Креационизам наспроти еволуционизам

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Добро утро и еурека Let 3. До кое дереџе дојдовме ти мене да ми кажуваш колку време се издигала водата над Земјата. Бре бре, па уште и стих ми цитира, на семкарот семки му продава и Америка му ја открива :)

432.000 е твоја бројка, на твојот измислен брод. Не можеш за твојот измислен брод и потоп да ме прашуваш мене. За твојот брод и потоп објаснувај си ти. Јас можам да објаснувам и веќе објаснив во предходните страни за библискиот потоп. Бројката не е ни приближно толкава.
150 дена е многу бе Чорбаџи. Јас мислев Ное ете ќе помине со 3700 тони вода и храна ко испадна му треба скоро 13.000 тони храна и вода. Па носач на авиони му треба за да се справи со толку животни.

Инаку јас тргнувам од бројка на денешни различни видови. Ако Ное спасил само неколку па од нив настанале други - тоа значи дека еволуирале, а ако признаеш дека имало еволуција - ојде директ у пакао! значи Ное морал да спасе сите денешни животни не на пример само еден вид мечка па после од нив настанале гризли па бела мечка па обична, сива....
денес, чорбаџијо имаме 5490 разни цицачи, 9998 разни видови птици, 9084 разни видови рептили и 6433 разни видови амфибии или вкупно 31005 разни видови животни (не сметајќи ги туука рибите (кои немаа гајле) како ни инсектите кои никој број не им знае ни колку милиони вида ги има. Тие му ги простуваме на Ное!
Бог му наложил на Ное да земе од секое “чисто“ животно по 14 (7 машки и женски) а од нечисто по две. Нечисти животни има малце набројани се низ библијата не ми се верува дека ги има повеќе од 20 сетина али рековме ќе частиме 100 нек се. значи 30900х14=432600 животни. Тоа вели библијата. Од СИТЕ видови.
Кога ќе се обидеш да пресметаш колку тежат 432.000 животни сместени во кафези па храна за 432000 животни за 150 дена па вода... Ное најверојатно (да беше то вистина0 би му рекол на дедо боже, “Ексик се, и бродови и кафези и чистење... удај ме и мене вака не се издржува“.
Али не се тревожи, потоп од такви размери немало никогаш прво амисли колу вода требало да има за да ја покрие цела планета и највисокире планини, кај ојде после таа вода? тоа е невозможно ако имало вода да ја покрие цела планета со слој дебел неколку километри треба да има и негде простор после тоа да си замине, значи имаме работа со една бајка, една прикаска каде евреите тро прувеличале. Тие не знаеле колку има видови на животни низ светот а камоли инсекти ниту биле некои морепловци за да знат што значи да направиш дрвен брод од 134 метри па во него да собере толку работи, тие знаеле за можеби 50-100 животинки кои ги гледале околу себе секојдневно и онака како некоја поука како кај езоп басните сакале да кажат како не е убо да си лош и неваспитан и да правиш лоши работи оти тоа не е добро.

Впрочем библијата е некоја си историја на евреите запишана со додатоци на легенди и бајки , исто како и новиот завет. Имало некоја прикаска која се пренесувала усно околу огнот, во пустина под звезди и прераснувала во легенди од татко на син и од дедо на внук.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Љубезно ги молам креационистиве на форумов да ми посочат некој свој омилен извор на научна мисла (пр. Креационизам 101 или сл.) за подобро да се подготвам за муабетов. Да знаеме за што точно збориме.

Пошто у последно време збориме и за милиони години, збориме за адаптации (као за пар иљади години од коњ се десиле и зебра и магаре) и некако сите сме ОК со ова. Нели земјата беше 6-7000 години стара?!? Нели сите видови се напраени какви што се сега?!?
Сеа па тука читам дека и диносауруси викаат дека земал Ное. Не требал ни да зима многу - само 668 вида, од кои само 100-тина тежеле над 10 тона.

Ве молам кажете ми која книга да ја читам. Што е основата (освен библијата, се разбира)
Вака не знам стварно кој што подразбира под Креационизам.

Со теоријата на еволуција мислам дека нема вакви збунки.

Ако е некаде јасно објаснето, ве молам да ми посочите.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се е објаснето, да не се повторувам, читајте ги предходните коментари. Или пак продолжете си со монолозите. Сеедно.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Чорбаџијо, ај објасни како риби научени на солена вода преживеале во толкава огромна количина слатка вода (дождовите се слатка вода)?
Како растенијата преживеале 190 дена (40 дена поплави + 150 дена) во вода, ако имаш дома растенија потопи ги 190 дена па постирај слика ако остане нешто.
После Чорбаџијо, објасни ми како месојадите се хранеле ако требале да го чекаат својот плен да се размножува, и како преживеале коалите на Арарат (кај што демек се укрцала арката) без еукалиптус кој се наоѓа во Австралија...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Чорбаџијо, ај објасни како риби научени на солена вода преживеале во толкава огромна количина слатка вода (дождовите се слатка вода)?
Како растенијата преживеале 190 дена (40 дена поплави + 150 дена) во вода, ако имаш дома растенија потопи ги 190 дена па постирај слика ако остане нешто.
После Чорбаџијо, објасни ми како месојадите се хранеле ако требале да го чекаат својот плен да се размножува, и како преживеале коалите на Арарат (кај што демек се укрцала арката) без еукалиптус кој се наоѓа во Австралија...
А бе не се опирај, туку верувај. Библијата така ти вика!
:pos2:

Се што видовме досега беше феил од страна на креационистите. Ниту еден доказ, ниту еден показател, ништо, ама баш ништо не видовме со кое би се потврдила теоријата на креационистите.
Само цитати од книга напишана пред 2000 години... од прикаски раскажани уште пред толку години...
Ај тогаш сфаќам, немало наука, немало ништо, луѓето биле заостанати, ама сега ова... да се верува во некои басни.... ма нема смисла.

