Кој е Исус Христос?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Што има врска кој како ги арчи своите пари?

Ако некој се промовира дека е божји слуга кој му служи на бога и за тоа „се откажува од земните задоволства“ и „својата награда ќе ја добие на небесата“, тогаш КОЈ КУР му се нему земни пари и задоволства?

Поповите треба да живеат од доброволни прилози.

Ценовникот е институција која постои во ПРАВНИ СУБЈЕКТИ.

МПЦ, СПЦ, на Чорбаџија дувлото, или било која друга „црква“ се ПРАВНИ СЕКУЛАРНИ ЛИЦА!!!

Тоа се КАПИТАЛИСТИЧКИ ФИРМИ кои се богатат на грбот на своите КЛИЕНТИ.

Во целата оваа приказна нема ни Д од духовно. Сите овие се капиталистички гнаси кои паразитираат на грбот на неуките и разочараните на кои ИМ ВЕТУВААТ работи кои се НЕВИСТИНИТИ и кои ги ЗАПЛАШУВААТ со пекол кој НЕ ПОСТОИ.

Дувло на опортунисти кои сакаат леб без мотика и моќ без заслуга.

Све тоа треба да се АПСИ со ред!
Cool story. Баш ќе пратам по тоа вестите на ТВ, да видам дали веќе еднаш ќе почнат со тоа апсењава. За другото нема што да ти кажам кога не знаеш. А, гледам и за духовно почна да зборуваш. А знаеш ти што е духовно? Што е дух, а што душа? Не беше ли ти материјалист/еволуционист. Од кај ти ќе знаеш што е духовно?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А знаеш ти што е духовно? Што е дух, а што душа? Не беше ли ти материјалист/еволуционист. Од кај ти ќе знаеш што е духовно?
дали ти знаеш што е?
Од кога духовното е „приватна сопственост“ на црквата и религиозните?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што има врска кој како ги арчи своите пари?
Лично, уопште не се замарам со то, кој како ги арчи совите пари, но на нерви ми одат фаци , кои цел живот арчат пари на нешта кои ги јаде и молецот и рѓата, а „какаат„ кога треба да платат за нешта за кои се плаќа еднаш во животот...:mad:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Cool story. Баш ќе пратам по тоа вестите на ТВ, да видам дали веќе еднаш ќе почнат со тоа апсењава. За другото нема што да ти кажам кога не знаеш. А, гледам и за духовно почна да зборуваш. А знаеш ти што е духовно? Што е дух, а што душа? Не беше ли ти материјалист/еволуционист. Од кај ти ќе знаеш што е духовно?
Што знаеш ти, па, за духовно? Ако за тебе православната МПЦ е духовна, нема што да збориме.

Верувам дека ме читаш што пишувам пошто доволно често ме цитираш. Ако е тоа така, би требало и да ги имаш прочитано моите позиции во врска со духовноста (спиритуалноста) и за искривоколчената варијанта на институционалната црковна „духовност“ која најчесто се сведува на коленичарење и откупување на гревови со масло, фротир или кеш.

Последниве две се све, освен духовност. Еве, на пример, Мики нема појма што е спиритуалност, а себе се смета за врховен верник. Нели ти е тоа дебилно?

Сигурен ли си дека не бркаш поими (духовност и религиозност)?
--- надополнето: Jun 20, 2011 2:37 PM ---
Лично, уопште не се замарам со то, кој како ги арчи совите пари, но на нерви ми одат фаци , кои цел живот арчат пари на нешта кои ги јаде и молецот и рѓата, а „какаат„ кога треба да платат за нешта за кои се плаќа еднаш во животот...:mad:
Јас не какам. Јас на гнасни, лажливи манипулатори никогаш не им плаќам. Ниту на поп, ниту на надрилекар или гатач.

Каков тоа молец и 'рѓа споменуваш?!? Молецот и 'рѓата се најсоодветни како компарација на институционалните религии. Ништо не нудат, освен лаги, измами и закани.

