Кунг-Фу vs Аикидо vs Таеквондо vs Кик-бокс vs Karate

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Тебе очигледно ти треба просветлување

1.Џит Кун До не е НИКАКВА дисциплина,Џит Кун До е ФИЛОСОФИЈА,што значи е вид или наше кажано МИКС на повеќе боречки вештини(ММА модерно кажано),што има за задача да се прилагоди на индивидуата и да се искористи во одредена ситуација кога тоа ќе биде најпотребно и најефективно,за разлика од боречките вештини кои се само засебни(аикидо,карате,џиу џицу)оваа има за задача да се прилагоди на секој човек и самата џит кун до философија или начин на борба е воглавно составена од пресретнување на удари и не е создадена за да постојат турнири во неа-ако не си знаел во истава се дозволени и удари во гениталии,бодење во очи и сл.Во истата не постојат едни ГЛАВНИ удари кои треба да се учат,туку таа те тера да учиш се што е ефективно и ти одгавара на стилот на борба,ако беше толку начитан ќе знаеше дека постојат повеќе видови на борба,и дека е вклучен и граплинг.Убаво би било да ја изгледаш документарната на Брус Ли и да прочиташ некоја негова книга затоа што очигледно ништо ни си прочитал ни си видел,туку ми вртиш тука маалски муабети дали Чак Норис или Брус Ли бил појак после накурченост од гледање на The way of the dragon.
2.Прочитај 1 уште еднаш.Брус Ли ја создал таа философија главно базирана на винг чун и кунг фу затоа што тие му биле традиционални вештини,за разлика од тие што ги сретнал кога се преселил во Америка,колку повеќе доаѓал во мода модерниот бокс-кик боксот таа философија била усовршувана,изгледај некој семинар на Дон Иносанто ако знаеш воопште кој е па да видиш дали бокс и кик-бокс ударите му се дел од семинарот или не.Џит Кун До спрема Брус Ли секогаш треба да се надградува и да се адаптира,како што би рекол тој be water my friend.Изгледа ти од ова ништо не си разбрал,или не си сакал да разбереш.
Дисциплина или философија како терминологија е исто во боречките вештини, затоа што „техниките на движења“ е оној физички дел од боречката уметност а дисциплината е философија на живење, еден вид искажување на индивидуата преку самата боречка вештина, со други зборови - самиот БЛ кажува дека како што поетот го живее својот живот на инспирација и искажување (expressing him self) така тој го прави преку боречката уметност и дисциплината (философијата на живеење)
„Оваа философија не ограничива и разграничува, не диференцира туку персонализира“ самата индивидуа ја прилагодува на својот дух и хармонија со телото, внесува нови корисни работи а ги исфрлува непотребните или оние кои неможе да ги совлада-хармонизира ---- тоа е концептот
2 Дон Инсонато е всушност ДАН - скратено од Даниел и немој да мислиш дека си единствениот што знае да чита, премногу вообразено постираш за да ти реплицирам на понатамошни постови
Клинтон, си вежбал ли ти ЏКД кај нас или онака збориш?
не бе па ти јас онака си зборам колку да ве нервирам
инаку јас вежбав кафански тепачки додека владата не почна да наплаќа за кршење на маси во кафана па вежбањето ми стана неисплатливо, пу да ти е*ам државата

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Дисциплина или философија како терминологија е исто во боречките вештини, затоа што „техниките на движења“ е оној физички дел од боречката уметност а дисциплината е философија на живење, еден вид искажување на индивидуата преку самата боречка вештина, со други зборови - самиот БЛ кажува дека како што поетот го живее својот живот на инспирација и искажување (expressing him self) така тој го прави преку боречката уметност и дисциплината (философијата на живеење)
„Оваа философија не ограничива и разграничува, не диференцира туку персонализира“ самата индивидуа ја прилагодува на својот дух и хармонија со телото, внесува нови корисни работи а ги исфрлува непотребните или оние кои неможе да ги совлада-хармонизира ---- тоа е концептот
2 Дон Инсонато е всушност ДАН - скратено од Даниел и немој да мислиш дека си единствениот што знае да чита, премногу вообразено постираш за да ти реплицирам на понатамошни постови

