Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Што е ултимативно самоубиство ?
Да мислиме дека ние сме чиста случајност...........најверојатно би бил одговорот.
Која дебилска помисла.
Која моронска помисла.
Која мисла на џукела би било тоа.
Се прашувам дали е можно ?..............
.........некој да помисли таква лажна работа..............
Всушност науката ни дава можност да го согледаме вистинското значење на овој живот што ни е даден (од нашите родеители).
Колку е помала веројатноста на моето постоење, толку повеќе е позначајно за мене, за оваа ретка шанса што ми е дадена да ја употребам, а не цел живот да се хранам со слатки лаги и ветувања за задгробен живот, а оној вистинскиот да го поминам како роб на нечива шовинистичка идеологија без да сум свесен дека сум господар на сопствената судбина.

Кое размислување е сега моронско и дебилно?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Всушност науката ни дава можност да го согледаме вистинското значење на овој живот што ни е даден (од нашите родеители).
Колку е помала веројатноста на моето постоење, толку повеќе е позначајно за мене, за оваа ретка шанса што ми е дадена да ја употребам, а не цел живот да се хранам со слатки лаги и ветувања за задгробен живот, а оној вистинскиот да го поминам како роб на нечива шовинистичка идеологија без да сум свесен дека сум господар на сопствената судбина.
И кое значење на животот ти го даде науката ?
Која бе шанса, ти си како осуденик на доживотно а мислиш дека ќе бидеш еден ден слободен.
Ти си се самоубил уште пред да дознаеш како си се родил и зошто.
За родителите.
On Children
Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life's longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.

You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow,
which you cannot visit, not even in your dreams.
You may strive to be like them,
but seek not to make them like you.
For life goes not backward nor tarries with yesterday.

You are the bows from which your children
as living arrows are sent forth.
The archer sees the mark upon the path of the infinite,
and He bends you with His might
that His arrows may go swift and far.
Let your bending in the archer's hand be for gladness;
For even as He loves the arrow that flies,
so He loves also the bow that is stable.

Кој рече да бидеш роб на шовинистичка идеологија ?
Истражи се прво себе си а после и светот па после кажуј за самоубиство.

“science can deal with the course but not with the basically foundations of life, science is the truth of the process, neither the whole truth; it prejudices upon some measurable things but misses the over all relevant immeasurable things, in this way it even doesn’t get the explanation in what way but only under which circumstances”
За која наука ти си се фатил ?
Барем да погледнеше нешто за квантната механика нешто.
“All matter originates and exists only by virtue of a force... We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter.” Max Planck

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.451
Поени од реакции
5.143

Остај го бе, тој е на повисоко ниво..... He is feeling high....

Што се не ќе прочиташ по форумиве... :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Остај го бе, тој е на повисоко ниво..... He is feeling high....
Што се не ќе прочиташ по форумиве... :)
Богами што нема се да прочиташ.
Посебно од некои што немат појма а се прават дека знаат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.451
Поени од реакции
5.143
Не би било лошо на темава да се отвори една анкета... чисто, онака да видиме кој и колку верува на едното и другото...
Ај ќе пишам во прашања...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
вистина. зошто да не. секогаш може и повторно да се направи за да видиме како се движиме со муабетов.
знае некој како да се претвори ова во анкета без да се отвара нова тема?

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Мило ми е што признаваш дека абиогенезата се коси со умот. Создавањето на живата од неживата материја е, како што покажавме погоре, научно невозможен случај. Ние може да си правиме научни фантастики со умот до 1001 и назад, но науката, научниот методи и аргументите ќе останат настрана со кренати раменици и занеменеа уста.

Сепак јас не би рекол дека креационизмот се коси со умот. Конкретно Библијата вели дека Бог го создал човекот од земјен прав и животодавен дух. Значи во овој случај имаме Интелигентен Создател (Бог), материјал (земјен прав) и животодавен дух. Се што има во човекот, го има и во земјата. Сите хемиски елементи што ги има во човекот, ги има и во земјата. Со други зборови, во човекот нема ниту еден хемиски елемент, што го нема во земјата. Оттаму јас не гледам никаква научна неконзистентност во тоа што Бог го создал човекот со употреба на земниот прав.

Нема потреба од повторување. Веќе го расчистивме тоа погоре и поставивме друго прашање.
Како е тоа научно невозможен случај кога се случува секојдневно? За која наука зборуваш? Денеска нежива материја има оживеано во безброј случаи.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сепак јас не би рекол дека креационизмот се коси со умот.
Според креационистиве, потопот се случил затоа што "гревот" дошол во светот преку луѓето, а гревот да ти бил тоа што луѓето дознале што е добро а што зло!:uvo: Е сега, поради тоа не само луѓето туку се што дише воздух било уништено освен оние одбрани на арката!
На прашањето што јаделе ѕверовите после повлекувањето на водата кажа дека паселе трева (која требала да преживее 150 дена под вода со притисок од 800 кг на см квадратен)! Растенијата не растат преку ноќ, потребни им се недели, месеци па дури и години на одредени растенија, што значи дека лавовите, тигрите, волците, крокодилите....требале да чекаат со месеци за од земјата повторно да никнат растенија за да ги пасат!:kesa:
Ама ете, за некого ова не се коси со умот, туку еволуцијата!:toe:

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Не. Невозможно е за некој кој единствен извор на информации (кои сам си ги толкува за апсолутна вистина) е еден да разбере некои основни работи, како на пример собирањето на сите животни на светот на едно место. За таков потфат се потребни експедиции, луѓе, ресурси и многу години.
И уште потешко е тоа ако се знае фактот дека во тоа време луѓето поим немале за Јужна Африка, Далечен исток, Сибир итн. Само патот од Турција до Индија трае 10 години. Не сметајќи ништо друго.
А па уште потешко е да направиш едно животно само да преживее 5 или 10 години. А камоли пак, 100 години... Феил.

