The Real Highlander напиша:
1. Напротив, јас сум од онаа помладата генерација, така да не знам како живееле постарите тогаш, но постојано ми се наметнува некој заклучок дека баш поради тоа што нашите стари живееле толку добро (од руските кредити кои Тито ни ги остави ние да ги враќаме), сега ние мора да мачиме мака во оваа продолжена транзиција да ги враќаме. Па кажи ми ти како можеле никој ништо да не работи (рака на срце, со ретки исклучоци) а да имаат сите?
2. Ивица, брат, ти си???
3. Ајде вака. Јас, како што реков, сум од помладите, така да не можев да учествувам во настаните од 2001. И искрено да ти кажам, откако сум во Скопје веќе подолго време, стекнав и голем број на другари Албанци. Од секојдневните контакти со нив, заклучив дека не е проблемот ни во нас, младите Македонци, ни во нив. Ние, како малди, како иднина на оваа држава, треба да градиме колку толку, порелаксирани односи. Не се младите Албанци виновни што државата дозволила странски елементи да навлезат на наша територија и да им ги полнат главите со некакви идеи за голема Албанија. Не. Нив такво нешто не им треба. Тоа е некоја нереална замисла на Косоварите, кои преку војна сакаат да си одржуваат криминалните активности на ниво. Оние кои беа вмешани во тоа, видовме што им направи државата. Ги казни ептен строго- ги бутна во пратеничка фотеља! Јас сум поради тие таквите, а не против оние како моите другари, кои не сакаат ништо повеќе од она што сакам јас: да се чувствувам убаво во мојата земја, да имам пријатен, исполнет живот, да сакам и да бидам сакан. Не ни требаат стереотипите на нашите постари, кои кога ќе пуштам МТВ втора програма, веднаш рикаат да сменам, демек ќе ги касне некој преку екранот. Доста ни беше од такви глупости. Доаѓаат нови времиња каде вредностите се менуваат. Верувам во Македонија каде секој ќе може да си ги остварува своите потреби, доколку тие не се штетни за државата. Зарем ти пречи тоа што некој си бара да зборува на јазик кој му е мајчин? Ти, кога би живеел во Пиринска Македонија, не ли би сакал да ги имаш истите права како Албанците сега во Македонија?
На крај, кога ќе влеземе во ЕУ, тоа нема ни да биде важно, кој од која нација е и сл. Цела Европа ќе биде една држава.:je:
4. Е тука ти честитам. (освен ако не сакаше да бидеш саркастичен)
Sega te razbiram,vidi ni jas ne sum mnogu od postarata generacija,ne sum od 45ta,imav cuvstvo deka si pomlad,no sepak ocekuvav deka imas okolu 24-26 god,ne velam deka si mlad i zelen,i deka ti ne gi razbiras rabotite,a jas pak malce postar,se znam.
Ne drugar ne go velam toa,ne te ni potcenuvam, no te molam za vojnata da ne sporime,vaka za moment pocuvstvuvav,kako da gi opravduvas albancite,a toa me LUTI mnogu
,jas bev vo vojnata,imam izgubeno drugari,koj bea so mene,na taa tema sum mnogu osetliv.
Stranski faktor gi buckase albancite za Golema Albanija,drugar ti si vo golema zabluda,taa idea za golema albanija e stara najmalce najmalce,50god,togas bil tito,koj stranski faktor,koj gluposti.:lud:
Daj te molam pomisli si malce,vrati se malce nazad ,ne e tolku daleku,koj kosovari ja napravija vojnata zaradi kriminalot,od kaj ti e toa ???
Tvoite drugari albanci na sakaat golema albanija,a moite sakaat,ti rekov i jas imam drugari albanci,koga zavrsi vojnata,se sretnavme slucajno vo Skopje,porano imase relativna blizina megju nas,no sega se bese izmeneto,pievme kafe,razgovaravme onaka od nemaj kade,zaradi starite vraminja i togas eden mi rece,znaes li drugar,zosto ja izgubivte vojnata vie Makedoncite,
Fakt e deka ja izgubivme,neli,jas go prasav zosto mislis taka,mi rece ,
zatoa sto vie Makedoncite odamna ja zaboravivte smislata za vasata nacija ,za vaseto postoenje.za Makedonija, a toa skapo ke ve kosta.
Sto mislis ti dali bil vo pravo ?
Samo sakam da ti dadam e sovet,ti pomisli si ne sakam da sporime pak .
Imas li predstava sto ke se sluci so zapadna makedonija,ako kosovo dobie nezavisnost,sto i kako togas ke mislat tvoite drugari albanci.
Sigurno so niv imas zboreno za vojnata,neka ti kazat sto, kolku i zosto imaat udel vo vojnata,koj aktinno koj pasivno,normalno nikoj nema da ti kaze koj kakov udel imal,no gledajki te vaka inteligenten,i bistar,mislam deka ke procenis ti,dali sakaat bas sozivot so nas,da bidat srekni itn itv,
Mnogu mi se dopagja ona tvoeto "DA MOZE SEKOJ DA GI OSTVARUVA SVOITE POTREBI,DOKOLKU NE SE STETNI ZA DRZAVATA".
Zosto si tolku rezerviran,pa ako imas tolku dobro mislenje za albancite,zosto tie bi i stetele na drzavata,neli analogno,ne bi mozele makedoncite da i stetat na drzavata bar ne poveke od albancite.
Ne drugar ne mi preci da zboriva sekoj na svojot majcin jazik,no da go nametne na drug narod toa mnogu mi preci,i mi preci sto vo dogledno vrame kako sto trgnalo,najverovatno ke se uci Albanski vo ucelistata kako 2 jazik, e toa drugar mnogu mi preci .
Ako si ti taka ramnodusen sekoja cest.
I bidi siguren deka makedoncite vo Pirinska makedonija,ke bidat mnogu mnogu,srekni da dobijat prava kako albancite kaj nas samo 3%,ne poveke ke bidat presrekni.
A za evropa koga ke vlezeme,sekako deka ke e se podrugo.