Корупција во високото образование (Апсења на Економскиот факултет)

• Креатор на темата Goldie
  • Време на започнување

Дали сметате дека има корупција во високото образование ?

• Да

Гласови: 171 92,4%
  • Не

Гласови: 7 3,8%
  • Незнам

Гласови: 7 3,8%

• Вкупно гласачи
    185
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Од секогаш имало корупција во високото образование.Мене не ми е јасно зошто молчат студентите?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Од секогаш имало корупција во високото образование.Мене не ми е јасно зошто молчат студентите?
Молчат затоа што на некои студенти им одговара на полесен начин да земат 6ка, па наместо да полагаат по 10 пати они од прва ќе земат оценка. А други пак се плашат.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.722
Поени од реакции
6.102
Студените избраа - Еве кои се најдобрите професори во Македонија

Кој е најдобриот професор кој ви предава? Ова прашање во анкета им го поставивме на македонските студенти, кои имаа една недела да ни одговорат. При изборот, студентите требаше да го земат предвид следново – дали професорот редовно и навремено ја одржува наставата, дали поседува добри комуникациски вештини, дали создава убава атмосфера за работа, како и дали професорот се однесува кон студентот коректно и со почит.
Имајќи го предвид сето ова, во анкетата во која учествуваа вкупно 1.760 лица, убедливо најмногу гласови освои професорот Таки Фити од Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”.

Еве ги десетмината најдобри професори во Македонија, според бројот на гласови:

1. Проф. д-р Таки Фити, Економски факултет
2. Проф. д-р Димитар Гелев, Правен факултет „Јустинијан Први”
3. Проф. д-р Венко Андоновски, Филолошки факултет „Блаже Конески”
4. Проф. д-р Рубин Гулабоски, Meдицински факултет УГД
5. Проф. д-р Бобек Шуклев, Економски факултет
6. Проф. д-р Ана Фрицханд, Филозофски факултет
7. Проф. д-р Ѓорѓи Маџаров, ФИНКИ
8. Проф. д-р Зоран Анчевски Филолошки факултет „Блаже Конески”
9. Проф. д-р Ненад Марковиќ, Правен факултет „Јустинијан Први”
10. Проф. д-р. Тони Јаневски, ФЕИТ и Проф. д-р Иван Чорбев, ФИНКИ

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.829
Поени од реакции
1.586
Јас не верувам дека било кој универзитетски професор ќе прими мито од студент за да положи
Ова се само муабети
Абе се знаеше ова одамна посебно за Драги Јанев дека зима мито се знаеше неговиот посредник одиш плаќаш и ти пишува оценка или на увид ти вика аа ти си во група која не мислам да ги прегледувам ама паднати сте. За Шуклев исто си постои шема ,ама Љубиша јаневски флегмата митаџија :pos:.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Нема примање мито, корупција не постои, све е лага, све е CGI.
Хахахах или си глуп много или тролаш ... ако си глуп нема везе битно да си жив и здрав .. што ке ти е мозак да размислиш и онакој 600 евра ке ти завршив работу ..
Никогаш униврезитетски професор нема да побара или да прими поткуп од студент за полагање на испит
Тоа го знаат сите кои биле членови на Заедница на учители и ученици ( Universitas magistrum et scholarium )
Ве молам Вас кои не мислите така да кажете дали некогаш сте биле студенти или професори_

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.292
Поени од реакции
5.573
Никогаш униврезитетски професор нема да побара или да прими поткуп од студент за полагање на испит
Тоа го знаат сите кои биле членови на Заедница на учители и ученици ( Universitas magistrum et scholarium )
Ве молам Вас кои не мислите така да кажете дали некогаш сте биле студенти или професори_
Па јас сум моментално студент а ти друже сигурно кај нас не си студирал. Он не бара поткуп бара комшиката за него хахахахах

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На
Па јас сум моментално студент а ти друже сигурно кај нас не си студирал. Он не бара поткуп бара комшиката за него хахахахах

Sent from my HTC Desire 610 using Tapatalk
На кој факултет студираш?

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.292
Поени од реакции
5.573
Дали некој твој професор ти побарал поткуп или само си слушнал?
Мене лично не, на луѓе околу мене да. Не е рекла казала тугу сигурни луѓе затоа и го пишувам ова. Ако побараш страна две понапред пишав дека со професорот Шуклев сум имал океј однос, никогаш се нема поставено лошо спрема мене, но на пријатели кои го полагале 11 пати предметот им барал, професорот Јанев од бивша школска во средно има земено 600 евра за 6ка. А гледаш не се единствениот случај така да таму кај што има чад мора да има и оган, што не се дигне фама за други професори за овие се збори со години наназад. Треба ептен да се правиш слеп.
Друго, дека е политичка позадина за да влезат кадри на ВМРО на економски е политичка позадина бидејки само тука ги нема и не можеа да влезат никако а цел кадар на еконмски се спротивставуваше со факти на истава власт, АМА дека земале мито земале, дека имало колешки со незгодни ситуации кај професори имало, дека и некои колешки сами си нуделе си нуделе ... не си ни да ги плукаш ни да ги браниш.
P.S. Да, 11 пати, не прочитавте погрешно

Последно уредено:
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мене лично не, на луѓе околу мене да. Не е рекла казала тугу сигурни луѓе затоа и го пишувам ова. Ако побараш страна две понапред пишав дека со професорот Шуклев сум имал океј однос, никогаш се нема поставено лошо спрема мене, но на пријатели кои го полагале 11 пати предметот им барал, професорот Јанев од бивша школска во средно има земено 600 евра за 6ка. А гледаш не се единствениот случај така да таму кај што има чад мора да има и оган, што не се дигне фама за други професори за овие се збори со години наназад. Треба ептен да се правиш слеп.
Друго, дека е политичка позадина за да влезат кадри на ВМРО на економски е политичка позадина бидејки само тука ги нема и не можеа да влезат никако а цел кадар на еконмски се спротивставуваше со факти на истава власт, АМА дека земале мито земале, дека имало колешки со незгодни ситуации кај професори имало, дека и некои колешки сами си нуделе си нуделе ... не си ни да ги плукаш ни да ги браниш.
Значи тебе лично никој не ти побарал мито нити си некому дал мито. Значи ти не можеш да сведочиш дека на Економскиот факултет некој примал мито
Многу луѓе зборат дека Грујо краде. Јас никогаш не сум забележал или видел дека Грујо краде. Сега многу луѓе зборуваат дека краде и ми велат ти ништо не разбираш... многу краде, украл 20 милијарди, има сметка на Белизе Но јас постојано велам дека Грујо не е крадец бидејќи ниту сум видел ниту су остетил нешто такво, а не гледам ниту причина Грујо да краде. Тој е фамилијарен човек школован, вработен, ценет и незнам зошто Грујо би крадел.
Да видев дека Грујо краде, јас сигурно ќе пријавев
Истото направи го и ти.
Ти велиш дека си слушнал дека некој твој другари платиле мито.
Зошто не им препорачаш тие да одат во полиција и да пријават

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.292
Поени од реакции
5.573
Значи тебе лично никој не ти побарал мито нити си некому дал мито. Значи ти не можеш да сведочиш дека на Економскиот факултет некој примал мито
Многу луѓе зборат дека Грујо краде. Јас никогаш не сум забележал или видел дека Грујо краде. Сега многу луѓе зборуваат дека краде и ми велат ти ништо не разбираш... многу краде, украл 20 милијарди, има сметка на Белизе Но јас постојано велам дека Грујо не е крадец бидејќи ниту сум видел ниту су остетил нешто такво, а не гледам ниту причина Грујо да краде. Тој е фамилијарен човек школован, вработен, ценет и незнам зошто Грујо би крадел.
Да видев дека Грујо краде, јас сигурно ќе пријавев
Истото направи го и ти.
Ти велиш дека си слушнал дека некој твој другари платиле мито.
Зошто не им препорачаш тие да одат во полиција и да пријават
Види тотално се сложувам со тебе за фактот дека не треба да се јадат гомна за нешто лично што не си го осетил на своја кожа но работата е во тоа зошто близок човек би те лажел уште пред да се дигне фамава од вчера наваму, одамна е правен овој муабет.
А за болдираново, зошто не се пријави прво затоа што завршија со факултетот раскрстија и најмалку што сакаат сеа е да се плеткаат со професорите.
Второ - Професорот не е луд да не си ги покрие траговите и самите знаат што и како одело преку трети лица, ке го пријават ке го изедат на суд ке треба оштета да му плаќаат затоа што ке треба да се борат со силни адвокати и врски кои ги поседуваат истиве професори, за кои патем знаеме дека се и влијателни луѓе во нашево општество.
Трето - за студентите што моментално студираат зошто не пријават најчесто одговор ти е - да го пријавам па после јас да нае*ам од неговите колеги, затоа што секој професор има 3-4ца други што му се блиски како и на секој човек на секое работно место. Или .. јас ке го пријавам па после најубаво да си се отпишам.
Доколку некој ги снимал секоја чест на храброста и на стискавецот, ни смрди системот во ваков систем најмалку имаш доверба во правосудството затоа што е една ШАРАДА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ДО ЧИСТАЧИТЕ ВО ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ...
Ти прошетав низ профилот гледам луѓе бараат совети од тебе за проблеми со паркирања, па претпоставувам дека си повозрасна личност, а ми звучиш премногу наивно за една повозрасна личност.

G

Goldie

Гостин
Можеби не бараат директно од студентите но си имаат тарифи за полагање и организирани мрежи преку кој стигнуваат парите до нив, ете кај овие конкретно најдоа обележани пари земени предходно од студент а веројатно полицијата си има и снимки добиени со посебни истражни мерки при нудење/давање мито уште од 2014 и 2015 година како што кажаа.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.134
Студените избраа - Еве кои се најдобрите професори во Македонија

Кој е најдобриот професор кој ви предава? Ова прашање во анкета им го поставивме на македонските студенти, кои имаа една недела да ни одговорат. При изборот, студентите требаше да го земат предвид следново – дали професорот редовно и навремено ја одржува наставата, дали поседува добри комуникациски вештини, дали создава убава атмосфера за работа, како и дали професорот се однесува кон студентот коректно и со почит.
Имајќи го предвид сето ова, во анкетата во која учествуваа вкупно 1.760 лица, убедливо најмногу гласови освои професорот Таки Фити од Економскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”.

Изборот не е реален, со оглед на тоа што во првите 10 влегле професори од факултетите од кои има највеќе студенти :icon_mrgr:

