Коронавирус (COVID-19)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Италија и официјално ја надмина Кина во активни случаи

Кина 13,486/ Италија 14,955

+2547 случаи, +250 починати

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Imame i maski i rakavici ama jas ne gi nosam (ok malce idiotski ama ke pojasnam). Maska ne nosam zaso imam golemo staklo pred mene taka da kivanje i kaslanje sum gore dole zastiten da kazam. Rakavici ne nosam zaso ne mozam so pari da rabotam. Apsolutno posle sekoe fakjanje pari dezinficiram race so antibakteriski gel i oddrzuvam higiena na najvisoko mozno nivo. Plus od maskite znae da mi se isfrli liceto pa zatoa gi izbegnuvam.

Inace ova me interesirase onaka informativno, namerno svojot primer go posociv. Malce e nefer da ne moze sekoj odma da se ispita ali ne se krivi ni vlastite, ednostavno nov e virusot i nema dovolno merki i kapaciteti za da se zadovolat site gragjani.
Најдобронамерно ти советувам да носиш. Ракавици посебно, а и маска. Лицето ќе ти помини, глеј да не фатиш од ова.

И аптекарине имаат стакло, па носат маски, и ракавици.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.346
Поени од реакции
19.811
Италија и официјално ја надмина Кина во активни случаи

Кина 13,486/ Италија 14,955

+2547 случаи, +250 починати
Од кај ги вадиш овие бројки, на сзо друго пишува.
Инаку дури за чудење е како во Кина на толкава популација само 26 нови случаи денеска, прајме муабет за цела Кина, значи кога ќе се земи во предвид бројот на жители ова доаѓа исто кака да нема веќе ништо таму.
Јас свесна сум и за дисциплината нивна и за мерките кои ги спроведија ама сепак станува збор за место од каде што избувна вирусот и до пред една недела имаше илјадници нови случаи.
А сега цел фокус е на Европа

Z

zmej gorjanin

Гостин
Инаку дури за чудење е како во Кина на толкава популација само 26 нови случаи денеска, прајме муабет за цела Кина, значи кога ќе се земи во предвид бројот на жители ова доаѓа исто кака да нема веќе ништо таму.
Јас свесна сум и за дисциплината нивна и за мерките кои ги спроведија ама сепак станува збор за место од каде што избувна вирусот и до пред една недела имаше илјадници нови случаи.
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.508
Поени од реакции
10.216
najverojatno sekade testiraat po angliskata logika.
samo slucai koi doagjaat / se javuvaat vo bolnicite.

sekako realniot broj e mnogu pogolem od dokumentiraniot sekade.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.460
Поени од реакции
30.983
Може ли некој со сигурност да каже кој симптом го разликува коронавирусот од сезонскиот? Како најлесно може да се разликува?
Bolenje grlo i techenje nos se simptomi na virusi od gorniot respiratoren del.

Kovid19 e virus na dolniot del od respiratoren del i se karakterizira so suva kaslica(bez sluz) i temperatura.
Автоматски споено мислење:

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Germany reports 930 new cases of coronavirus, 3,675 cases in total. Germany's largest daily increase so far.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
След като сите школи беха затворени заради вонридната состоjба, министерството за образование стартира виртуални соби за сите ученици. До една недела уроците ке бидат онлајн, а по два от каналите на националната телевизиja ке има уроци за различни класови за да не се губи обучението.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Imame i maski i rakavici ama jas ne gi nosam (ok malce idiotski ama ke pojasnam). Maska ne nosam zaso imam golemo staklo pred mene taka da kivanje i kaslanje sum gore dole zastiten da kazam. Rakavici ne nosam zaso ne mozam so pari da rabotam. Apsolutno posle sekoe fakjanje pari dezinficiram race so antibakteriski gel i oddrzuvam higiena na najvisoko mozno nivo. Plus od maskite znae da mi se isfrli liceto pa zatoa gi izbegnuvam.

Inace ova me interesirase onaka informativno, namerno svojot primer go posociv. Malce e nefer da ne moze sekoj odma da se ispita ali ne se krivi ni vlastite, ednostavno nov e virusot i nema dovolno merki i kapaciteti za da se zadovolat site gragjani.
Те молам објаснувањето обавезно да го кажеш ако фатиш корона, зошто гарант одма ќе се излечиш...
Истово ова го зборев вчера и со колеги што дур бевме на работа зборевме како е многу битно да се почитуваат меркиве за да не се шири брзо заразава и после работа дел од нив групно отидоа у кафич на пиво... и нормално објасувањето беше „ама ја одам со автобус на работа, у автобус е поголема опасноста да фатам нешто отколку сега на пиво што ќе одам у кафич“...

Сите можеме да најдеме „објаснување“ зошто тоа што баш ја во баш таа конкретна ситуација не сум ги почитувал мерките е „ок“ ама другите што не ги почитуваат истите мерките, е тоа више не е океј.
АМА, поентата не е да бараме „објаснувања“ за нашите постапки, туку дисциплинирано да ги следиме препораките. Не знам како на луѓето не им влага тоа во глава. Истово објаснување го имав сеа и дома и нормално се откажав зошто остана уште да пробам да им нацртам.

Многу е едноставно. Следи ги препораките и гледај да спречиш зараза или бар да ја оддолжиш колку што е можно повеќе. Ако веќе си заразен/имаш симптоми, едноставно јави се на телефоните, разговарај, види што ќе ти кажат и пак почитувај го тоа.
Уште не ги сфаќам луѓето што дошле од Италија или од пичку си мајчину и се кријат, не кажуваат, слободно одат на работа итн итн.
Што ќе постигнеш со тоа ?
Као демек ако си више заразен и не кажуваш, магично ќе ти исчезне короната ?
Направи си подобро за тебе, следи ги препораките и ако веќе имаш корона, подобро порано да се детектира и порано да почнеш со лекување, отколку кога веќе е касно.

Стварно нека проба Филипче со илустрации на нареден прес да објасни...

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Членот убо известува. Италија секој ден во 18:00 часот ги кажува овие информации, така да не ги вади од џеб.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.942
Поени од реакции
30.930
Го слушам Трамп има прес у живо, прогласи вонредна состојба на цела држава

Член од
5 март 2018
Мислења
17.346
Поени од реакции
19.811
Членот убо известува. Италија секој ден во 18:00 часот ги кажува овие информации, така да не ги вади од џеб.
Не, не сакав да прашам од каде информациите

Го слушам Трамп има прес у живо, прогласи вонредна состојба на цела држава
Му текна значи

250 лица починале во Италија денес, рекорден број од кога е излезен вирусот

Последно уредено:

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
гледам европјаниве и американците почнуваат со работењето од дома.
се креираат ВПН тунели заМенаџментот и административните работници.

Унифицирано изолацијата според некој протокол е до 3ти Април така да до 3ти Април би требало да имаме повеќе сознанија за целовкупната ситуација.

Ова од шо читам меилови од Клиентите дојдов до овој заклучок.
Највероватно ќе проба светот со 2-3 недели изолација да го запре ширењето.

Едит: Еве не брифираа преку меил, Американците од 17ти март до 3ти април сите во само-изолација со минимален контакт надвор.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom