Која е вистинската вера/религија?

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
...тажно и недораснато е да читаме уште за тоа дека некој треба да ни даде потврда за нашиот став спрема сопствената духовност
...носиме 2024 години искуство и историја после Исуса,Мухамед и компанија и многу малку научивме од нив.Освен да се крстиме кога имаме мака, да се молиме на бога за спас на душите ни грешни и да плукаме едни на други без никаква потреба за тоа :)
...одличен скор, нема што
...е да,тоа пред Исуса и не го ставам во математиката

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.148
Да, Христос не‘ спаси, целиот човечки род.

Он не‘ спаси објективно, жртвувајќи се Себе си за сите човекови гревови, од сиот човеков род, умирајќи на крстот и воскреснувајќи во 3-от ден, како што Он им најави на Апостолите.

Сега, останува на секого од нас да ја прифати или неприфати доброволната Христова жртва, за да може секој од нас, субјективно, да биде спасен.

Многумина се поканети (на спасение), малкумина се одбрани (за Царството небесно).
Автоматски споено мислење:

парва,

еве де, ти си паметАн.

Не оти си нешто особено паметан, туку оти такој ти рекнаја тфој познаник-и оп! Негофа реч е станаја сушта вистина!....:icon_lol:

Да си паметан колко се замислуеш (и колко те лажеф колеги од работу...), до ск ќе разбраше шо ти пишују...
Тоа спасување на цел човечки род не е воопшто јасно, не е добро објаснето или пак јас не сфаќам.
Ајде потруди се да Ни објасниш за чиви гревови е спасението, на кој цел човечки род, на сите родени и на сите што ке се раѓаат или пак само на тие луѓе што ке го следат божјиот пат?
Зарем нема да бидат спасени од вечна смрт луѓето кои не се верници ама никогаш не направиле грев, ниту со мисла, ниту физички грев(ако има такви, нели)?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Тоа спасување на цел човечки род не е воопшто јасно, не е добро објаснето или пак јас не сфаќам.
Ајде потруди се да Ни објасниш за чиви гревови е спасението, на кој цел човечки род, на сите родени и на сите што ке се раѓаат или пак само на тие луѓе што ке го следат божјиот пат?
Зарем нема да бидат спасени од вечна смрт луѓето кои не се верници ама никогаш не направиле грев, ниту со мисла, ниту физички грев(ако има такви, нели)?
Доброволната спасителна жрва, Христос ја поднесе за спасение на се‘ што себе си се нарекува „човек„, како биолошки род.

Тука се опфатени сите луѓе, кои веќе живееле, живеат или ќе живеат на Земјава, небитно во кое време од историјата.

Не постојат луѓе кои не сториле грев (со мисла, збор или дело), оти сите ја наследуваме Адамовата грешна природа, по раѓање, која е склона кон гревови и кон смрт.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Eden ubav soncev den pogledni kon neboto i zaprasaj se sto ima posle toa sinilo.

„После„ небесното синило, постои Небесата, вечноста, Бог, Ангелите, Светиите...

Благодарам што ме постети...:)...ама тоа не е бараната формула.

Член од
5 февруари 2024
Мислења
147
Поени од реакции
239
„После„ небесното синило, постои Небесата, вечноста, Бог, Ангелите, Светиите...

Благодарам што ме постети...:)...ама тоа не е бараната формула.
Кога сме веќе тука да те потсетам и на хемија од 6-7 одд.
Ковалентна врска на 2 атоми водород и 1 атом кислород која што е неопходна за створање и развој на живот. Најди го бог и ангелите и светиите во триве атоми и пази да не се изгубиш.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.438
Поени од реакции
17.824
Ќораф ли си или глуп си?
Читај,зло постои и ск,смрт постои и ск.
А ѓавол бре хаха озбиљно мислиш дека постои ѓавол?
Кој е тј? Каин? Луцифер?
Дај бре не сери. Ѓавол постои вика ццц

Вика смрт не постои.
Тој ти е како да кажу еј види,слнце не постои.Еве га сфети,види се,ама не постои.
Kako ne postoi Gavolot?

Ako ne postoi, sto e toa sto te tera da posegnes po treta caska rakija koga na proslava si dosol so kola, da gleas vo drugi zeni dur zena ti doma go cuva maliot, koga si svorc da zemes pari na kamata od lihvar, da izlezes nadvor so polumokra kosa sred zimo zasto ti izlegla itna rabota, da pustis samo stotce vo aparat dur go cekas drugar ti da dojde, da odis vo dlabokoto zasto tamu e pocista vodata i nema tolku guzva, na zena ti da i kazes deka ja utnala nesto mandjata na sol? Koj togas te tera celo vreme vo tvojata glava da si ja baras beljata i da si ja najdes eden den?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.134
Поени од реакции
10.148
Секој за својата религија мисли дека е вистинската
Грешка си душо. Твојата религиозност не те прави поблиску до Бога, верата означува дали си во служба на Бога и тука мислиме,па можеби и грешиме како што вели Хепта дека сме на вистинскиот пат.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.047
Поени од реакции
2.490
Eeee nauciv ja so gjavolot kako... sho i da zgotvi zena mi vikam " M m m ova moze da go prodavash! "

Inaku ne postoi vistinska religija iako na ovaj muabet popot sho ide za voda krshtevanje mi vika imalo, pravo slavie, najpravo bilo ono.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Kako ne postoi Gavolot?

Ako ne postoi, sto e toa sto te tera da posegnes po treta caska rakija koga na proslava si dosol so kola, da gleas vo drugi zeni dur zena ti doma go cuva maliot, koga si svorc da zemes pari na kamata od lihvar, da izlezes nadvor so polumokra kosa sred zimo zasto ti izlegla itna rabota, da pustis samo stotce vo aparat dur go cekas drugar ti da dojde, da odis vo dlabokoto zasto tamu e pocista vodata i nema tolku guzva, na zena ti da i kazes deka ja utnala nesto mandjata na sol? Koj togas te tera celo vreme vo tvojata glava da si ja baras beljata i da si ja najdes eden den?
Ако ти се веруе брат,осфен трету чашку ракију,ништо од гореспоменатоѕо не сам направија.

Знам дека ти беше заебанција.Ама некој мисли дека не е.Ѓавол не тераја.Жимикур.
Сами сфе си правимо.Сами си гу креирамо судбину,среќу и несреќу.Наравно сс испреплетени надворешни влијанија и случајности.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.052
Поени од реакции
9.423
Ако ти се веруе брат,осфен трету чашку ракију,ништо од гореспоменатоѕо не сам направија.

Знам дека ти беше заебанција.Ама некој мисли дека не е.Ѓавол не тераја.Жимикур.
Сами сфе си правимо.Сами си гу креирамо судбину,среќу и несреќу.Наравно сс испреплетени надворешни влијанија и случајности.
Све е програма, слободната волја е илузија освен у ретки случаи.....така да крив е тој што ги направил алгоритмите, ако гледаме од таа гледна точка. Ако гледаме од некоја друга точка, тој што ги направил алгоритмите е и глумец, сценарист(ма да ова е релативно, има бесконечно многу сценарија) и режисер и гледач у кино.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.811
Поени од реакции
21.407
Све е програма, слободната волја е илузија освен у ретки случаи.....така да крив е тој што ги направил алгоритмите, ако гледаме од таа гледна точка. Ако гледаме од некоја друга точка, тој што ги направил алгоритмите е и глумец, сценарист(ма да ова е релативно, има бесконечно многу сценарија) и режисер и гледач у кино.
Хмм

Не збору за никакфу слободну вољу или алгоритми.Збору за дебилну навику на људи да се вадиф на ѓавола кд ке напраиф нешто лошо.Демек он ги натераја курци палци.
Абре какф ѓавол какф алгоритам.Толко е едноставно а у наш мозак си замислуемо миљарда необјасниви работе и си тражимо утеху дека не смо ми криви,него такфа била судбина,така било пишано,ѓавол ни бија криф.
Сфе си праимо ми и влијание на околину около нас.

Можда има некој центар,креатор,ама мислу дека бш за нас ама кур га боли,не се ни замара,не не ни гледа.Ваљда си има другу мисију он.На нашу планету му е завршена одамна.Живот се стфорија.Коцке се поклопиле за да биде такој.

Kajgana Shop

На врв Bottom