...мислам дека разбирам... „Боље да не читам, да не случајно разберам нешто ново, па да ми се направи све каша-попара у глаа“Не сум ги читал наведениве книги а тешко и дека ќе ги прочитам, оти тие сигунро нема да ми го посочат патоп ккон Рајот, туку патот кон смртта. По она што дознавам од форумов, тоа се содржини, пишувани на типично протестантски финти, каде целата теорија за еволуцијата се гради на ситници и на случајни појави, но никаде ја нема целината.
...а тука, пак, оперативен збор верувам дека е „предрасуди“ и мислам дека е основата на целиов овој подфорум.Проблемот е што кога човек ќе чита книги со однапред утврдени предрасуди, тие книги само ќе ги потврдат неговите предрасуди. Читањето нема да го убеди дека има вистина во еволуцијата, туку уште повеќе ќе го убеди дека е во право.
...а тука, пак, оперативен збор верувам дека е „предрасуди“ и мислам дека е основата на целиов овој подфорум.Проблемот е што кога човек ќе чита книги со однапред утврдени предрасуди, тие книги само ќе ги потврдат неговите предрасуди. Читањето нема да го убеди дека има вистина во еволуцијата, туку уште повеќе ќе го убеди дека е во право.
Браво за ова, Значи за тебе извор за сознанија за еволуцијата се форумиве. Интересно.Не сум ги читал наведениве книги а тешко и дека ќе ги прочитам, оти тие сигунро нема да ми го посочат патоп ккон Рајот, туку патот кон смртта. По она што дознавам од форумов, тоа се содржини, пишувани на типично протестантски финти, каде целата теорија за еволуцијата се гради на ситници и на случајни појави, но никаде ја нема целината.
Постои само една вистина, а на човекот е да ја открие. Луѓе како Дарвин и Докинс откриле само дел од таа вистина. Освен тоа еволуцијата не го побива вечниот живот ветен од Бога. Ниту пак тврди дека не постои Бог. Затоа што постои духовно и материјално. Еволуцијата е материјалистичка теорија. На религијата е да го води духовниот живот на луѓето. Барем јас така ја сфаќам.Се согласувам. Сега, наспроти единствената вистина во овој Свет, а тоа е еволуцијата, ја имам и Божјата вистина, што значи дека имам избор, што значи, дека покрај смртта, која е еволуционистички необјаснива, имам и вечен живот, ветен од Бога. Па сега, што е појако, човечката или Божјата вистина?
Не ми вади изрази од контекст...Форумов не ми е извор на сознанија за еволуцијата, туку мислев на одредени написи од членови на форумов, кои ја бранат еволуционистичката вера не со убедлив доказ, туку со „длабење„ рационална теорија „на парчиња„ а не „на целина„.Браво за ова, Значи за тебе извор за сознанија за еволуцијата се форумиве. Интересно.
Види не сум знаел дека сум протестант, но ништо чудно, се може да се научи овде по форумиве. God bless ignorance.
А што ново ќе разберам, дај посочи. Ништо ново нема под Сонцето, а „новото„ во еволуцијата е што самата себе се оправдува....мислам дека разбирам... „Боље да не читам, да не случајно разберам нешто ново, па да ми се направи све каша-попара у глаа“
Овие книги, Мики, нема да ти дадат конечен одговор. Исто како и останатите книги кои го користат научниот пристап - поставуваат повеќе прашања отколку што одговараат. А пошто ти си сакаш затворени работи, боље не ни почнувај. ...ама немој ни да се фалиш дека „доволно“ си прочитал за теоријата на еволуцијата, пошто не си. ...а најтешко е да се расправаш со некој кој не знае дека не знае.
Абе религијата ја објасниува целината само што целосно не кореспондира со `делчињата` :pos2:Не ми вади изрази од контекст...Форумов не ми е извор на сознанија за еволуцијата, туку мислев на одредени написи од членови на форумов, кои ја бранат еволуционистичката вера не со убедлив доказ, туку со „длабење„ рационална теорија „на парчиња„ а не „на целина„.
--- надополнето ---
А што ново ќе разберам, дај посочи. Ништо ново нема под Сонцето, а „новото„ во еволуцијата е што самата себе се оправдува.
Да се разбереме, Once for all, Прво те читам како што си напишал, ако си мислел поинаку кажи. Второ ако еволуционизмот е вера, тогаш вие теистите сте двојни неверници. Зошто??? Еве поради ова, не верувате ни во наука, ниту пак верувате во непостоење на бог. значи вие не сте верници во тој случај. Сега ќе го појаснам вашето неверување во господ.Не ми вади изрази од контекст...Форумов не ми е извор на сознанија за еволуцијата, туку мислев на одредени написи од членови на форумов, кои ја бранат еволуционистичката вера не со убедлив доказ, туку со „длабење„ рационална теорија „на парчиња„ а не „на целина„.
