Корупција во високото образование (Апсења на Економскиот факултет)

• Креатор на темата Goldie
  • Време на започнување

Дали сметате дека има корупција во високото образование ?

• Да

Гласови: 171 92,4%
  • Не

Гласови: 7 3,8%
  • Незнам

Гласови: 7 3,8%

• Вкупно гласачи
    185
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Види тотално се сложувам со тебе за фактот дека не треба да се јадат гомна за нешто лично што не си го осетил на своја кожа но работата е во тоа зошто близок човек би те лажел уште пред да се дигне фамава од вчера наваму, одамна е правен овој муабет.
А за болдираново, зошто не се пријави прво затоа што завршија со факултетот раскрстија и најмалку што сакаат сеа е да се плеткаат со професорите.
Второ - Професорот не е луд да не си ги покрие траговите и самите знаат што и како одело преку трети лица, ке го пријават ке го изедат на суд ке треба оштета да му плаќаат затоа што ке треба да се борат со силни адвокати и врски кои ги поседуваат истиве професори, за кои патем знаеме дека се и влијателни луѓе во нашево општество.
Трето - за студентите што моментално студираат зошто не пријават најчесто одговор ти е - да го пријавам па после јас да нае*ам од неговите колеги, затоа што секој професор има 3-4ца други што му се блиски како и на секој човек на секое работно место. Или .. јас ке го пријавам па после најубаво да си се отпишам.
Доколку некој ги снимал секоја чест на храброста и на стискавецот, ни смрди системот во ваков систем најмалку имаш доверба во правосудството затоа што е една ШАРАДА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ДО ЧИСТАЧИТЕ ВО ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ...
Ти прошетав низ профилот гледам луѓе бараат совети од тебе за проблеми со паркирања, па претпоставувам дека си повозрасна личност, а ми звучиш премногу наивно за една повозрасна личност.
Не сум „ повозрасна личност “ туку сум „ со орлите “ имам 63 години
Зато ти велам, не брзај со заклучоци без да имаш докази
Сега многумина велат сите крадат а јас ги прашувам кој краде - дајте докази
Бидејќи ако зборуваме дека сите крадат, тоа значи дека крадењето е некаква нормална појава, а тоа значи дека ние кои не крадеме сме ненормални
Но тоа не е така: Во природата на човекот не е да краде и крадците се релативно ретки.
А вистина е дека во Македонија е создадена една атмосфера на недоверба и тоа е многу лошо. Да се надеваме дека тоа зло наскоро ќе се победи

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ок е темава, ама зошто нема тема за корупција на сите полиња во државава. Јас сум да го јаде стапот секој што заебал работа, ама во оваа држава со овој помочан народ секој е за стап. Затоа треба како за еден така и за сите, иначе нема смисла ништо.
Сега тие што го апсат немало да завршат факултет ако не била таа корупција.....неспособни створења, ама од друга страна паметен и културен човек не влегува во политика и борба за моќ.......јебеш дијалектика.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.291
Поени од реакции
5.569
Не сум „ повозрасна личност “ туку сум „ со орлите “ имам 63 години
Зато ти велам, не брзај со заклучоци без да имаш докази
Сега многумина велат сите крадат а јас ги прашувам кој краде - дајте докази
Бидејќи ако зборуваме дека сите крадат, тоа значи дека крадењето е некаква нормална појава, а тоа значи дека ние кои не крадеме сме ненормални
Но тоа не е така: Во природата на човекот не е да краде и крадците се релативно ретки.
А вистина е дека во Македонија е создадена една атмосфера на недоверба и тоа е многу лошо. Да се надеваме дека тоа зло наскоро ќе се победи
Добро јас се базирав на мојата доверба од блиските кои ми лично раскажувале за нивни искуства .. приказни за трети луѓе заобиколувам бидејки едноставно истите се модифицираат при нивно пренесување од еден на друг .. специфичен е случајов бидејки се работи за влијателни луѓе доколку застанеш и гласно кажеш дека ти барале мито а судот не успее тоа да го докаже затоа што сигурно професорите ке имаат добра одбрана тогаш што правиме ке трпиш на своја кожа.
Од друг аспект гледано .. доколку ова се докаже дека е вистина .. што натаму е прашањето .. се отвара пандорината кутија со ова ..

