Klinton
wanna BOMB?
- Член од
- 11 април 2010
- Мислења
- 2.890
- Поени од реакции
- 4.607
Дисциплина или философија како терминологија е исто во боречките вештини, затоа што „техниките на движења“ е оној физички дел од боречката уметност а дисциплината е философија на живење, еден вид искажување на индивидуата преку самата боречка вештина, со други зборови - самиот БЛ кажува дека како што поетот го живее својот живот на инспирација и искажување (expressing him self) така тој го прави преку боречката уметност и дисциплината (философијата на живеење)Тебе очигледно ти треба просветлување
1.Џит Кун До не е НИКАКВА дисциплина,Џит Кун До е ФИЛОСОФИЈА,што значи е вид или наше кажано МИКС на повеќе боречки вештини(ММА модерно кажано),што има за задача да се прилагоди на индивидуата и да се искористи во одредена ситуација кога тоа ќе биде најпотребно и најефективно,за разлика од боречките вештини кои се само засебни(аикидо,карате,џиу џицу)оваа има за задача да се прилагоди на секој човек и самата џит кун до философија или начин на борба е воглавно составена од пресретнување на удари и не е создадена за да постојат турнири во неа-ако не си знаел во истава се дозволени и удари во гениталии,бодење во очи и сл.Во истата не постојат едни ГЛАВНИ удари кои треба да се учат,туку таа те тера да учиш се што е ефективно и ти одгавара на стилот на борба,ако беше толку начитан ќе знаеше дека постојат повеќе видови на борба,и дека е вклучен и граплинг.Убаво би било да ја изгледаш документарната на Брус Ли и да прочиташ некоја негова книга затоа што очигледно ништо ни си прочитал ни си видел,туку ми вртиш тука маалски муабети дали Чак Норис или Брус Ли бил појак после накурченост од гледање на The way of the dragon.
2.Прочитај 1 уште еднаш.Брус Ли ја создал таа философија главно базирана на винг чун и кунг фу затоа што тие му биле традиционални вештини,за разлика од тие што ги сретнал кога се преселил во Америка,колку повеќе доаѓал во мода модерниот бокс-кик боксот таа философија била усовршувана,изгледај некој семинар на Дон Иносанто ако знаеш воопште кој е па да видиш дали бокс и кик-бокс ударите му се дел од семинарот или не.Џит Кун До спрема Брус Ли секогаш треба да се надградува и да се адаптира,како што би рекол тој be water my friend.Изгледа ти од ова ништо не си разбрал,или не си сакал да разбереш.
„Оваа философија не ограничива и разграничува, не диференцира туку персонализира“ самата индивидуа ја прилагодува на својот дух и хармонија со телото, внесува нови корисни работи а ги исфрлува непотребните или оние кои неможе да ги совлада-хармонизира ---- тоа е концептот
2 Дон Инсонато е всушност ДАН - скратено од Даниел и немој да мислиш дека си единствениот што знае да чита, премногу вообразено постираш за да ти реплицирам на понатамошни постови
не бе па ти јас онака си зборам колку да ве нервирамКлинтон, си вежбал ли ти ЏКД кај нас или онака збориш?
инаку јас вежбав кафански тепачки додека владата не почна да наплаќа за кршење на маси во кафана па вежбањето ми стана неисплатливо, пу да ти е*ам државата