S
Sagan
Гостин
1. Јас не оправдувам никого! Никоја војна не може да се оправда. Само сакам да кажам дека она што ни се случи можеше да се избегне да имаше на раководните места некои попаметни кои ќе знаат вистински да се справат со ситуацијата, а не да прават филмови и да подлегнуваат на странски наредби и команди. И да немаше кукавици како оние кои истите ги пратија на Меѓународен суд тие кои се обидуваа да ја спасат Македонија. Со една реченица, ако сакаш да тераме по твое, ај ќе го обвиниме Киро што не отвори коридор за Албанците додека можеше! (Мислам дека ќе не бришат, забегавме со темата)...Самите сме си криви. Не не бидува ни дваесетина илјади километри квадратни да контролираме, бати државата, бати... Да постапува Македонската полиција како онаа во САД, неќе дојдевме до тоа дереџе тогаш. А ние, ај со убаво кон душманот, демек човекови прави, слободи... И уште еднаш, јавна порака до сите: ОСТАВЕТЕ ГИ МЛАДИТЕ НАСТРАНА ОД ЗАГОРЕНИТЕ ПОЛИТИЧКИ КАШИ КОИ СИ ГИ ГОТВИТЕ, АКО НЕ САКАТЕ НА МАКЕДОНИЈА ДА И СЕ СЛУЧИ 2001 ПОВТОРНО (Kalash, ова не беше за тебе).kalash напиша:1. ..kako da gi opravduvas albancite,a toa me LUTI mnogu,jas bev vo vojnata,imam izgubeno drugari,koj bea so mene,na taa tema sum mnogu osetliv.
2. ... zosto mislis taka,mi rece ,
zatoa sto vie Makedoncite odamna ja zaboravivte smislata za vasata nacija ,za vaseto postoenje.za Makedonija, a toa skapo ke ve kosta.
Sto mislis ti dali bil vo pravo ?
3. Imas li predstava sto ke se sluci so zapadna makedonija,ako kosovo dobie nezavisnost,sto i kako togas ke mislat tvoite drugari albanci.
4. Mnogu mi se dopagja ona tvoeto "DA MOZE SEKOJ DA GI OSTVARUVA SVOITE POTREBI,DOKOLKU NE SE STETNI ZA DRZAVATA".
Zosto si tolku rezerviran,pa ako imas tolku dobro mislenje za albancite,zosto tie bi i stetele na drzavata,neli analogno,ne bi mozele makedoncite da i stetat na drzavata bar ne poveke od albancite.
5. ...mi preci sto vo dogledno vrame kako sto trgnalo,najverovatno ke se uci Albanski vo ucelistata kako 2 jazik, e toa drugar mnogu mi preci .
Ako si ti taka ramnodusen sekoja cest
2. Македонија и македонската нација, длабоко сум уверен, воопшто не ја изгубила смислата за своето постоење. Тоа не смееме да си го дозволиме, освен ако сакаме Делчев да не колне од гробот. Смислата на нашето, македонско постоење, е да се исправи една дамнешна неправда:Да му се дозволи на овој народ, кој секогаш бил понижуван и негиран, да се нарече Македонец и да си говори македонски, без да се плаши дека заради тоа ќе оди во апсаана, затвор или на Голи Оток.
-----------------
Плус тоа, подобрувањето на квалитетот на животот на секој што живее тука, тоа е вистинската причина за опстојувањето на државава и на народов.
3. Е третово прашање да го поставиш до надлежните, кога тоа ќе се обележи северната граница на делот кон Косово? Ако се слчи обележувањето, западниот дел од Македонија ќе си остане таму каде што е. Бидејќи, секој атак врз него, ќе повлече меѓународни интервенции, а тоа нема да биде баш добро за тие кои ќе го предизвикаат.
4. Не сум резервиран, само сакав да кажам, како што има криминалци меѓу нив, има и меѓу нас. Зборував општо, а не на релација Македонци-Албанци.
5. Една поговорка вели: Колку јазика знаеш, за толку луѓе вредиш. Една друга пак: Половина си победник ако го разбираш јазикот на противникот. Избери си една.