Коронавирус (COVID-19)

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.096
Поени од реакции
74.904
Мене не ми се верува дека во Свети Николе нема ни еден. А има доста по Италија, и други европски земји некои сезонски некои затекнати некои вратени некој кои се вратија.
И во Пехчево нема заболен. Заедничко за двата града е што пиле не пее таму, не па да има некој корона да фати.

Инаку, бројките во одредени градови се зголемуваат драстично затоа што откако ќе откријат некој случај, набрзина се тестираат сите што имале контакти со лицето. Ако имаш група од асимптоматски заболени, може да пренесат и на други кои исто така нема да имаат симптоми, ама никој нема да ги тестира и никогаш нема да дознаеме. Затоа и вака наеднаш се зголемуваат бројките во одредени градови, поради бројот на тестирања.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Максим градоначалников на Куманово не им кажал на Филипче, Османи и останатите од државниот врв дека очекувал резултати од тестирање :tapp:
Месец дена буквално ги молеше за помош или кризна состојба.
Fair enough.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.325
Поени од реакции
1.871
После блокирање на парите на САД за СЗО од страна на Трамп, поради лошо работење, следи и призив на Г7 за реформа на СЗО. Незнам Г7 на чија страна е, дали стварно ќе ја реформираат СЗО поради корупција, некомпетентност, злосторничко здружување, или реформата е со лоша цел, ќе видиме, во секој случај станува нешто големо.
Оние држави и нивните државници што дословно ги исполнуваа "препораките" на приватната СЗО со 35% финансирање од фондација Бил и Мелинда Геј, да не се покаже дека грешеле и работеле против својата држава.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831

interesno video

Z

zmej gorjanin

Гостин
Па тоа е тоа што велам цело време! Глупаво е ова бидејќи луѓето се групираат на работа, по дуќани, банки итн.
Или затвори скроз или врати како што беше по старо.

Пак ќе ја земам Хрватска за пример. Сфатија дека е празник, дека луѓе ќе пазарат и отворија се под посебни услови и продолжија работни времиња. Хрватска го помина тоа глатко. Додуше таму црквата освен еден свештеник во сплитско село се покажа како многу конструктивен партнер и ги затворија вратите за празниците и за мисите кои што особено во малите места се редовно полни.
Ако немаш маса која е свесна џабе е се, и полабави и постегнати мерки исти резултати ќе дадат. Напротив, во Македонија имаш мнозинство маса со вишок слободно време која е изгорена за дружба и шетање (не викам дека е тоа лошо, само во ваква ситуација е малку неодговорно). Пред да се воведе полицискиот час луѓе не се гужваа по маркети али се собираа на пиво по паркови, клупи, па на детски игралишта млади мајки у чопор по 5 - 6 си тераа муабети дур децата си играа и така. И сигурен сум дека луѓево кои денес пишуваат дека меркиве се претерани, кога почнаа да се накачуваат бројките на заразени беа првите што пишаа дека треба да се затвори се. Еве на пример Индија си го познава народот и ги тепа со стапови, ваљда само така разбираат, џабе милион предупредувања и полициски часови.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.979
Поени од реакции
8.249
Подобро беше пред да го воведат полицискиот час. Ама коа сакаш народот да го контролираш како стока, ќе се понаша ко стока :)
Автоматски споено мислење:

Ми се чини овие немаа ниеден случај.
Ајлеле загревота народот како стока бил третиран, се прашувам каде е Заев секое утро да ми носи леб и млеко.

Загревота и децата останаа неповозени во колите, па сега се возат по 5 души. Башка и сега бензинот како што е евтин, па то мора да се искористи, сите по 50 денари наместо по едно кафе, едно три сати можи да се возат.

Загревота и пријателите, знаеш кафаните месец дена затворени, па не се издржува толкав период, башка и му текнало на некој ќе воведува мерки ќе не затвора. Иди да си пиеме, тие нас..

Бидејќи се забораваат работите, текот на настаните и не беше толку тираниски на почетокот, немаше ни полициски часови ни ништо. Истото се случуваше, истите собиранки, истите непочитувања. Потоа следеа покревки мерки се со цел за да се описмени народот но и тоа не помогна.

Еве ден потоа истото се случува и со мерки и без. Ама народот е загревота. Ок.

И за крај народот ја бира власта, народот ја прави власта, власта е одлик на народот, а не обратно. Се што се прави до сега е во сооднос со менталниот склоп на овој народ, ни помалку ни повеќе. Биди задоволен што ги има овие мерки затоа што на овој ментален склоп до сега овие статистики ќе беа помножени со најмалку 10.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Ајлеле загревота народот како стока бил третиран, се прашувам каде е Заев секое утро да ми носи леб и млеко.

Загревота и децата останаа неповозени во колите, па сега се возат по 5 души. Башка и сега бензинот како што е евтин, па то мора да се искористи, сите по 50 денари наместо по едно кафе, едно три сати можи да се возат.

Загревота и пријателите, знаеш кафаните месец дена затворени, па не се издржува толкав период, башка и му текнало на некој ќе воведува мерки ќе не затвора. Иди да си пиеме, тие нас..

Бидејќи се забораваат работите, текот на настаните и не беше толку тираниски на почетокот, немаше ни полициски часови ни ништо. Истото се случуваше, истите собиранки, истите непочитувања. Потоа следеа покревки мерки се со цел за да се описмени народот но и тоа не помогна.

Еве ден потоа истото се случува и со мерки и без. Ама народот е загревота. Ок.

И за крај народот ја бира власта, народот ја прави власта, власта е одлик на народот, а не обратно. Се што се прави до сега е во сооднос со менталниот склоп на овој народ, ни помалку ни повеќе. Биди задоволен што ги има овие мерки затоа што на овој ментален склоп до сега овие статистики ќе беа помножени со најмалку 10.
Не беше нигде волкав хаос, ни надвор ни пред продавници. Има константен ред пред секоја продавница од сабајле до 3 саат, а внатре е гунгула. Еве ако мене ме лажат очите тогаш у реду се мерките.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Заради многото луге, што пробаха да напуштат Софиja , от 00 часот се забранјава влез и излез на Софиja до втора заповед.
Изклучок се се прави за линеjки, камиони за снабдуване со храна, коли на електродистрибуциja и телекомите.
Реално полна блокада за влез и излез на Софиja.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969

Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.821
Од 600 тестови 100 и кусурот позитивни, абе да не тестираат сите ако не испадниме 70 % позитивни или претходно прележани глата да ми ја сечите :icon_mrgr:

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Им го начука сељово од Куманово. Чекал резултати за Корона а си ќотек и им се тропнал на цел државен врв.
Прво да те корегирам, Максим не е сељак, да не те буни тој.
Човек пред месец д'на изјави да се затвори Куманово али партиски неспоразуми и покажување на моќ не дозволисва и затој е овој сг све.. и нон стоп ново заболени.
Чаша се прели кд у 5 до 12 најависва полициски час за викенд .. тг немаше човек кој не беше у маркет, демек за 2 дна ке се умрело за едење... лоша ни е свест на нас. Тг е имало и заболени и незаболени.. и кој знае. Никој нејќе да се зарази да ама овј вирус може нели да га имамо без да имамо симптоми.. ебеш му матер..

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Хаха брат ми, секс.
Дедо ми заврши на инфективно, третирав га највероватно под тезу дека е позитиван на Корону, а човек месец дена и повише, још пред да биде кризам, е изолиран и строго само мајка ми га посетуе пошто има 2,3 хронични дијагнозе, од бронхит што сваку годину, полипи по плуќа не знам што и реуму у крв, сга ниедн приватан нејќе да га прегледа. Кд га видив колко тешко дише, ааа корону има, gl hf државно хе хе, и пред некој дн мораше да га оставимо у болницу на инфузие и слично пошто не смее да прима никакви апчиња ради реуму у крв и други дијагнозе.
Катастрофа ни е здравство а у меѓувреме сам реално уплашен зашто знам дека човек нема корону и дека нема начин како би гу закачија пошто сас никога не е бија у контакт, а сга мораше да га оставимо у болницу на инфективно на милост и немилост зашто дома едноставно ќе умреше..
Здравство е катастрофа, а начин на снаваѓање у овуј ситуацију е још полошо пример сс дедути ај иди сга докажи ги дека нема корону и дека од порано е болан и ваљда му треба друга терапија.

Некој спомна итни случаи ги примале, па бш ме занима што подразбирав под итни, за мене рецимо е исто итно да се утврди правилна дијагноза и још поважно навремено да се утврди за да може у почетну фазу да се лечи, а каако што ми објасни мој матичан доктор дека моментално све е прекинато и одложено и дека треба да колабираш за да те примив како итан случај.

Kajgana Shop

На врв Bottom