Член од
6 септември 2009
Мислења
2.649
Поени од реакции
1.253
Поголема глупост од ова немало.
За Шуклев не знам порано каков бил, последниве години додека сум јас студент тој има многу коректен однос со студентите. За книгите никој не ги тера, ако не сакаат да ја купат. Јас еве знам случај на друг факултет кај што професорот ги тера со уплатница да му носат и тој да им удри лично печат на книгата. Кај нас тоа го нема. Ако не сакаш да купиш, не купувај.
Зедов и изборен кај него, одев редовно на предавања пошо ми беа интересни и не читаше од презентација или од учебник, како некои други професори и се знаеше тие што не му одеа на предавања нема потпис.
На други факултети се жалат ако не земат потпис, го презапишуваат предметот. Не дека го оправдувам кај нас плаќањето, ама многу поолеснителна околност е и не е само кај Шуклев случај, туку и кај други професори.
Друга работа, најмногу тука го оцрнуваат луѓе кои не се појавиле кај него на предавање и слушнале муабети како имале комшивка на комшивката братучетка, епа на нејзина другарка која имала другарка на економски Шуклев и рекол да ја баци. Ти се молам.
Друга работа, ме нервира што најчесто сите деградирања кон сопствениот факултет ги слушам од луѓе кои не го виделе факултетот освен кога треба да се полага.
Сум имала предмети кај што полесно сум положувала, сум имала предмети кај што од книга не сум станала и сега утре да завршам и некој да ми речи "еј ти од економски, со мито го заврши факултетот", а во меѓувреме Бојо од Европски иштанцал едно 100 дипломи.
За Љубиша чак и ми е смешно мито да земал.
Сепак мислам дека ова повеќе им беше и ради Фити и ради тоа шо не можеа никако да стават нивни луѓе на факултет, чак и имаме некои што се политички активни,ама од другата страна. Да ја тргнат старата гарда и да си продолжат на факултет да предаваат луѓе кои ќе ги учат идните генерации од гугл-транслејт преведувани книги.
Уф, грешка си. Ристо Христов дислајкс дис. Лани кога го зедов Социологија изборен бараше да се купи книга СТРИКНО од кај Зоки книжарницата, а не од Либро. Кај Зоки беше поскупа и тоа баеѓи, а причината беше дека има договор со Зоки и дека книгите таму имаат печат. Ако немаше книгата печат немаше да те пушти да полагаш. Годинава извадил нова книга и пак ги терал сите да ја купат оригиналот за да им се потпише, у спротивно нема да ги пушти. Среќа па ја имав само еден предмет кај него и тоа изборен. Мада слушам дека отишол и у пензија месецов.

Иначе за другото си у право што се однесува до Шуклев. И ја имам позитивно искуство со него. Пред да почне да ми предава имав створено ужасна слика за него (нормално, по кажувања од постари), али откога завршив со Менаџмент и откоа ги ислушав 90 % од предавањата негови скроз ми се измени перцепцијата. Максимално коректен испадна (за разлика од Јанев), барем спрема мене. Е сега, за ова дека примал пари за полагање се збори одамна уште. Ако најдат цврсти докази нека си добие казна по заслуга, немам ништо против. Али, не би било лошо ако почнат да чешлаат и по другиве факултети (по Правен поготово), пошто у спротивно и понатаму ќе смрди дека ова има и политичка позадина покрај другото, затоа што знеме дека и Шуки е настроен анти-влада (доста често на предавања имаше критики према некои политики на власта), Дебарлиев исто ги критикуваше, али онака, посуптилно. За Таки Фити и не треба да зборувам, се знае тоа.

Е кога го спомнав Фити, тешко ми е да поверувам за него дека примал поткуп. Као прво, човекот е академик, си има изградено име и според мене е најдобриот професор што сум го слушал до сега. Иако не ми беше запишан Економија кај него туку кај Владимир, ипак почесто идев на предавањата од Таки и ме воодушеви.
Како второ, а некој погоре и спомна, треба да си комплетен идиот па да плаќаш за оценка по Економија.
Веќе кажав, предавањата се одлични, книгата е напишана одлично (единствена книга од факултетов што не ја продадов нити ќе ја продадам), со лесно разбирлив речник за и тие што никогаш претходно не учеле Економија да можат да разберат. Потребно е само да се прочита добро барем два пати и гарант полагаш.

Бојо од Европски најмногу го оцрнуваат луѓе кои не се појавиле кај него на... oh wait, го оцрнуваат луѓе кои воопшто не студираат на Европски, туку слушнале муабети како имале комшивка на комшивката братучетка од вонбрачно дете на баба ѝ чиј дедо во Лерин имал лозје, епа нејзина баба имала внука на која Бојо ѝ иштанцал диплома. Ти се молам.
Да да, сигурно на Европски се усеруваат од учење, еве гледам. Имам двајца другари што сум секојдневно со нив и многу добро знам како се полага таму, по нивниот пример. Прв/втор/трет колоквиум небитно, добиваат по едно штуро скриптиче од по 30 страни или па ги добиваат прашањата кои ќе се паднат одговорени цакум-пакум. Ајде молим те. Па уште му дадоа и акредитација да отвори медицински факултет:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom