Кој е Исус Христос?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Христијанска мистика, христијанска езотерија се contradictio in adjecto. Пишував за ова во темата за масоните.

Еве ти предизвик. Најди ЕДНА ЕДИНСТВЕНА реченица во новиот завет каде што се охрабрува христијанинот на езотериска пракса. Една единствена. Нема. Најди една единствена реченица во која се тврди дека освен ова јавно изнесено учење, кое е пред се етичко по карактер, има и некое друго, тајно. Пак нема. Тоа што некои сакаат да наоѓаат скриени пораки таму каде што ги нема, мотивирани веројатно од желбата нивниот Бог да не биде сечиј, тоа е друга работа.

Јас и на Хептаграм еднаш му напишав дека христијанството и телемата не одат заедно, кога тврдеше дека има христијани во редот. Гледам сега ја сменил теоријата...
Не ми е сменета теоријата. Како да сменам мислење кога знам дека има христијани? Им верувам на очите мои, посебно кога сум наспиен и одморен :)

Во новиот завет, Исус на едно место им вели на учениците дека на нив се ќе им биде јасно кажано, додека за другите, мора да биде се преку параболи, задскриено. Зошто?
Проблем прават некои мојсиеви закони во врска со тајните учења, но тоа пак не ги спречи рабините да ја развијат кабалата и езотеријата до невидени граници дури од времето на Мојсеј па наваки.
А и мене ме интереира, за кого пак важи таа забрана да не се практикуваат тајните пракси(кои штом се забранети, значи се реални)? Од израилевиот дом... хм :)
Дали е дадено во законите дека рабините кои се најголеми познавачи на законот на Мојсе не смеат да практикуваат магика, да повикуваат мртви?
Зарем Исус на планината не зборуваше со пророкот Илија или кој и да беше некој негов предок? :)
Дојде сам Илија и разговараа :)

Исто така и слободното толкување на преводите на мојсиевиот закон од широката народна маса, прави забуни... но денес сите се доволно мудри, па си разбираат како сакаат, па затоа може и вака и така. Што е доволно добро, што би рекол јас, раздели па владеј :)

Зарем навистина нема тајни писанија во стариот завет кој што е пишуван од најголемите мајстори на енкрипцијата? :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не ми е сменета теоријата. Како да сменам мислење кога знам дека има христијани? Им верувам на очите мои, посебно кога сум наспиен и одморен :)

Во новиот завет, Исус на едно место им вели на учениците дека на нив се ќе им биде јасно кажано, додека за другите, мора да биде се преку параболи, задскриено. Зошто?
Проблем прават некои мојсиеви закони во врска со тајните учења, но тоа пак не ги спречи рабините да ја развијат кабалата и езотеријата до невидени граници дури од времето на Мојсеј па наваки.
А и мене ме интереира, за кого пак важи таа забрана да не се практикуваат тајните пракси(кои штом се забранети, значи се реални)? Од израилевиот дом... хм :)
Дали е дадено во законите дека рабините кои се најголеми познавачи на законот на Мојсе не смеат да практикуваат магика, да повикуваат мртви?
Зарем Исус на планината не зборуваше со пророкот Илија или кој и да беше некој негов предок? :)
Дојде сам Илија и разговараа :)

Исто така и слободното толкување на преводите на мојсиевиот закон од широката народна маса, прави забуни... но денес сите се доволно мудри, па си разбираат како сакаат, па затоа може и вака и така. Што е доволно добро, што би рекол јас, раздели па владеј :)

Зарем навистина нема тајни писанија во стариот завет кој што е пишуван од најголемите мајстори на енкрипцијата? :)
Одбиваш да разбереш, а кажувам многу едноставна работа. Христијани во телемата, не. Тоа што има луѓе кои се декларираат како христијани а се занимаваат со праксата на телемата, тоа не значи ништо. Јас можам да се нарекувам христијианин, а да верувам во реинкарнација или да тврдам дека Боговите се вонземјани. Самодекларацијата кон одредена религиозна група, не те прави по автоматизам и припадник на таа група. До тука, мислам дека се разбираме, и дека се е јасно. Јас не го одрекувам правото на телемитите да се занимаваат со езотериска пракса. Секој има легитимно право да си ги чисти прозорите на својата душа онака како наоѓа дека е најправилно. Меѓутоа, телемитите не веруваат дека самото следење на етичките постулати ќе го однесе до нивната цел. Тие веруваат во реинкарнација и всушност не веруваат во христијанскиот Бог. Еден вистински христијанин нема НИКАКВА потреба да се занимава со езотерија. Навистина, што е целта да се биде припадник на една религиозна група? Одговорот е јасен, спасението и бесмртноста. Како се стига до таа цел во христијанството? Писмото е јасно, со следење на етичките постулати, со верба, со молитва и понекогаш со пост. Тоа е сосем доволно да се заслужи местото во христијанскиот рај. Тогаш ЗОШТО еден христијанин би се занимавал со езотерија? Плус тоа, блискоста на некои езотериски учења со левиот пат е очигледна, зошто христијаниниот би ризикувал?

Што се однесува на тоа дека Библијата може да се интерпретира како скриен код, како книга полна со тајни, се разбира дека може. Меѓутоа секоја книга од религиозен или фантастичен жанр може да се интерпретира така. Секој може да најде таму тоа што сака. Јас имам еден познаник кој мисли дека боите на алиштата на јунаците во Господарот на Прстените имаат симболичко значење. Никаде, ама апсолутно никаде во Библијата не се споменува дека таа книга е тајна која треба да се интерпретира. Тој пасусот кој ти го споменуваш има сосема друго значење и воопшто не е некој патоказ кон езотериска пракса...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Одбиваш да разбереш, а кажувам многу едноставна работа. Христијани во телемата, не. Тоа што има луќе кои се декларираат како христијани а се занимаваат со праксата на телемата, тоа не значи ништо. Јас можам да се нарекувам христијианин, а да верувам во реинкарнација или да тврдам дека Боговите се вонземјани. Самодекларацијата кон одредена религиозна група, не те прави по автоматизам и припадник на таа група. До тука, мислам дека се разбираме, и дека се е јасно. Јас не го одрекувам правото на телемитите да се занимаваат со езотериска пракса. Секој има легитимно право да си ги чисти прозорите на својата душа онака како наоѓа дека е најправилно. Меѓутоа, телемитите не веруваат дека самото следење на етичките постулати ќе го однесе до нивната цел. Тие веруваат во реинкарнација и всушност не веруваат во христијанскиот Бог. Еден вистински христијанин нема НИКАКВА потреба да се занимава со езотерија. Навистина, што е целта да се биде припадник на една религиозна група? Одговорот е јасен, спасението и бесмртноста. Како се стига до таа цел во христијанството? Писмото е јасно, со следење на етичките постулати, со верба, со молитва и понекогаш со пост. Тоа е сосем доволно да се заслужи местото во христијанскиот рај. Тогаш ЗОШТО еден христијанин би се занимавал со езотерија? Плус тоа, блискоста на некои езотериски учења со левиот пат е очигледна, зошто христијаниниот би ризикувал?

Што се однесува на тоа дека Библијата може да се интерпретира како скриен код, како книга полна со тајни, се разбира дека може. Меѓутоа секоја книга од религиозен или фантастичен жанр може да се интерпретира така. Секој може да најде таму тоа што сака. Јас имам еден познаник кој мисли дека боите на алиштата на јунаците во Господарот на Прстените имаат симболичко значење. Никаде, ама апсолутно никаде во Библијата не се споменува дека таа книга е тајна која треба да се интерпретира. Тој пасусот кој ти го споменуваш има сосема друго значење и воопшто не е некој патоказ кон езотериска пракса...
Не мора телемит да верува во било што (и вера го разбираме малку поразлично од верувањето кое го објаснуваар христијаните, или муслиманите). Тоа го зборував веќе, да не се повторувам.
Ако поединецот се декларира како христијанин, има дома доказ дека е крстен, оди во црква, се моли и се нарекува христијанин, а сепак не му се далечни праксите наши (потребно е да си запознаен со Ритуали и на двете страни за да може да се прави споредба), немам што јас или било кој тука да се буни за тоа што некој се нарекува христијанин а има телемитски пракси. :)
Групата однадвор може во која сака корпа да те стави, но колку е тоа точно е друго прашање.

Постоењето на лев и десен пат е само за фантастиката и оние кои сакаат да читаат таква литература. Таквите претежно ги интересира егзотерија и квази-езотерија. Или пак се тешки верски фанатици што не сакаат да научат нешто ново.

Реално постојат три школи за духовен напредок ( добро е што е веќе ова е напишано! :) http://heptagramix.byethost31.com/?p=1178 ), а не лев и десен пат (лев и десен реално е само мал сегмет од две дијаметрално спротиставени школи, кои не се исклучуваат). Меѓусебно измешани, или пак сосема исклучени едни од други зависи од перцепцијата на тој што трага за усовршување на духот.

За некој не е патоказ, за друг е. Нема да се докажуваме на тоа поле. :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не мора телемит да верува во било што (и вера го разбираме малку поразлично од верувањето кое го објаснуваар христијаните, или муслиманите). Тоа го зборував веќе, да не се повторувам.
Ако поединецот се декларира како христијанин, има дома доказ дека е крстен, оди во црква, се моли и се нарекува христијанин, а сепак не му се далечни праксите наши (потребно е да си запознаен со Ритуали и на двете страни за да може да се прави споредба), немам што јас или било кој тука да се буни за тоа што некој се нарекува христијанин а има телемитски пракси. :)
Групата однадвор може во која сака корпа да те стави, но колку е тоа точно е друго прашање.

Постоењето на лев и десен пат е само за фантастиката и оние кои сакаат да читаат таква литература. Таквите претежно ги интересира егзотерија и квази-езотерија. Или пак се тешки верски фанатици што не сакаат да научат нешто ново.

Реално постојат три школи за духовен напредок , а не лев и десен пат (лев и десен реално е само мал сегмет од две дијаметрално спротиставени школи, кои не се исклучуваат). Меѓусебно измешани, или пак сосема исклучени едни од други зависи од перцепцијата на тој што трага за усовршување на духот.

Потполно се сложувам, поделбата на лев и десен пат е глупост, но не и од аспект на христијанството. Види, се што сакам да направам е да ја покажам Кјеркегоровската или-или дилема во конкретниов случај.

Значи, или Писмото треба да го сфатиме буквално, и тогаш нема место за езотериска пракса, или е тоа таен код кој треба да се дешифрира преку некоја врста на езотериска пракса. Двете, не може...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Самодекларацијата кон одредена религиозна група, не те прави по автоматизам и припадник на таа група.
Uh...samodeklaracijata i nekolku random rituali se edinstven zaednicki imenitel za pripadnosta kon odredena religiska grupacija...bidejki ako se odi prema nivnite sveti knigi, od osnovanjeto na nekoja religija da receme hristijanstvoto....do denes...nema nieden hristijanin...:D

Не мора телемит да верува во било што (и вера го разбираме малку поразлично од верувањето кое го објаснуваар христијаните, или муслиманите). Тоа го зборував веќе, да не сe повторувам.

Реално постојат три школи за духовен напредок ( добро е што е веќе ова е напишано! :) http://heptagramix.byethost31.com/?p=1178 ), а не лев и десен пат (лев и десен реално е само мал сегмет од две дијаметрално спротиставени школи, кои не се исклучуваат). Меѓусебно измешани, или пак сосема исклучени едни од други зависи од перцепцијата на тој што трага за усовршување на духот.

