Купување преку интернет (генерална дискусија)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Ме интересира едно нешто, пратките од aliexpress.com каде пристигнуваат?
Дали на пошта и треба сам да ја подигнам или пак стигаат дирекно до домашна адреса, и што ако не си во моментот дома да ја подигнеш ако ти иди на адреса. И дали кога ќе стигне на домашна адреса се доплаќа нешто ако е free shiping на пример на нашиве за услугата?
--- надополнето: 6 септември 2013 во 19:57 ---
Исто и дали некој имате сретнато протеини или било какви суплементи по овие страни бидејќи не сум забележал. Американциве многу пари за шипинг бараат.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.755
Поени од реакции
2.569
Ме интересира едно нешто, пратките од aliexpress.com каде пристигнуваат?
Дали на пошта и треба сам да ја подигнам или пак стигаат дирекно до домашна адреса, и што ако не си во моментот дома да ја подигнеш ако ти иди на адреса. И дали кога ќе стигне на домашна адреса се доплаќа нешто ако е free shiping на пример на нашиве за услугата?
Зависи од големината/тежината на пратката и дали има некои царински давачки. Ако е нешто лесно, ќе ти стигне во сандаче или на врата. Ако не си дома а не ја собира во сандачето, поштарот ќе ти остави белешка од која пошта да си ја подигнеш. Додатна поштарина не се плаќа, може да ти наплатат царински трошоци и царина, доколку го царинат производот.

Член од
31 декември 2009
Мислења
585
Поени од реакции
168
A moze primer kako na mene sto mi ja donesoa ni da zazvoni doma ni nisto (a polna kuka luge) ja ostavil na stol vo dvor i si zaminal postarot.

dobro e sto ne naracav nesto vredno mozelo da go snema :)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
aliexpress денес некој проблем изгледа имаат или пак мене ми го поеба некој акаунтот. Пробувам цел ден да се логирам ми вика погрешен пасворд. Пробувам да го ресетирам на е-маил не ми стига ништо. шо можи да е сношти баш касно направив 1 нарачка.

Член од
26 август 2008
Мислења
134
Поени од реакции
24
Има купувано некој на geekbuying.com ?? Платив преку Western Union и кога им пратив код и остало ми рекоа дека парите не стигнале кај нив, дали имал некој сличен проблем или барем некој совет да даде ...

Член од
13 јануари 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
749

Ke moze malce pomos da mi kazete shto znAci ova status collections ova destination valjda e krajnata destinacija a momentallno kade se naoga ?

Sent from my iPad using Tapatalk - now Free

Член од
22 јуни 2010
Мислења
57
Поени од реакции
6
1.Картичка од било која банка за Интернет Купување(ке им напомениш дека ти е за Интернет)
2.Регистрираш акаунт на aliexpress.com
3.Порачвиш шо ти сакат душа
4.Ако разбираш англиски за секој производ ти е објаснато во детали од поштарина, цена, земја на потекло на производот, детали околу продавачот итн итн....
Работите се кинески постојат многу, ептен многу копии но можат да поминат бркаат работа, ако имаш кеш купувај од други страни, ако немаш купувај од алиекспрес.
Колку отприлика кошта картицата од банка ?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Jас веќе одамна ги имам сите сметки во Стопанска Банка(све ми е на едно место + поуредно ми е ), и не ме кошташе ништо, но мислам дека после првата година наплаќаат чланарина на годишно ниво, ништо страшно нешто ситно е.
Што би ти препорачал
1.Виза Електрон (поќе инфо на www.nlbtb.com.mk)
2.Виза За Интернет Употреба-Стопанска (поќе инфо www.stb.com.mk)
3.Без разлика за која и да се одлучиш, обавезно да побараш барање за Електронско Банкарство(Мислам дека платив околу 50ден во Стопанска)

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Член од
31 декември 2009
Мислења
585
Поени од реакции
168

Ke moze malce pomos da mi kazete shto znAci ova status collections ova destination valjda e krajnata destinacija a momentallno kade se naoga ?

Za da si gledas do kade ti e pratkata ostavi go na kineski jazik a preku google translate preveduvaj si zosto vaka so brojki ti e destinacijata

mene momentalno ednata pratka mi e vo svajcarija drugite se vo nekoj aerodrom vo hongkong

edno prasanje koj znae neli do 45 evro e dozvoleno za da se izbegne danok na carina tie raboti.
e sega ne mi e jasno ova ako eden proizvod ti e nad 45 evro ke treba da platis danok.
sto ako poracam primer 10 proizvodi koi kostaat sekoe po 10 dolari ke platam danok ili ke go izbegnam.
zosto sakam da poracam poveke raboti
--- надополнето: 10 септември 2013 во 22:22 ---

ne kosta nisto odi vo halk bank i izvadi si viza elektronik i nisto poveke ne plakas ni denar stavi si pari kolku sakas i kupuvaj

Член од
15 ноември 2011
Мислења
314
Поени од реакции
30
Имам прашање гледам нарачкава на tracking бројов пишува дека е стасана во Скопје, а беше пред една недела направена проачкава, треба да чекам за да ми стигни на домашна адреса или да појдам во Пошта со tracking бројов,? narackata.png

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.755
Поени од реакции
2.569
Имам прашање гледам нарачкава на tracking бројов пишува дека е стасана во Скопје, а беше пред една недела направена проачкава, треба да чекам за да ми стигни на домашна адреса или да појдам во Пошта со tracking бројов,?
Ќе ти стигне дома за 2-3 недели. Пишува дека е префрлена во прекуморски пратки, не дека е стигната во Скопје. Освен ако кинезите не нашле начин за пола саат да ја префлат од Сингапур во Скопје ;)

Член од
22 јуни 2010
Мислења
57
Поени од реакции
6
Jас веќе одамна ги имам сите сметки во Стопанска Банка(све ми е на едно место + поуредно ми е ), и не ме кошташе ништо, но мислам дека после првата година наплаќаат чланарина на годишно ниво, ништо страшно нешто ситно е.
Што би ти препорачал
1.Виза Електрон (поќе инфо на www.nlbtb.com.mk)
2.Виза За Интернет Употреба-Стопанска (поќе инфо www.stb.com.mk)
3.Без разлика за која и да се одлучиш, обавезно да побараш барање за Електронско Банкарство(Мислам дека платив околу 50ден во Стопанска)
Благодарам многу :)

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Дајте дечки некој ценовник за царинење , ми стигна за 2 пара патики дека ми се задржани таму и сега ми бараат да им пратам сметки од каде сум ги купил и од банка потврда , а патикиве едни се 44евра едни 42 евра , а овај кај што се јавив ми вика цената не е битна 25% е царинска давачка и 18% ддв значи мене ќе ме фати + пола од цената што ја имам нарачано.
--- надополнето: 12 септември 2013 во 13:45 ---
Дајте дечки некој ценовник за царинење , ми стигна за 2 пара патики дека ми се задржани таму и сега ми бараат да им пратам сметки од каде сум ги купил и од банка потврда , а патикиве едни се 44евра едни 42 евра , а овај кај што се јавив ми вика цената не е битна 25% е царинска давачка и 18% ддв значи мене ќе ме фати + пола од цената што ја имам нарачано.
Ако може некој да ми одговори побрзо , доколку знае некој, и ме интересира дали можат тие да ги видат моите сметки во банка на кој датум колку сум платил ? за да можам да ја намалам цената ?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
314
Поени од реакции
30
--- надополнето: 12 септември 2013 во 13:45 ---

Ако може некој да ми одговори побрзо , доколку знае некој, и ме интересира дали можат тие да ги видат моите сметки во банка на кој датум колку сум платил ? за да можам да ја намалам цената ?
Како ќе ти царини ко дозволата нелим беше 45E?
Мене кога ми стигна iPod-от ми го исцаринија ама таму од таму пошто беше 150$ и платив 50$ 33% е сеа незнам како ќе му дадеш потврда ?:S

Kajgana Shop

На врв Bottom