То све треба да се АПСИ!!!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
дали ти знаеш што е?
Од кога духовното е „приватна сопственост“ на црквата и религиозните?
Што знаеш ти, па, за духовно? Ако за тебе православната МПЦ е духовна, нема што да збориме.

Верувам дека ме читаш што пишувам пошто доволно често ме цитираш. Ако е тоа така, би требало и да ги имаш прочитано моите позиции во врска со духовноста (спиритуалноста) и за искривоколчената варијанта на институционалната црковна „духовност“ која најчесто се сведува на коленичарење и откупување на гревови со масло, фротир или кеш.

Последниве две се све, освен духовност. Еве, на пример, Мики нема појма што е спиритуалност, а себе се смета за врховен верник. Нели ти е тоа дебилно?

Сигурен ли си дека не бркаш поими (духовност и религиозност)?
--- надополнето: Jun 20, 2011 2:37 PM ---
Вие ако сте атеисти, еволуционисти, тогаш исто како што не верувате во Бог, не треба да верувате ни во дух, душа и духовност. Вие сте материјалисти, а духовноста нема допирни точки со вашиот материајлизам.

Ако за тебе православната МПЦ е духовна, нема што да збориме.
Во право си, нема што да збориме.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Вие ако сте атеисти, еволуционисти, тогаш исто како што не верувате во Бог, не треба да верувате ни во дух, душа и духовност. Вие сте материјалисти, а духовноста нема допирни точки со вашиот материајлизам.
Многу голема грешка си
Духовно =/= религиозно
Т.е. ништо заедничко немаат.

И уште една заблуда, ништо помал материјалист не си ти од мене.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
А што православен ќе беше де, кој не одобруе ова или она?...Православен „на папир?
Мики, ако за тебе православието е клуб на клонирани истомисленици, за мене не е. А дали сум на папир или не, има Божји суд. Твојот е ирелевантен.

Воа е саде паушален став, изразен врз основа на личната омраза кон свештенствтоо, кон Црквата и во крајна инстанца, омразата кон Христа Богочовекот!
Сулудо е да ми припишуваш омраза кон свештенството, уште посулудо е мојата критика да ја поврзуваш со омраза кон Христа (па уште со извичник). Не знам шо ќе ти се вакви пацерски дедукции.

Категоријата „институицоналирана религија„ е став кој папагалски го преповторуваат саде протестантите на формуов (а и надвор од форумов) а не и членовите во Црквата Христова!
Не дечко, конкретно се произнесов за злоупотребата на дел од свештенството. Институционализираната (не институционалирана, таков збор нема) злоупотреба на Христовата вистина е реалност и, за жал, постои. Црквата Христова (односно, соборот на верните) не е предмет на мојата критика.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во право си, нема што да збориме.
Ти си материјалист, да ти ово-оно... ;)

Материјалист е оној кој остава зејтин и пари во црква надевајќи се дека ќе си купи место во рајот. Со пари мир не се купува. Ниту со поклони. Освен ако не си копиљ у тиквата, ти текнува?

Јас во дух не верувам. Ниту во духови. Тоа се приказни за мали деца, а ја сум веќе старо магаре.

Духовноста, пошто глеам не си кликнал на линковите, нема многу допирни точки со капиталистички институции какви што се христијанските цркви. Заблудата која веќе 2 милениуми подло ја шират овие (и сите останати организирани и институционализирани религии) е дека религијата е духовност и дека религиозниот човек е духовен човек. Светов е препол со примери кои го покажуваат спротивното.

За да човек е духовен (спиритуален) не му треба религија. Доволно е да се заврти кон себе и да се потруди да се чуе и доживее.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Многу голема грешка си
Духовно =/= религиозно
Т.е. ништо заедничко немаат.

И уште една заблуда, ништо помал материјалист не си ти од мене.
Ти си материјалист, да ти ово-оно... ;)

Материјалист е оној кој остава зејтин и пари во црква надевајќи се дека ќе си купи место во рајот. Со пари мир не се купува. Ниту со поклони. Освен ако не си копиљ у тиквата, ти текнува?

Јас во дух не верувам. Ниту во духови. Тоа се приказни за мали деца, а ја сум веќе старо магаре.

Духовноста, пошто глеам не си кликнал на линковите, нема многу допирни точки со капиталистички институции какви што се христијанските цркви. Заблудата која веќе 2 милениуми подло ја шират овие (и сите останати организирани и институционализирани религии) е дека религијата е духовност и дека религиозниот човек е духовен човек. Светов е препол со примери кои го покажуваат спротивното.

За да човек е духовен (спиритуален) не му треба религија. Доволно е да се заврти кон себе и да се потруди да се чуе и доживее.
Пошто гледам слабо ви оди да ги разберете моите постови да ви троа пообјаснам. Кога велам материајлист ви зборувам за ова

http://en.wikipedia.org/wiki/Materialism

In philosophy, the theory of materialism holds that the only thing that exists is matter

Тоа е ставот на вас атеистите. Се што постои е материја, атом. Епа тогаш објаснете ми како можете да ја сместите духовноста во овој, според вас материјален свет. --- надополнето: Jun 20, 2011 6:12 PM ---
Само немојте да ме гњавите со глупоста Spiritual atheism.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Пошто гледам слабо ви оди да ги разберете моите постови да ви троа пообјаснам. Кога велам материајлист ви зборувам за ова

http://en.wikipedia.org/wiki/Materialism

In philosophy, the theory of materialism holds that the only thing that exists is matter

Тоа е ставот на вас атеистите. Се што постои е материја, атом. Епа тогаш објаснете ми како можете да ја сместите духовноста во овој, според вас материјален свет.--- надополнето: Jun 20, 2011 6:12 PM ---
Само немојте да ме гњавите со глупоста Spiritual atheism.
Не, тоа не е ставот на нас атеистите. Единствен став заеднички на атеистите е дека прикаските за бог се мит.

Повторно ти велам
Духовно =/= религиозно (или читај Духовно е различно од Религиозно)
Ако тоа ти е проблем да разбереш, тогаш си ги збркал лончињата, и ни религиозно знаеш што е, ниту пак што е атеизам.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Енергија, во најразлични облици и форми.
Аха а енергијата постои онака, сама од себе нели, без материјата. Како беше онаа равенката на Ајнштајн за енергијата? Вака вие атеистите држете си се до атеистичкото т.е. до материјалното и не ми зборувајте за духовно. Вие неможете да го разберете тоа. А за духовното во Христијанството има пишувано на долго и на широко, оти Христијанството е духовна религија.

Во Библијата баш има еден дел каде што се зборува за тоа. Дека световните, телесните луѓе (овде спаѓате вие) неможат да го разберат духовното. Чиста вистина. Духовното го разбираат само духовните луѓе.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Добро ти беше ова молецот и рѓата ама џабе никој не свати, ќе сватат кога ќе ги немаат нештата што не ги јаде ни молец ни рѓа, т.е касно.
Инаку Атеистите низ светот се 100% сигурни во себе дека Бог не постои, за нив се сигурни и не се замараат со другите, додека не го видат Бог нема да поверуваат. Па зошто вие квази-аетисти (ни самите не знаете што сте) се замарате по форумов и тролате цело време ?

F

Frankie Yale

Гостин
Аха а енергијата постои онака, сама од себе нели, без материјата. Како беше онаа равенката на Ајнштајн за енергијата? Вака вие атеистите држете си се до атеистичкото т.е. до материјалното и не ми зборувајте за духовно. Вие неможете да го разберете тоа. А за духовното во Христијанството има пишувано на долго и на широко, оти Христијанството е духовна религија.

Во Библијата баш има еден дел каде што се зборува за тоа. Дека световните, телесните луѓе (овде спаѓате вие) неможат да го разберат духовното. Чиста вистина. Духовното го разбираат само духовните луѓе.
Hristijanstvoto nema ni d od duhovnost, sto e duhovnost spored tebe, ostavanje deset denari pokraj omilenata ikona vo crkva, plakanje na krstevanja? Toa e duhovnost?

Kajgana Shop

На врв Bottom