Кој е Исус Христос?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Значи не веруваш дека има душа, него знаеш дека ја има. Ајде сега ти како атеист одговори ми на претходното прашање

Што е душата? Каде се наоѓа? Од што е создадена? Кој хемиски состав го има? Како се создала? Како еволуирала? Ја видел ли некој? Ја измерил ли? Итн....
Прочитај го претходниот пост. Размисли малку што напишав.
А после поработи малку на себе, на својата духовност надвор од религиската. Да се спознаеш и осознаеш себе си, да проникнеш во својата, не во нечија друга „душа“

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Прочитај го претходниот пост. Размисли малку што напишав.
А после поработи малку на себе, на својата духовност надвор од религиската. Да се спознаеш и осознаеш себе си, да проникнеш во својата, не во нечија друга „душа“
Ми зборуваше за свет и свесност. Пред тоа ми зборуваш за духовност. Дека си знаел дека постои душа. Дека има и нешто друго освен материја и енергија. А потоа ми велиш дека си атеист. На сево ова јас ќе ти кажам - Не знаеш што зборуваш. Ако си атеист има само материја и толку. Нити душа нити духовност. Ти сакаш да бидеш и двете изгледа - духовен атеист, атеист со принеси на теизам?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ми зборуваше за свет и свесност. Пред тоа ми зборуваш за духовност. Дека си знаел дека постои душа. Дека има и нешто друго освен материја и енергија. А потоа ми велиш дека си атеист. На сево ова јас ќе ти кажам - Не знаеш што зборуваш. Ако си атеист има само материја и толку. Нити душа нити духовност. Ти сакаш да бидеш и двете изгледа - духовен атеист, атеист со принеси на теизам?
ПО 1000 пат, духовност и теизам (религија) ама благе везе немаат едно со друго.

Прочитај го претходниот пост

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
ПО 1000 пат, духовност и теизам (религија) ама благе везе немаат едно со друго.

Прочитај го претходниот пост
Е го прочитав де, и ете не најдов одговор на моите прашања.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Е го прочитав де, и ете не најдов одговор на моите прашања.
Значи или не си прочитал или не си разбрал. Тоа ти е одговорот на сите твои прашања. Треба да се позмислиш.... и да поработиш на себе малку

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Аха а енергијата постои онака, сама од себе нели, без материјата. Како беше онаа равенката на Ајнштајн за енергијата? Вака вие атеистите држете си се до атеистичкото т.е. до материјалното и не ми зборувајте за духовно. Вие неможете да го разберете тоа. А за духовното во Христијанството има пишувано на долго и на широко, оти Христијанството е духовна религија.

Во Библијата баш има еден дел каде што се зборува за тоа. Дека световните, телесните луѓе (овде спаѓате вие) неможат да го разберат духовното. Чиста вистина. Духовното го разбираат само духовните луѓе.
Ако во ограниченоста на својот ум не успеваш да сместиш некој концепт, тоа не ти дава за право својата ограниченост да ја проектираш врз своите соговорници.

Можеби е подобро да прашаш, наместо да заклучуваш пред време.

Прашај.
--- надополнето: Jun 20, 2011 10:21 PM ---
Во Библијата баш има еден дел каде што се зборува за тоа. Дека световните, телесните луѓе (овде спаѓате вие) ...
Е што е сеа работава, ти си етерично, нематеријално битие, што ли?

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Тој што верува си ти. И тоа е јасно. Немам потреба да верувам во духовност (нерелигозна)
Јас знам некои работи кои ти изгледа не ги знаеш. Воопшто не ти е познато што е Атеист.

Постои голема разлика меѓу тоа дали светот само го носите во себе, или дали тоа и го знаете! Некој лудак може да изговори мисли кои потсетуваат на Платон, а некое малку побожно учениче во Хернхутскиот семинар размислува творечки за истите длабоки митолошки поврзаности што се јавуваат кај гностичарите или кај Зороастер. Меѓутоа, тој за тоа не знае ништо! Тој е дрво или камен, во најдобар случај животно, се додека тоа не го знае. Но, кога ке светне првата искра на тоа сознание, тогаш станува човек. Веројатно нема да ги сметате за луѓе сите тие двоношци кои се движат по улиците, само затоа што одат исправено и што своите новороденчиња ги носат по девет месеци? Па вие гледате колку од нив се риби, или овци, црви или пијавици, колку се мравки, колку се пчели! Само, во секој од нив постои можност да се роди човек, но дури тогаш кога тој ќе ги насети тие можности, дури тогаш кога ќе научи да ги направи делумно свесни, дури тогаш тие се негова сопственост.
Ти си дечко малоумен толку ќе ти кажам, овде не водиме дискусија за некој некого да заебе ама ти до сега цело време докажуваш колку си глупав т.е сам се заебуваш цело време.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Добро ти беше ова молецот и рѓата ама џабе никој не свати, ќе сватат кога ќе ги немаат нештата што не ги јаде ни молец ни рѓа, т.е касно.
Инаку Атеистите низ светот се 100% сигурни во себе дека Бог не постои, за нив се сигурни и не се замараат со другите, додека не го видат Бог нема да поверуваат. Па зошто вие квази-аетисти (ни самите не знаете што сте) се замарате по форумов и тролате цело време ?
Вучко, ти веруваш ли во Бог?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти си дечко малоумен толку ќе ти кажам, овде не водиме дискусија за некој некого да заебе ама ти до сега цело време докажуваш колку си глупав т.е сам се заебуваш цело време.
Ти си толку смотан што ако ти се пишани повеќе од две реченици не знаеш да разбереш, ти си заебан роден

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
(1)Ти си дечко малоумен толку ќе ти кажам, (2) овде не водиме дискусија за некој некого да заебе (3) ама ти до сега цело време докажуваш колку си глупав т.е (4) сам се заебуваш цело време.
WOW! како го само добро изаргументира својот став!

Колку смисловна реченица, сложена овака, со силогизам (2 кон 3), со аргументирана теза (1), со евидентен заклучок (4).... оваква немам прочитано одамна... морници ми поминаа... да не ми беше потписов толку откачен...

Ех, да можев и јас вака, во една реченица све да решам...
--- надополнето: Jun 20, 2011 10:37 PM ---
Прав верник нема да се замара, со ценовникот, прав верник е оној кој пости, се моли, има духовен татко, оди на исповед редовно, не го интересира дали поповите биле мафија или не ако грешат има кој да им суди, (1) во црква ќе остави пари од ќеф а не со презир кон црквата, исто така (2) ако некој нема пари и замоли да му го крштеваат детето секако дека ќе му го крштеваат.
1. Каков ќеф е тоа „оставање пари“? На икона ли оставаш? Што си викаш кога ги оставаш?

2. Ај, ко ќе ти се роди дете, однеси го на крштевка у соборна, па на попот кажи му „те молам, крсти ми го детево, ама да не ти платам“. ТЕ МОЛАМ! Ако ти го крсти, ја следниот ден ќе се замонашам.
--- надополнето: Jun 20, 2011 10:48 PM ---
Ајде тогаш земи објаси ми што ти подразбираш под духовност, и како, по што си ти тоа духовен човек.
Подолу имаш сеопшто прифатени дефиниции за духовност (ако треба превод, кажи). Ако се сложуваш со нив, тогаш ТЕ МОЛАМ посочи ми каде го гледаш Јахве тука:

[1] Spirituality is an inner path enabling a person to discover the essence of their being; or the “deepest values and meanings by which people live.”

[2] Spiritual practices, including meditation, prayer and contemplation, are intended to develop an individual's inner life; spiritual experience includes that of connectedness with a larger reality, yielding a more comprehensive self; with other individuals or the human community; with nature or the cosmos; or with the divine realm.

[3] Spirituality is often experienced as a source of inspiration or orientation in life.[4] It can encompass belief in immaterial realities or experiences of the immanent or transcendent nature of the world
--- надополнето: Jun 20, 2011 10:52 PM ---
Едноставен е неговиот одговор, незнае ништо, џабе се трудиш, мики одавна ги заебава со кратки прости одговори, за брзо време ќе почнам и јас.
Лелеморимајко.:unsure:

Баш како Мики?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Дискусијава тотално забега оф топик. Еве еден коментар со кој би сакал да се рефокусирам на темата, со респект кон сите. Веќе се изјаснив како православен, а мојот став во постов е лично видување бидејќи не претставувам ниедна институција.

До муслиманите: јасно е дека за вас Исус е пророк и не ја признавате неговата Божја природа. Пеки. Ама тоа не оправдува некои ваши агресивни ставови кон оние за кои Исус е Син Божји и кои веруваат во Него. Објаснивте што вели Кур`анот и почитувајте си го Кур`анот. Јас ве почитувам вас како луѓе и како верници кои (сакаат да) живеат по заповедите напишани во Кур`анот. Јас многу сум научил од добри муслимани. Ама немојте со сила исламот да го пикате во лице на оние кои не веруваат во мисијата на Мухамед и да „сечете глави“ на „неверниците“. Особено не со огромни фонтови и исцрпувачко долги постови.

До атеистите: за вас библијата е нелогична, Исус не постоел како историска личност, а ако го признавате, ја одрекувате неговата Божја природа. И вам ви велам во ред, тоа е ваше мислење и право. Ако науката ви дава одговор на сите прашања и ги задоволува сите ваши духовни потреби, браво за вас! Но дозвлете и други опции, ве молам.

Верата е надрационален опит и го надминува логичкото размислување затоа што бара поинаков пристап. Христос за православните е вистински, овоплотен син Божји, кој бил распнат на крстот без никаков грев. Неговото страдање, за православните, е вистинско и спасоносно. Христос не бил некаков ничеовски übermensch кој глумел болки на распетието, ами Богочовек со тело кое страдало како што би страдало секое друго човечко тело. Се разбира, ако се примени логичко расудување, овој чин, како и многу, многу други библиски концепти, настани, итн. е нелогичен, контрадикторен, невозможен, малоумен, сајнс фикшн, итн. И саможртвата е нелогична, но за оној кој љуби, е најормален чин. Родителската љубов е надрационална, нелогична, саможртвена. Така и христијанскиот Бог изгледа ненормален за светот, бидејќи наместо да убива, го жртвува единородниот Син за спасението на светот. И не принудува никого да верува во него.

Верата е слободен, надрационален опит, екстасис (не оној предизвикан со халуциногени супстанции, ами еден созерцателен, контепмлативно-искуствен чин.) Немора да се биде православен да се верува. Верата не се објаснува со теориски експликации, а уште помалку со препукувања по форуми. И не подлежи на научно преиспитување бидејќи бара поинаква методологија и ја трансцендира науката. Логиката никогаш нема да биде доволна да се поверува во Христа. Затоа и немам намера да спорам со логичките забелешки на атеистите – не дека ми е страв, туку затоа што нема поента. Јас не ја спорам нивната логика, но, да го цитирам DBack, „Ако во ограниченоста на својот ум (и искуство*) не успеваш да сместиш некој концепт, тоа не ти дава за право својата ограниченост да ја проектираш врз своите соговорници.“

Според мене, на Христос и православието не му е потребна апологија, ниту статистички бројки на застапеност, ниту агресивен пи-ар. Православието се сведочи. И за крај кон муслиманите и атеистите: милитантниот ислам или атеизам е еднакво одбоен како и било кој просилетизам или фундаменталистичка реторика, вклучувајќи ја и таа од „православните“ (со или без наводници, како сакате). И простете ми за долгиов пост.

Поздрав,

*моја додавка

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е то духовност ни оддалеку, туку оставањето паричен прилог или дар во храмот, за храмот или за заедницата, тоа е чин на милост материјална (телесна), кој како чин, е дел од духовноста од верните.

Едно прашање до Тебе, за да зачнеме, што е тоа духовност: дали можеш да ги видиш своите/Твоите гревови?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Тој што верува си ти. И тоа е јасно. Немам потреба да верувам во духовност (нерелигозна)
Јас знам некои работи кои ти изгледа не ги знаеш. Воопшто не ти е познато што е Атеист.

Постои голема разлика меѓу тоа дали светот само го носите во себе, или дали тоа и го знаете! Некој лудак може да изговори мисли кои потсетуваат на Платон, а некое малку побожно учениче во Хернхутскиот семинар размислува творечки за истите длабоки митолошки поврзаности што се јавуваат кај гностичарите или кај Зороастер. Меѓутоа, тој за тоа не знае ништо! Тој е дрво или камен, во најдобар случај животно, се додека тоа не го знае. Но, кога ке светне првата искра на тоа сознание, тогаш станува човек. Веројатно нема да ги сметате за луѓе сите тие двоношци кои се движат по улиците, само затоа што одат исправено и што своите новороденчиња ги носат по девет месеци? Па вие гледате колку од нив се риби, или овци, црви или пијавици, колку се мравки, колку се пчели! Само, во секој од нив постои можност да се роди човек, но дури тогаш кога тој ќе ги насети тие можности, дури тогаш кога ќе научи да ги направи делумно свесни, дури тогаш тие се негова сопственост.
Me воодушеви со постов :)
Koлку и да е болно за тие што повеќе тежнеат накај папагалите.
Како и да е, болката која ќе ја осетат кога ќе видат дека се папагали ќе биде
почетокот на радоста.
--- надополнето: Jun 21, 2011 10:11 AM ---
Едно прашање до Тебе, за да зачнеме, што е тоа духовност: дали можеш да ги видиш своите/Твоите гревови?
Целата стапица е во тоа да видиш "нешто" kaj тебе и да го крстиш грев.
Гревот мора да ти го оправда друг, ќе мора во црква да одиш и тн.
Кога еднаш ќе почнеш да се јадеш за тоа што си го направил несвесно тој момент ќе биде
почетокот на твојот крај. Гревот ствара антагонизам спрема самиот себе си.
Затоа јас би рекол дека самото постоење на гревот(како концепт) е најголем грев.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Me воодушеви со постов :)
Koлку и да е болно за тие што повеќе тежнеат накај папагалите.
Како и да е, болката која ќе ја осетат кога ќе видат дека се папагали ќе биде
почетокот на радоста.
Некој не сваќа дека духовноста си самиот ти, но ако си свесен за тоа, ако си го пронашол патот до себеспознанието. Никаква врска нема со библии, курани, тори, веди. Никаква врска нема ни со која и да е религија ниту митски приказни, ниту свесност со некакви си гревови.

Наизуст научените молитви, ни палењето свеќи, ни клањањато, нема да помогнат ја осознаат духовноста на човекот. Како што реков и претходно, Голема е разликата во тоа дали светот го носите во себе или тоа и го знаете. Не секој е свесен за тоа.

Тоа е она човечкото што го носиме во себе, што не разликува од другите створови. Се додека не се појави и најмала искра на тоа спознание, не си ништо повеќе од камен или дрво, или животно во најдобар случај. Ничие божје сподобие, или „божји образ“, заради тоа што одиме исправено и на две нозе, само по себе нема од нас да направи „Човек“.

Kajgana Shop

На врв Bottom