Поголема глупост од ова немало.
За Шуклев не знам порано каков бил, последниве години додека сум јас студент тој има многу коректен однос со студентите. За книгите никој не ги тера, ако не сакаат да ја купат. Јас еве знам случај на друг факултет кај што професорот ги тера со уплатница да му носат и тој да им удри лично печат на книгата. Кај нас тоа го нема. Ако не сакаш да купиш, не купувај.
Зедов и изборен кај него, одев редовно на предавања пошо ми беа интересни и не читаше од презентација или од учебник, како некои други професори и се знаеше тие што не му одеа на предавања нема потпис.
На други факултети се жалат ако не земат потпис, го презапишуваат предметот. Не дека го оправдувам кај нас плаќањето, ама многу поолеснителна околност е и не е само кај Шуклев случај, туку и кај други професори.
Друга работа, најмногу тука го оцрнуваат луѓе кои не се појавиле кај него на предавање и слушнале муабети како имале комшивка на комшивката братучетка, епа на нејзина другарка која имала другарка на економски Шуклев и рекол да ја баци. Ти се молам.
Друга работа, ме нервира што најчесто сите деградирања кон сопствениот факултет ги слушам од луѓе кои не го виделе факултетот освен кога треба да се полага.
Сум имала предмети кај што полесно сум положувала, сум имала предмети кај што од книга не сум станала и сега утре да завршам и некој да ми речи "еј ти од економски, со мито го заврши факултетот", а во меѓувреме Бојо од Европски иштанцал едно 100 дипломи.
За Љубиша чак и ми е смешно мито да земал.
Сепак мислам дека ова повеќе им беше и ради Фити и ради тоа шо не можеа никако да стават нивни луѓе на факултет, чак и имаме некои што се политички активни,ама од другата страна. Да ја тргнат старата гарда и да си продолжат на факултет да предаваат луѓе кои ќе ги учат идните генерации од гугл-транслејт преведувани книги.
Уф, грешка си. Ристо Христов дислајкс дис. Лани кога го зедов Социологија изборен бараше да се купи книга СТРИКНО од кај Зоки книжарницата, а не од Либро. Кај Зоки беше поскупа и тоа баеѓи, а причината беше дека има договор со Зоки и дека книгите таму имаат печат. Ако немаше книгата печат немаше да те пушти да полагаш. Годинава извадил нова книга и пак ги терал сите да ја купат оригиналот за да им се потпише, у спротивно нема да ги пушти. Среќа па ја имав само еден предмет кај него и тоа изборен. Мада слушам дека отишол и у пензија месецов.
Иначе за другото си у право што се однесува до Шуклев. И ја имам позитивно искуство со него. Пред да почне да ми предава имав створено ужасна слика за него (нормално, по кажувања од постари), али откога завршив со Менаџмент и откоа ги ислушав 90 % од предавањата негови скроз ми се измени перцепцијата. Максимално коректен испадна (за разлика од Јанев), барем спрема мене. Е сега, за ова дека примал пари за полагање се збори одамна уште. Ако најдат цврсти докази нека си добие казна по заслуга, немам ништо против. Али, не би било лошо ако почнат да чешлаат и по другиве факултети (по Правен поготово), пошто у спротивно и понатаму ќе смрди дека ова има и политичка позадина покрај другото, затоа што знеме дека и Шуки е настроен анти-влада (доста често на предавања имаше критики према некои политики на власта), Дебарлиев исто ги критикуваше, али онака, посуптилно. За Таки Фити и не треба да зборувам, се знае тоа.
Е кога го спомнав Фити, тешко ми е да поверувам за него дека примал поткуп. Као прво, човекот е академик, си има изградено име и според мене е најдобриот професор што сум го слушал до сега. Иако не ми беше запишан Економија кај него туку кај Владимир, ипак почесто идев на предавањата од Таки и ме воодушеви.
Како второ, а некој погоре и спомна, треба да си комплетен идиот па да плаќаш за оценка по Економија.
Веќе кажав, предавањата се одлични, книгата е напишана одлично (единствена книга од факултетов што не ја продадов нити ќе ја продадам), со лесно разбирлив речник за и тие што никогаш претходно не учеле Економија да можат да разберат. Потребно е само да се прочита добро барем два пати и гарант полагаш.
Бојо од Европски најмногу го оцрнуваат луѓе кои не се појавиле кај него на... oh wait, го оцрнуваат луѓе кои воопшто не студираат на Европски, туку слушнале муабети како имале комшивка на комшивката братучетка од вонбрачно дете на баба ѝ чиј дедо во Лерин имал лозје, епа нејзина баба имала внука на која Бојо ѝ иштанцал диплома. Ти се молам.
Да да, сигурно на Европски се усеруваат од учење, еве гледам. Имам двајца другари што сум секојдневно со нив и многу добро знам како се полага таму, по нивниот пример. Прв/втор/трет колоквиум небитно, добиваат по едно штуро скриптиче од по 30 страни или па ги добиваат прашањата кои ќе се паднат одговорени цакум-пакум. Ајде молим те. Па уште му дадоа и акредитација да отвори медицински факултет