GUSAR-VMRO
МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
- Член од
- 27 јануари 2005
- Мислења
- 635
- Поени од реакции
- 7
СРАМ ЗА ГРАДОТ!!!!
ЗНАЕ ЛИ ЈА НЕКОЈ ОВАА?????
Лелеееееее, не ми се верува???
Па и исто презиме ко моето....скубете ја вие, ако ја знаете, пошто ја ако ја скубам, ќе биде поќелава и од мене.... СМРДЛА!!!
ВИДЕТЕ ЈА БРУКАТА ШТО НАПИШАЛА ПО БУГАРСКИТЕ ВЕСНИЦИ!!!
ЗНАЕ ЛИ ЈА НЕКОЈ ОВАА?????
Лелеееееее, не ми се верува???
Па и исто презиме ко моето....скубете ја вие, ако ја знаете, пошто ја ако ја скубам, ќе биде поќелава и од мене.... СМРДЛА!!!
ВИДЕТЕ ЈА БРУКАТА ШТО НАПИШАЛА ПО БУГАРСКИТЕ ВЕСНИЦИ!!!
“Македонец” означава чист б'лгарин
Фото Автор'т - Христина, зашто избрахте да учите в Б'лгарија?
- Това бе моја и на семејството ми мечта. Нешто, което слушам цјал живот. На мен мајка ми е от стара Б'лгарија. Винаги с'м знаела, че висше образование ште получа в Софија. И се надјавам, че след образованието ште успеја да се установја в столицата. Т'ј като с'м от мал'к град, тук виждам повече в'зможности за мен. Сега засега с'м благодарна и на това, че с'м тук и че уча. Наистина не с'м много доволна от администрацијата. Но виждам, че и хората, които живејат тук, с'што не са доволни. Преди да дојда в Софија, си мислех, че тук ште има по-друго отношение к'м Македонија. - Какво трјабва да се промени?
- Аз не говорја само за д'ржавнија апарат.Тук никој не се интересува от Македонија и македонскија в'прос. Понјакога дори си мислја, че с'м чужденка в собствената си д'ржава. Знаете ли, че ми трјабва виза примерно, за да си взема лична карта, којато ми е от временен характер и на документа пише, че с'м чужденка. А с'штевременно с'м приета да следвам като б'лгарка от чужбина. Според това постановление трјабва да имам с'штите права като б'лгарите, които имат штастието да живејат в границите на стара Б'лгарија. В Рум'нија например студентите от рум'нски произход имат с'штите права като рум'нските граждани. А да не сравнјаваме и броја на студентите, на които им е отпусната стипендија. В Б'лгарија те са 300, а в Рум'нија - 1500. Тук даже се намалјават - тази година са отнети 20 места за македонски б'лгари. Не разбирам зашто Б'лгарија се отказва от Македонија и от б'лгарите в Македонија. И то точно сега, когато Б'лгарија обучава толкова студенти от Македонија, повечето от които след зав'ршването си се вр'штат у дома. Тези студенти са б'дештата интелигенција и управлјавашт елит на Македонија, б'дештите лекари, директори, журналисти, министри и прочее. Именно сега е момент'т да се дадат повече места за студенти стипендианти от Македонија, да се опрости процедурата за гражданството, да се откријат б'лгарски училишта в Македонија, да дојдат инвеститори от Б'лгарија, а не от Г'рција и С'рбија. Б'лгарија не бива да изпуска този шанс мирно и без војна да си в'рне Македонија. - Все така ли са тежки процедурите за получаване на б'лгарско гражданство?
- П'рво бих искала да уточнја нјакои нешта. Аз като б'лгарка от Македонија искам в'зстановјаване на гражданството, не искам ново. Всички в Македонија са били б'лгарски граждани. И никој не ги е питал в 1944 г., когато са им отнели гражданството. Аз приемам тези сложни процедури за истинските чужденци, обаче за б'лгарите от чужбина - не. В самата историја на Б'лгарија си пише много хубаво какви националности живејат в Македонија. "Македонец" означава чист б'лгарин. Агенцијата за б'лгарите в чужбина издава документ, в којто се потв'рждава б'лгарскија произход и изјаснјава б'лгарската националност. Това е документ, којто го издава б'лгарска д'ржавна институција. Така че аз не виждам за какво тогава трјабва да се чака 2-3 години за гражданство. И зашто нјакои молби се отхв'рлјат. Говори се, че хората от Македонија искат б'лгарско гражданство само и само за да могат по-лесно да п'туват в земите на Западна Европа. Това са п'лни глупости. Много малко хора, които са взели б'лгарско гражданство досега, са отишли нјак'де нав'н от Македонија и Б'лгарија. Така че даването на б'лгарско гражданство на етнически б'лгари може да б'де само от полза за Б'лгарија. - Имат ли б'лгарите в Македонија структура, којато да заштитава интересите и правата им?
- В'злагахме големи надежди на ВМРО-ДПМНЕ, (КОМЕНТАР НА ГУСАР- НА БАБАТИ У Г“С) но се оказа, че сме сгрешили (Е ЗГРЕШИЛЕ СТЕ...П*ТЕТО МАМИНО). Все пак има организации, които се опитват да направјат нешто.
Виржинија СТОјаНОВА
КОЈ НЕ ВЕРУВА :/........... http://www.standartnews.com/archive/2005/08/15/balkans/s4527_2.htm