Коронавирус (COVID-19)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
Не знам што се напаливте дека Филипче не одговорил на прашањето за набавката кога уште истата била во фаза на прибирање на понуди.
Новинарот се обиде да му наметне дека е склучена зделката, а уствари уште немало аукција.

На други аукции, неврзано со ова, сите даваат високи понуди па се спуштаат, затоа и беше наапан Филипче.
Новинарот постави повеќе прашања

Маски и недостатоци
Дебарчани молат влада за опрема
Приватни фирми нудат влада спие
Цена на респираторни машини

Филипче ништо не одговори, одма тргна во напад дека лажни вести се казниви со закон, демек пази шо збориш¿¿¿

Друго симптоматично е тоа што рече

Постапката допрва ќе се разгледува па ќе се реши, а одма после тоа вели, документацијата ќе биде јавна еве Вие имате документи.

Како тоа се' уште се подаваат документи и допрва ќе се разгледува, а веќе документацијата е достапна???

Во најмала рака е матна ситуацијава

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Dzabe diskutirate okolu kvalitetot na maskite koga kazaa deka virusot e golem i bilo koja maska e efikasna protiv.
Tuku za aerodromot slusnav deka samo 48 saati vazelo zabranata, kolku e tocno ova ?

Член од
4 ноември 2013
Мислења
940
Поени од реакции
1.482
Кон крајот на другата недела очекувам драстични промени во позитивна смисла
Италија го достигна врвот , мора таму веќе да почнат на виделина да излегуваат резултатите од карантинот.

Жал ми е што толку луѓе испоумреа , небитно дали се стари или млади , нека дојде крајот више и да се врати се у нормала
У курац и со паники и со проценти и со корона и со све
Едвај чекам на Рајна да искочам и да распалам фиш , да си го пуштам мозокот на пасење и кур да ме боли за се

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.571

Маски и недостатоци

Филипче ништо не одговори, одма тргна во напад дека лажни вести се казниви со закон, демек пази шо збориш¿¿¿

Постапката допрва ќе се разгледува па ќе се реши, а одма после тоа вели, документацијата ќе биде јавна еве Вие имате документи.

Како тоа се' уште се подаваат документи и допрва ќе се разгледува, а веќе документацијата е достапна???

Кај пишав јас за другите прашања?

Не знам јас у која фаза е, ама доставени се понуди, и се оди и на аукција кај што се спуштаат цени, кој дел не ти е јасен дека не е завршена постпаката како што тврдеше новинарот?

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
А точно е дека вирусов 3-4 дена во грло седел пред да слезе во белите дробови? И наводно можел да се исчисти со гргара со бетадин или др?
НЕ

Тоа може да функционира во првите два саата од населувањето, па го има ефектот како миење раце

Во основа вирусот не може да пенетрира кожа, фала Богу, затоа и раце миеме

Може да пенетрира слузокожа (внатрешност на уста и нос pharinx larinx) тука гаргара не мие, чим навлезе во кретка нема миење

Член од
16 април 2014
Мислења
7.306
Поени од реакции
11.643
Ме интерисира за казните за не почитување на изолација дали видовте?
За Прилеп, Битола, Кавадарци видовте?
А за Гевгелија?
Сите видовме.
А за Тетово, Дебар, Гостивар видовте?
Зато КУР од нас држава ќе биде некогаш.Далеку поголем број албанци се вратени периодов а спрема статистикиве се гледа дека не почитуваат изолација. Ама затоа НУЛА казни.
Заслужуваме сите да умреме со ваква власт/и претходната.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Џандариве волку не работеле во последните 5год колку што работат овие денови, денеска три пати дојдоа кај мене. Може требаше порано да затворат кафичите за да они мрднат од таму. :D

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
Кај пишав јас за другите прашања?

Не знам јас у која фаза е, ама доставени се понуди, и се оди и на аукција кај што се спуштаат цени, кој дел не ти е јасен дека не е завршена постпаката како што тврдеше новинарот?
Ќе треба да навлегуваме во правила на тендери (Закон за јавни набавки) ама нема потреба во оваа тема да лупаме офтопици

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Италија до сега најлошо помина, може и проценката на Филипче не е лоша.
Италија има 60 милиони жители, заразени се 40 000, помалце од 0,1% од нивната популација. Кај нас на 2 милиони (што не сме толку) 0,1% е 2000 жители.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
@chef_cook Друже прости ми ако си објаснил подетално , но темата е пренатрупана со миијарда постови па може сум пропуштил... Како ти се развива ситуацијата, како оди со Арбидолот ? Уште го пиеш ? Имаш инфо за дали сите кој се заразени со вирусот се лечат со Арбидол ? ... Вакцина спомна од понеделник на ниво на Русија.. може некој детал плус за вакцинава ? Кој објави министерство за здравство ? Гарантираат ефикасност ? Итд Итд .. те молам одвој некоја минутка плус за малку поопширно, кога времето ќе ти дозволи , ако не ти е проблем секако , сполај ти и со здравје.
да уште пијам,во основно сите се на арбидол плус дуги лекарсрва,зависно од тежината и како се манифестира. Тука се луди,некој ги оставаат без лекарства,у карантин сами да се изборат.Ако немаш јаче од 38 температура,си го јадел.
Во врска со инектирањето лек објави РИА не на ниво на влада.Али овие се практично државен медиум.
Ефикасност и гаранции никој не спомнува.
Читав эдно интервју,на бивш министер за здравство и главен епидемиолог.
Вика џабе карантини и курчеви,само повеќе се развлекува и мутира вирусот.колективен имунитет му е мајката!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.571
Ќе треба да навлегуваме во правила на тендери (Закон за јавни набавки) ама нема потреба во оваа тема да лупаме офтопици
Се слагам, а и тешко е да се разликува незавршена постапка од завршена. Црно од бело.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.534
Поени од реакции
18.789
Кон крајот на другата недела очекувам драстични промени во позитивна смисла
Италија го достигна врвот , мора таму веќе да почнат на виделина да излегуваат резултатите од карантинот.

Жал ми е што толку луѓе испоумреа , небитно дали се стари или млади , нека дојде крајот више и да се врати се у нормала
У курац и со паники и со проценти и со корона и со све
Едвај чекам на Рајна да искочам и да распалам фиш , да си го пуштам мозокот на пасење и кур да ме боли за се
Дај Боже да се стиши ама бројките во Италија секој ден се поголеми, некако не ми е верно од утре да почнат да намалуваат, колку и да сум оптимист ова ми изгледа како тунел без крај.
А и да се стишат бројките низ светот, колку време ќе трае се додека се врати се во нормала, затоа што цел свет е опфатен, ќе треба карантините и мерките да траат година дена најмалце дури се сведи бројката на нула заразени.
Ако отвориме по два месеци граници џабе сме биле толку време карантин

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033

Маски и недостатоци

Se podnesuvaat ponudi, mozes da stavis kakva sakas cena kako firma. Ako e nadvor od predvideniot budzet obicno se povtoruva postapkata. Od site sobrani ponudi se zakazuva aukcija i se nadava trgnuvajkji od najniskata cena.
So druvi zborovi, moze nekoj xxx dal ponuda od 100.000eur ama toa ne e relevantna informacija zatoa sto ne e relevantna.
*se izvinuvam za offtopic, da ne se povtoruvaat isti i slicni komentari

Член од
4 ноември 2013
Мислења
940
Поени од реакции
1.482
Дај Боже да се стиши ама бројките во Италија секој ден се поголеми, некако не ми е верно од утре да почнат да намалуваат, колку и да сум оптимист ова ми изгледа како тунел без крај.
А и да се стишат бројките низ светот, колку време ќе трае се додека се врати се во нормала, затоа што цел свет е опфатен, ќе треба карантините и мерките да траат година дена најмалце дури се сведи бројката на нула заразени.
Ако отвориме по два месеци граници џабе сме биле толку време карантин
Абе какви година дена шо збориш ти ке си најдат вакцина ,лек , терапии , ти знаеш ли на економски план што ке се деси у година дена, па и војна можно е да избие
Претпазливост ке има ама како што е сега нема да биде ,ке се намалува бројот на заразени, и мерките ке бидат поблаги

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Screenshot_2020-03-19-21-01-09-923_com.facebook.orca.jpg

да уште пијам,во основно сите се на арбидол плус дуги лекарсрва,зависно од тежината и како се манифестира. Тука се луди,некој ги оставаат без лекарства,у карантин сами да се изборат.Ако немаш јаче од 38 температура,си го јадел.
Во врска со инектирањето лек објави РИА не на ниво на влада.Али овие се практично државен медиум.
Ефикасност и гаранции никој не спомнува.
Читав эдно интервју,на бивш министер за здравство и главен епидемиолог.
Вика џабе карантини и курчеви,само повеќе се развлекува и мутира вирусот.колективен имунитет му е мајката!
Pa obicno tie bez poseriozni simptomi ne pijat lekarstva osven paracetamol za temperaturata eve odgovor sto pie deckoto sto bil na Bansko.

Kajgana Shop

На врв Bottom