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Можеби не бараат директно од студентите но си имаат тарифи за полагање и организирани мрежи преку кој стигнуваат парите до нив, ете кај овие конкретно најдоа обележани пари земени предходно од студент а веројатно полицијата си има и снимки добиени со посебни истражни мерки при нудење/давање мито уште од 2014 и 2015 година како што кажаа.
Јас колку што сум слушнал на Економски се работи вака:
Во бифето има некој мангуп кој вели: ако сакаш да положиш тој и тој предмет; ќе платиш мито, јас ќе му ги дам парите на професорот ( има тарифа за секој предмет )
Но тој не ги носи парите кај професорот туку ги зема са себе
Ако студентот положи ќе рече - гледаш - митото сврши работа
А ако не положи ќе рече - немој да се секираш следниот пат ќе те пушти или ќе му речам да ти ги врати парите[DOUBLEPOST=1465341283][/DOUBLEPOST]
Добро јас се базирав на мојата доверба од блиските кои ми лично раскажувале за нивни искуства .. приказни за трети луѓе заобиколувам бидејки едноставно истите се модифицираат при нивно пренесување од еден на друг .. специфичен е случајов бидејки се работи за влијателни луѓе доколку застанеш и гласно кажеш дека ти барале мито а судот не успее тоа да го докаже затоа што сигурно професорите ке имаат добра одбрана тогаш што правиме ке трпиш на своја кожа.
Од друг аспект гледано .. доколку ова се докаже дека е вистина .. што натаму е прашањето .. се отвара пандорината кутија со ова ..
Не можеш да поткупиш професор со 500 или илјада евра
Да станеш професор е макотрпна работа и таа вреди многу повеќе од шака евра
Од друга страна односите помеѓу студентите и професорите се блиски, колегијални, другарски што и ти го потврдуваш и тука не е можно мито
Затоа јас во ова неверувам

Последно уредено:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Епа мене тоа не ми е јасно.
Сите кажуваат дека ете им барале пари, мито, на други ги фаќале за цицки итн.
Океј.
Зошто ќутеле? Крај краева ако толкава тортура ти вршат, отпиши се од факултет. Математика го слушаш во прва година прв предмет ти е.
Ама јас да дозволам професор мене да ме допре, сигурно нема да ќутам и од после 10 години да пишам по форуми дека убо му се направило.
(ова се однесуваше на некој член погоре шо ја опишал ситуацијата со девојката)

Да бидиме искрени. Кај нас пола факултет се тешки дрољи. Доаѓаат по миничи, со штикли, други веќе ко да се вработиле веќе исподотерани и јас лично имам видено такво подлигавање со професори и како им се местат додека професорите предаваат или па на полагање, разработен систем е да одиш со миничи и напишани на нога цели лекции, па после се жалат ме допрел асистентот.
Е од такви си пати нашиот факултет.
И преголема квота имаме. 1000 студенти годишно се премногу, а пола од нив уште непочнати бараат пријатели за да положат и тежок им е секој предмет кај што не можат да ги најдат прашањата во Либро или недај боже предмет на пишување кога имаат. Тогаш се драмите.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.287
Поени од реакции
15.430
Ама јас да дозволам професор мене да ме допре, сигурно нема да ќутам и од после 10 години да пишам по форуми дека убо му се направило.
Pogolem oroblem beše što Šuklev znaeše i vide deka nekoj "čeka" nadvor i vez obzir na toa beše drzok.

Da ne bidam svaten politički no pred 20 godini( ne 10) demokratijata ne beše kako sega. Kolku i plenumcite da zboruvaat, togaš nesmeeše duri ni da se protestira protiv nekoj posilen(ova se prekrši so protestite protiv albanskiot VPŠ vo koi i jas učestvuvav i priznavam od denešen aspekt sum grešel).

Da ne vi spomnuvam patešestvija na kolegi od Strezov, Tolev na Etf- strav vo koski od samata pomisla(Strezov imaše i "treto poluvreme") ili toj so mačkite na tehnološki

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Pogolem oroblem beše što Šuklev znaeše i vide deka nekoj "čeka" nadvor i vez obzir na toa beše drzok.

Da ne bidam svaten politički no pred 20 godini( ne 10) demokratijata ne beše kako sega. Kolku i plenumcite da zboruvaat, togaš nesmeeše duri ni da se protestira protiv nekoj posilen(ova se prekrši so protestite protiv albanskiot VPŠ vo koi i jas učestvuvav i priznavam od denešen aspekt sum grešel).

Da ne vi spomnuvam patešestvija na kolegi od Strezov, Tolev na Etf- strav vo koski od samata pomisla(Strezov imaše i "treto poluvreme") ili toj so mačkite na tehnološki
Не.
Проблем е што бившата твоја не изреагирала никако, ако е ова точно.
Без разлика професор бил, сите сме луѓе на крајот на краиштата.
Мене лично да ме допре професор на таков начин, инстиктивно би му мавнала шамар.
И не се малолетни сексуално да ги злоупотребуваат. Секоја што го прави тоа го прави доброволно, ниту Шуклев, ниту Таки Фити не ги легнале во кабинет кај нив, додека студенти пред врата чекаат оценки,а истите тие подоцна на истиот тој принцип се вработуваат и се унапредуваат.
Да не се правиме мутави ипак.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.291
Поени од реакции
5.569
Океј.
Зошто ќутеле? Крај краева ако толкава тортура ти вршат, отпиши се од факултет. Математика го слушаш во прва година прв предмет ти е.

Да бидиме искрени. Кај нас пола факултет се тешки дрољи. Доаѓаат по миничи, со штикли, други веќе ко да се вработиле веќе исподотерани и јас лично имам видено такво подлигавање со професори и како им се местат додека професорите предаваат или па на полагање, разработен систем е да одиш со миничи и напишани на нога цели лекции, па после се жалат ме допрел асистентот.
Е од такви си пати нашиот факултет.
И преголема квота имаме. 1000 студенти годишно се премногу, а пола од нив уште непочнати бараат пријатели за да положат и тежок им е секој предмет кај што не можат да ги најдат прашањата во Либро или недај боже предмет на пишување кога имаат. Тогаш се драмите.
Види да знаеш дека некој професор е општествено влијателна и силна личност, дека правосудниот систем ни е се освен правосуден дали би излеглa јавно да кажеш и да поднесеш тужба против него ?!?!
Плус кога такво нешто им се дешава на женските во поголем број на случаи се повлекуваат во себе и не разговараат за истото бидејќи им е срам и страв од осудувања .. ке излезе ке каже така и така .. ке каже професорот не е точно обратно беше .. ке почнат со секакви напаѓања и осудувања и што напраило девојчето .. ке си го оцрни образот после знаеме какво ни е општеството ..
А за тоа дека има колешки што се облекуваат далеку од пристојно за на факултет тоа е факт и точно .. деколте, мини, прозирни маички и така натаму .. далеку од она како треба да изгледа една студентка ..
П.С Дај кој има врски на факултет да средиме полагам на 13ти да откачам последен испит и да исчистам година хахахха :D:cool:

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.287
Поени од реакции
15.430
Koj smeeše na Šuklev, Tolev i slični da im se sprotistavi vo 90-tite. Pak ke rečam ova sega e premija od demokratija vo odnos na togaš

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.009
Поени од реакции
5.664
Океј.
Ниту еден професор на Економски не барал пари директно... единствено имало професори кои нашле добри модели за продажба на книги - кејсови, запишувања во книжара и сл.
Дека имало потмитувања, имало, ама дека професорите им кажувале 500 еур или те паѓам, такво нешто немало.
Дека има малтретирани студентки, има, има доста и сами што се нудат, некои за 6-ки, некои за 10-ки.
И не е точно дека сите студенти молчеле, ама колку што имам слушнато, не се постапувало по пријавите за малтретирање, биле игнорирани.
За Таки Фити, не верувам дека е во шемата со подмитување, ама дека е чист како солза, исто не верувам (ама па кој сум јас да му судам). Дека е одличен предавач, секако дека е, дека омилени школки му се средношколките, многу пати потенцирал :D
Така да, не е се така едноставно, нека си ја истераат работата правните органи, ако прателе 2 години што се дешава, веројатно имаат и цврсти докази за криминал.
Околу Бобек Шуклев, имав три предмети од него и паѓав по сите три, не дека ме мразеше, не дека ми бараше пари, едноставно не ми одговараше начинот на кој се учеше предметот и стилот на прашањата кои ги поставуваше. Не навлегувам дали човекот примал или не примал мито, со учење се поминуваше предметот.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Види да знаеш дека некој професор е општествено влијателна и силна личност, дека правосудниот систем ни е се освен правосуден дали би излегол јавно да кажеш и да поднесеш тужба против него ?!?!
Плус кога такво им се дешава на женските личности во поголем број на случаи се повлекуваат во себе и не разговараат за истото бидејќи им е срам и страв од осудувања .. ке излезе ке каже така и така .. ке каже професорот не е точно обратно беше .. ке почнат со секакви напаѓања и осудувања и што напраило девојчето .. ке си го оцрни образот после знаеме какво ни е општеството ..
А за тоа дека има колешки што се облекуваат далеку од пристојно за на факултет тоа е факт и точно .. деколте, мини, прозирни маички и така натаму .. далеку од она како треба да изгледа една студентка ..
Aко се соберат мнозинство студенти, колку што претходниве два дена изнапишаа дека биле жртви некаква нивна туртура, 21ви век сме имаш медиуми кои ќе те поткрепат, имаш интернети.
Не е крив професорот, шо меѓу студентите има улижувачи и шпиони кои зборуваат само наоколу, а кога треба да се дејствува ги наведнуваат главите, а да не зборувам за нефункционалноста на студентскиот парламент.
Тоа што сме безгласни букви и никој не се замара не е никој крив освен самите ние, студентите.

G

Goldie

Гостин
Јас колку што сум слушнал на Економски се работи вака:
Во бифето има некој мангуп кој вели: ако сакаш да положиш тој и тој предмет; ќе платиш мито, јас ќе му ги дам парите на професорот ( има тарифа за секој предмет )
Но тој не ги носи парите кај професорот туку ги зема са себе
Ако студентот положи ќе рече - гледаш - митото сврши работа
А ако не положи ќе рече - немој да се секираш следниот пат ќе те пушти или ќе му речам да ти ги врати парите

Не можеш да поткупиш професор со 500 или илјада евра
Да станеш професор е макотрпна работа и таа вреди многу повеќе од шака евра
Од друга страна односите помеѓу студентите и професорите се блиски, колегијални, другарски што и ти го потврдуваш и тука не е можно мито
Затоа јас во ова неверувам
Чавков прееска на прес изјави дека дел од студентите воопшто и не полагале на испитот, дури и пријави немале пуштено некои а сепак на крај добивале оценки така да теоријата дека некој мангуп во бифето ќе прави такви работи не држи вода. Прво и основно никој нема храброст да ветува оценки ако стварно не е поврзан со професорите, и за последното си грешка демек професорите биле блиски со студентите - да можеби на факултетите каде што нема толкава заинтересираност и смеровите се по 20-30 студенти а на Економски, Правен и сл каде што се во големи бројки

