Која е вистинската вера/религија?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Не знаеш. ТИ само веруваш и се чувствуваш убаво.

За што сакам пишувам исто како и ти што пишуваш.

Кога верникот верува во богови, не знае и може да е убеден во сешто и тоа е многу лесно, посебно денес. Реков претходно: автомати, лесно примаат дразби од надвор. Види погоре, всушност ќе ти бувнам линк тука за да ти има смисла ова што ти зборувам :)

Ете правиславниот верник вели факти не им требаат, што сака нека се фактите (факт значи неоспорна вистина) тој пак ќе си биде убеден... реков тоа го сметате за искушение, дека некое „зло“ ве искушува и ви го поматува умот кој сте го дале под кирија кога се работи за духовни работи: духовен отец подобро од тебе знае за твоите лавиринти!
Абе ок ли сте? Како се убедивте дека е така? Како паднавте толку ниско и далеку од патеката?

Да си убеден не значи дека си убеден во вистинитоста на нештата, бидејќи друг си дозволил да мисли за тебе и за тебе да вели што е добро што не, вашето свештенство, црквата - ти како обичен верник е да наведнуваш глава и да веруваш.

И никој не вели да не го правиш тоа, ако ти е волја немаш никакво друго право освен да го правиш тоа, но да убедуваш други дека тоа е вистината на светот и како сите други се зло и непотребност на Земјата - не е ок :)
Тоа не е вистинска религија. Шири омраза и го дели брат со брат ,татко со син, итн итн... како што пишува нели...
Зборувај за себе, во прво лице еднина...покорисно е.

Според твојава логика, простото читање на записи од Кроули автоматски станува духовно „нешто„, а верниците само веруваат, без никакви претходни дејанија...

И на верниците им требаат факти, оти без факти, можат да веруваат и во Црвенкапа.

Личната убеденост во вистинитоста од одредено верско учење се состои во можноста од личната проверливост на тоа учење.

И да, Христос навистина ни донесе (и) поделби:
- доброто од злото,
- животот од смртта,
- вистината од лагата,
- таткото од синот...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143

Според твојава логика, простото читање на записи од Кроули автоматски станува духовно „нешто„, а верниците само веруваат, без никакви претходни дејанија...

И на верниците им требаат факти, оти без факти, можат да веруваат и во Црвенкапа.

Личната убеденост во вистинитоста од одредено верско учење се состои во можноста од личната проверливост на тоа учење.

- доброто од злото,
- животот од смртта,
- вистината од лагата,
- таткото од синот...
Ова со читање и Кроули е твоја логика и ја разбирам таа твоја „логика“ бидејќи си христијанин - но не е така. Да беше така ќе бевме обични верници како оние од стариот еон. Вие читате и верувате во прочитаното, заедно со тоа што има да каже свештеникот. И нормално како чувствувате, бидејќи чувствата се многу битна работа.
Тоа е догма. А во новиот еон, догмите не се паметна работа.
Така да, не може твоето да е апсолутно правило и за другите.

Вие рековте дека ум не треба, предаваш се од разумот и нема што да ја мислиш ти за нештата, свештениците и духовните отци подобро знаат за тебе од тебе, факти не ви требаат, доволно е некој авторитет да ти каже овој е ок и за тебе тоа е факт, нема сомнеж кај тебе ако се поклопува со идеите што ги имаш во умот за нештата.
Самозадоволување без критика.

Така да, не се возбудувај. Догма значи далеку од факти.

Христос не ти донесе ништо.
Ова што го зборуваш е само верување, догма, симболот на верата: јас верувам итн итн ... Само веруваш дека ти донел нешто некој кој што е нуспроизвод на еврејските учења кои ги презираш и ги негираш, бидејќи судбината тука те посеала да имаш искуство, во Македонија.
Да донел, немаше да има: ќе дојдам пак да досредам работа и сега немаше јас и ти да расправаме за Исус, за Мухамед, за вистини и религии (немаше да има религија).
Ќе беше одличен светот, но наследниците упропастија сфе обединувајќи ги световните работи со нешто што е многу поголемо од сето тоа. Затоа дојде и Мухамед, да исправи нештата, но и неговите наследници заминаа во неповрат и отидоа до таму да од една света книга да градат правен закон за едно општество!
Каде така? :)

Глупости. Смрт и омраза. Тоа е вистината.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407

- доброто од злото,
- животот од смртта,
- вистината од лагата,
- таткото од синот...
И пред Исуса постоесфа сфи овија работе на крај што ги наброја,ама бш сфи!

Не ми е јасно кд ке кажете Исус ве спасија од нешто,од што бре тој он ве спаси,жртвувајки се себеси.Да умре млад без да кецне ништо(дали? Хаха) и као демек да воскресне.И?
Што понатамо.Исти кур цел сфет.Осфен нова бајковита религија,која за вас е вистинска затој што сте родени у такфу фамилију такиј ви пренеле на вас да веруете,без да ставите прст на чело.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.143
За секој може сешто да е вистина и да живее добро со таа вистина. Но, со муабети како сето друго е зло и туѓите верувања, ритуали и највисоки идеали се зло сами по себе бидејќи не се христијанство или ислам е опасна мисла која оди завиткана во убави реченици во кои се споменува љубов, разбирање и верување во доброто на човекот и човештвото.

А и тука расправаме со мирјани, верници - не треба премногу сериозно да ги сфаќаме нивните разбирања и знаења за нештата... иако треба да можат подобро и повеќе, за да надминат.

Инаку:
„Во вистинската религија нема секти затоа пази да не го колнеш името под кое другите го знаат својот Бог; зошто ако го правиш тоа на Јупитер, ти ќе го колнеш יהוה во Озирис יהשוה.
Прашај и ќе имаш! Барај и ќе најдеш! Тропни и ќе ти се отвори!“

-
Liber XXX, Книгата на Рамнотежа
Само треба човек да раскопа подобро зад таа фасада од убави зборови (со векови пракса може и ужас да се завитка во добра политичка порака).

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
И пред Исуса постоесфа сфи овија работе на крај што ги наброја,ама бш сфи!
Јак заклучок! И?...
Автоматски споено мислење:

Не ми е јасно кд ке кажете Исус ве спасија од нешто,од што бре тој он ве спаси,жртвувајки се себеси.Да умре млад без да кецне ништо(дали? Хаха) и као демек да воскресне.И?
Исус не‘ спасија од:
- злото,
- смртта,
- ѓаволот.

„Само„ од њума Он не‘ спасија...

Да, Он Е воскеснаја, покажувајќи ни што секому му следува по општото воскресение и Страшниот Негов суд.

„Само„ тој...

Што понатамо.Исти кур цел сфет.Осфен нова бајковита религија,која за вас е вистинска затој што сте родени у такфу фамилију такиј ви пренеле на вас да веруете,без да ставите прст на чело.
„Панатму„ следује вечан и бесконачан живот, у близна Божја, кд секој ќе може да се усовршује у доблестите Исусови...

„Само„ тој...

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Јак заклучок! И?...
Епа што се губиш у простор.И сам знаеш дека постојале и пред и после Исуса.Што глумите лудило.Ајде одговори ми,како тој он ги донеја тија работе и од што ве спасија.И тој пази,само вас,његови следнбеници, а некое амаонско племе не е спасено,тури му кур,ке гори у пекол.Само затој што су тамо и немаф појма за Исуса.Хаха логика нула.

Ајде одговори од што ве спаси.Исти кур е сфе.
Не ми пишуј у стилу ах благосостојба,душеван мир,верба,бла бла..
Конкретно кажи од што ве спаси?

Едит.
Ахааа одговори ми ск
Зло,смрт постои и ск.Ѓавол постои само у ваши главе.
Не се губи не постои никакаф суд а и вечен живот,дај порасни жити сфе.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Епа што се губиш у простор.И сам знаеш дека постојале и пред и после Исуса.Што глумите лудило.Ајде одговори ми,како тој он ги донеја тија работе и од што ве спасија.И тој пази,само вас,његови следнбеници, а некое амаонско племе не е спасено,тури му кур,ке гори у пекол.Само затој што су тамо и немаф појма за Исуса.Хаха логика нула.

Ајде одговори од што ве спаси.Исти кур е сфе.
Не ми пишуј у стилу ах благосостојба,душеван мир,верба,бла бла..
Конкретно кажи од што ве спаси?

парва,

е ми ти не само што се губиш, ти напросто не знаеш, чедо Божјо изгубено...

Да, и пред Исуса, на Земјава постоеја народи, кои имаа какви-такви религии...и што од тој? Што корист имаа паганите иезнабожците од нивните верувања, кд идеја аутоматски право у пекол?

Е ми затој Исус дојде, да го спаси родот човечки од трите работи кои веќе ти ги напишав:
- од злото,
- од смртта,
- од ѓаволот.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
парва,

е ми ти не само што се губиш, ти напросто не знаеш, чедо Божјо изгубено...

