Кој го победи фашизмот?

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
5.000 ЈУГОСЛОВЕНСКИ офицери (не беа ваљда во кралевина Југославија сите офицери - Срби) кој беа во заробеништво во германија се ништожна бројка во однос на затворени и убиени Евреи, Совети, Пољаци, Роми...

Гете учеше (покрај мајчин Германски) Латински, Грчки, Француски, Англиски. За Српски не сум сигурен, таков податок не најдов... ако имаш некој веродостоен извор...

И за Бизмарк то шо на умирачка рекол “Србија“ (да не кренал и три прста), ми е малце чудно. Кој извор то го наведува?

Инаку тој свештенико заборавил да каже дека доста Срби убиле Срби во војната, комунисти против четници и обратно. Па воглавном и кон тоа се сведуваше целата војна во југославија, Четници, Усташи, Недиќевци, Домобрани, Љотиќевци, Партизани... се едно против друго.

Не знам што толку те потресе некакво Српско “јунаштво“ Па Србија за време на војната имаше марионетска влада, и вооружени одреди под покровителство на Германија. То не лажеа после комуњарите дека Тихи и Прле во Белград отепале 11 германски генерали, 34 полковници 129 капетани и 3-4 бригади обични војници и што уништиле неколку стотина камиони тенкови, вагони, авиони (и една подморница)
То ти е шоу бизнис. Најголемите и најславни битки против Германците се водеа во Босна и Хрватске. Србија на крајот ја ослободија црвено армејците а во Срем гинеа Македонците. Најголем број Срби пострадаа повлекувајќи се со Германците и Усташите кон Австрија.
Со ова твое размислување, ти си си греота сам по себе и затоа ти простувам...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
A sada molim te opusti se i lezi ...

Ajde mi reci nesto o tvojoj majci ...:smir:

Ova ti zvuci poznato a speci ?

Se znae koj pobedil prvo sam sebe se pobedil onoj Hitlercho oti pocnale da mu deluvaat amfetaminite i SPIDOT koj go krkal pa ne mozel da rasudue dobro, a posle dosle Rusite i im ebale majkata ... aj nesto i demek USA so Normandija al glavniot teret go prezele Rusite ete toa e
И покрај то што напиша остана дека гете учел латински, француски, грчки и англиски, дека не се знае дали бизмарк рекол србија на умирачка и дека 5000 ЈУГОСЛОВЕНСКИ офицери се капка во море во заробениците по логоритѕе и дека во Србија се водела братоубиствена војна во која Србин истребуваше Србин.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Кога Англија, Франција, Полска, Белгија, Норвешка, Холандија, војуваа против Германија, СССР беше сојузник на Германија. СССР и Германија заедно ја нападнаа Полска. СССР и Германија заедно развиваа оружја, соработуваа....

А аватарот твој ми личи на некој симбол на здружение на гулабари... вака ко ќе погледне чоек.
Aj prv del ok al deka razvivale zaedno oruzje e toa ne mi e poznato ... ama prasanjeto po temata e koj go pobedi fashizmot znaci na kraj po mene valjda koj najveke doprinel neli ?

Daklem Rusite po mene ...sea speci ke zborime za galabite ili za ergelata na ovoj nad mene ?

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Во еден документарец на BBC , се збореше дека Сталин и Хитлер имале само договор на ненапаѓање и дека СССР нема да се меша во војната која ја води Германија...
Сталин бил повеќепати предупредуван од своите генерали, но тој несакал ни да чуе, ЗАТОА ШТО ПРЕМНОГУ МУ ВЕРУВАЛ НА ХИТЛЕР...!!!
Кога го разбудиле неговите луѓе за да му кажат дека Германија навлегува со голема војска на Руска територија, првите зброви на Сталин биле: "Брзо обавестете го Хитлер, тој сигурно незнае за ова...!!!"
Толку многу и безусловно му верувал, затоа и СССР не бил подготвен за одбрана...

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Abe si se nasle i dvajcata psihopati :smir:

Eva Braun na Hitler mu bila vnuka u stvari a se spekulira deka radi spidovinata toj bil impotenten a Staljin bil tipicen psihopat ubiec koj po smrtta na prvata zena i dete pocnal da mrzi sve zivo i divo... nesto ko Alien vs predator :tv:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
СССР солидно ја помагаше Германија на почетокот, им го даде пристаништето во Мурманск на користење, им даваа материјални добра, така да Хитлер сам си е крив што ги нападна СССР. Требаше да удри на Англија, да го заземе Гибралтар, со што ќе го собере западен Медитеран и голема порција од Атлантикот, а требаше и рано во војната да се истовари во Англија чија авијација тогаш не беше јака, а и зоните за копнените сили тешко дека ќе се спротивставеа на Германија. Е тогаш, светот би имал друг облик. Додуша, тоа и го сакал, но Италија расипала план.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Германската војска никогаш немала можност да направи инвазија на Англија. Прво немаше воздушна надмоќ, второ немаше средства (бродови) да префрли озбилен број на војници за кусо време на англискиот брег.
Советите немаа ни оружје ни храна ни облека ни гориво ни материјали ни добри офицери. Се што имаа да понудат се маси на војници кои гу пуштаа во глутници да умрат без везе.
Еве зошто:
СССР доби од Америка, Англија (која исто беше во тешка состојба) и Канада огромна помош во оружје во храна, опрема, возила, лекови, гориво, репроматеријали. Тоа беа иљадници тенкови, авиони, храна за милиони војници, гориво за месеци и месеци војување, чизми за милиони....
СССР војуваше од 1941 (август) до 1945 (мај) значи не цели 4 години
Германија војуваше од Септември 1939 до Мај 1945 (не цели 6 години)
Германија војуваше против Полска, Франција, Норвешка, Белгија, Холандија, Југославија, Грција, СССР, Америка,
СССР војуваше до 1944 на своја територија
СССР изгуби 10.700.000 ввојници
Германија изгуби 5.530.000 војници. (и тоа за 6 години војување и на фронтови ширум европа, африка и СССР)
Значи советскиот војник беше многу послабо обучен и воден од многу послаби офицери од германските

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Dali vie mislite deka fashizmot e pobeden?Se lazhete,dojdete vo Germanija i ke vidite deka ovde seushte fashizmot postoi,nema da vidite vonici vo uniformi so kukasti krstovi ama ke primetite kako ve gledaat nakrivo zatoa shto se stranec.Shto se odnesuva do toa shto se sluchuvalo za vreme na vtorata svetska vojna mozham da vi kazham deka Makedoncite imale znachajna uloga pri krajot,koga bila bitkata na Sremskiot front vo koja se borel i mojot dedo,site se posrale samo nashite ostanale!!! Vo Makedonija skoro i da nemalo Germanci,kaj nas bile kletite Bugari ama nemale nekoj mnogu golem uspeh,zaminale i tie kako porazeni.Znam deka vo Strumica ima edno mesto shto go vikaat Germanski Grob,chudno e malce zoshto taka se vika ama sega ke vi objasnam.Nekoj Germanski vojnik so motor patuval tranzit preku Strumica,patot megju Strumica i Kosturino e so dosta krivini,toj ne mozhel edna od tie krivini da fati i tamu si e..l majkata :pos2:.Ova e posvetlata strana na Vtorata Svetska Vojna,ako nekoj znae nekoja interesna sluchka neka ja napishe :nesum:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
  • Во август 1939 Сталин потпиша пакт за ненапаѓање со Хитлер, за да го задржи агресивниот Хитлер подалеку од Русија.
  • Двата диктаторски режими со моќни армии ја нападнаа Полска и ја поделија меѓу себе.
  • Додека Хитлер ја окупира пола Европа од Норвешка до Грција, Русија ги окупира Балтичките држави и делови од Финска и Романија
  • За да го држи Хитлер задоволен и настрана, Русија според договорот ја снабдуваше нацистичка Германија со огромну количества воени средства па дури и со логистичка асистенција.
  • На 22 Јуни, 1944, Германија заедно со своите сојузници Финска,Романиа,Унгарија,Бугарија,Италија, ја нападна Русија со огромен изненадувачки напад.
  • Силната Германска армија, најмоќната во тој период, ја употреби својата позната Блитзкраиг тактика, и благодарение на заспаноста и неспремноста на Руската армија близу границата, Германците со големи и брзи победи ја порази храбрата но изненадена Руска армија, присилувајќи милиони Руски војници да се предадат.
  • Германската армија, истрошена изморена и необезбедена да војува во тешки зимски услови како Руските, беше сопрена на влезот од Москва.
  • Русите преживеаја и закрепнаа по огромнит загуби, ја зацврстијата својата сила борејќи се бестрашна и успеаа да ја истуркаат Германската војска се до Берлин, а со тоа лансирајќи се себеси во супер-сила, еднаква на САД.
Она што било ПРЕСУДНО во Германскиот напада е следново:
  1. Уште пред Германската инвазија во јуни 1941, Руското раководство и генералите правеа постојани ирационални безбројни грешки, не само како и КАДЕ ја распоредија Руската армија, туку и од аспект на воено планирање, воено обезбедување/снабдување со средства, и политички одлуки.
  2. Само што започна војната и веднаш се забележа квалитативната разлика во предноста на Германската армија над сиромашните Руски војничиња што резултираше во беспрекорно изведени успешни напади и брзи победи, успешно уништување на гигантската Руска армија во првите денови и недели од инвазијата.
Меѓутоа останува прашањето зашто Сталин му дозволил на Хитлер да стигне до самите Руски граници, кога можел да го сопре уште во Полска.

Сталин потпишал договор за ненапаѓање со Хитлер, пред се да купи време.
Како што големите сојузници го планираа нападот на Нормандија цели 2 години, така и Сталин имал свој план и намерно чекал додека Германија да се преокупира со Британија и Франција.
Во меѓувреме вршел масовна мобилизација на МИЛИОНИ Руски војници, произведувајќи големи количества оружје.

Планот претпоставувал огромен напад врз Германските сили со што Русија би се впуштила со свои интереси во Европската војна:

1. Пресекување на главниот извор со нафта на Германската армија, близу Плоешти Романија, со намера да ја парализира и онеспособи Германската армија во недостаток на гориво.
( Ова и се случи, меѓутоа дури во 1944)
2.Напад на истрошената Германска армија во потегот од север со Финска па се до Црно Море
(Истот напад го започнал Хитлер во инвазијата на Русија:) )
3. Русија да продолжи со КОМУНИСТИЧКОТО “ОСЛОБОДУВАЊЕ“ на ЦЕЛА Европа се до Шпанија, со што би ја ставиле под својот брутален тоталитарен режим цела Европа.

Е сега што е иронијата?

Хитлеровска Германија ја претркала Русија во намерата за само неколку недели :)

Така да, што може да се заклучи?

Сталин намерно му овозможил на Хитлер да му го исчисти патот низ Европа, со што Русија многу лесно би навлегла низ целиот континент во веќе истрошените држави, и би извршила целосна окупација.

Амбициите на Хитлер ги расипаа овие Руски планови.

Така да двата најголеми диктатори не се разликуваат апсолутно по ништо, благодарение на нивните болни умови за владеење Европа успеа да се извлече.

Ако не бил Хитлер ќе бил Сталин :toe:

И за крај, не на Сталин, туку благодарност до Рускиот народ и нивните милионски жртви спомнати погоре од Лет3

"One of the great laws of war is Never invade Russia" - Field Marshal Bernard Montgomery

"History knows no greater display of courage than that shown by the people of the Soviet Union" - Secretary of War Henry Stimson

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Pa zatoa USA se uklucila u vojna na kraj da ne go izedat so komunizam do Spanija , a deka Germanija nemozela da se iskrca vo Anglija toa na drug da mu pricate... nego se predomislil izgleda Hitlercho mozda nasetil deka ke go jade od Staljin pa napadnal prv... megutoa PRERANO.

Staljin nemal vojska za napad toash on cekal li cekal... da se zaebe Hitlercho da vleze vo UK ...a dur se vrati od tamu ovoj ke mu vlezel u Berlin... mada pak mislam nemal Staljin dovolno sila za napad pa se tapkale po ramo do 1944 ...

A zasto USA ceka do 1944 ? zasto pak Japan go napaga Perl Harbour koga nemalo poteba da gi vnesat i niv u vojna oti ne bile zagrozeni .... misteriozni potezi

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
  • На 22 Јуни, 1944, Германија заедно со своите сојузници Финска,Романиа,Унгарија,BUGARIJA,Италија, ја нападна Русија со огромен изненадувачки напад.

A bre Bratot, de go procete tva, sto Bugarija ucastvuvala v tae vojna?!
Ni edn bugarski vojnik ne bil na Ruskija front od germanska strana.:nenene: Od ruska strana imalo bugari ( komunisti), lesno moez da go proveris tva.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
A zasto USA ceka do 1944 ? zasto pak Japan go napaga Perl Harbour koga nemalo poteba da gi vnesat i niv u vojna oti ne bile zagrozeni .... misteriozni potezi
Рузвелт бараше причина да влезе во војна иако пред тоа обеќа на јавноста дека нема да се меша.

Јапан го наместија ко теле пред клање. Имало доста генерали кои знаеле што ги чека ама одредени јапонски кругови (дебело платени од странски банки) биле за војна.

Така се дојде до добра причина за учество во војната.

Инаку тоа што помалку се знае Америка и има дадено на Британија огромни кредити за Енглезите да не ја изгубат војната во старт. Англија и денес ги отплаќа по скапи камати :wink:.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
  • На 22 Јуни, 1944, Германија заедно со своите сојузници Финска,Романиа,Унгарија,BUGARIJA,Италија, ја нападна Русија со огромен изненадувачки напад.
A bre Bratot, de go procete tva, sto Bugarija ucastvuvala v tae vojna?!
Ni edn bugarski vojnik ne bil na Ruskija front od germanska strana.:nenene: Od ruska strana imalo bugari ( komunisti), lesno moez da go proveris tva.
Сега ќе не убедвиш и дека не бевте на страната на Хитлер во Втората светска војна.:tapp:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
На 22 Јуни, 1944, Германија заедно со своите сојузници Финска,Романиа,Унгарија,Бугарија,Италија, ја нападна Русија со огромен изненадувачки напад.
Мислам дека беше 1942 нападот над Русиjа.
1941 е и не учествува Бугарија, туку Хрватска и Словачка заедно со погоре споменатите.

Kajgana Shop

На врв Bottom