Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
Ајнштајн не верувал во личносен Бог, во старец со бела брада што седи на престолот со камшик во рака и што ги казнува лошите луѓе и сл. Сепак Ајнштај ни одблиску не бил атеист. Тој верувал во постоење на Бог, но си го разбирал на свој начин. Едноставно Ајнштајн бил доволно паметен да сфати дека Универзумот во целата негова комплексност мора да е дело на некој супериорен Ум, супериорен Создател

"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."
(The Universe and Dr. Einstein, Morrow, стр. 95)

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ајнштајн не верувал во личносен Бог, во старец со бела брада што седи на престолот со камшик во рака и што ги казнува лошите луѓе и сл. Сепак Ајнштај ни одблиску не бил атеист. Тој верувал во постоење на Бог, но си го разбирал на свој начин. Едноставно Ајнштајн бил доволно паметен да сфати дека Универзумот во целата негова комплексност мора да е дело на некој супериорен Ум, супериорен Создател

"Мојата вера се состои од понизно восхитување на еден неограничен и супериорен ум кој се открива себеси во ситните работи кои ние можеме да ги набљудуваме со нашите ограничени и слаби умови. Ова длабоко и емотивно убедување за постоењето на една сила со разум, која се открива во несфатливата вселена, го сочинува мојот поим за Бог."
(The Universe and Dr. Einstein, Morrow, стр. 95)

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно."
(Алберт Ајнштајн)
Шо е сеа? Ќе се ценкаш?

Ајнштајн убаво ти вика дека луѓето кои веруваат во креацијата од 6 дена се дебили.

Сеа ќе пробуваш деист да го праиш? Нешто што не е?

Оди прочитај некој памфлет да се смириш и чекај го големото доаѓање наесен. Ако сакаш можеш да ми платиш да ти го чувам кучето откога ќе те земе Исус.

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
Шо е сеа? Ќе се ценкаш?

Ајнштајн убаво ти вика дека луѓето кои веруваат во креацијата од 6 дена се дебили.

Сеа ќе пробуваш деист да го праиш? Нешто што не е?

Оди прочитај некој памфлет да се смириш и чекај го големото доаѓање наесен. Ако сакаш можеш да ми платиш да ти го чувам кучето откога ќе те земе Исус.
ралигијата се потпираше цврсто на една книга која била воздахновена.....сега доживува своја трансформација :toe:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings. (Albert Einstein)
Човекот си верува во природата и универзумот. Нема богови, нема казни, нема креатор со план, нема глупости.

Чиста природа!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Човекот си верува во природата и универзумот. Нема богови, нема казни, нема креатор со план, нема глупости.

Чиста природа!
Нема потреба човек да верува во природа и универзум. Сите луѓе без разлика на својата вера веруваат во природата и универзумот.
Сепак Ајнштајн не бил атеист и не верувал дека слепите сили на природата го создале Универзумот. Како што кажав, бил доволно разумен и паметен да увиди дека тоа не е возможно. Не велам дека Ајнштајн бил христијанин, но сепак Ајнштајн бил теист кој верувал во неличносен Бог, во супериорен Дух, во сила со РАЗУМ, а не во слепа атеистичка случајност. Теисти се луѓе кои веруваат во постоењето на Бог, без разлика како го замислуваат и какви особини му даваат на тој Бог. Ајнштајн бил еден од нив.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Нема потреба човек да верува во природа и универзум. Сите луѓе без разлика на својата вера веруваат во природата и универзумот.
Сепак Ајнштајн не бил атеист и не верувал дека слепите сили на природата го создале Универзумот. Како што кажав, бил доволно разумен и паметен да увиди дека тоа не е возможно. Не велам дека Ајнштајн бил христијанин, но сепак Ајнштајн бил теист кој верувал во неличносен Бог, во супериорен Дух, во сила со РАЗУМ, а не во слепа атеистичка случајност. Теисти се луѓе кои веруваат во постоењето на Бог, без разлика како го замислуваат и какви особини му даваат на тој Бог. Ајнштајн бил еден од нив.
Многу си лукав, о чорбаџијо...
Но немој да си и нечестив бидејќи Ајнштајн не бил припадник на ниедна од протестантските деноминации, ниту пак на јудејската вера (во која нели по дифолт би требало да е), ниту пак православие,суни,шиа,хинду,народниот храм,редот на соларната порта,аум шинрикјо...
Се обидуваш да кажеш дека и Ајнштајн бил религиозен (а не бил) а со тоа религијата да добие на интелектуална веродостојност, демек ете кога такви ко Ајнштајн биле религиозни, кои сте вие да мрчите...

Лагата се води како тежок грев и портите на адот со шкрипење се отвараат и пламените јазици ѕиркаат низ нив, гладни за нови души кои лажно сведочеле низ животот земски...
Покај се бидејќи времето е блиску...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
И што ако бил?
Каков фактор е Ајнштајн?
Само глуп човек може да користи авторитетна личност како аргумент за своите верувања.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Каков теист, бре, што си правиш бајрам на умот. Не ли ги читаш неговите зборови?

Или ќе ми ги толкуваш?!!? Гледаш дека ЕКСПЛИЦИТНО вика дека во Бог НЕ ВЕРУВА. Не го вика тоа еднаш, туку во безброј наврати?

Колку си ти поган во тоа мазниот ти јазик, пропагандно школуван со пари од кутри и заблудени коленичари. Срам да ти е!

Ајнштајн не бил теист. Се кажувал себе за агностик. Мислел дека е така поскептично и понаучно...

I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
За оние кои се послаби со англискиот:

НЕ ВЕРУВАМ ВО ПЕРСОНАЛЕН БОГ!!! и никогаш не сум го порекнувал ова, туку секогаш ЈАСНО СУМ ГО КАЖУВАЛ!!! Ако воопшто има нешто во мене што може да се нарече РЕЛИГИОЗНО, тоа Е НЕОГРАНИЧЕНАТА ВОСХИТ за структурата на светот ДО ОНАМУ ДО КАДЕ НАУКАТА МОЖЕ ДА ГО ОТКРИЕ!!!

Ова го вели непосредно пред својата смрт!

А, ти, Чорбаџи, си опако манипулаторско чоече... срам за човештвото и својата религија. Лажеш, манипулираш и подведуваш... и тоа го правиш не од идеолошки побуди, туку од жед за ПАРИ!!!

Срамота!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа оти лук јадел или.....?
Бидејќи потклекнал пред ересот Лутеров, лажните сведочења Ноксови,Хусови и Калвинови.
Лукавоста е бидејќи се повел по горенаведените слуги на Лукавиот кој ниту лук јадел ниту мирисал, но исто така ниту ора ниту копа, а сепак тикви садат со него некои изгубени души !

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Многу си лукав, о чорбаџијо...
Но немој да си и нечестив бидејќи Ајнштајн не бил припадник на ниедна од протестантските деноминации, ниту пак на јудејската вера (во која нели по дифолт би требало да е), ниту пак православие,суни,шиа,хинду,народниот храм,редот на соларната порта,аум шинрикјо...
Многу си брз на осудување Toecutter, без да прочиташ добро, без да размислиш добро. Каде јас пишав дека Ајнштајн бил припадник на протестантска црква или пак на јудејска вера, православие или сл? Јас јасно пишав дека Ајнштајн не бил христијанин:

Чорбаџија напиша:
Не велам дека Ајнштајн бил христијанин, но сепак Ајнштајн бил теист кој верувал во неличносен Бог, во супериорен Дух, во сила со РАЗУМ, а не во слепа атеистичка случајност.
И кој е сега лукав и нечестив? Оној што е неосновано наклеветен или оној што клевети?

Се обидуваш да кажеш дека и Ајнштајн бил религиозен (а не бил) а со тоа религијата да добие на интелектуална веродостојност, демек ете кога такви ко Ајнштајн биле религиозни, кои сте вие да мрчите...
Не се обидувам да го кажам тоа, ниту напишав нешто што алудира на тоа, ниту пак тоа ми биле мотвите од проста причина што и себе си не се сметам за религиозен. Ајнштајн не бил религиозен, но сепак верувал во Бог, на свој специфичен начин. Тој не верувал дека слепата атеистичка случајност стои зад фасцинантноста на Универзумот. Тој верувал во супериорен и неограничен УМ, во сила со РАЗУМ. Тоа е спротивно на верувањето на атеистите.

Лагата се води како тежок грев и портите на адот со шкрипење се отвараат и пламените јазици ѕиркаат низ нив, гладни за нови души кои лажно сведочеле низ животот земски...
Покај се бидејќи времето е блиску...
Многу си поетичен, но не си чесен и не судиш правилно. Погоре ме обвини неосновано, ме наклевети и очекувам како зрел и возрасен човек да ми се извиниш.
Поздрав.

--- надополнето ---

И што ако бил?
Каков фактор е Ајнштајн?
Само глуп човек може да користи авторитетна личност како аргумент за своите верувања.
DBACK го цитираше прв Ајнштајн. Потоа јас, кога веќе тој го спомна, додадов уште други два цитата од Ајнштајн, за, кога веќе го спомнавме, да дадеме правилна слика за неговите верувања.
Поздрав.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Многу си брз на осудување Toecutter, без да прочиташ добро, без да размислиш добро. Каде јас пишав дека Ајнштајн бил припадник на протестантска црква или пак на јудејска вера, православие или сл? Јас јасно пишав дека Ајнштајн не бил христијанин:

И кој е сега лукав и нечестив? Оној што е неосновано наклеветен или оној што клевети?

Не се обидувам да го кажам тоа, ниту напишав нешто што алудира на тоа, ниту пак тоа ми биле мотвите од проста причина што и себе си не се сметам за религиозен. Ајнштајн не бил религиозен, но сепак верувал во Бог, на свој специфичен начин. Тој не верувал дека слепата атеистичка случајност стои зад фасцинантноста на Универзумот. Тој верувал во супериорен и неограничен УМ, во сила со РАЗУМ. Тоа е спротивно на верувањето на атеистите.

Многу си поетичен, но не си чесен и не судиш правилно. Погоре ме обвини неосновано, ме наклевети и очекувам како зрел и возрасен човек да ми се извиниш.
Поздрав.

--- надополнето ---

DBACK го цитираше прв Ајнштајн. Потоа јас, кога веќе тој го спомна, додадов уште други два цитата од Ајнштајн, за, кога веќе го спомнавме, да дадеме правилна слика за неговите верувања.
Поздрав.
Како не си религиозен, о чорбаџијо !?
Зарем не припаѓаш на одредена религија која се појави откако Лукавиот му шепна на Лутера да прави нечестиви дела со некакво коење на некакви тези на некаква порта во Витенберг?
Ако Ајнштајн не бил атеист а истовремено не бил религиозен, тогаш е надвор од темава бидејќи тука зборуваме за религискиот концепт на креационизам и оној дарвиновиот, не знам кој бил неговиот став по прашањето или дали воопшто имал став по прашањето.

Ми се поткраднаа неколку грешки бидејќи не прочитав претходните постови и длабоко се извинувам бидејќи зерзевулот ме наведе лажно да сведочам и да си ја ризикувам душата ради некакви си постови на форум.

Извини о чорбаџијо !

Мea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Ideo precor beatam Mariam semper Virginem,
omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres,
orare pro me Dominum Deum nostrum.

Amen !

Но и ти покај се покрај мене грешниот, симни го тешкиот грев на Лутеранско-хусовата ерес кој знам дека ти тежи на душата, како товар со камења на грбот и те наведува да пишуваш постови со кривоверна содржина !

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не се обидувам да го кажам тоа, ниту напишав нешто што алудира на тоа, ниту пак тоа ми биле мотвите од проста причина што и себе си не се сметам за религиозен.
Па добро, пи*ка ли му материна, КАКО МОЖЕ ДА СИ ТОЛКАВ КРЕТЕН, да му е*ем матер, да му е*ем!!!

Имаш ли барем малку совест, мрсул еден поган и лажлив!!! Имаш 3000 постови од кои сите ти се на тема протестантство и религија! Си вадиш очи со секој кој ќе го оспори Јахве твој. Библијата ја сметаш за единствена и врховна вистина и имаш образ да напишеш вакво нешто!

Никогаш во животот свој не сум сретнал некој човек кој е толку подол и расипан како тебе! Ти стварно треба у затвор да идеш! Ех, да ми се даде прилика...

Која ли се мајка џабе изнамачила тебе да те донесе на овој свет...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Извини о чорбаџијо !

Мea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
Ideo precor beatam Mariam semper Virginem,
omnes Angelos et Sanctos, et vos, fratres,
orare pro me Dominum Deum nostrum.

Amen !

Но и ти покај се покрај мене грешниот, симни го тешкиот грев на Лутеранско-хусовата ерес кој знам дека ти тежи на душата, како товар со камења на грбот и те наведува да пишуваш постови со кривоверна содржина !
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:
:zver:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Покрај тоа што си духовит (дух и витамини), ти си навистина доблесен дискутант Toecutter. Задоволство ми е да дискутирам со такви личности.

Ако Ајнштајн не бил атеист а истовремено не бил религиозен, тогаш е надвор од темава бидејќи тука зборуваме за религискиот концепт на креационизам и оној дарвиновиот, не знам кој бил неговиот став по прашањето или дали воопшто имал став по прашањето.
Се согласувам. Ајнштајн нема место во оваа тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom