Кој е Исус Христос?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Добро луѓе, вие имате ли малку разум? Кој е Исус Христос? По илјада пати ви е објаснето. Да се верници на некоја друга вера и така и така. Си ја браните својата вера. Но не можам да разберам некои кои не веруваат во никаков бог, да го негираат постоењето на мојот Бог. Па вие не верувате во никаков бог. Апслолутно, оној кој не верува, декларативно во никаков бог, што бара овде да ми дискутира кој е Исус Христос? Што него тоа го интересера? Тој може да си верува дека не постоел и дека сето тоа е лага, и нека си верува во своето верување, во своето безбоштво, но не го разбирам што бара кога ќе дојде кај мене, во мојот дом, во мојата црква да ми проповеда дека нема бог? Или нема памет или е глуп. Трето нема.

F

Frankie Yale

Гостин
Добро луѓе, вие имате ли малку разум? Кој е Исус Христос? По илјада пати ви е објаснето. Да се верници на некоја друга вера и така и така. Си ја браните својата вера. Но не можам да разберам некои кои не веруваат во никаков бог, да го негираат постоењето на мојот Бог. Па вие не верувате во никаков бог. Апслолутно, оној кој не верува, декларативно во никаков бог, што бара овде да ми дискутира кој е Исус Христос? Што него тоа го интересера? Тој може да си верува дека не постоел и дека сето тоа е лага, и нека си верува во своето верување, во своето безбоштво, но не го разбирам што бара кога ќе дојде кај мене, во мојот дом, во мојата црква да ми проповеда дека нема бог? Или нема памет или е глуп. Трето нема.
Kajgana forumot e tvoj dom? Daj be odjebi Joane.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
....но не го разбирам што бара кога ќе дојде кај мене, во мојот дом, во мојата црква да ми проповеда дека нема бог? Или нема памет или е глуп. Трето нема.
Ова е јавен форум, од сите области и секој може на него да учествува. Нити е твој дом ниту е твоја црква.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Kajgana forumot e tvoj dom? Daj be odjebi Joane.
Каква кајгана бре? Кој тебе ти прави кајгана? Очигледно е дека си добил јаце на око, па не можеш да видиш.
--- надополнето: Jun 21, 2011 5:24 PM ---
Ова е јавен форум, од сите области и секој може на него да учествува. Нити е твој дом ниту е твоја црква.
П.С. одговорот до франки јале (или џале) важи и за тебе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Каква кајгана бре? Кој тебе ти прави кајгана? Очигледно е дека си добил јаце на око, па не можеш да видиш.
--- надополнето: Jun 21, 2011 5:24 PM ---

П.С. одговорот до франки јале (или џале) важи и за тебе.
А ова важи за тебе. Баш ме заболе дали ти се допаѓа нашето присуство тука.
--- надополнето: Jun 21, 2011 5:32 PM ---
Eve go Miki2 nastapuva na scena.... :confused:
А да не е тој со друг ник? Претпладне еден попладне друг? :D

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Би требало прашањето да е ШТО е Исус Христос и зошто името му е крпеница од еврејски и грчки?
И зошто има христијани што „знаат“ дека Христос му е презиме?:eek:
Што е Исус за православните е веќе одговорено. За тебе што е не знам. А името не е крпеница. Еве ги изворниците:

хебрејски: Yeshua Ha Mashiach
точниот изговор и графија тука: http://www.hebrew4christians.com/Names_of_G-d/Yeshua/yeshua.html

арамејски: Ea-shoa' M'shee-khah
точниот изговор и графија тука: http://www.v-a.com/bible/jesus.html

Хебрејски и арамејски се два многу слични семитски јазици. И двата се зборуваат денес во современа форма. Еврејскиот во Израел, а арамејскиот во Сирија, Ирак. Христос зборувал арамејски.

Исус е лично име и во македонскиот доаѓа од грчки, Iesous, кое пак е транслитерација на Yeshua, односно Jehoshua, и значи „Бог е спасение.“ Инаку, името Yeshua се среќава многу години пред Христа, во Стариот Завет, како и во времето на Христа.

Христос доаѓа од грчкиот превод на еврејскиот Mashiach и значи "помазаник." Според Еврејскиот старозаветен закон, кралевите, свештениците, и пророците биле помазувани. Христос ги обединил овие три функции. Христос (или Mashiach) не е презиме/семејно име. Во тие времиња, во јудејската цивилизација немало презимиња, и чести биле ваквите референци кои се однесувале на функциите/занаетот/професијата/социјалната класа, итн. За верните во Христа, јасно е која била неговата функција. Оттаму и вториот дел од името, т.е., Христос.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.057
Поени од реакции
83.515
Нема никаква потреба од ваква реакција, затоа што на форум секој има право да го изложи своето мислење.
Дали некој верува или не во Господ Бог Исус Христос, тоа ама баш никако не ја менува неговата природа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.194
Поени од реакции
12.173
Што е Исус за православните е веќе одговорено. За тебе што е не знам. А името не е крпеница. Еве ги изворниците:

хебрејски: Yeshua Ha Mashiach
точниот изговор и графија тука: http://www.hebrew4christians.com/Names_of_G-d/Yeshua/yeshua.html

арамејски: Ea-shoa' M'shee-khah
точниот изговор и графија тука: http://www.v-a.com/bible/jesus.html
Може да ми потенцираш каде точно се споменува името во Стариот Завет?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Може да ми потенцираш каде точно се споменува името во Стариот Завет?
Мислев на постоење на лично име Yehoshua. На такво споменување мислев. Не знам дали сум јасен. Еден од примерите е „Осија“ -- тоа е форма на Yehoshua, Joshua, Josue. Коренот е ист -- од Yehoshua.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.194
Поени од реакции
12.173
Каде во Стар
Инаку, името Yeshua се среќава многу години пред Христа, во Стариот Завет, како и во времето на Христа.
Каде се споменува во стариот завет, каде се споменува пред да биде популаризирано од рисјаните?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.194
Поени од реакции
12.173
Книгата на пророк Осија
http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Osija 1

или на англиски
The Book of Josue
Во твоите линкови името се пишува и чита на многу подруг начин (популарен), кое што можеби се пишува на сосема друг начин и се чита на сосема друг начин, кое што е можеби надополнување на богот од стариот завет. Убаво вели: Исус на еврејски (за христијани) :)

יְהוֹשֻׁעַ Осија на македонски, е различно од тоа што ти го понуди претходно како името Исус (на македонски).

Kajgana Shop

На врв Bottom