Да, и пред Исуса, на Земјава постоеја народи, кои имаа какви-такви религии...и што од тој? Што корист имаа паганите иезнабожците од нивните верувања, кд идеја аутоматски право у пекол?

Е ми затој Исус дојде, да го спаси родот човечки од трите работи кои веќе ти ги напишав:
- од злото,
- од смртта,
- од ѓаволот.
Ќораф ли си или глуп си?
Читај,зло постои и ск,смрт постои и ск.
А ѓавол бре хаха озбиљно мислиш дека постои ѓавол?
Кој е тј? Каин? Луцифер?
Дај бре не сери. Ѓавол постои вика ццц

Вика смрт не постои.
Тој ти е како да кажу еј види,слнце не постои.Еве га сфети,види се,ама не постои.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Дали навистина не спаси?????????
Нас можда не спасија,ама за Микита нема спас.Овакфо убедување е малце налудничаво и морбидно.
Еве ти Вруќа искрено кажи,дали мислиш дека стфарно постои ѓавол,рај,пекол,смрт,зло?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.148
Нас можда не спасија,ама за Микита нема спас.Оцакфо убедување е малце налудничаво и морбидно.
Еве ти Вруќа искрено кажи,дали мислиш дека стфарно постои ѓавол,рај,пекол,смрт,зло?
Рај е кога душа ти е мирна, пекол е кога ѓаволот или злото е во тебе наместо срце, а смрт постои бе парва, сите не чека таа....тоа е вистината.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Рај е кога душа ти е мирна, пекол е кога ѓаволот или злото е во тебе наместо срце, а смрт постои бе парва, сите не чека таа....тоа е вистината.
Не беееее Вруќа ти ништо не знаеш.Чичко Мики вика дека смрт не постои,после Исуса његови следбеници ке живиф вечно на небесата,а амазоннско племе директ у пекол,зшто не су његови следбеници.

Па ѕ'д да беше ке сфатеше дека нешто не штима и нема логику тај његова догма.
Али битно он се потпишаја Пророкот и одоздола му пишуе ке ме биде.
Кур мој ке га биде.Исперен мозак.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.148
Не беееее Вруќа ти ништо не знаеш.Чичко Мики вика дека смрт не постои,после Исуса његови следбеници ке живиф вечно на небесата,а амазоннско племе директ у пекол,зшто не су његови следбеници.

Па ѕ'д да беше ке сфатеше дека нешто не штима и нема логику тај његова догма.
Али битно он се потпишаја Пророкот и одоздола му пишуе ке ме биде.
Кур мој ке га биде.Исперен мозак.
Како ке докажеш дека нема логика неговото?
А што знаеме ние што се случува откако ке не погребаат во дупка од 2 метри?
:toe:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Како ке докажеш дека нема логика неговото?
А што знаеме ние што се случува откако ке не погребаат во дупка од 2 метри?
:toe:
Значи незнаемо нели.Ја и ти незнаемо,ама Мики еве знае,сто посто е сигуран.
Змачи незнаење не се доажуе,а знаење се докажуе.Еве изволте нека ни докаже,да поверуемо ја и ти.

Сфе док нема цфрсти докази,страна што негира е управо.Едн јак цфрст доказ и страна што га докажала доказ е управо.
Просто е нели.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Дали навистина не спаси?????????
Да, Христос не‘ спаси, целиот човечки род.

Он не‘ спаси објективно, жртвувајќи се Себе си за сите човекови гревови, од сиот човеков род, умирајќи на крстот и воскреснувајќи во 3-от ден, како што Он им најави на Апостолите.

Сега, останува на секого од нас да ја прифати или неприфати доброволната Христова жртва, за да може секој од нас, субјективно, да биде спасен.

Многумина се поканети (на спасение), малкумина се одбрани (за Царството небесно).

Ќораф ли си или глуп си?
Читај,зло постои и ск,смрт постои и ск.
А ѓавол бре хаха озбиљно мислиш дека постои ѓавол?
Кој е тј? Каин? Луцифер?
Дај бре не сери. Ѓавол постои вика ццц

Вика смрт не постои.
Тој ти е како да кажу еј види,слнце не постои.Еве га сфети,види се,ама не постои.
парва,

еве де, ти си паметАн.

Не оти си нешто особено паметан, туку оти такој ти рекнаја тфој познаник-и оп! Негофа реч е станаја сушта вистина!....:icon_lol:

Да си паметан колко се замислуеш (и колко те лажеф колеги од работу...), до ск ќе разбраше шо ти пишују...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom