции
1.543
Пратките прво доаѓаат во поштенски терминл каде се проверувани од царински службеници (SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE) таму се врши селекција, некои се препраќаат одтаму директно на домашна адреса без да се отворат, некои ги отвораат и ако одлучат дека нема потреба од царина или ДДВ, се затвораат и повторно одат директно (преку месната пошта) на домашна адреса и во овие случаи нема додатно плаќање, освен ако не е голем пакет да не може поштарот да го понесе, тогаш на адреса ти доаѓа известување за пристигната пратка да си подигнеш од пошта и се плаќа нешто... мене на неколку пати по 22 денари ми побараа да уплатам за поштарина ако подигам директно на пошта. Трет случај е кога ке отворат и одлучат дека е за царинење, тогаш се праќа во царината (во мојот случај во пошта во нов транспортен центар) и на адреса ти иди известување дека имаш стока за царина и да доставиш документи ако нема (фактура, доказ за плаќање, ако се работи за лекарство рецепт, или потврда од лекар зависи.....) тогаш се царини, ДДВ, царина, додатни трошоци за царинење, за препраќање повторно по пошта на адреса се доплаќа, не памтам колку ставки точно и ти доаѓа известување од пошта за пристигната пратка и кога ке одиш да си ја подигнеш, ке ти дадат прво уплатница за сите претходно наведени ставки, плаќаш и си ја подигаш робата па после калкулирај колку уствари те коштаа чевлите (или што си порачал), е сега со врски претпоставувам дека можи, али каде, како... то незнам

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Пратките прво доаѓаат во поштенски терминл каде се проверувани од царински службеници (SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE) таму се врши селекција, некои се препраќаат одтаму директно на домашна адреса без да се отворат, некои ги отвораат и ако одлучат дека нема потреба од царина или ДДВ, се затвораат и повторно одат директно (преку месната пошта) на домашна адреса и во овие случаи нема додатно плаќање, освен ако не е голем пакет да не може поштарот да го понесе, тогаш на адреса ти доаѓа известување за пристигната пратка да си подигнеш од пошта и се плаќа нешто... мене на неколку пати по 22 денари ми побараа да уплатам за поштарина ако подигам директно на пошта. Трет случај е кога ке отворат и одлучат дека е за царинење, тогаш се праќа во царината (во мојот случај во пошта во нов транспортен центар) и на адреса ти иди известување дека имаш стока за царина и да доставиш документи ако нема (фактура, доказ за плаќање, ако се работи за лекарство рецепт, или потврда од лекар зависи.....) тогаш се царини, ДДВ, царина, додатни трошоци за царинење, за препраќање повторно по пошта на адреса се доплаќа, не памтам колку ставки точно и ти доаѓа известување од пошта за пристигната пратка и кога ке одиш да си ја подигнеш, ке ти дадат прво уплатница за сите претходно наведени ставки, плаќаш и си ја подигаш робата па после калкулирај колку уствари те коштаа чевлите (или што си порачал), е сега со врски претпоставувам дека можи, али каде, како... то незнам
болдот, тоа тоа што сакав да го знам. сега прво да фатам врски, па после да си ибам мајката со купување.
(y)

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
Колку што разбрав, пратките прво доаќаат во пошта во скопје т.е пошта 2 кај нова железничка и од тука се одлучува дали да се пратат на царина?
Значи со пошта два има цариници или вработените во пошта одлучуваат што да пратат на царина.
Ова може некој да ми потврди со сигурност?

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.755
Поени од реакции
2.569
Колку што разбрав, пратките прво доаќаат во пошта во скопје т.е пошта 2 кај нова железничка и од тука се одлучува дали да се пратат на царина?
Значи со пошта два има цариници или вработените во пошта одлучуваат што да пратат на царина.
Ова може некој да ми потврди со сигурност?
Царина има своја канцеларија во пошта 2, сите пратки прво таму поминуваат и цариниците одлучуваат што ќе царинат а што не. Може да го отворат пакетот и да увидат дека не е за царинење, во тој случај се плаќа само царинска евиденција (стотина денари) при подигање на пратката од пошта. Во овој случај, со оглед дека треба да се плати, ќе ти стигне ливче на домашна адреса, пакетот не ти го носи поштарот, без оглед на тежината/големината.

Kajgana Shop

На врв Bottom