A egipetskata kniga na mrtvite e kabala pred kabalata?!

Mojsej znaes kade ucese ckolija?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Uh...samodeklaracijata i nekolku random rituali se edinstven zaednicki imenitel za pripadnosta kon odredena religiska grupacija...bidejki ako se odi prema nivnite sveti knigi, od osnovanjeto na nekoja religija da receme hristijanstvoto....do denes...nema nieden hristijanin...:D
A egipetskata kniga na mrtvite e kabala pred kabalata?!

Mojsej znaes kade ucese ckolija?
Ова можев да го кажам поинтересно ама ајде...
Египетската книга се куп ритуали, и многу езотерија. Така да, бидејќи нели „знаеме“ каде учел Мојсеј, такви ќе се и законите! :)

Потполно се сложувам, поделбата на лев и десен пат е глупост, но не и од аспект на христијанството. Види, се што сакам да направам е да ја покажам Кјеркегоровската или-или дилема во конкретниов случај.

Значи, или Писмото треба да го сфатиме буквално, и тогаш нема место за езотериска пракса, или е тоа таен код кој треба да се дешифрира преку некоја врста на езотериска пракса. Двете, не може...
Не се сеќавам во моментов, дали некаде пишува во таа книга како да се чита тоа писмо, сите тие зборови, како да се преведува? Хм... :cautious:
Да не треба секој 24-от или 72-от збор да се чита? :)
Или пак ете како што прашав претходно, за она мистериозно бен Нун, http://forum.kajgana.com/threads/Кој-е-Исус-Христос.32689/page-30#post-4219861 и што разбираме од преводите, а што би можеле од оригиналните симболи?
Зарем не се губиме во истите тие преводи, кои се ТОЛКУВАНИ од мноштвото!? Ме разбираш зошто може да биде некој и телемит и христијанин или било која вера, или пак ете масон? :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ова можев да го кажам поинтересно ама ајде...
Египетската книга се куп ритуали, и многу езотерија. Така да, бидејќи нели „знаеме“ каде учел Мојсеј, такви ќе се и законите! :)

Не се сеќавам во моментов, дали некаде пишува во таа книга како да се чита тоа писмо, сите тие зборови, како да се преведува? Хм... :cautious:
Да не треба секој 24 или 72 збор да се чита? :)
Или пак ете како што прашав претходно, за она мистериозно бен Нун, http://forum.kajgana.com/threads/Кој-е-Исус-Христос.32689/page-30#post-4219861 и што разбираме од преводите, а што би можеле од оригиналните симболи?
Зарем не се губиме во истите тие преводи, кои се ТОЛКУВАНИ од мноштвото!? Ме разбираш зошто може да биде некој и телемит и христијанин или било која вера, или пак ете масон? :)
Сега ли преводите се проблем? ;)

Па добро. Дилемата останува, само што ти ја бираш втората опција, дека заради лошите, погрешните преводи го сфаќаме писмото погрешно, и дека писмото всушност е код, иако мислиш дека ги пригрлуваш двете опции... :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Дилемата секако мора да остане :) Тоа е добро...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.038
Поени од реакции
83.473
Не.
И двата начина на толкување на Писмото водат кон иста цел.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не се сеќавам во моментов, дали некаде пишува во таа книга како да се чита тоа писмо, сите тие зборови, како да се преведува? Хм...
Една книга, се чита или толкува онака како што е напишана, се до оној момент каде што некаде во истата таа книга експлицитно се тврди дека тоа буквално читање на таа книга е погрешно, и дека е потребен посебен клуч за да се разбере. Такво тврдење во Библијата, нема.

Логички, не е потребно упатство за буквално читање и интерпретација зе некоја книга, додека за некое езотериско читање, потребно е да постои некоја напомена...
--- надополнето: Aug 11, 2011 4:51 PM ---
Не.
И двата начина на толкување на Писмото водат кон иста цел.
Пак истото. Зошто? Зошто би постоел езотериски пат кон Бог, ако овој, етичкиот, на секогој достапниот е доволен? Нема никаква логика...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Само уште една напомена. Една книга, се чита или толкува онака како што е напишана, се до оној момент каде што некаде во истата таа книга експлицитно се тврди дека тоа буквално читање на таа книга е погрешно, и дека е потребен посебен клуч за да се разбере. Такво тврдење во Библијата, нема.

Логички, не е потребно упатство за буквално читање и интерпретација зе некоја книга, додека за некое езотериско читање, потребно е да постои некоја напомена...
--- надополнето: Aug 11, 2011 4:51 PM ---

Пак истото. Зошто? Зошто би постоел езотериски пат кон Бог, ако овој, етичкиот, на секогој достапниот е доволен? Нема никаква логика...
Сигурен си дека е доволен? Етиката е променлива категорија како и моралноста!
И ете, бараш логика,а види каде „твориме“. Логика до одредена граница :) За понатаму тешко би одело :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сигурен си дека е доволен? Етиката е променлива категорија како и моралноста!
И ете, бараш логика,а види каде „твориме“. Логика до одредена граница :) За понатаму тешко би одело :)
Јас не сум сигурен во ништо. Јас сум ништоверник, така да не мислам дека етиката е пат за спасението. Меѓутоа, писмото така вели, јас само ги повлекувам крајните заклучоци... Божјите заповеди имаат тенденција на апсолутна важност, неменлива низ времето...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Tocno e toa deka postojat 3 shkoli za duhoven napredok, megjutoa toa shto go procitav na stranicata e cista zabluda.CRNA, BELA I ZOLTA -cisti gluposti.
Trite shkoli za duhoven razvoj kaj covekot se:​
1. Fakirska shkola ( koja shto go upotrebuva teloto za da postigne prosvetluvanje)​
2. Monarhska shkola ( koja gi upotrebuva emociite i slepata verba vo boga)​
3. Yoga shkola(koja go upotrebuva intelektot za da postigne prosvetluvanje)​
A samo za tvoja informacija, znam i za edna cetvrta,koja gi spojuva site 3.​
Se izvinuvan za moeto upagjane na temata. Ovoj odgovor nema nikakva vrska so istata pa zatoa i se izvinuvam.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Tocno e toa deka postojat 3 shkoli za duhoven napredok, megjutoa toa shto go procitav na stranicata e cista zabluda.CRNA, BELA I ZOLTA -cisti gluposti.
Trite shkoli za duhoven razvoj kaj covekot se:​
1. Fakirska shkola ( koja shto go upotrebuva teloto za da postigne prosvetluvanje)​
2. Monarhska shkola ( koja gi upotrebuva emociite i slepata verba vo boga)​
3. Yoga shkola(koja go upotrebuva intelektot za da postigne prosvetluvanje)
A samo za tvoja informacija, znam i za edna cetvrta,koja gi spojuva site 3.​
Se izvinuvan za moeto upagjane na temata. Ovoj odgovor nema nikakva vrska so istata pa zatoa i se izvinuvam.
Тоа што го прочита е САМО извадок од една малку поголема книга. Пишува на почетокот од тој текст. :)
И ако го забележа во тој текст цитираниот дел, и ако направиш споредба со твоите описи на твојата листа, па и нема нешто разлика :)

Жолтата Школа на Магиката ја смета, со потполна научна и филозофска непристрасност, реалноста на Универзумот како факт.
Зарем не е ова твојата трета школа? Зарем не пишува и во текстот за Тао Те Кинг? :)

Но како што кажав, тој текст е сосема мал извадок, така да дали е заблуда или не, ќе мора да ги прочиташ и другите делови, и да изградиш целосен став.

TheFrisb

(Астроном)
Член од
5 јуни 2011
Мислења
246
Поени од реакции
80
Синот
--- надополнето: Aug 12, 2011 4:11 PM ---
Божји

Kajgana Shop