Како ти реплицирав беше одраз на твојот цитат-реплика на мојот пост,прочитај си го уште еднаш и види како звучи кога е насочен кон некој друг.И незнам зошто ме цитираше во прво место затоа што оваа реплика е истата што ја пишав јас само во различни зборови-го пишуваме истото а сепак ти сакаше да изгледаш посупериорен.Еве ти ги добро познативе момци што кажуваат и како се поврзани Б.Ли и модерното MMA.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607
Како ти реплицирав беше одраз на твојот цитат-реплика на мојот пост,прочитај си го уште еднаш и види како звучи кога е насочен кон некој друг.И незнам зошто ме цитираше во прво место затоа што оваа реплика е истата што ја пишав јас само во различни зборови-го пишуваме истото а сепак ти сакаше да изгледаш посупериорен.Еве ти ги добро познативе момци што кажуваат и како се поврзани Б.Ли и модерното MMA.

ММА и Џит Кун До не е исто пријател, скроз различно е

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
ММА и Џит Кун До не е исто пријател, скроз различно е
ЏКД е првата вештина во која се измешани повеќе боречки вештини,исто како ММА,ако ММА е дете тогаш ЏКД му е татко/мајка.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Има ли некој земено од вреќите што ги шитка тој на пазар 3 ? црни и плави што има ? сакам да ставам на тераса(немам кај на друго место) и језда ќе биде ладно,ама што да правам,немам друга можност...

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Има ли некој земено од вреќите што ги шитка тој на пазар 3 ? црни и плави што има ? сакам да ставам на тераса(немам кај на друго место) и језда ќе биде ладно,ама што да правам,немам друга можност...
Мои другари имаат земено и викаат дека се топ
--- надополнето: 12 септември 2012 во 15:30 ---

Брус Ли не го замислувал ЏКД-то за ова.Во неговото ЏКД главни вештини биле stance од мечување(fencing), работа со раце од винг чун кунг фу,работа со нозе од таеквондо....се разбира има и уште некои елементи од џудо,аикидо и сл.А денешното ЏКД со бразилско Џу Џитсу,кик бокс,кали,филипино и др. нева врска со Брус Ли,тоа е повеќе шаблон на Дан Иносанто и сето тоа е искомерцијализирано и американизирано за брз успех со малку труд(како и нивното општество во целост)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Мои другари имаат земено и викаат дека се топ
--- надополнето: 12 септември 2012 во 15:30 ---

Брус Ли не го замислувал ЏКД-то за ова.Во неговото ЏКД главни вештини биле stance од мечување(fencing), работа со раце од винг чун кунг фу,работа со нозе од таеквондо....се разбира има и уште некои елементи од џудо,аикидо и сл.А денешното ЏКД со бразилско Џу Џитсу,кик бокс,кали,филипино и др. нева врска со Брус Ли,тоа е повеќе шаблон на Дан Иносанто и сето тоа е искомерцијализирано и американизирано за брз успех со малку труд(како и нивното општество во целост)
Па извади ги fancy ударите од таеквондо,винг чун итн. кои многу ретко се користат во УФЦ,М1 итн. ќе го добиеш типичниот ММА стил.БЏЏ-то е додено затоа што многу покасно еволуира како боречка вештина и поради ефикасноста почнува да се користи.Значи да бидам јасен,и да испадне сега некоја нова боречка вештина,или ти лично да си ја измислиш,ако е ефикасна и ако тебе ти користи зошто да не ја употребуваш?"Искомерцијализирано за брз успех" не постои во боречките вештини.Единствено такво нешто можеш да видиш кај кечерите(WWE)кои знаеме дека не е реално а па уште помалку ефикасно.Брз успех не постои во никоја боречка вештина,за усовршување на една треба децении,некогаш и цел живот.Да не повторувам едно исто по десет пати најдобро прочитајте ги неколкуте книги на Брус за да развиеме дискусија,самиот он кажува дека секоја боречка вештина одговара на секој индивидуално,нешто што работи за тебе може да не работи за друг и обратно.Најважната работа на ЏКД-то е адаптацијата кон секоја индивидуа и кон секоја ситуација,и од тоа испаѓа познатата реченица:"Be like water".Поздрав.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
Па извади ги fancy ударите од таеквондо,винг чун итн. кои многу ретко се користат во УФЦ,М1 итн. ќе го добиеш типичниот ММА стил.БЏЏ-то е додено затоа што многу покасно еволуира како боречка вештина и поради ефикасноста почнува да се користи.Значи да бидам јасен,и да испадне сега некоја нова боречка вештина,или ти лично да си ја измислиш,ако е ефикасна и ако тебе ти користи зошто да не ја употребуваш?"Искомерцијализирано за брз успех" не постои во боречките вештини.Единствено такво нешто можеш да видиш кај кечерите(WWE)кои знаеме дека не е реално а па уште помалку ефикасно.Брз успех не постои во никоја боречка вештина,за усовршување на една треба децении,некогаш и цел живот.Да не повторувам едно исто по десет пати најдобро прочитајте ги неколкуте книги на Брус за да развиеме дискусија,самиот он кажува дека секоја боречка вештина одговара на секој индивидуално,нешто што работи за тебе може да не работи за друг и обратно.Најважната работа на ЏКД-то е адаптацијата кон секоја индивидуа и кон секоја ситуација,и од тоа испаѓа познатата реченица:"Be like water".Поздрав.
Од каде фенси, си тренирал па знаеш? И во право е членот над тебе во ЈКД нема бразилско џиу џитсу , кали,филипино. Да на претерам ама 50% од ЈКД е винг чун.

