tutunska...zimav plata dolgo vreme so niv.i posle se smeni bankata od stranstvo,im dadov podatoci od tutunska...i cekam...i cekam... projdoa 20 dena od denot koa trebase da mi stigne platata.eden kolega makedonec,od isto mesto prateni parite ama vo stopanska e on.on ja dobi platata za 2 dena.
vlagam vo tutunska zaedno so kolegava...vaka i vaka..."dali dobi SMS!?"
vikam kakov SMS?pa za platata be decko,ako nemas SMS znaci uste ne ti e stignata platata,dojdi koa kje dobies SMS.
izlegov i otvoriv smetka vo stopanska,i sea gi dobivam parite za 2 dena.a tutunska neka cekaat SMS.
visa electron od tutunska e super za vo stranstvo i za online. e sea....imaaat nekoja zaebancija so UK sajtovi i POS....sekoja rezervacija ti ostanuva i posle knizenje.
kupis nesto 20 funti...ti rezerviraat...posle 2/3 dena ti gi naplakjaat i seuste ti ostanuvaat tie 20 funti rezervirani.znaci efektivno ti si zijan 40 funti. vekje 5 godini taka.moram da pisuvam mejl na helpdesk sekoj eban pat da mi gi oslobudvaat dvojnnite rezervaci...5 godini
kamen da bese,kje se skrsese a ne pa da go resat problemot so UK rezervacii.
i da,tutunska isto naplakjaat sekoj mesec za visa electron debitna.10 ili 20 den.
stopanska,samo plata dobivam tamu,nisto drugo.i jas pred mnogu godini prasaav i izvadiv karticka za vo "stranstvo" idam doma da naracam nesto online...nekje.idam nazad na shalter...mi vika taa,pa kazi deka sakas za na internet,eve ti novo baaranje za inteernet..popolniv posle nedela dena ja zemav karticata...i pak probuvam so "internet karticata" pak nekje....da ti e... sve.se vrativ na shalter...mi vika taa.abe ova e samo za MKD internet sajtovi.
WTF!!!
posle toa si izvadiv visa electron od tutunska i e okej,osven UK rezervaciite.
komercijalna...2 godini kaj niv dobivav plata od strnstvo,za sto mi baraa da donesam dogovor od stranskata firma...posle dve godini redovni primanja,idam da prasam za stamben kredit..mi vika"vraboten si vo MKD?"
NE
epa nemoze.stranskiot dogovor za rabota ne vazi,iako ti go baravme pred 2 godini za da mozes da dobivas pari.
i ja im rekov,pa da rabotev vo MKD nemase ni da baram kredit poso nema shansi da go vratam so MKD plata.
i komercijalna zima sekoj mesec za "nesto" po 20 denari
za red cekanje,stopanska se najdobri.zemes brojce i nema trte mrte.i da ima 20 pred tebe,bar znaes koj si na red.
vo tutunska uste se butkame ko stoki.vlezes,prasas koj e posleden,i cekas dodeka nekoj"zbunet" ne proba da se butne pred tebe.
a vo komercijalna,cekam red so penzioneri,vlagja sherif,direkt na shalter"cej be ima red" vadi znacka i me vlece za raka nadvor"da sme se legitimirale" obezbeduvanje samo na penzioneri kreva calam