Аха да. На животните им треба светлина, сонце, тоа во зоолошка го имаат, во зоолошка имаат и доста голем простор, а не како ти што викаш кафез од 5х5 метри...

Ти објаснав погоре. Во зоолошка не седат на едно место. Имаат мини паркови со сите услови потребни, сонце, топлина, дрва, вода, бари, и што уште не.
Потоа сите животни не се цицачи па да се хранат со млеко. Впрочем само малите на животните - цицачи се хранат со млеко.
За да нахраниш само еден лав дневно потребни ти се десетици килограми месо. А сирово месо да држиш 40 дена.... нема шанса. Феил.

Пишува погоре. 8 души нема шанса да опслужат толку многу животни. Исто како што нема шанса да ја собере сета таа храна на бродот, и тоа да остане доволно добра за да се јаде...

Убаво ти објаснав. Брод со такви димензии е невозможно да се направи од дрво, па ако сакаш прави го и 10 века. Уште поневозможно е структурата на бродот да го издржи сиот тој товар.

Таа приказна раскажувај му ја на мали деца, иако и тие нема да те веруваат.
Во секое море, океан или езеро постојат водени струи и просто е невозможно да се одржи бродот на едно место. Така, доколку би се нашол сред океан мора да имал некој погон за да дојде до копното.

Еволуцијата не го објаснува настанувањето на животот, туку неговиот развиток.

Најголема грешка ти е, па и на други на форумов, вклучувајќи ме и мене, е што се обидуваме со логика да објасниме нелогични работи. Креационизамот се заснова на прикаска иста како Црвенкапа. Дошол Волкот и ја голтнал Бабата, ЦЕЛА. По еден сат дошол Ловецот и му го распорил стомакот на Волкот и Бабата си излегла и си живеела долго и среќно.

Во Библијата ја има сличната прикаска за Јона. Дошол китот и го голтнал Јона и си продолжил да си плива. Јона успеал да не влезе во желудникот, туку се скрил во забот на китот (имал кариес китот де) и по три дена китот го плукнал Јона на брегот. Тоа е приказна од Стариот Завет. Ај те молам најди логични прашања за ова.

--- надополнето ---

Во меѓувреме научниците креираа синтетички живот. Научник. Креирал. Живот. Во лабораторија. http://www.guardian.co.uk/science/2010/may/20/craig-venter-synthetic-life-form

После некој ќе ми каже дека животот немал интелигентен Создател.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
[/COLOR]Во меѓувреме научниците креираа синтетички живот. Научник. Креирал. Живот. Во лабораторија. http://www.guardian.co.uk/science/2010/may/20/craig-venter-synthetic-life-form

После некој ќе ми каже дека животот немал интелигентен Создател.
Хахахах колку годинки имаш баш ме интересира.
Волку наивно мислење може да се очекува од деца, ја би рекол само.
И јас создадов живот у лабораторија, Кинг Конг ќе го пуштам за нова година :tapp:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Хахахах колку годинки имаш баш ме интересира.
Волку наивно мислење може да се очекува од деца, ја би рекол само.
И јас создадов живот у лабораторија, Кинг Конг ќе го пуштам за нова година :tapp:
АЈААААаа колку јак аргумент и навистина често го користиш се гледа дека си интелигентен нај јакиот аргумент кој го имам чуено досега од тебе е ХАХАХАХАХА

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.327
Прашање: Зошто велиме креационистите, кога на форумов креационисти се всушност христијани(не знам која црква само)???

Ако се сепак рисјани, полемиката е бесцелна! Тие единствено мавтаат со еврејскиот закон и ти велат еве вака ние дојдовме тука, ова е доказот!
Ако мислите толку дека науката не ја бидува, одете боси и голи!
Библијата не ја бидува, како и луѓето што слепо веруваат во алегориите и приказните во нејзе!

А и ако сте толку искрени, додадете ги и другите списи за настанување на светот, и за потопот, како од гностичките списи, додадете од кинеските филозофи, додадете од индијските преданија!

Библијата не е никаков фактор за да се мафта со неа наоколу и да се нуди како доказ за нешто!

Ќе ја земиме ние книгата на браќата Грим, и ќе мавтаме со неа наоколу и ќе цитираме како Кралицата не ја сакала Снежана и сакала да и го извади Срцето и тоа да ни биде доказ за Патеката на Животот!

Kajgana Shop

На врв Bottom