Си гледал ли Брус Ли да се ваља по земја и да практикува БЏЏ или пак кали?

П.С Тоа што ве лажат во Стронгест и ви земаат пари е друга работа.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Од што да ги извадам? Од џкд? Тогаш значи џкд нема врска со мма,по твојата логика.„Искомерцијализирано за брз успех “ постои и значи боречка вештина без уметност,филозофија,внатрешна енергија и сл туку сет од движења прилагодени за одредена намена (во овој случај за ринг) и повторувања и користење на шаблонот сила против сила кој може да биде научен од секого за година до две максимум.Боречките вештини од целиот свет биле тренирани пред се за психички а потоа и за физички развој со акцент на самоодбрана а не на забава за широка народна маса на телевизија (истото претпоставувам важи и за филмовите).

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Од каде фенси, си тренирал па знаеш? И во право е членот над тебе во ЈКД нема бразилско џиу џитсу , кали,филипино. Да на претерам ама 50% од ЈКД е винг чун.

Си гледал ли Брус Ли да се ваља по земја и да практикува БЏЏ или пак кали?

П.С Тоа што ве лажат во Стронгест и ви земаат пари е друга работа.

Од каде ти па знаеш дали јас сум тренирал или не?Оди повели изведи ги тие фенси удари на улица,или оди изведи ги на мма натпревар или било каде,ќе те унаказат,ретко кој може да ги изведе во перфектниот момент и да го искористи најдоброто од нив.Тоа околу БЏЏ-то нема пак да го објаснувам,никој не те тера да го додадеш со сила,ама затоа кога ќе дојде до борба на земја ќе бидеш submitted.Ако не си имал никакво искуство со сериозно или улично тепање или било каков натпревар во боречки вештини не ме цитирај,докажување на некој што нема осетено сам е невозможно.Нежен спаринг и shadowboxing е сосема подруго одколку борба на улица или на натпревар. Незнам како повеќе да ти кажам дека ЏКД-то примарно се базира на философија а секундарно на боречка вештина,заклучно со ова залудно е моето објаснување тука.Кога ќе сватиш што уствари градел и создавал Брус тогаш ќе сватиш дека не се единствени тие боречки вештини кој он ги употребувал,затоа што реално неговиот стил на борба главно се базирал на Источните боречки вештини кои него лично најмногу му одговарале,не за џабе рекол дека секој треба да се адаптира на свој начин на борба,ако требале да бидат само винг-чун,таеквондо,џудо и карате единствени боречки вештини на кои тој го базирал ЏКД-то ќе беше истакнато дека тие се ЕДИНСТВЕНИТЕ и МОРА да се учат.

П.С Не тренирам во Стронгест,и не ми глуми аналитичар со такви груби претпоставки.

Од што да ги извадам? Од џкд? Тогаш значи џкд нема врска со мма,по твојата логика.„Искомерцијализирано за брз успех “ постои и значи боречка вештина без уметност,филозофија,внатрешна енергија и сл туку сет од движења прилагодени за одредена намена (во овој случај за ринг) и повторувања и користење на шаблонот сила против сила кој може да биде научен од секого за година до две максимум.Боречките вештини од целиот свет биле тренирани пред се за психички а потоа и за физички развој со акцент на самоодбрана а не на забава за широка народна маса на телевизија (истото претпоставувам важи и за филмовите).
Едно е да учиш друго е да кажеш дека си "научил" боречка вештина,тие се усовршуваат целиот живот,никогаш не си во позиција да ја усовршиш.Ако имаш читнато некои од книгите на Б.Ли ќе видиш дека реченицава од таму ја употребувам,и исто така ќе знаеш дека Брус НИКОГАШ не го поставил ЏКД-то како една единствена боречка вештина со свои одредени удари.Главната философија е секогаш индивидуата да се усовршува и надградува во боречки и психички поглед со адаптација на околностите.

За болдот:Во право си,само незнам каква врска има ова со темата.Темата беше за споредба на неколку боречки вештини на борбено ниво,не на психичко.Реков уште во првиот мој пост на темава дека ова е многу глупава споредба,дека боречките вештини зависат до потребите и желбите на индивидуата и како таа знае да ги искористи во дадена ситуација.Само во таа насока ја насочија некои од членовите па мораше така да биде.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Од каде ти па знаеш дали јас сум тренирал или не?Оди повели изведи ги тие фенси удари на улица,или оди изведи ги на мма натпревар или било каде,ќе те унаказат,ретко кој може да ги изведе во перфектниот момент и да го искористи најдоброто од нив.Тоа околу БЏЏ-то нема пак да го објаснувам,никој не те тера да го додадеш со сила,ама затоа кога ќе дојде до борба на земја ќе бидеш submitted.Ако не си имал никакво искуство со сериозно или улично тепање или било каков натпревар во боречки вештини не ме цитирај,докажување на некој што нема осетено сам е невозможно.Нежен спаринг и shadowboxing е сосема подруго одколку борба на улица или на натпревар. Незнам како повеќе да ти кажам дека ЏКД-то примарно се базира на философија а секундарно на боречка вештина,заклучно со ова залудно е моето објаснување тука.Кога ќе сватиш што уствари градел и создавал Брус тогаш ќе сватиш дека не се единствени тие боречки вештини кој он ги употребувал,затоа што реално неговиот стил на борба главно се базирал на Источните боречки вештини кои него лично најмногу му одговарале,не за џабе рекол дека секој треба да се адаптира на свој начин на борба,ако требале да бидат само винг-чун,таеквондо,џудо и карате единствени боречки вештини на кои тој го базирал ЏКД-то ќе беше истакнато дека тие се ЕДИНСТВЕНИТЕ и МОРА да се учат.

П.С Не тренирам во Стронгест,и не ми глуми аналитичар со такви груби претпоставки.

Едно е да учиш друго е да кажеш дека си "научил" боречка вештина,тие се усовршуваат целиот живот,никогаш не си во позиција да ја усовршиш.Ако имаш читнато некои од книгите на Б.Ли ќе видиш дека реченицава од таму ја употребувам,и исто така ќе знаеш дека Брус НИКОГАШ не го поставил ЏКД-то како една единствена боречка вештина со свои одредени удари.Главната философија е секогаш индивидуата да се усовршува и надградува во боречки и психички поглед со адаптација на околностите.

За болдот:Во право си,само незнам каква врска има ова со темата.Темата беше за споредба на неколку боречки вештини на борбено ниво,не на психичко.Реков уште во првиот мој пост на темава дека ова е многу глупава споредба,дека боречките вештини зависат до потребите и желбите на индивидуата и како таа знае да ги искористи во дадена ситуација.Само во таа насока ја насочија некои од членовите па мораше така да биде.
Според твојата реченица во болдот целата тема е глупава.....а јас те подржувам во тоа.Не постои споредба помеѓу боречки вештини,не постои добра и лоша,не постои добар и лош пиштол секој може да те убие.Се е до човекот кој ја вежба и до човекот кој ја користи.Гледање на еден клип каде аикидо борец тепа каратист не значи дека целото аикидо е подобро од каратето.Тука збориме за разлики во квалитет а не во квантитет.Затоа неможе да се споредува.Друго,ако си читал книги од Брус како што викаш иди на тренерите по ЏКД објасни им "be formless,be shapeless" филозофијата на Ли.Објасни им ја formless form филозофијата.Како можеш да учиш и воедно да предаваш нешто што нема форма,нешто што нема изглед? Постои такво нешто? ЏКД-то Ли го замислувал како вештина за секоја индивудуа посебно.Јас ако земам потези од аикидо,таеквондо,карате и крав мага да речеме,оние потези и движења мене што ми одговараат е тогаш тоа е моето ЏКД.Тој на својата вештина и дал само име ЏКД колку за да се разликува од другите.Дан Иносанто си додал свое,филипино,кали итн.И сега вие тоа го учите.Вие немате ЏКД туку имате вештина која му одговарала на некој друг.Значи пак запаѓате во некој сет од шаблони и правила поставени од некој друг.Не сте ни formless ни shapeless.Не сте ни water зошто немате простор за импровизација бидејки пак ќе кажам учите по шаблон и правила.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Според твојата реченица во болдот целата тема е глупава.....а јас те подржувам во тоа.Не постои споредба помеѓу боречки вештини,не постои добра и лоша,не постои добар и лош пиштол секој може да те убие.Се е до човекот кој ја вежба и до човекот кој ја користи.Гледање на еден клип каде аикидо борец тепа каратист не значи дека целото аикидо е подобро од каратето.Тука збориме за разлики во квалитет а не во квантитет.Затоа неможе да се споредува.Друго,ако си читал книги од Брус како што викаш иди на тренерите по ЏКД објасни им "be formless,be shapeless" филозофијата на Ли.Објасни им ја formless form филозофијата.Како можеш да учиш и воедно да предаваш нешто што нема форма,нешто што нема изглед? Постои такво нешто? ЏКД-то Ли го замислувал како вештина за секоја индивудуа посебно.Јас ако земам потези од аикидо,таеквондо,карате и крав мага да речеме,оние потези и движења мене што ми одговараат е тогаш тоа е моето ЏКД.Тој на својата вештина и дал само име ЏКД колку за да се разликува од другите.Дан Иносанто си додал свое,филипино,кали итн.И сега вие тоа го учите.Вие немате ЏКД туку имате вештина која му одговарала на некој друг.Значи пак запаѓате во некој сет од шаблони и правила поставени од некој друг.Не сте ни formless ни shapeless.Не сте ни water зошто немате простор за импровизација бидејки пак ќе кажам учите по шаблон и правила.
"Be formless,be shapeless" неможе да се преведе буквално затоа што не носи такво значење.Него тоа настрана,јас лично не учам ЏКД,а ни па тренирам повеќе некоја боречка вештина,со расплетот на околностите повеќе се сконцентрирав на бодибилдинг но останав уште љубител и почитувач на боречките вештини и следам се околу таа тема,и ме иритира кога луѓето не разбираат некои работи,генерално земено.Во право си за ЏКД-то на Иносанто,тој предава тоа што него најмногу му одговарало и го применува,и секако го знае најдобро.За некој да те научи и насочи подлабоко во ЏКД-то не треба да има само познавање и искуство во боречки вештини,во понапредните нивоа веќе поважни стануваат психичките(менталните)способности на поединецот,а ретко кај нас да најдеш комплетен учител кој ќе те насочи таму.Секако,ретки се и оние кои стигнуваат до ниво да треба да го учат тоа.Шаблонско учење МОРА да постои,неможеш ти на почетник да му кажеш да прави тоа што му одговара,затоа што мора да се создава дисциплина,кој сигурен сум дека знаеш колкава улога игра.Еве пример да речеме мене одсекогаш повеќе ми одговарала борба на земја,и секогаш кога сум имал било каква борба сум одел на тоа да го кутнам противникот на земја,значи пак употребувам тоа што мене ми одговара,јас го диктирам текот на борбата,е сега ако некој чека да му каже одстрана тренерот што да прави незнам зошто во прво место почнал да тренира,многу од тие луѓе престануваат после една година тренинг.Утре на улица или било каде нема да има никој да ти кажува што да правиш,и тој имагинарен шаблон ќе ти послужи за ништо.Не генерализирај кога велиш дека се учи шаблонски,повеќето учат да,но тие малкумина што се водат од својот инстинкт и гледаат на боречките вештини повеќе одколку само инструмент за тепање или самоодбрана се оние кои се голем чекор понапред.За да станеш доволно мудар и да бидеш самоук борец,да почнеш да го применуваш ЏКД-то според тебе ти треба многу повеќе одколку неколку години искуство.
--- надополнето: 13 септември 2012 во 01:50 ---
Ако беше толку фенси и не практичен во реална ситуација винг чунот немаче да би де основата на ЈКД.
Кога ќе почнеш да го сваќаш ЏКД повеќе од само боречка вештина врати се ќе водиме дискусија каква што треба,очигледно муабетов со тебе е борба со ветерници.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.508
Поени од реакции
1.895
"Be formless,be shapeless" неможе да се преведе буквално затоа што не носи такво значење.Него тоа настрана,јас лично не учам ЏКД,а ни па тренирам повеќе некоја боречка вештина,со расплетот на околностите повеќе се сконцентрирав на бодибилдинг но останав уште љубител и почитувач на боречките вештини и следам се околу таа тема,и ме иритира кога луѓето не разбираат некои работи,генерално земено.Во право си за ЏКД-то на Иносанто,тој предава тоа што него најмногу му одговарало и го применува,и секако го знае најдобро.За некој да те научи и насочи подлабоко во ЏКД-то не треба да има само познавање и искуство во боречки вештини,во понапредните нивоа веќе поважни стануваат психичките(менталните)способности на поединецот,а ретко кај нас да најдеш комплетен учител кој ќе те насочи таму.Секако,ретки се и оние кои стигнуваат до ниво да треба да го учат тоа.Шаблонско учење МОРА да постои,неможеш ти на почетник да му кажеш да прави тоа што му одговара,затоа што мора да се создава дисциплина,кој сигурен сум дека знаеш колкава улога игра.Еве пример да речеме мене одсекогаш повеќе ми одговарала борба на земја,и секогаш кога сум имал било каква борба сум одел на тоа да го кутнам противникот на земја,значи пак употребувам тоа што мене ми одговара,јас го диктирам текот на борбата,е сега ако некој чека да му каже одстрана тренерот што да прави незнам зошто во прво место почнал да тренира,многу од тие луѓе престануваат после една година тренинг.Утре на улица или било каде нема да има никој да ти кажува што да правиш,и тој имагинарен шаблон ќе ти послужи за ништо.Не генерализирај кога велиш дека се учи шаблонски,повеќето учат да,но тие малкумина што се водат од својот инстинкт гледаат на боречките вештини повеќе одколку само инструмент за тепање или самоодбрана се оние кои се голем чекор понапред.За да станеш доволно мудар и да бидеш самоук борец,да почнеш да го применуваш ЏКД-то според тебе ти треба многу повеќе одколку неколку години искуство.
[ETIME="1347493821"][/MERGETIME]

Кога ќе почнеш да го сваќаш ЏКД повеќе од само боречка вештина врати се ќе водиме дискусија каква што треба,очигледно муабетов со тебе е борба со ветерници.

Да си тренирал ЏКД ке сфатев, али само со читана литература:tapp: , ај тоа па и уште фенси бил винг чунот демек неефикасен? Си спарингувал ли малку барем со винг чун мајстор па да знаеш??? Па 50% од ЏКД е винг чун тоа го има изјавено и Дан Иносанто.

Не се резили и не си ја криј неписменоста позади ароганцијата на твојот одговор.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Да си тренирал ЏКД ке сфатев, али само со читана литература:tapp: , ај тоа па и уште фенси бил винг чунот демек неефикасен? Си спарингувал ли малку барем ли лајт спаринг со винг чун мајстор па да знаеш??? Па 50% од ЏКД е винг чун тоа го има изјавено и Дан Иносанто.

Не се резили и не си ја криј неписменоста позади ароганцијата на твојот одговор.
1 година ЏКД тренинг ако ти го сваќаш како искуство ок,сум го имал,мене не ми вреди за спомнување.Ај најди го болдов кај го напишав точно ова и пастирај ми,не ми ги извртувај постовите.Што има јас да спарингувам со винг чун мајстор,ако толку беше ефикасен винг-чун -от како поединечна боречка вештина ќе гледавме секој ден на УФЦ како некој го практикува во борба,ама нејсе,дури и винг чун мајстори кои се сомневам дека знаеш кои се во УФЦ не го употребуваат таму,затоа што не живеат во заблуда и знаат дека не е ефикасно за таков вид на борба,кон кој и темава се стремеше.Ќе кажам пак,глупаво е да споредувате боречки вештини меѓусебно и не вреди темава да постои.И не,не се резилам,за разлика од тебе не испраќам постови и не ги бришам по неколку пати додека да се одлучам што да пишам,за крај,прочитај го уште неколку пати болдот што го обележа кај мене и разгледај на интернет,како оди изрекана..half-knowledge is worse than ignorance.Кај тебе изгледа е бетер,no hard feelings. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom