Коронавирус (COVID-19)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.314
Поени од реакции
16.478
еве да речеме нека биде така ама пак бадијала е ако не фунционира, инструкциите на СЗО не се карантин во Охрид а слободно движење на проток на лица во Чаир, или имаш карантин или немаш, трето нема.
секаде е комбиниран карантин.... зависно колку случаи има во локалната територија, такви се и мерките... па и во Кина беше така....
затварање на град за нерезиденти е друго

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Не џабе сме биле 500 години под труско. Се сеќавате на владава ко му бапна полициски час со најава од пред два часа на Куманово, е во Турција истото му го направиле ама во Истанбул во град со 16 милиони.

D

Deleted member 12196

Гостин
Никако не можам да сфатам кои се придобивките од ваквите мерки. Три дена нема да излегувам, затоа пред или после тоа ќе ги завршам обврските што ги имам.Само гужвите ќе бидат поголеми.

Според мене карантинот не помага туку одмага.

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
Не џабе сме биле 500 години под труско. Се сеќавате на владава ко му бапна полициски час со најава од пред два часа на Куманово, е во Турција истото му го направиле ама во Истанбул во град со 16 милиони.

Дневна доза теории за заговор: Намерно прават вака за повеќе луѓе да се заразат со цел да се постигне колективeн имунитет...или да изумрат што е можно повеќе луѓе. :brlav:

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Дневна доза теории за заговор: Намерно прават вака за повеќе луѓе да се заразат со цел да се постигне колективeн имунитет...или да изумрат што е можно повеќе луѓе. :brlav:
Колективен имунитет, а 91 пациент во Јужна Кореа повторно се болни.

Мислам дека немаме блага врска со што си имаме работа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Нека ме корегира ама имунитет не се подобрува со седење во изолација. Не само настинки, не само од овој вирус туку од сите можни вирози вклучувајќи го и сезонскиот грип и бактериози. Моите родители, и двајцата здравствени работници, додека работеа имаа супер имунитет како и другите од примарно здравство. Едино имаа алергија на пеницилински препарати (тоа време се препишуваа пеницилин инекции на кило) ама тоа е друга тема.

Значи ако повеќето луѓе се самоизолираат, имунитетот по правило треба да падне, не да се качува. А допрва не чекаат сезони со зараза барем од овој вирус. Со подолга изолација, од обично кивање човек ќе фати еден куп зарази.
На страна фактот што овој период активни се алергиите кои кај некои (а број на луѓе со алергии постојано е во пораст) може да играат клучна улога во симптомите во респираторните патишта. Да не ги заборавиме и загадувањата на воздухот кои се плус заеб кај луѓето.

Друга работа кој ми е чудна во изјавите во пресовите е дека од следната недела се ќе почне да се враќа во нормала и кривата на заболени ќе почне да опаѓа. Ако многу малку се знае за овој вирус (многу непознаници со начинот на пренос, време на инкубација, време на активност на отворено вон жив организам, преносливост по прележување итн итн, секој од нив си нагаѓа по свое), од каде толкава сигурност кај властите дека во конкретен рок ќе се намалат мерките и кривата на заразени?

Трето што не е во ред, како во Шведска, е ако се остават ризичните возрасни групи сами на себе. Тие луѓе плаќале многу за тој шведски здравствен систем, многу повеќе од помладите, а ако споредиме со мигрантите, небо и земја. Истите тие треба да починат оти така решила нивната влада.
Автоматски споено мислење:

Патем, не можам да најдам број на смртни случаи по причинители за 1 квартал 2020 (или макар јануари, февруари) и изминатите години истиот период. Ме интересира дали се намалени случаите од други причини/болести. Оти ако причинител за смртта на 3-3500 лица годишно е аерозагадување, ако 20 илјади лица умираат годишно, колку се месечно...Дали може да се најдат вакви податоци по месеци и причини или се кријат ко жена години

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2020
Мислења
27
Поени од реакции
14
Член од
23 август 2010
Мислења
39.525
Поени од реакции
114.699
Види карантинот кај нас е погрешно поставен, прво не можеш народ да затвориш во 4 зида на долг период, друго не може карантин да фунционира без казни
Ова е клучната ставка. Јас ги почитувам мерките од самиот почеток, се придржувам кон се што ќе рече Владата и не му се курчам на вирусот. Но, како одминува времето и како секој ден гледам што прави народот сфаќам дека нема фајде од вакви мерки како последнава, а тоа е целосен карантин скоро 3 дена. Исто и со пензионерите според мене е скроз утнато, не можеш само 2 часа да им оставиш за движење, што попрво да направат за тие 2 часа? Јас сфаќам дека и они се без осет повеќето, ама има луѓе што треба 300 работи да завршат а имаат само 2 часа. Па напрај од 8 до 12 да биде дозволено за пензионери, од 1 до 5 за малолетни и ајт у курац. Вака само го аздисуваат народот (читај 3 дена затворен во 4 ѕида) и сеа гарантирам од утре пак ќе биде хаос по маркети, банки и слично.

Требаше полабави да бидат мерките со далеку построг режим, со казнување и строго држење кон истите. Вака само контра ефект има, иако нели во теорија меркиве се добри зашо нема контакти меѓу луѓето бла бла бла...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.314
Поени од реакции
16.478
Ова е клучната ставка. Јас ги почитувам мерките од самиот почеток, се придржувам кон се што ќе рече Владата и не му се курчам на вирусот. Но, како одминува времето и како секој ден гледам што прави народот сфаќам дека нема фајде од вакви мерки како последнава, а тоа е целосен карантин скоро 3 дена. Исто и со пензионерите според мене е скроз утнато, не можеш само 2 часа да им оставиш за движење, што попрво да направат за тие 2 часа? Јас сфаќам дека и они се без осет повеќето, ама има луѓе што треба 300 работи да завршат а имаат само 2 часа. Па напрај од 8 до 12 да биде дозволено за пензионери, од 1 до 5 за малолетни и ајт у курац. Вака само го аздисуваат народот (читај 3 дена затворен во 4 ѕида) и сеа гарантирам од утре пак ќе биде хаос по маркети, банки и слично.

Требаше полабави да бидат мерките со далеку построг режим, со казнување и строго држење кон истите. Вака само контра ефект има, иако нели во теорија меркиве се добри зашо нема контакти меѓу луѓето бла бла бла...
Ова е исто како со сообраќајот...ограничија на 50км/ч а се вози 100км/ч...ќе ставам 60, ама веќе од 72 има да иде строга казна...

Член од
7 јануари 2015
Мислења
956
Поени од реакции
629
Не знам што е фамава со антималарикот. Синоќа зборев со другар ми од Детроит, жена му, медицинско лице, се заразила од корона. Била 10 дена дома со парацетамол и вибрамицин (на своја рака земала). Почнало плуќа да ја стега, отишла во болница, 4 дена антималарик и сумамед и давале и сега е ок. Значи, иако го заебаваат Трамп, сепак антималарикот го даваат Америте. Ние до кај сме???

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
2 дена сме под карантин и одма плачки, сме попуштиле ментално, не може вака во 4 ѕида. Мислиш дома со коприви ги поминуваат. Да беа во Италија дали вака ќе се понашаа?
Не е научен народов дома да седи, само за скитање по улици и за кафе шема е.
Дома имаат милион ситници што можат да си ги решат овој период, ама не им е интересно тоа. Подобро ќе плачеме по социјални мрежи. Ја на пример вчера си ја внесов колата во двор, и почнав да средувам, помина пола ден. Денес ќе најдам нешто друго по дома што сум го избегнувал претходниот период. Вакви работи за средување има милиојнпо дома. Ако нема фатете генералка низ цела куќа, нема да ви падне чинот ако се зачисти по дома.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
2 дена сме под карантин и одма плачки, сме попуштиле ментално, не може вака во 4 ѕида. Мислиш дома со коприви ги поминуваат. Да беа во Италија дали вака ќе се понашаа?
Не е научен народов дома да седи, само за скитање по улици и за кафе шема е.
Дома имаат милион ситници што можат да си ги решат овој период, ама не им е интересно тоа. Подобро ќе плачеме по социјални мрежи. Ја на пример вчера си ја внесов колата во двор, и почнав да средувам, помина пола ден. Денес ќе најдам нешто друго по дома што сум го избегнувал претходниот период. Вакви работи за средување има милиојнпо дома. Ако нема фатете генералка низ цела куќа, нема да ви падне чинот ако се зачисти по дома.
Јас си ја префарбав оградата на терасата, имам за средување по детската соба...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.239

Од Македонска фирма продадени 25.000 маски на Германија :D
Znaci Makedonija pisuvaat ko ke gi usluzis ;)

Inace vo Germanija maski za lek nema duri vo medicinskiot sektor se pri kraj.

Gesendet von meinem SM-G960F mit Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom