Коронавирус (COVID-19)

Член од
7 октомври 2018
Мислења
201
Поени од реакции
387
3 автобуси со арбајтен од Италија кои биле вратени од српска страна, се отидени до Словенија каде превозникот ги префрлува во други автобуси лажирајќи дека се тргнати од Словенија.
Моментално автобусите се во Македонија.
Ова ама ич не ми е за верување. Италија ги затворија границите, а и Словенија не дозволува влез од Италија.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Може ли некој со сигурност да каже кој симптом го разликува коронавирусот од сезонскиот? Како најлесно може да се разликува?
Тешко. Симптомите се исти скоро.

Едина разлика, ама не е правило е дека кај CoVid-19 носот е затнат, ама немаш nasal drip. Иако се шпекулира дека има пациенти и што немале ниеден симптом освен осип биле позитивни.

Кај секој организам различно ваљда влијае. И не, не мора да значи дека ако не си фебрилен 38°+ дека немаш CoVid-19.

Како најверојатни се:болка во грло, печење под грло при голтање, затнат нос, сува кашлица, тешко дишење и температура.

Но има исклучоци, може да се појави, мачнина, гадење, болки, дијареа. Така да со сигурност не можеш да кажеш, дури не почниш да си ги повраќаш белите дробови од кашлање.

Последно уредено:
Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279

Мислам дека уште сум у неверување дека УСА што треба да е најјака држава во историјата толку лошо е поставена во однос на здравјето на народот

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
"...Поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи ги повика верниците да ги одржуваат петочните молитви во џамија ..."

Кај нас бре јака конкуренција има за најутепан.

Зашто ли од сите корона случаи, баш кај Албанците/муслиманите се испорашири?

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.170
Поени од реакции
12.973
3 автобуси со арбајтен од Италија кои биле вратени од српска страна, се отидени до Словенија каде превозникот ги префрлува во други автобуси лажирајќи дека се тргнати од Словенија.
Моментално автобусите се во Македонија.
Или гадно те излажале или си копито кое сака само да се прави интересен.Недела дена ништо не смее да мрдне од Италија,ни влез ни излез има.

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
"...Поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи ги повика верниците да ги одржуваат петочните молитви во џамија ..."

Кај нас бре јака конкуренција има за најутепан.

Зашто ли од сите корона случаи, баш кај Албанците/муслиманите се испорашири?
Па беше овој пред некој ден на ТВ паламудеше дека во екот на пандемија и во куранот пишувало да не се оди на џамија/да се избегнува контакт со заболени.

Не бе не ни бега ќе го јадеме , немаме никаков менталитет

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Според она што го видов во засебни земји многу лесно се шири од несовесност (или друга причина) на само еден човек. Тој ќе рашири меѓу повеќемина, а тие понатаму. Тој кворум да се локализира и задржи што побрзо, како што сега се обидуваат кај нас со Дебар.

Примери - Романија, Македонија, Бугарија...
ДОДЕКА ТЕЧЕ ПЕРИОДОТ НА ИНКУБАЦИЈА

Филипче појасни дека никој не може да знае дали и колку лица ќе бидат заболени од коронавирус од несовесната лекарка

M

Macedon1um

Гостин
до толку ли бе?:facepalm:
шо праат овие да ми је знати
каков собир е тоа?
Коронабилдинг изгледа

Оној Булевар на фб споделил видео од коли испаркирани за петочна молитва, и во коментари нема вирус што ќе не спречи да одиме и сл :tapp:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Оној Булевар на фб споделил видео од коли испаркирани за петочна молитва, и во коментари нема вирус што ќе не спречи да одиме и сл :tapp:
Случај - салмонела у слаткарница у Турска Чаршија. Известуваат медиуми, толку и толку заболени.
Утре дента следува реакција од Албанците кои се солидаризираат со слаткарницата и пред камери групно купуваат од неа на кило колачи, смеејќи се во камера.
За некој ден триплиран бројот на заболени.

Ова ама баш не е ич различно.
Ние сме утепани, али они се сироти за жалење од некој како нас. Па сеа ти види колку се они утепани.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Во Синерџи е , во Биен.. Ова ако не се баграна од Slice...

Препознавате ли некој? @the_kop @Dani

99,99% се некои од Слајс, само тие вработуваат вакви чудни фаци од цела зграда.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.034
Поени од реакции
83.467
Добро, што им е?
Стварно.
Како не можат барем минијатурна рационална искра у себе да имаат?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.416
Поени од реакции
113.997
Ај две лаички прашања, можда се глупи али морам:
1. Дали може да се прележи корона без притоа да бидеш свесен за истата? Тука пред се мислам на тоа да не те опфатат сите симтоми, пример само да киваш цело време.
2. Како човек што не патувал периодов нигде и што официјално немал контакт со некој од критичните подрачја може да знае дали е болен од корона? Или треба да се дојде до крајна фаза? Јасно ми е дека немаме премногу ресурси за да испитаме многу луѓе, ама чисто ме занима.

Конкретно за себе зборам, работам во банка, имам контакт со илјадници банкноти и клиенти секојдневно, а сеа за сеа само кивам чат пат. Али да напоменам, ова со кивавицава ми трае бар 2 месеци сигурно, а до неодамна имав и големо чешање на очите, секако на алергиска база. 99 посто кивањето ми е на алергиска база зашо немам ни температура, нит ме боли грло, нит нешто трето, ама онака чисто ме занима за горенаведените две прашања.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Срина се системот за плакане со картици и многу места нема пари во кеш во Софиja.

Во истиот момент Шпаниja воведе вонридна состоjба и мобилизира армиjaва.

Kajgana Shop

На врв Bottom