Како и повеќето тука The Simpsons ги гледав уште како дете, и јас го собирав албумот со миризливите сликички и се по ред. Но прашање е колку од темите кои ги разработуваше серијата, па и нејзиниот хумор сум ги разбирал (the answer is pretty much obvious, methinks). South Park пак, почнав да ја гледам во раните тинејџ-години, време кога и смислата за хумор значително се менува. Дефинитивно во тој процес влијание имаше и SP, па тоа ќе го сметам како прва предност во однос на The Simpsons. Како втора предност, актуелноста која секогаш ја имаше SP, што секако се должи на начинот на кој што се прави ова серија, односно епизодите се прават за само неколку дена. На тој начин South Park секогаш на свој специфичен начин ги прикажуваше актуелните настани од светот (главно поврзани со America, fuck yeah....no wait, that was another Parker & Stone project).
Don't get me wrong, сеуште ги сакам Симпсонови, море ги обожавам, ги имам скоро сите сезони изгледано во последниве неколку години, ама не е ист филингот, па така ќе гласам за South Park, иако кај мене ни Homer & Co. не заостануваат нешто особено.
Предост South Park има и кај долгометражните филмови, со таа разлика што тие нивниот филм го направија на самите почетоци на серијата, додека Симпсонови чекаа скоро 20 години за нивното појавување на големите екрани. South Park : Bigger Longer & Uncut е врв, колку само пати го имам гледано, сите песни ги знаев напамет ffs...
Како на пример ова...