Кој е Исус Христос?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Maлку може ќе биде тешко прифатливо за тие што имаат слика за тоа кој бил Имануел(Исус) Христос.
У секој случај добро е да се види па макар и тешко прифатливо да е.
[video]http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Isusov_grob_u_Kasmiru.avi[/video]

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.050
Поени од реакции
83.492
Божја инкарнација (во Малкут) во една единствена централна точка, каде што се вкрстуваат правата на времето и правата на просторот: На крстот, за отплата на нашите гревови.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Простете што се убацувам ничим изазван, ама ова прашање не е само до Боби, него до сите православни.

Ајде сега ти, Боби, кажи ми каде пишува дека попот треба да наплаќа 50EUR од сиромашна бабичка за да и' го закопа мажот?
И уште едно прашање: Каде Исус вели дека попот треба/може/смее (како сакаш) да вози Лендровер од 60000 EUR кога оди по сиромашните села да збира арач?
Никаде не пишува и срамно е -- тарифите во Православната црква неможат да се одбранат со ниеден аргумент (веднаш да разјасниме, јас сум православен и не ги одобрувам!). DBack сериозно го проблематизира примерот на свештениците кои, другите ги подучуваат на скромност, а самите живеат во лускуз. Секоја институционализирана религија има огромен проблем со вакви и полоши примери. Сепак, познавам поинакви свештеници кои доследно го живеат она кое го проповедаат. Процентуално малку се, за жал. Ретки се таквите кои се добри кон сите, чесни и кога можат да украдат, незлобиви и кога ги навредуваат, скромни и кога им се нуди богатство и слава. Како и дијамантите, ваквите свештеници (и луѓе воопшто) се многу ретки. Но, нивните дела и пример, (пак ќе направам споредба со дијамантите ) се блескави.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Никаде не пишува и срамно е -- тарифите во Православната црква неможат да се одбранат со ниеден аргумент (веднаш да разјасниме, јас сум православен и не ги одобрувам!). .
А што православен ќе беше де, кој не одобруе ова или она?...Православен „на папир?
--- надополнето: Jun 20, 2011 8:27 AM ---
DBack сериозно го проблематизира примерот на свештениците кои, другите ги подучуваат на скромност, а самите живеат во лускуз..
Воа е саде паушален став, изразен врз основа на личната омраза кон свештенствтоо, кон Црквата и во крајна инстанца, омразата кон Христа Богочовекот!
--- надополнето: Jun 20, 2011 8:29 AM ---
Секоја институционализирана религија има огромен проблем со вакви и полоши примери.
Категоријата „институицоналирана религија„ е став кој папагалски го преповторуваат саде протестантите на формуов (а и надвор од форумов) а не и членовите во Црквата Христова!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Воа е саде паушален став, изразен врз основа на личната омраза кон свештенствтоо, кон Црквата и во крајна инстанца, омразата кон Христа Богочовекот!
Значи, кој не сака да му плаќа астрономски суми на поповите, 50 евра за погреб, 90 евра за вечавка, итн, автоматски е против Христа Богочовекот?

Арамии гнасни, да ви се сотри семето...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи, кој не сака да му плаќа астрономски суми на поповите, 50 евра за погреб, 90 евра за вечавка, итн, автоматски е против Христа Богочовекот?
Не рипај и н скокај: лично, убеден сум дека арчиш пари наоколу ка неарен за секоја помодна будалаштина, ама кога требит да платиш нешта кои се плаќаат ЕДНАШ во животот, све ти се чини дека е многу скапо, а? Логика е то, логика...

Признавам, 5о Евра е „астрономска„ цифра, за разлика од купување кола секои 5 години, која е обична „ситница„!

--- надополнето: Jun 20, 2011 8:40 AM ---
Арамии гнасни, да ви се сотри семето...
Глеј да не Ти се врати клетвава од глава, па тогаш другите ќе Ти бидат криви...:rolleyes:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не рипај и н скокај: лично, убеден сум дека арчиш пари наоколу ка неарен за секоја помодна будалаштина, ама кога требит да платиш нешта кои се плаќаат ЕДНАШ во животот, све ти се чини дека е многу скапо, а? Логика е то, логика...
--- надополнето: Jun 20, 2011 8:40 AM ---

Глеј да не Ти се врати клетвава од глава, па тогаш другите ќе Ти бидат криви...:rolleyes:
Еднаш а? Еднаш венчавка, два три пати крштевка, еднаш погреб, да не зборувам за крштевање вода и слични глупости, кога поповите како питачи одат по куќите и засмрдуваат таму.

Гнаси арамиски.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еднаш а? Еднаш венчавка, два три пати крштевка, еднаш погреб, да не зборувам за крштевање вода и слични глупости, кога поповите како питачи одат по куќите и засмрдуваат таму.
Погледни го болтуваното: темјанот му „смрди„ саде на лукавиот и неговите браќа и слугите демонски овоземни...А? Или, мислиш дека е поинаку? :D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Погледни го болтуваното: темјанот му „смрди„ саде на лукавиот и неговите браќа и слугите демонски овоземни...А? Или, мислиш дека е поинаку? :D
Да бе МИКИ1, јас сум опседнат од легион на демони, и ми смрди темјанот.

На поповите и на владиците ништо не им смрди, парите си се пари...

Неписмен еден.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Темјанот го намалува крвниот притисок, затоа некои луѓе не можат да го поднесат и им се лоши...да не се саде све тоа ѓаоли

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Реално, ти си за грев...
Ак имаш нешто да пишеш на темава-пиши. На лични навреди не паѓам, оти ничии и никакви навредни нема да ја променат мојата вероисповест.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Што има врска кој како ги арчи своите пари?

Ако некој се промовира дека е божји слуга кој му служи на бога и за тоа „се откажува од земните задоволства“ и „својата награда ќе ја добие на небесата“, тогаш КОЈ КУР му се нему земни пари и задоволства?

Поповите треба да живеат од доброволни прилози.

Ценовникот е институција која постои во ПРАВНИ СУБЈЕКТИ.

МПЦ, СПЦ, на Чорбаџија дувлото, или било која друга „црква“ се ПРАВНИ СЕКУЛАРНИ ЛИЦА!!!

Тоа се КАПИТАЛИСТИЧКИ ФИРМИ кои се богатат на грбот на своите КЛИЕНТИ.

Во целата оваа приказна нема ни Д од духовно. Сите овие се капиталистички гнаси кои паразитираат на грбот на неуките и разочараните на кои ИМ ВЕТУВААТ работи кои се НЕВИСТИНИТИ и кои ги ЗАПЛАШУВААТ со пекол кој НЕ ПОСТОИ.

Дувло на опортунисти кои сакаат леб без мотика и моќ без заслуга.

Све тоа треба да се АПСИ со ред!

Kajgana Shop

На врв Bottom