Дали е празна или полна теоријата треба да се испита и истражи.Можеби заради фактот што однапред ќе отидат на промашено истражување. Зборувам за креационизмот.
А и за вмешаноста на некакви си вонземјани.... И да добијаат средства, ќе изнесат само празна теорија која нема смисла.
Впрочем како во случајов, не постои теорија која барем малку би го објаснила тоа. Или постои?
Или пак, еве ова е интересно, ти тврдеше дека постоела некаква си развиена цивилизација пред илјадници години... докази за нејзино постоење нема. Туку, ај ова на друга тема кога ќе имам повеќе време, да не одиме офтопик...
--- надополнето ---
Што зборуваш?
Па ете, поповите, владиците, свештениците место да се шетаат со луксузни мерцедеси и хамери, нека одвојат нешто за истражување, нека пробаат нека докажат. Што ги спречува? Можеби вистината?!
Мешаш адаптација и еволуција.Еден од најочигледните докази е "Flavobacterium", бактерија која се приспособила да го козумира како храна најлонот! Ако се земе во обзир дека најлонот е вештачки материјал создаден од човекот пред не повеќе од 70-тина години, тогаш е јасно дека овој вид неможе да е постар од тој период, и дека еволуирал и се приспособил да го конзумира овој материјал!
http://en.wikipedia.org/wiki/Nylon-eating_bacteria
Adaptation is the evolutionary process whereby a population becomes better suited to its habitat.Мешаш адаптација и еволуција.
Не е до доказот, туку до твојата тврдоглавост за да го согледаш очигледното! Едноставните живи битија се очигледен доказ бидејќи во краток период се создаваат многу генерации - поколенија! Бактериите во период од неколку дена можат да создадат десетина поколенија, додека за комплексни организми како што е човекот потребни се векови и милениуми! Но дури и кај покомплексните суштества еволуцјата е очигледна. Погледај ги само разните раси на кучиња одгледувани и создадени од човекот! Мислиш дека пудлиците, чивавите, птичарите...и илјадници други раси постоеле пред човекот? Тие се уште еден од многуте примери за еволуирање на животинските видови, во случајов со кучешките раси, директно под влијание на луѓето.А бе ме убеди со ова „доказов„.
За мене, најсмешни се токму „докзаите„ од овој тип, каде како џоа доказ се земаат промените кои настанале кај ептен едноставните живи битија. Промените кај винската мушичка, под влијание од јаки електромагнетни зрачења, веќе е школски пример.
Ај да те видам, дај посочи нешто поубедливо, земи на пример, некое од сложените битија и кажи ми ја еволуцијата која кај нив се случила. Посочи ја еволуцијата кај мајмуните, на пример.
--- надополнето ---
Не, Христос Е Вистината, така да Он не ги спречува.
„Она„ кое ги спречува, е повеќе од очигледно, а тоа е моќта од медиумите, за кои Црквата е интересна само кога требит да се плукат по неа, а ги спречува и образовниот систем, заснован на марсково-дарвионивиот светоглед, а ги спречува и „сивата еминенција„, која се повеќе станува јавна и очигледна.
Немешам јас ништо, тие бактерии еволуирале и создале сосема уникатни ензими за да ја конзумираат пластиката! Тоа значи дека не се повеќе истиот вид како предходно, туку еволуирале во сосема нов вид.Мешаш адаптација и еволуција.
Бактеријата се адаптирала за да може за своја исхрана да го користи најлонот.
Како што и ние сме се адаптирале да се храниме со пченка која ни ја донесоа од Ј.Америка заедно со еден куп други култури...
Не еволуирала во друг вид бактерија или во посовршен вид организам.
Ајде сега, не ми ја замаглувај работава. Тоа што бакетриите се множеле побрзо од посложените битија, тоа не е само по себе доказ дека има еволуција. Или, може се работи за еволуциа со две брзини: „прва„ за еднокелиски, а „втора„ за повеќекелиски организма, така?Не е до доказот, туку до твојата тврдоглавост за да го согледаш очигледното! Едноставните живи битија се очигледен доказ бидејќи во краток период се создаваат многу генерации - поколенија! Бактериите во период од неколку дена можат да создадат десетина поколенија, додека за комплексни организми како што е човекот потребни се векови и милениуми! Но дури и кај покомплексните суштества еволуцјата е очигледна. Погледај ги само разните раси на кучиња одгледувани и создадени од човекот! Мислиш дека пудлиците, чивавите, птичарите...и илјадници други раси постоеле пред човекот? Тие се уште еден од многуте примери за еволуирање на животинските видови, во случајов со кучешките раси, директно под влијание на луѓето.