Не.
Проблем е што бившата твоја не изреагирала никако, ако е ова точно.
Без разлика професор бил, сите сме луѓе на крајот на краиштата.
Мене лично да ме допре професор на таков начин, инстиктивно би му мавнала шамар.
И не се малолетни сексуално да ги злоупотребуваат. Секоја што го прави тоа го прави доброволно, ниту Шуклев, ниту Таки Фити не ги легнале во кабинет кај нив, додека студенти пред врата чекаат оценки,а истите тие подоцна на истиот тој принцип се вработуваат и се унапредуваат.
Да не се правиме мутави ипак.
Лесно е од страна да кажуваш што и како требало..
Замисли си да си 4та година, си се мачела 4 години да ги положиш сите испити, твоите дома плаќале за станови, рати за факултет и сл сите 4 години и на крај доаѓаш кај Шуклев не сака да те пушти по секоја цена. Те фаќа за гради (како во случајов на членот погоре) и те тестира да види како ќе реагираш и ти имаш две-три опции, да му мавнеш шамар како што рече и со тоа да ги фрлиш во вода сите 4 години на студирањето оти нема шанси да те пушти после тоа да положиш и да го завршиш факултетот или пак да му дозволиш (верувам некои и ова го имаат направено) и трета опција верувам најчеста да се правиш како ништо да не се случило поради страв оти ќе биде зборот на професорот против твојот а немаш никакви докази и епилогот однапред се знае.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
Ова се случува скоро на сите факултети во Скопје. СИТЕ

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Лесно е од страна да кажуваш што и како требало..
Замисли си да си 4та година, си се мачела 4 години да ги положиш сите испити, твоите дома плаќале за станови, рати за факултет и сл сите 4 години и на крај доаѓаш кај Шуклев не сака да те пушти по секоја цена. Те фаќа за гради (како во случајов на членот погоре) и те тестира да види како ќе реагираш и ти имаш две-три опции, да му мавнеш шамар како што рече и со тоа да ги фрлиш во вода сите 4 години на студирањето оти нема шанси да те пушти после тоа да положиш и да го завршиш факултетот или пак да му дозволиш (верувам некои и ова го имаат направено) и трета опција верувам најчеста да се правиш како ништо да не се случило поради страв оти ќе биде зборот на професорот против твојот а немаш никакви докази и епилогот однапред се знае.
Математика- прв семестар
Статистика- втор семестар
Менаџмент- трет семестар
Кај нас ако презапишиш предмет, отфрлаш друг. Не можиш да го оставиш на крај предметот, а претходно да ги положиш сите.
И не зборувајте за пред 30 години. Кажете сега како е. Истрагата се однесува од 2014 навака.

Кај Таки Фити откриле дека не се усогласувале поените од колоквиуми со оцената,а заборавиле на Болоња. Имаш семинарска за плус оценка, имаш презентација имаш активност на час.

G

Goldie

Гостин
Математика- прв семестар
Статистика- втор семестар
Менаџмент- трет семестар
Кај нас ако презапишиш предмет, отфрлаш друг. Не можиш да го оставиш на крај предметот, а претходно да ги положиш сите.
И не зборувајте за пред 30 години. Кажете сега како е. Истрагата се однесува од 2014 навака.

Кај Таки Фити откриле дека не се усогласувале поените од колоквиуми со оцената,а заборавиле на Болоња. Имаш семинарска за плус оценка, имаш презентација имаш активност на час.
Јас знам дека девојка на другар го положи предметот кај Шуклев како последен испит пред дипломирање, појма немам што предмет беше ама ете утре може да прашам па ќе ти кажам точно.
Во секој случај МВР сигурно има силни докази за случајов, веројатно и снимки добиени со истражни мерки така да џабе ги браните професорите кои ја злоупотребуваат својата положба

Kajgana Shop

На врв Bottom