Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.982
Поени од реакции
19.334
За два месеци може да се реши работата, тоа е прогнозата од Кинезот што бил главен за решавање на ситуацијата таму, АКО сите земји реагираат агресивно како Кина. Но, тоа не се случува моментално, додека не избие ептен хаос не реагираат државите, тука мислам на карантин и полициски час пред се. Значи ќе трае барем дупло подолго. Којзнае колкави ќе се економските последици, кај што сме дно, па уште да пропаднеме во државчево, катастрофа.
До јуни јули планираат да трае пандемијата ако работите не излезат од контрола до тогаш

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Цаката е, супер, ќе направиш карантин едно 5 недели, како во Италија (али касно се сетија жабарите) и после тоа моли Бога следен пат кога ќе ти влези некој во државата да не ти дише во врат и да не ти пренеси нешто пошто повторно ќе си добиеш вирус.
Кога веќе е пандемија требаше на глобално ниво да воведат забрана за сето ова погоре објаснато едно 5 недели, па после да се справуваат со последиците. Битно ќе го стопираа вирусот.
Што ли читам? Нели ти беше против карантини, затворање граници итн? Заигра мечката во наш двор а?!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.334
Поени од реакции
84.528
Уште не можам да ја сконтам сликана од кафичон кај Католичка.
Не можам да сварам дека има толкава бројка на дегени.
Не сум прошетал, али ако и у другите локали стварно е исто така, свака му част на овој народ. Свест на ниво на оние бубачкине дебели што тркалаат гомна у Африка.

B

Beginner

Гостин
Во Богданци од 3 кафичи 2та се затворени и го испочитувале тоа до 18:00 работно време но затоа сега едниот работи. Газдата да направи профит се прави паметен кафичот бил полн моментално да помине човек со кола се гледало колку е полно дури и маси додавале. Каде е сега таа инспекција? Информацијата е 100% точна и се работи за населено место со 5-6 к жители.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
...едно ќе ти кажам, направи некогаш ПРВО антибиограм ќе бидеш изненадена од толку многу антибиотици присутни на тестот, а ти со твојата бактерија на сите резистентна, а реагираш само на еден или ниеден!
... а тоа што го пиеш можеби погрешниот антибиотик наместо да се излечи ќе ти го спадне уште повеќе имунитетот

... токму така, таа е таа разлика, со иста бактерија, инфекција на исто место, третирани двете со ист антибиотик тебе не ти делува, мене ми делува), па потоа кај тебе компликација на друго место дополнително поради пад на имунитетот и несоодветен антибиотик, јас онака најдобронамерно, ти како сакаш форум е ова! (y)
Донекаде те раззбирам. Ама ај од оваа страна да зборнам.

Оние што ви идат по канцеларии, и ординации од фармацевтине да ви рекламираат лекови, и листи да ви даваат кој лек смеете да го препишувате.

Сеа не ме терај и јас да терам на политика.

Ти си докторка, јас една обична заменлива-смртник сестра. Е таа е таа разлика во Македонското здравство.

Со исклучоци. Доктор од Прилеп со збор опишани симптоми кажа дијагноза. Пред оперативно, и тоа замисли инфектолог. Постоперативно дијагнозата беше таа што истиот тој доктор ја кажа врз база на симптоми. Ни РТГ, ни КТ ни крвни слики, тумор маркери ништо, збор-симптоми.

Е сега не можеш да ме убедиш дека добар специјалист не знае да диференцира кое што е како е.

А матичен лекар ете скролни погоре, како реагираат. Во мојов случај бар, кај што знаат дека имам ХБ заболување, а немам ниту терапија никаква. Освен антихистаминик.

Последно уредено:
Член од
17 август 2009
Мислења
3.679
Поени од реакции
5.307
А чекај ако се затвори комплет све ова не само преку 6 саат, шо ќе биде со плати, придонеси, даноци. Кога ќе завшри епидемијава кога ќе опнеме еден кредит од миљарда :ROFLMAO:
Битно за административцине шо работат по пола саат на ден ефикасно ќе има плати, овие кај приватњациве шо црнчат пак на крај ќе извисат изгледа.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
sumamed e za jaknenje imunitet kaj malite moze i povozrasni a pancef da se antibiotik,ampicilin,vibramicin,cefaleksin AJDE TI REKOV I NA DOKTORKA @bijons I GO RASKAZAV SLUCAJOT ZA EDEN VIRUS BRUCELOZA podednakvo opasen i za luge i za stoka zosto jas i drugi dvajca bevme imuni a 5 zavrsija vo veles
Може да не тресете глупости за лекарствава? Сумамед е во класата на најсилни антибиотици, тој вика на деца имунитет се јакнел. Ајде ќе ве молам да нема банови за дезинформации.

И вие другите со личните препирки продолжете си на ПП

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
edni pieja mleko drugi utovaravme gubre sto isparuvase amonjak direkno disev kako toa ne podeli srekata na 4 zdravi 3 hospitalizirani vo veles na infektivno???
Така фино и лепо што не било среќа, туку сте немале контакт со кокобацилот.

А тие што пиеле млеко си го однеле подебелиот крај.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Во ек на криза се собрале овие од туристичкиот сектор и барале даночни ослободувања, помош за можниот намален профит во следната сезона и т.н.
А да побараат да се донираат пари по болници, институции кои директно се борат за здравјето на сите, а тие да се помачат некој месец со некое евро помалце?
Или тоа не им одговара.

Општо како земја не ми е јасно како функционираме.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Не сум прошетал, али ако и у другите локали стварно е исто така, свака му част на овој народ. Свест на ниво на оние бубачкине дебели што тркалаат гомна у Африка.
Од секогаш тоа било место собиралиште на најголемите дегенерици.Не знам што ве буни

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
И многу си контрадикторен, викаш не е до народот, а после викаш полни маркетите и кафичите, па ако не е до народот ондак ја не знам до кој е?
Сигурно не го сфати напишаното во делот на полни маркети и кафичи. Полни се оти се пристапува кон тоа да му оставиш на некој да бира дали ќе оди во маркет и кафич или не. Забрани му, ќе видиш дали ќе бидат полни.

Во вакви ситуации не му оставаш на амеби да бираат што ќе направат туку ќе му кажиш каде му е местото. Затоа Кина е Кина, а Македонија е тоа што е - макар и северна да ја наречиш.

И повторно, НЕМА да има ова никаков ефект ако се направи во сите држави во различен период. Треба на светско ниво да биди во ист период направено за да имаш некој ефект... Инаку мкд замисли затвора граници 3-5 недели (небитно)... а либерална Шведска се рашетава ваму таму.... и затвора после месец дена рецимо.... што добиваш? Добиваш луѓе кои после тоа време ќе ти дојдат тука и повторно ќе ти шират вирус.
Тоа е и намерата, глобално ширње паника. ;) Од вирусот и онака ќе одат јабана само оние кои се хронично болни, комплетно несовесни и без никакви хигиенски навики. Останатите ќе си бидат на две нозе и функционални, откако ќе прележат.

Затворање граници и полициски час можи да се направи на глобално ниво - ќе има резултати. Но, уште од почетокот на вирусот и со неговото ширње се оди истовремено и на ширење на масовна хистерија, кревање паники и никакво придонесување во однос на лична хигиена и грижа за тоа кај ќе одиш и со кого контактираш.

Еве и на темата ќе видиш еден куп мислења од луѓе. Некои придонесуваат, други се загрижени, трети (за жал поголем дел на почеток, сега не толку) шират паники...
И треба да ги сфатиш и таквите и малце да ги шамараш со зборови за да се свестат дека НЕ е крај на светот, ама и во исто време да разберат дека не ги мразиш или омаловажуваш оти се паничари туку тоа е природа и карактер. Едноставно такви се.
Корист од такви немаш, штета колку сакаш. Со еден таков реплицирав и јас на темава и голем дел од репликите беа заебанции за да сфати колку е илузорно да мисли дека е крај на светот ама пошто очигледно не сфати престанав и да реплцириам. НЕМАШЕ ЦЕЛ, никаква.

Ти, на пример, се препуцаваш со Бјонс и ја нарекуваш докторка и не знам како... (јас не знам дали е докторка или не, ама нема потреба да ја пецкаш ничим изазвано) и без разлика дали ти или таа сте во право во однос на медицинскиот дел кој го дискутирате треба да знаете дека нема некоја цел во муабетите додека некој таму ве чита и не можи да разбери како тоа допринесува и за самата тема и за било што.

Инаку, ама БАШ политички не би напаѓал никого, тебе најмалку, ниту пак филипче ко министер ... него му падна зарчето баш во овој период да биди министер во нефункционална држава и со народ кој има коеф на интелегенција помал од амеба. Не е до него. Човекот океј постапува во однос на кризата.

ДАЛИ и колку го спремил здравствениот систем во овие години додека бил министер, ги подобрил работите или ги влошил ова НЕ е ниту тема ниту пак место за анализа, такви работи треба да се остават за во друга прилика. Тоа е политиканство. Засега, во рамките на неговите можности и во нефункционална држава горе долу океј се држи.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.563
Поени од реакции
16.743
Имам едно прашање посебно до постарите на форумот, памти ли некој вакви превентиви да се вршеле и на претходните пандемии, некако како светот да е ептен на нозе кренат, страшно изгледа сево ова или има нешто што не го кажуваат да не се ствара поголема паника или медиумите социјалните мрежи најповеќе си го прават своето.
Онака ме интересира, дали и за друга пандемија, епидемија се кренало толку прашина и се превземале вакви мерки. Буквално кај да се свртиш за корона се збора, на тв и реклами почнаа да даваат, јас барем не се сеќавам вака да било некогаш.
кога имаше Вариола Вера 1972, добивме вакцина, ама многу многу не се размислуваше за карантини, демек во Косово беше жариштето... а таму влезе ЈНА со АБХ опрема и се блокира, сите села и градчиња со жаришта.. а во Градски Парк, во езерцето кое беше исушено, се направи рок концерт, буљук народ поседнал у исушеното езерце... не Вариола, обичен ГРИП да има еден во таа ТОЛПА ќе се рашири....

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Имам мајка од 70 години, со дијабет, висок притисок и да не продолжам да набројувам.
Како би ве ставила сите на клада што денес окапавте по кафичи, трговски центри и свесно и буквално директно ја загрозивте неа и сите други како неа!
За жал природната селекција нема да почне од вас. Амеби! FB658AC5-7F35-4ADC-BF19-079FE93DF190.jpeg

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Не сум прошетал, али ако и у другите локали стварно е исто така, свака му част на овој народ.
Требаше да го сликам Баду у 14ч.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
А чекај ако се затвори комплет све ова не само преку 6 саат, шо ќе биде со плати, придонеси, даноци. Кога ќе завшри епидемијава кога ќе опнеме еден кредит од миљарда :ROFLMAO:
Битно за административцине шо работат по пола саат на ден ефикасно ќе има плати, овие кај приватњациве шо црнчат пак на крај ќе извисат изгледа.
Без штета не може да се излезе, е сега прашањето е дали со време ќе реагираат и ќе поминиме со малце штета или ќе чекаат да се зголеми бројот на заразени, па да прогласиме капитулација :D

Kajgana Shop

На врв Bottom