Основно, рационално размислување е доволно.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
После постовите на Ipsissimus, Let3, DBack и уште некои кои што горе доле ги сумираат расфрланите коментари од последните неколку дена би додал само:
OWNED.

Или да го цитирам Чорбаџија: „Се е објаснето“ :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има одговор чорбаџија и за тоа! Растенијата можеле да го преживеат тоа како семиња - http://forum.kajgana.com/showthread.php?30360-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC&p=3968814&viewfull=1#post3968814 А месојадите паселе трева! - http://forum.kajgana.com/showthread.php?30360-Креационизам-наспроти-еволуционизам&p=3967381&viewfull=1#post3967381 :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.327
Абе што се докажувате и трошете време!
Креационист би ви рекол:
Господ е Семоќен! Ако можел да создаде Земја и Ѕвезди од Ништо, зошто не и Потоп?
Ако пак сето тоа го може, како семоќен, значи ако тој каже, кажано е, бидејќи на почетокот беше Зборот(логос) и од него се започна!

Така да овие, вернициве, секогаш ќе плукаат на науката! Затоа, кој сака да е верник(слеп) и ја оспорува науката, ќе му ја земиме струјата, водата, интернетот итн итн(бидејќи со наука го иамем ова, не со верување)... Па нека чекаат второ или трето доаѓање на било кој Месија или Бог!
Ние другите, ќе истражуваме и ќе спознаваме!

Чорбаџија, почни приказните да ги гледаш како алегорија, ако може мислам...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Што е ултимативно самоубиство ?
Да мислиме дека ние сме чиста случајност...........најверојатно би бил одговорот.
Која дебилска помисла.
Која моронска помисла.
Која мисла на џукела би било тоа.
Се прашувам дали е можно ?..............
.........некој да помисли таква лажна работа..............

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
мммм и ти да не си од тие камиказите ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
не, бе, фала.
Ја не се дрогирам.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
бидејќи на почетокот беше Зборот(логос) и од него се започна!
На почетокот?
Има една чудна претпоставка дека нема почеток, барем не онаков за каков си претпоставуваме, онаков претставен меѓу две догми религиска со божанство и научна со биг бенг.
Зборот е звук звукот е фреквенција од таму поаѓа се и сешто, флуктуацијата на вакуумот во атомското јадро го генерира холограмот.
Дали некогаш ќе се открие правата природа на таа енергија која изгледа како да се појавува од никаде, некои ја викаат енергија на нулта точка?
Можеби а можеби и не.

"Something" appears to emerge from virtually "nothing"—
which physicists have come to describe as a "sea of infinite
potential". They call it "quantum foam", "vacuum potential" or
"zero-point energy"; we can call it the "vacuum substructure".
Subatomic particles wink in and out of existence on a continuous
basis, like some subatomic froth. This "something" appears
paradoxically in wave/particle form. This world is not
transcendent to matter, but underlies it as a coherent unity—much
like ecology underlies biology.
Within this context, some physicists have strongly suggested
that the nature of reality is fundamentally analogous to that of a
holographic projection. The optical process of holography uses
interference patterns. Holography describes transformations of
light and optical information mathematically in wave mechanics terms
http://www.nwbotanicals.org/oak/newphysics/Helix to Hologram.pdf

На крај доаѓаме до феноменот на кучето кое сака да си ја касне опашката и се врти во круг, ако некогаш се дојде до крајниот одговор тоа ќе биде од некаква сега засега тешко замислива гледна точка,некаков драстично различен вид на перцепција бидејќи нашата е лимитирана а освен тоа и не можеме да го избегнеме феноменот на набљудувач... и тоа е тоа, треба да си го признаеме очигледното што и не е некаква трагедија.

Interference patterns of waves can be visualised interacting like
ripples on a pond. At the quantum level they create matter and
energy as we perceive them—lifelike three-dimensional effects.
Consciousness and matter share the same essence, differing by
degrees of subtlety or density.
There is a strong correlation
between modulations of the brain's electromagnetic (EM) field
and consciousness (Persinger, 1987; McFadden, 2002). The
Universe is a continuously evolving, interactively dynamic
hologram
:vozbud:

Видете и претходен пост со некои истражувања од русија...околу днк...:)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
На крај доаѓаме до феноменот на кучето кое сака да си ја касне опашката и се врти во круг, ако некогаш се дојде до крајниот одговор тоа ќе биде од некаква сега засега тешко замислива гледна точка,некаков драстично различен вид на перцепција бидејќи нашата е лимитирана а освен тоа и не можеме да го избегнеме феноменот на набљудувач... и тоа е тоа, треба да си го признаеме очигледното што и не е некаква трагедија.
Мистеријата е пресуден поим.
Можеби нема крај а тоа ни е единствен пат.
Овој пат е оден премногу пати, и како кучето со опашто се вртиме у круг.
Може треба да се побара друга насока.
И трета и четврта и .......до бескрај.
Јас не сакам никогаш да заврши

--- надополнето ---

не, бе, фала.
Ја не се дрогирам.
Штета

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.327
@Toucutter: Zборот е звук звукот е фреквенција од таму поаѓа се и сешто

I mislata e frekvencija, a frekvencijata odi vo ravenkata za energija, energijata moze da se podeli potencijalna kineticka itn itn... navistina beskonecno...

Se slozuvam... Beskonecna energija koja ke se vrti zasekogas bidejki toa se zakonite :)

Ama mistifikacija i dogma, toa ne vodi kon dobro!

Kajgana Shop

На врв Bottom