Па тоа е проста логика! Едноклеточните организми имаат екстремно краток животен век и продуцираат многу повеќе поколенија во краток временски период! Токму затоа и еволутивните промени се позабележителни! Нема тука прва или втора брзина!Ајде сега, не ми ја замаглувај работава. Тоа што бакетриите се множеле побрзо од посложените битија, тоа не е само по себе доказ дека има еволуција. Или, може се работи за еволуциа со две брзини: „прва„ за еднокелиски, а „втора„ за повеќекелиски организма, така?
Што се однесува до пудлиците и то, тоа е чист пример за не-еволуција, туку за директен човеков упад во оставањето наследство кај кучињата. Ааааа, или, и тој упад човеков е еволуција, м?
Ако бактериите не еволуираат, зошто тогаш не постои единствена вакцина или лек против сите бактериолошки заболувања?Ајде сега, не ми ја замаглувај работава. Тоа што бакетриите се множеле побрзо од посложените битија, тоа не е само по себе доказ дека има еволуција. Или, може се работи за еволуциа со две брзини: „прва„ за еднокелиски, а „втора„ за повеќекелиски организма, така?
Просто кажано, едан бактерија, еден еднокелиски организам, остава зад себе своја копија, а не некој друг организам, поинаков од претходната генерација истородни организми. Генотипот (генетскиот запис) го условува фенотипот (физичкиот изглед-морфологијата од организмот), така да смешно и дури нелогично е да очекувам дека едно битие ќе роди друго битие, поинакво од самото себе.
Што се однесува до пудлиците и то, тоа е чист пример за не-еволуција, туку за директен човеков упад во оставањето наследство кај кучињата. Ааааа, или, и тој упад човеков е еволуција, м?
Потполно се согласувам со твојот пост, освен со една важна ситница, организмите не еволуираат од еден вид во друг, туку од еден вид во нов вид.Па тоа е проста логика! Едноклеточните организми имаат екстремно краток животен век и продуцираат многу повеќе поколенија во краток временски период! Токму затоа и еволутивните промени се позабележителни! Нема тука прва или втора брзина!
А што се однесува до човечката интервенција, апсолутно дека е еволуција! Еволуцијата е менување на еден организам во друг, дали тоа е преку случаен природен начин или праку човечка селекција не го менува фактот дека процесот е еволуција.
Факт едека чивавите не постоеле пред луѓето, значи еволуирале поради човечката интервенција!
И сега, кои се тие еволутивни промени кај еднокелиските организми? Станаа повеќекелиски?Па тоа е проста логика! Едноклеточните организми имаат екстремно краток животен век и продуцираат многу повеќе поколенија во краток временски период! Токму затоа и еволутивните промени се позабележителни! Нема тука прва или втора брзина!
А што се однесува до човечката интервенција, апсолутно дека е еволуција! Еволуцијата е менување на еден организам во друг, дали тоа е преку случаен природен начин или праку човечка селекција не го менува фактот дека процесот е еволуција.
Факт едека чивавите не постоеле пред луѓето, значи еволуирале поради човечката интервенција!
Требаше да напишам теоријата за потекло на видовите а не еволуцијата,но тоа е...Adaptation is the evolutionary process whereby a population becomes better suited to its habitat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adaptation
:pos2:
Хехех сосема нов вид?Не е до доказот, туку до твојата тврдоглавост за да го согледаш очигледното! Едноставните живи битија се очигледен доказ бидејќи во краток период се создаваат многу генерации - поколенија! Бактериите во период од неколку дена можат да создадат десетина поколенија, додека за комплексни организми како што е човекот потребни се векови и милениуми! Но дури и кај покомплексните суштества еволуцјата е очигледна. Погледај ги само разните раси на кучиња одгледувани и создадени од човекот! Мислиш дека пудлиците, чивавите, птичарите...и илјадници други раси постоеле пред човекот? Тие се уште еден од многуте примери за еволуирање на животинските видови, во случајов со кучешките раси, директно под влијание на луѓето.
--- надополнето ---
Немешам јас ништо, тие бактерии еволуирале и создале сосема уникатни ензими за да ја конзумираат пластиката! Тоа значи дека не се повеќе истиот вид како предходно, туку еволуирале во сосема нов вид.